Palestijnen: Een zeldzaam verstandig geluid

Screenshot_3

J´accuse. Dr. Ibrahim Abrash, voormalig Palestijns minister van Culturele Zaken (links), beschuldigt officiële vertegenwoordigers van de Palestijnse Autoriteit en Hamas van corruptie, afpersing, opportunisme en huichelarij. In het midden zien we de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, en rechts Hamas-leider Ismail Haniyeh

(Door: Khaled Abu Toameh – Vertaling: E.J. Bron)

Het is bijna compleet onbekend dat een vooraanstaand Palestijn zowel de Palestijnse Autoriteit (PA) als Hamas verantwoordelijk maakt voor corruptie en machtsmisbruik. Dr. Ibrahim Abrash, voormalig Palestijns minister van Cultuur uit de Gazastrook, verraste onlangs vele Palestijnen met de publicatie van een artikel dat een vernietigende aanval op zowel de PA als Hamas bevatte, die hij beide ter verantwoording roept voor het voortgezette lijden van hun volk.

In zijn artikel maakt Dr. Abrash de beide Palestijnse partijen verantwoordelijk voor de vertragingen bij de wederopbouw van duizenden tijdens het laatste militaire conflict tussen Israël en Hamas vernietigde en beschadigde huizen. Hij wijst erop dat Hamas en Fatah elkaar verantwoordelijk maken voor het lijden van de Palestijnen. “Vaak geven ze ook Israël de volledige schuld van alles wat er in de Gazastrook gebeurt”, zei hij.

Onder verwijzing naar de aanhoudende machtsstrijd tussen Hamas en de PA, die zijn hoogtepunt had in de gewelddadige machtsovername in de hele Gazastrook door Hamas in de zomer van 2007, beschuldigde Dr. Abrash de beide rivaliserende partijen ervan hun dispuut te gebruiken om de corruptie in beslissende sectoren van de Palestijnse samenleving te camoufleren.

“Met het oog op de deling [tussen de door de PA gecontroleerde “Westbank” en de door Hamas beheerste Gazastrook] hebben corruptie en de niet aanwezige plicht om verantwoording af te leggen wijdverbreid”, schreef Dr. Abrash. “Deze deling heeft tot de ineenstorting van het politieke systeem en het waardesysteem geleid en bovendien tot een toename van de corruptie. Dat heeft het voor veel opportunisten en huichelaars ook mogelijk gemaakt om belangrijke posities te verkrijgen, waarin ze kunnen doen en laten wat ze willen zonder daarvoor ter verantwoording te worden geroepen.”

Terwijl velen in de internationale gemeenschap en de internationale media alleen Israël verantwoordelijk blijven houden voor de misère van de Palestijnen in de Gazastrook, biedt Dr. Abrash een volledig ander perspectief.

Met de opmerking dat de Palestijnen van de Gazastrook het slachtoffer van de machtsstrijd tussen Hamas en de PA geworden zijn, zegt hij dat niemand op dit moment zou weten wie de daar wonende mensen moet helpen.

“De belangen van de mensen zijn als resultaat van de rivaliteit tussen beide partijen verloren gegaan”, zei Dr. Abrash. “Niemand weet wie voor de behoeftes van de mensen in de Gazastrook verantwoordelijk is – Hamas, dat in feite de macht in de Gazastrook bezit, of de PA en haar nationale regering van consensus. Of zijn de UNRWA en de donoren verantwoordelijk? Of ligt de volledige verantwoordelijkheid alleen bij Israël als bezettende macht? Aan wie moeten de mensen hun klachten richten?”

Onder verwijzing naar de wijdverbreide corruptie bij de PA op de “Westbank” onthult de voormalige Palestijnse minister dat Palestijnse academische instellingen – inclusief universiteiten en hogescholen – “economische projecten voor de uitgifte van getuigenissen zijn die geen wetenschappelijke waarde of inhoud hebben” geworden zijn.

Dr. Abrash benadrukt dat niemand weet of universiteiten en hogescholen in de Gazastrook onder toezicht staan van het ministerie van Onderwijs van de “Westbank” of van de Gazastrook.

Bovendien pakt hij het ministerie van Burgerzaken hard aan, omdat dit Palestijnen uitbuit en chanteert die toestemming vragen om te mogen reizen, vooral diegenen die de Gazastrook willen verlaten. Hij maakt Hamas ervoor verantwoordelijk Palestijnen te pesten die de Gazastrook via de grensovergang Erez (naar Israël) willen verlaten. Dr. Abrash geeft aan dat enkele Palestijnen gedwongen werden smeergeld aan Palestijnse ambtenaren te betalen om een reisvergunning te krijgen.

“Veel mensen krijgen te maken met chantage en vertraging [door Palestijnse ambtenaren], nadat Israël de reisbeperkingen aan de grensovergang Beit Hanoun [Erez] versoepelde”, zei hij. “Maar de mensen zijn bang om hierover te klagen, want ze vrezen dat ze dan in het vervolg geen reisvergunning meer krijgen. Wat er plaatsvindt aan de grensovergang is gecreëerd door vriendjespolitiek en omkoping.”

Dr. Abrash sluit zijn artikel af met een retorische vraag: “Is het geen schande en ergerlijk dat Israël weliswaar reispermissies afgeeft aan mensen met een handicap, maar dat enkele invloedrijke [Palestijnse] officials moeilijk doen? Hoe lang zullen ze de mensen in de Gazastrook nog manipuleren en chanteren?”

Het artikel van Dr. Abrash is een zeldzaam verstandig geluid onder de Palestijnen. Het is een stem die niet alle misère van de Palestijnen alleen Israël in de schoenen schuift, maar ook de Palestijnse leiding verantwoordelijk maakt voor het aanhoudende lijden van hun volk. Een stem echter, die zelden een podium krijgt in de mainstream media van het Westen; hun journalisten blijven zich nog steeds bijna uitsluitend concentreren op verhalen die Israël in een slecht licht plaatsen.

In het Nabije Oosten werkende journalisten hebben de neiging om Palestijnen te negeren die kritisch tegenover de PA of Hamas staan. De reden daarvan is dat zulke kritiek niet in het beeld past volgens welk alleen Israël voor al het slechte verantwoordelijk is dat de Palestijnen overkomt.

De kritiek van Dr. Abrash op Hamas en de PA – die hij openlijk voor het lijden van hun volk verantwoordelijk maakt – weerspiegelt exact de wijdverbreide stemming onder de Palestijnen. In de loop van de afgelopen jaren is een toenemend aantal Palestijnen tot het besef gekomen dat hun leiders steeds opnieuw gefaald hebben. Nu zijn veel Palestijnen zich bewust van het feit dat zowel Hamas als de PA voor de belemmering van de inspanningen om de Gazastrook weer op te bouwen verantwoordelijk zijn en dat beide partijen nog steeds even corrupt zijn.

Maar wanneer zullen de internationale gemeenschap en de internationale media wakker worden en begrijpen wat veel Palestijnen al jaren geleden hebben ingezien, namelijk dat de ware tragedie van het Palestijnse volk slechte en onverantwoordelijke leiding is geweest – en blijft? Helaas zal dat waarschijnlijk niet gebeuren zolang de wereld Israël als de misdadiger blijft beschouwen.

Bron:
http://de.gatestoneinstitute.org
Vertaling: H. Eiteneier

Bron oorspronkelijk artikel:
www.gatestoneinstitute.org
Auteur: Khaled Abu Toameh

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestijnen", "Palestina", "Westbank", antisemitisme, Appeasement, Barbarisme, corruptie, Fatah, Gazastrook, gezond realisme, Hamas, Hypocrisie, Islam, Israël, Israël-vijandigheid, Joden, Jodendom, Jodenhaat, Krankzinnigheid, Linkse media, mainstream-media, meningsdictatuur, Midden-Oosten, Moslims, Rotzakken, UNRWA, Volksvijandigheid, Westen, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

3 reacties op Palestijnen: Een zeldzaam verstandig geluid

 1. hendrikush zegt:

  Waar blijft de meest relevante beschuldiging die voor het hele MO geldt?
  De mullah’s en de islam met hun naastenhaat, moordopdrachten en onderdrukking van kritiek zijn de dieperliggende oorzaak van de middeleeuwse wantoestanden in het MO.

  Like

 2. Hendrik M. zegt:

  Het is en blijft een nare zooi daar.
  Een misdaad dat de media ons daarover valsch informeren en zelfs beliegen.

  Like

 3. Michael Jacobs zegt:

  Dit artikel is misleidend. Het probleem ligt immers niet in de ‘corruptie, afpersing, opportunisme en huichelarij’ van PLO/Fatah en Hamas, maar in de doelstelling van deze islamitische organisaties: de vernietiging van Israël.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s