Irakese christenen op de vlucht: “We geloven geen enkele moslim meer.”

Screenshot_5

(Door: Georg Pulling –Vertaling: E.J. Bron)

In Jordanië leven ongeveer 7000 christelijke vluchtelingen uit Irak. In een terugkeer naar hun oude vaderland en een toekomstig vreedzaam samenleven van christenen en moslims gelooft niemand meer

De lucht is bedompt in de parochiezaal van de St. Theresa-kerk in de Jordaanse miljoenenstad Zarqa. In de zaal zie je de ene na de andere houten wand. Ongeveer 50 christelijke vluchtelingen uit Irak hebben hier toevlucht gevonden. Ze leven op een heel beperkte ruimte zonder privésfeer. In het midden van de zaal staan een paar tafels en stoelen. De 50 mensen moeten de enige sanitaire ruimte met elkaar delen. “Dat is net voldoende voor tweemaal douchen in de week”, klaagt een vrouw van middelbare leeftijd.

“We zijn op van de zenuwen”, vertelt de arts Bassam Hazim Abada. Hij “woont” met zijn vrouw Anwar en hun beide kinderen in een van de kleine houten ruimtes. Bassam komt oorspronkelijk, zoals de meeste mensen hier, uit de Noord-Irakese stad Mosul. Al sinds de intocht van de Amerikanen en hun bondgenoten in 2003 zou het leven in Mosul voor de christenen ondraaglijk geworden zijn. Ontvoeringen en moorden vonden dagelijks plaats, sinds 2005 konden christelijke vrouwen zonder hoofddoek en sluier niet meer uit huis.

Ieder gezin hier in de parochiezaal van St. Theresa heeft minstens een familielid verloren: neven, nichten, broers . . . ze werden allemaal vermoord, meestal openlijk op straat; gewoon omdat ze christenen waren. Wie waren de daders? Radicaalislamitische terroristen of alledaagse criminelen? Bassam noemt ze “bendes” en het zouden dezelfde mensen zijn “die nu ook bij de IS zitten.”

“Dat was geen leven meer in Mosul. Daarom zijn we jaren geleden al naar Karakosh gevlucht”, vertelt Bassam. De kleine christelijke stad, ongeveer 25 kilometer verwijderd van Mosul, nam duizenden vluchtelingen op. Bassam vond werk in een ziekenhuis. “We hebben iedereen behandeld. Christenen en ook moslims.”

In juni 2014 werd Mosul veroverd door IS. Op dat moment zou het in Karakosh nog veilig zijn geweest. Maar begin augustus 2014 viel IS ook Karakosh aan. De christenen moesten ´s nachts hals over kop vluchten. Bassam en zijn gezin kwamen uiteindelijk via de Koerdische hoofdstad Erbil in het Jordaanse Zarqa terecht.

Mevrouw Nagham – haar volledige naam wil ze niet noemen en ze wil zich uit angst ook niet laten fotograferen – bleef tot het laatst in Mosul. “De IS-mensen hebben ons opgeroepen binnen 48 uur ons huis te verlaten, anders zouden ze onze kinderen ontvoeren”, vertelt ze met een gebroken stem. Daarna markeerden de milities de huizen van de christenen met de Arabische letter “N” (voor Nazarenen/christenen).

Op 18 juli 2014 vluchtte Nagham uit haar huis en moest nog mee aanzien hoe de islamitische buren het direct begonnen te plunderen. “Die waren blij dat IS kwam, zodat ze ons have en goed konden roven”, zegt Nagham met een verbitterde stem. Op de vlucht liep ze toen ook nog enkele IS-mensen in de armen en ze werd bijna doodgeschoten.

De christelijke vluchtelingen zijn meestal zeer ontwikkelde mensen. Artsen zoals Bassam zijn geen uitzondering. Ook Nagham werkte aan de universiteit van Mosul. Hier in jordanië mogen ze als vluchteling echter niet werken, afgezien van het feit dat er nauwelijks werk is. “we kunnen niets doen, alleen maar wachten”, klaagt Bassam. Hij wil eigenlijk verder naar zijn broer, die in Canada woont, maar nu zit het gezin hier vast. In ieder geval kunnen zijn beide kinderen – met steun van Caritas – de school bezoeken.

Of hij ooit bij zijn broer zal komen? De arts haalt zijn schouders op. Hij moet nu eerst een dringend noodzakelijke oogoperatie ondergaan. Caritas helpt ook bij de kosten voor medische behandelingen. In totaal verzorgt Caritas 1000 van de 7000 christelijke vluchtelingen in Jordanië.

In de parochiezaal van de St. Theresa-kerk gelooft niemand dat hij ooit nog zal terugkeren naar Karakosh of Mosul. De mensen hebben teveel verschrikkelijke dingen meegemaakt. “Wij geloven geen enkele moslim meer”, zeggen Bassam en zijn vrouw. En ze spreken voor iedereen hier in de zaal.

Bron:
www.kath.net
Auteur: Georg Pulling

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "religieuze dialoog", Barbarisme, christenhaat, Christenvervolging, Genocide, Irak, ISIS, Islam, islamitische ideologie, islamofascisme, Jordanië, Krankzinnigheid, Moslims, Rotzakken, Terrorisme. Bookmark de permalink .

21 reacties op Irakese christenen op de vlucht: “We geloven geen enkele moslim meer.”

 1. Cleo zegt:

  Helaas houden onze politieke leiders zich willens en wetens al ziende toch blind en al horende toch doof. Tot…
  Ja, tot ze zelf de mensonterende, duivelse islam in ‘volle glorie’ zelf ondervinden.

  Kijk en luister naar zuster Hatune Dogan (zelf Turkse en christelijk en al vroeg geconfronteerd met de ‘zegeningen’ van de islam)…….

  Like

 2. Scarlatti Bombatti zegt:

  @geertwilderspvv @sybrandbuma Irakese christenen op de vlucht:We geloven geen enkele moslim mr. http://wp.me/p1O7aM-oue via @wordpressdotcom

  Like

 3. “Nu doen moslims heel aardig tegen je maar tijdens een oorlog willen dezelfde moslims je vermoorden en zijn het je ergste vijanden.” Dat heb ik gelezen van christenen in Syrië.

  Like

 4. guusvelraeds zegt:

  Op 18 juli 2014 vluchtte Nagham uit haar huis en moest nog mee aanzien hoe de islamitische buren het direct begonnen te plunderen.

  Maar dat zullen de gematigde moslims in Europa natuurlijk nooit doen in de toekomst als in bepaalde gebieden de niet moslims gedwongen worden op de vlucht te slaan.

  Like

 5. dontessers zegt:

  Als je familie, je dorp, je stad en of het halve land al is uitgemoord wie zou je dan nog wel kunnen vertrouwen en geloven, ik zou er ook bang voor zijn, vergelijkbaar als tijdens ww2, wie was nsb,er , je buurman ook ? en dan tijdens razzia opgepakt worden van hele buurten of stadsdeel door de ss.

  Like

 6. Hendrik M. zegt:

  Stel voor dat deze 7000 christenen hier in Nederland opgevangen worden; we zijn niet krenterig en geven er 70.000 moslims voor terug.
  Op €uropees niveau kunnen we nog royaler zijn en krijgt u voor 7000 christenen 700.000 moslims terug, Deal?

  Like

 7. Driek zegt:

  “Op 18 juli 2014 vluchtte Nagham uit haar huis en moest nog mee aanzien hoe de islamitische buren het direct begonnen te plunderen. “Die waren blij dat IS kwam, zodat ze ons have en goed konden roven”, zegt Nagham met een verbitterde stem”.

  En als het ooit zover komt, dat die moslims in Nederland hun kalifaat willen vestigen, dan doen je aardige islamitische buren, die je zelfs lieten proeven van hun eigengemaakte baklava, precies hetzelfde, ze roven je huis leeg. Het zijn lieden zonder enige beschaving, want de leer van Mohammed heeft meedogenloze monsters van die mensen gemaakt. Maar nog steeds geloven velen in het sprookje dat je ook goede moslims hebt. En die zijn er ook wel, alleen zullen ze niet achterblijven wanneer het sein gegeven wordt ons de kelen door te snijden. Ik begrijp maar niet dat die hele islamitische rotzooi niet wordt verboden, want het brengt ons niks dan ellende.

  Like

 8. delamontagne zegt:

  Niet alleen zullen ze de moslims niet meer vertrouwen ( zo ze dat al eens deden !!!!!), in de Verenigde Staten hebben ze ook geen vertrouwen meer.
  Uit:résistance républicaine
  ………….
  Het “State Department” van U.S. verhindert de Christenen uit het Midden-Oosten om te getuigen tegen de vervolgingen van de musulmannen, waar van zij het slachtoffer zijn.

  Nu de vervolgingen van Christenen in het M.O door de moslims een niveau van ongeëvenaarde wreedheid heeft bereikt, laat het State Departement”van de U.S. haar ware gezicht zien, wat betreft de dubbele standaard ten aanzien van de Christelijke minderheden, die vervolgd worden.

  Zuster Diana, een invloedrijk vertegenwoordigster van de Irakeese Christenen, die naar de USA zou gaan afgelopen mei om er de zaak van de vervolgde Christenen in het Midden-Oosten te gaan bepleiten, kreeg te horen dat haar Visum was geweigerd door het State Department.
  En dit ondanks het feit dat zij al eerder in 2012 de U.S. had bezocht.

  Ze zou deel gaan uitmaken van een gezelschap religieuze leiders uit Irak bestaande uit o.a Soennieten,Shiieten en Yezidis die naar Washington D.C waren uitgenodigd om er hun situatie te bespreken.
  ELKE RELIGIEUZE LEIDER ontving een visa, behalve de enige Christelijke vertegenwoordigster uit de groep” Zuster Diana.
  Toen deze weigering algemeen bekend werd, protesteerden veel Americanen bij hun afgevaardigden.
  De vorige President van de Senaat, Newt Gingrich, verklaarde hierop toen hij naar deze weigering verwees:
  // Deze regering schijnt nooit een goede reden te kunnen vinden om de Christenen te helpen maar hebben wel altijd een goed excuus om “terroristen” vrij te pleiten….
  Deze onrechtvaardige weigering heeft de aandacht getrokken en ik verwacht dat onderminister Kerry de situatie zal omdraaien.
  Zo niet dan zal het Congress een enquette moeten houden en de verantwoordelijke hiervoor moeten ontslaan.
  Uiteindelijk kreeg ze toch haar visum…….

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Allemaal het gevolg van het feit dat er zo nodig een islamitische rat president in de VS
   moest worden! Bij zijn installatie lag heel Europa lag aan zijn voeten.
   (Zijn hele regering bestaat uit moslims of sympathisanten daarvan!)
   14 Dagen daarna had hij zijn Nobelprijs voor de vrede al in zijn zak…!
   Weet u het nog?!…

   Like

 9. Hans zegt:

  Gelukkig maar dat de NOS hier flink aandacht aan besteedt…
  😱😦😶

  Like

 10. Hans zegt:

  ◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️
  ◾️ Om moslims te kunnen geloven, ◾️
  ◾️ moet je jezelf van je verstand beroven. ◾️
  ◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️

  Like

 11. Theresa Geissler zegt:

  Deze getuigenissen zijn hèt bewijs, dat de gematigde islam niet bestaat en tevens, dat de ‘gewone’ islamieten niet zo héél erg tegen IS zijn als het er op aankomt: Om de huizen van “ongelovigen” te plunderen, kun je immers niet zónder ze!
  Nou wéét ik wel, dat de Palestina-voorvechters daar niet aan willen, maar toch zou je ze met liefde deze feiten onder de neus duwen: Kijken, wat dààr weer voor antwoord op komt! (Of géén antwoord…..)

  Like

 12. Driek zegt:

  Ik lees zojuist op de site van de telegraaf:

  CBS: stijging dubbele nationaliteiten

  door Hans Kuitert
  DEN HAAG –
  Van de 16,8 miljoen Nederlanders hebben er 1,3 miljoen een dubbele nationaliteit. Een kwart van hen had ook de Marokkaanse of de Turkse nationaliteit. De overige dubbele paspoorthouders komen uit diverse landen.
  Tussen 1998 en 2014 is het aantal inwoners met zowel een Nederlandse als een andere nationaliteit gestaag gestegen. Er is sinds 2000 sprake van een verdubbeling van mensen met twee paspoorten. De afgelopen jaren was sprake van een jaarlijkse groei aan dubbele nationaliteiten van drie procent. Deze cijfers geven de laatste stand van zaken weer, namelijk die van begin 2014, die het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag heeft uitgebracht.

  Naturalisatie
  Door de nieuwe wet Basisregistratie Personen (BRP) wordt het bezit van een of meerdere andere nationaliteiten naast de Nederlandse niet meer bijgehouden.
  Dit zijn daarom de laatste statistische gegevens over mensen met twee paspoorten. Iemand die bijvoorbeeld zijn oude nationaliteit behoudt en later ook Nederlander wordt, staat in het BRP niet meer te boek als Nederlander, maar is dat wel.
  Dat kan gelden voor mensen die genaturaliseerd worden, namelijk als zij hun eerste nationaliteit aanhouden. Het CBS meldt dat vorig jaar 27.000 mensen door naturalisatie Nederlander zijn geworden, gemiddeld iets meer dan in de voorgaande jaren.

  Marokkanen
  In 2003 werd de naturalisatietoets ingevoerd en sindsdien schommelt het aantal naturalisaties rond de 20.000 per jaar. De in 2014 genaturaliseerde personen hadden uiteenlopende nationaliteiten.
  De Marokkaanse kwam in dat jaar met 2600 het meest voor, gevolgd door de Turkse, Iraakse, de voormalige Sovjet-Unie, en de Afghaanse.

  Like

 13. HendrikO zegt:

  En wat doen wij persoonlijk aan opvang?

  Like

 14. Anna zegt:

  De mensen uit dit artikel zijn door schade en schande tot de conclusie gekomen dat je geen enkele moslim kunt vertrouwen….. Dat is terecht…ze hebben er nog wel jaren tussen gewoond en nu alles kwijtgeraakt door deze beesten……

  Moslims waar ook ter wereld liegen alles aan elkaar en plegen Taqija waar het hun uitkomt. Ze hebben maar een doel de wereldwijde overheersing…van de islam Een tijdje kunnen ze zich koest houden maar dan opeens gebeurt er iets en dan gaan ze los…… Zoals in De Haag regelmatig gebeurt….. En dan pleiten ze op hun ” rechten”
  Soms word je als Europeaan/ Nederlander moedeloos dat anderen dat niet zien of niet willen zien…..Hier gaat onze maatschappij aan ten gronde….
  Doorgaan met dit uit te dragen ook via deze website….. Mogelijk de overheid ook bestoken met deze informatie die hier staat….. Mailtjes doorsturen…..

  Like

 15. Assyrier/Syrier. zegt:

  Titel had moeten zijn Assyrische Christenen.

  Like

 16. Joshua zegt:

  Anna zegt:
  4 augustus 2015 om 12:27 Mailtjes doorsturen naar de roverheid heeft geen zin,zij vullen er alleen hun papier afvalbak mee.
  Deze idioten willen de waarheid omtrent het islam tuig niet zien of horen, dit is alleen goed voer voor een revolutie waar zij graag op af stevenen.( verdeel en heers)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s