Wanneer gaat de “handel in invloed” over in corruptie?

Screenshot_38

(Door: “trias politica”)

Lobbyen bij politieke beslissers door belangengroepen en bedrijfsleven is zo oud als de weg naar Rome. Maar waar eindigt opkomen voor belangen en begint ongewenste belangenverstrengeling? Onze senaat blijkt vol te zitten met lobbyisten. Intussen weigerde Nederland een verdrag te ratificeren tegen deze ‘lobbycratie’.

Opkomen voor je eigen belangen, wie doet en wil dat nu niet? Daar is natuurlijk niets mis mee. Sinds mensenheugenis proberen individuen, groepen en bedrijven hun belangen veilig te stellen door politieke invloed te verwerven. Hoe krachtiger de lobby, hoe meer invloed. De voorbeelden uit Brussel, wie kent ze niet? De machtige bankenlobby, energielobby en de tabaksindustrie – het zijn slechts de bekendste daarvan.

Haags lobbycircuit

Maar ook dichter bij huis – in Den Haag om precies te zijn – vinden lobbyisten hun weg naar regering en parlement, onze wetgevende macht. In een artikel in Elsevier gaf columnist Syp Wynia eerder dit jaar al een fraai inkijkje in het Haagse lobbycircuit. Hij vroeg zich daarbij af hoe het kan dat met name de Eerste Kamer vol zit met lobbyisten zónder dat daar moord en brand over wordt geschreeuwd. Want als vrijwel alle fractievoorzitters van de grotere partijen in de senaat – met uitzondering van de SP en PVV – óók bepaalde (bedrijfs)belangen vertegenwoordigen, hoe zit het dan met hun onafhankelijkheid, die nodig is om wetgeving te toetsen op consistentie en uitvoerbaarheid?

Lees verder>>>
Follow the money

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in corruptie, Nederland, Overheid, politici. Bookmark de permalink .

7 reacties op Wanneer gaat de “handel in invloed” over in corruptie?

 1. luckybee zegt:

  Dat is toch alllang hier bij ons aan de gang?Kijk maar hoe veel invloed de Saudi’s en de Emiraten hebben met hun olie dollars. En niet vergeten de Sultanen van Brunei, die zwaar bevriend zijn met de Oranjes?

  Like

  • Oxymoron zegt:

   Ja luckybee het is een publiek geheim dat de Oranje-bastaarden een nazistisch verleden hebben en door hun buitengewone machtspositie schurken ze zich gewillig aan tegen het islamo fascisme, voor eigen financieel gewin. Daarvoor was Beatrix en die Argentijnse huppel kut van Maxima meer dan bereid om geheel volgens islamo fascistische tradities een hoofddoek te dragen….

   Like

 2. Jaantje zegt:

  Met uitzonderingen van de SP(niet verwonderlijk) en de PVV ook dat is niet verwonderlijk die worden geboycot cordon sanitaire …
  Zo zitten we weer/nog steeds opgescheept met een lading vriendjes van elkaar zucht.

  Like

  • leefbarbaar zegt:

   Beste Jaantje,
   zolang de SP een drijvende kracht is achter tuig van de internationale socialisten, krakers, antifa en afa, kun je je afvragen waarom dat zo is. Waarom doen ze dat? Toch ook alleen voor de macht en het geld.

   Like

 3. Theodoor zegt:

  Dit is een hele grote beerput, hoe meer je er in roert hoe harder het stinkt.
  Dat heet dan de elite van Nederland, elite is een vies woord aan het worden.

  Like

 4. leefbarbaar zegt:

  En ja, Nederland is volkomen corrupt. We noemen het alleen anders: lobby, handig, betrokken, slim. Het is bewijs is wel dat het gruwelijke graaien door ambtenaren en politici al 20 jaar woekert, zonder dat men er iets aan doet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s