Wie vernietigt de Palestijnse droom?

Screenshot_17

(Door: Khaled Abu Toameh – Vertaling: E.J. Bron)

De door Hamas gecontroleerde Gazastrook, waarvan de Palestijnen hopen dat deze op zekere dag deel zal uitmaken van een toekomstige Palestijnse staat, glijdt snel af in anarchie en chaos. Sinds haar gewelddadige machtsovername in de zomer van 2007 heeft Hamas haar harde greep op het gebied met ongeveer 1,7 miljoen Palestijnen behouden. Maar nu schijnt de totalitaire heerschappij van Hamas over de Gazastrook haar einde te naderen, omdat de radicaalislamitische beweging zich geplaatst ziet tegenover de steeds grotere uitdagingen door verschillende milities en groepen in het gebied.

Bij enkele van de rivalen van Hamas behoren radicalere terreurbewegingen zoals milities, die door salafistische Jihadisten binnen de Gazastrook gevormd werden, die affiniteit hebben met bijvoorbeeld de “Islamitische Staat” en Al-Qaida. Anderen behoren tot de seculiere Fatah-fractie, waarvan de leden nog steeds dromen van de dag waarop ze in staat zullen zijn het Hamas-regime ten val te brengen en de controle over de Gazastrook terug te krijgen.

De radicaalislamitische terreurgroepen streven naar de val van Hamas, omdat ze geloven dat deze beweging te “slap” is als het gaat om de invoering van de sharia en de strijd tegen Israël. Het doel van deze bewegingen is de oprichting van een islamitisch kalifaat in de Gazastrook om Israël van het aangezicht van de aarde te wissen.

In een zojuist op internet geplaatste video verkondigde de “Islamitische Staat” dat zijn mannen spoedig de Gazastrook zouden bereiken en de Hamas-“tirannen” uit de macht zouden verwijderen. “Met Allah´s wil zullen we de staat van de Joden uitroeien en zij [Hamas] en anderen zullen verdwijnen, omdat de Gazastrook door de sharia beheerst zal worden, of jullie dat nu leuk vinden of niet”, waarschuwde een gemaskerde woordvoerder van de “Islamitische Staat”.

Palestijnse bronnen in de Gazastrook zeggen dat het de “Islamitische Staat” het in de loop van de afgelopen maanden gelukt is om honderden jonge mannen te rekruteren. Volgens de bronnen zijn de meeste mannen die zich aansloten bij de “Islamitische Staat” voormalige leden van de gewapende vleugel van Hamas en de “Islamitische Jihad”, evenals een serie ontevreden militieleden van Fatah, die het niet eens zijn met de politiek van de Palestijnse Autoriteit (PA) en de leider van hun Fatah-beweging, Mahmoud Abbas – vooral niet met de uitgesproken oppositie betreffende terreuraanslagen tegen Israël. Eind vorig jaar legde een salafistisch-Jihadistische militie in de Gazastrook de eed van trouw af aan de “Islamitische Staat”, waarmee ze een nog veel grotere uitdaging voor Hamas vormt.

Tot voor kort pochten de Hamas-leiders op het succes van hun beweging bij het herstel van recht en orde in de Gazastrook na jaren van anarchie en wetteloosheid onder de PA. Maar de “utopie”, waarvan Hamas zegt deze gecreëerd te hebben, ziet zich geplaatst tegenover een existentiële bedreiging, omdat de Gazastrook een heftige toename van intern geweld beleeft. Enkele Palestijnen beginnen zich zelfs af te vragen of Hamas de controle over de Gazastrook al helemaal heeft verloren.

Het geweld bereikte afgelopen week zijn hoogtepunt, toen een serie gelijktijdige explosies de wijk Sheikh Radwan in Gaza-Stad teisterde. De explosies troffen de auto´s van zes vooraanstaande commandanten van de gewapende vleugels van Hamas en de “Islamitische Jihad”. Er werden geen slachtoffers gemeld.

De jongste bomaanslagen worden beoordeeld als een zware klap voor Hamas, vooral gezien het feit dat ze plaatsvonden in een wijk die zwaar bewaakt wordt door haar veiligheidstroepen.

Enkele berichten suggereren dat de “Islamitische Staat” achter de aanslagen zit, die een schok waren voor de leiders van Hamas en de “Islamitische Jihad” in de Gazastrook.

Een serie Hamas-officieren zei de mogelijkheid niet uit te sluiten dat leden van Fatah achter de explosies zouden zitten. Ze beweerden dat Fatah er belang bij zou hebben om de wereld te laten zien dat Hamas de situatie in de Gazastrook niet meester is. In het verleden beschuldigde Hamas Fatah ervan achter een andere golf bomaanslagen te zitten, die eveneens gericht was tegen haar mannen in de Gazastrook.

In het openbaar geven de Hamas-leiders echter niet graag toe dat hun beweging binnen de Gazastrook ook door aanhangers van de “Islamitische Staat” en Al-Qaida wordt uitgedaagd. Voor deze leiders is het gemakkelijker om de “Israëlische bezetting” voor het geweld verantwoordelijk te maken; als voorwendsel wordt gebruikt dat Israël de enige partij zou zijn die geïnteresseerd is in de verwijdering van Hamas uit de macht.

Deze bewering is echter als gevolg van de openbare dreigingen van verschillende Palestijnse groepen aan het adres van Hamas onwaar gebleken. De poging om de schuld alleen maar bij Israël neer te leggen, weerspiegelt de toenemende bezorgdheid van de Hamas-leiding, die koppig en voortdurend het bestaan van terroristen van de “Islamitische Staat” en Al-Qaida in de Gazastrook ontkende.

Zo had Ismail Al-Ashqar, een topfunctionaris van Hamas, het volgende te zeggen over de jongste bomaanslagen: “Gaza zal veilig en rustig en stabiel blijven en er zal geen terugkeer naar de vroegere toestand van anarchie plaatsvinden, wat de bezetting en haar collaborateurs wensen. De Israëlische bezetting is volledig verantwoordelijk voor de explosies.”

Ashqar gaf toe dat de relaties tussen zijn beweging en Fatah “zeer slecht en gespannen” zijn, vooral na  het jongste doorpakken van de PA tegen mannen van Hamas op de “Westbank”. De afgelopen weken hebben volgens informatie van Palestijnse bronnen veiligheidstroepen van de PA op de “Westbank” meer dan 250 mannen van Hamas gearresteerd; ze worden ervan verdacht complotten te smeden om het regime van president Mahmoud Abbas te ondermijnen.

De confrontatie tussen Hamas en haar rivalen binnen de Gazastrook zal de komende weken en maanden waarschijnlijk escaleren. Hamas heeft inmiddels zoveel vijanden binnen de Gazastrook dat ze, om ze te bestrijden, haar repressieve maatregelen aanzienlijk zou moeten vergroten. Deze maatregelen zullen echter alleen maar tot meer vergeldingsaanvallen door anti-Hamas-krachten leiden en de Gazastrook in een toestand van toenemende anarchie en chaos storten. Veel Palestijnen maken zich zorgen dat de Gazastrook vroeger of later in handen zal vallen van de “Islamitische Staat” of Al-Qaida.

Op de “Westbank” bestaat zo´n bedreiging niet, grotendeels dankzij de Israëlische veiligheidsmaatregelen tegen de terreurinfrastructuur en terreurcellen. De Palestijnse Autoriteit van haar kant voert eveneens een enorme campagne tegen Hamas en andere groeperingen op de “Westbank”. Ze doet dat niet uit bezorgdheid om het “vredesproces” met Israël; Mahmoud Abbas en zijn plaatsvervangers weten dat deze radicale islamieten op weg naar het vermoorden van Joden eerst henzelf zullen doden.

De toenemende toestand van anarchie in de Gazastrook evenals de voortgezette machtsstrijd tussen Hamas en Fatah zijn geen goed teken voor diegenen die nog steeds geloven dat de oprichting van een Palestijnse staat de regio vrede en stabiliteit zou brengen. Zoals de zaken er nu – vooral in de Gazastrook – voor staan, lijkt het erop dat de toekomstige Palestijnse staat toegevoegd zal worden aan de lijst met Arabische landen die op dit moment burgeroorlogen en bloedbaden meemaken.

Het wordt tijd dat de internationale gemeenschap wakker wordt en erkent dat de Palestijnse droom van de oprichting van een onafhankelijke staat door niemand anders dan de Palestijnen zelf vernietigd wordt.

Bron:
http://de.gatestoneinstitute.org
Vertaling: H. Eiteneier

Bron oorspronkelijk artikel:
www.gatestoneinstitute.org
Auteur: Khaled Abu Toameh

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestijnen", "Palestina", "Religie van de vrede", "Westbank", Al Qaida, antisemitisme, Arabieren, Barbarisme, Desinformatie, dictatuur, Fatah, Gazastrook, gezond realisme, Hamas, Hypocrisie, ISIS, Islam, islamofascisme, Israël, Israël-vijandigheid, Jihad, Jodenhaat, kalifaat, Krankzinnigheid, Midden-Oosten, Moslims, nieuw fascisme, propaganda, Rotzakken, sharia, soevereiniteit, Terrorisme, verloedering, Volksvijandigheid, Westen, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

9 reacties op Wie vernietigt de Palestijnse droom?

 1. Cathja zegt:

  Als IS werkelijk de macht in handen krijgt in de Gazastrook, met als uiteindelijke doel Israël van de kaart te vegen, dan staat Israël niets anders te doen dan IS de genadeklap toe te brengen.

  Hoe?

  Laat dat maar aan Israël over!

  Like

  • joopklepzeiker zegt:

   Ach we hebben ook nog een Iran met hun nukes, dankzij de USA en de P5+1

   Als Israël niet heel voorzichtig is wordt ze onder de in de USA of in de EU gefabriceerde bus gegooid .

   Niet nieuws onder de zon, we hebben dat eerder gedaan met andere landen .

   Like

 2. luckybee zegt:

  Niemand kan tegen de God van Abraham vechten, om een land dat hij aan de Joden heeft beloofd en gegeven.Wie dat probeerd, zal zijn ondergang vinden.

  Like

 3. joopklepzeiker zegt:

  hamas gaat naar saudi en fatah ( pa ) gaat naar iran .

  Leuker kunnen ze het niet maken !

  Like

 4. Luc zegt:

  tja, het is daar dan ook al jaar en dag hetzelfde liedje.
  ze krijgen geld en gaan ermee vechten, dan krijgen ze bouwmaterialen en gaan ermee vechten.
  dit heeft niets met de Islam te maken? dit is de Islam!
  Een oorlogszuchtige doctrine die alles vernield, waar ze ook komt.

  en voor ons domme westerlingen vraag ik me af of we echt gaan wachten tot al die gekken onder 1 vlag staan voor we ze uiteen drijven of doden?

  Like

 5. Theodoor zegt:

  Tja, Islam en bloed die hebben elkaar al een hele tijd gevonden. Als je er iets aan wilt doen stroomt er nog meer bloed.

  We kunnen in ieder geval al wel in de toekomstige tijd kijken.

  Like

 6. Jan zegt:

  Leiders van Christenen in MO kunnen maar één ding: kankeren op Israël, het zionisme, beschuldigen van expansionisme.


  The only time that document shows any specificity or passion is when it complains about, you guessed it, Israel. The document complains about the, “the continuing, expansive claims of Zionism” and states that the Middle East has been, “fragmented by the implant of the State of Israel into its heart.”

  The document further seeks to underline that there is “no doubt that the implant of the State of Israel into the heart of the region has contributed significantly to its fragmentation and disintegration, and the diversion of vast resources toward militarization.”

  The undeniable implication of overheated language like this is that the Middle East would be better off if Israel were destroyed when in reality Israel could provide the technology and expertise that Arab countries need to improve their living standards.

  Ironically, the whole point of the document prepared by these Christian scholars is to promote human rights and freedom in Arab countries in the Middle East. And the one country these scholars condemn by name is Israel

  http://www.thecommentator.com/article/6028/arab_christian_leaders_same_old_song_and_dance_on_israel

  Like

 7. Anna zegt:

  Hamas/ Fatah Abbas Ismail Al Asqhar en ISIS en alle andere leidende fanatici in dat gebied zullen met elkaar zodanig in verwarring/ en conflikt geraken dat ze elkaar volkomen zullen ” afslachten”

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s