Economische crisis: Zelfs de maffia verlaat Zuid-Italië

Screenshot_15

De Siciliaanse stad Palermo

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

Het gaat economisch slecht met Italië, met Zuid-Italië gaat het zeer slecht. Daar hebben de mensen onder te lijden. Intussen verlaat zelfs de maffia het zinkende schip. Wat overblijft, is een uitermate onzekere toekomst.

Het zuiden van Italië geldt al lange tijd als “armenhuis” van het land – en als bolwerk van de maffia. De Mezzogiorno was daarom ook het doel van een onderzoek over de miserabele economische situatie. Het resultaat: al zeven jaar lang krimpt de economie en zelfs de Grieken behaalden van 2000 tot 2013 een beter resultaat dan de Zuid-Italianen. De private ontwikkelingsorganisatie Svimez (Associazione per lo Sviluppo dell’industria nel Mezzogiorno) publiceerde deze dramatische cijfers over de regio.

Intussen gaan de uitgaven voor consumptie en investeringen sterk achteruit en de werkgelegenheid is zo slecht als sinds 1977 niet meer. Eén op de drie Zuid-Italianen wordt met armoede bedreigd of is arm, wat zich eveneens weerspiegelt in het extreem lage geboortecijfer. Perspectieven? Ho maar. Het Svimez-rapport waarschuwt voor een “permanente onderontwikkeling” van de Zuid-Italiaanse regio´s. En dit alles is verbonden met “onvoorspelbare consequenties van een demografische tsunami”.

In een open brief van de antimaffia activist en schrijver Saviano, die afgelopen weekend werd gepubliceerd in de krant “La Repubblica”, heeft deze enorme kritiek op de Italiaanse politiek. “Zuid-Italië is stervende. Iedereen gaat weg, zelfs de maffia”, schreef hij. “Om een kind te hebben, is een luxe geworden, om maar te zwijgen van twee kinderen.” En verder: “wie hier wordt geboren, groeit op met idee om te vertrekken.”

Saviano roept de Italiaanse minister-president Mario Renzi op om te handelen: “Beste proemier, u hebt de plicht om te interveniëren. Daarvoor moet u echter toegeven dat de regering tot nu toe niets gedaan heeft.” Renzi zelf wees deze beschuldigingen van de hand. “Iedereen kan vaststellen dat het beter gaat met Italië dan een jaar geleden. En we weten dat het over een jaar nog beter met ons zal gaan”, aldus de regeringschef. Daarbij gaf hij echter toe dat het zuiden achter zou blijven bij het noorden.

Federica Guidi, minister voor Economische Ontwikkeling, probeerde intussen in een interview met “La Repubblica” de zaak tot bedaren te brengen. De minister sprak ervan dat de regering zou werken aan een investeringsplan ter stimulering van de Zuid-Italiaanse industrie en infrastructuur. Volgens dit plan moeten er met een soort “Marshallplan” de komende 15 jaar 80 miljard euro naar Zuid-Italië stromen. Of deze maatregel iets zal helpen, staat echter op een ander papier. Tot dan toe zullen nog meer – vooral jonge – mensen de regio verlaten.

Bron:
www.contra-magazin.com
Auteur: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Italië. Bookmark de permalink .

8 reacties op Economische crisis: Zelfs de maffia verlaat Zuid-Italië

 1. Willie zegt:

  Die maffia zou beter hun krachten bundelen om met de bevolking aldaar dat dobber gespuis terug de zee in te drijven, 2 loop of betonnen voetstukje , t doet er niet toe, als ze er maar vanaf geraken ,dan kunnen de centen voor de lokalen gebruikt worden

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Lijkt mij niet bepaald een aangewezen taak voor de Maffia:
   Die hebben meer ervaring met éigen volk omleggen!

   Like

   • Willie zegt:

    Theresa daarom zei ik ook : krachten gaan bundelen , nood breekt wet ,remember ?? En de lokale bevolking mag ook eens ophouden met alleen maar te klagen & zagen :alittle less talk and a LOT more of ACTION !!!!!

    Like

 2. Hendrik M. zegt:

  Het volgende slachtoffer der €U, financieel in de tang genomen en totaal uitgeknepen.
  Wanhoop als in Griekenland…
  Ow ja, ons geld wat daarheen moet.
  U wilde €U en €uro, u krijgt €U en €uro….

  Like

 3. Joga zegt:

  De vernietiging is al decennia aan de gang, extra versterkt door de cultuur(Maffia) waardoor het bedrijfsleven geen interesse heeft en het binnenstromen van miljoenen Afrikaanse gelukszoekers.
  Even kansloos als Griekenland dus.

  Like

 4. delamontagne zegt:

  Ook daar zou moeten gelden:”EIGEN VOLK EERST” !

  Uit de krant: “Een derde van de bevolking van Zuid Italië leeft in armoede……………”

  Like

 5. tijluylenspiegel zegt:

  Toch zou het nog niet zo gek zijn als de maffia daadwerkelijk ingrijpt, de vluchtelingen maken de toch al niet florissante economie van de regio nóg zwakker en iemand die niks heeft kun je ook niet laten bijdragen aan je criminele activiteiten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s