BITTERE HERINNERINGEN

Screenshot_12

Woningbouw in de vijftiger jaren

(Door: “Driek”)

Tot ver in de jaren zestig is de woningnood de grote volksvijand. Hele gezinnen woonden in bij familieleden. Krotten en woonwagens werden bewoonbaar gemaakt voor de woningzoekenden. De overheid wist dit probleem absoluut niet op te lossen. In 1948 verklaart minister van Wederopbouw Joris in ’t Veld (1895–1981) de woningnood officieel tot volksvijand. Twintig jaar later is de woningnood nog steeds niet opgelost. Nu, in deze tijd van woningtekort, met die vloedgolf van asielzoekers, houd ik mijn hart vast. Want, lezer van deze  site van E.J. Bron, in de jaren vijftig werden mensen, gewone burgers die een royaal huis bewoonden en die best een kamer konden missen of een kamer overhadden, een leegstaande zolderkamer was erg in trek, verplicht zo’n kamer op te geven aan huisvesting en te verhuren aan een woningzoekend gezin.

De huurprijs werd door het Centraal Bureau voor Huisvesting op de Passeerdersgracht te Amsterdam vastgesteld. De oudere Amsterdammers denken nog altijd met huiver aan dat bureau terug. Je moest er een dag voor uittrekken, want er waren verschrikkelijk lange wachtrijen. Om acht uur ’s ochtends opende het zijn deuren. Ik heb dat bureau nog mede gemaakt. Het was een ware verschrikking. En als je dan eindelijk aan de beurt was, als je helemaal misselijk was van het lange wachten in dat stinkende bedompte lokaal, dan zei die ambtenaar ’s middag om een uur of vier: komt u over vijf jaar maar weer eens informeren. Zo ging dat toen. Ik hoef den lezer niet te duiden dat zich daar hartverscheurende taferelen hebben afgespeeld.

Voor een zolderkamer, die je dan moest afstaan aan een willekeurig gezin,  kreeg je bijna niets. De huurprijs werd door het bureau huisvesting vastgesteld aan de hand van de oppervlakte. Doch je kwam er niet onderuit. In die tijd stonden Amsterdammers wel tien jaar op een wachtlijst voor een woninkje in een krottenbuurt. Een gezin van vier personen woonde jaren en jaren op een zolderkamer (met gebruik van keuken). Die stakkers hebben wat aangemodderd.

En ja, zoals gewetenloze bewindslieden nu eenmaal doen in tijden van nood, dan gaan ze de burger gek maken. Iedereen werd toen enthousiast gemaakt om te gaan emigreren. Je had in alle steden voorlichtingsavonden. Over Canada, Australië, Nieuw Zeeland, Zuid Afrika. Toen zijn ze begonnen met de Tuinsteden op te zetten, het huidige Amsterdam – Nieuw West en de Bos en Lommerbuurt waar nu alleen nog Marokkanen en ander gespuis woont. Want de Amsterdammers zijn jaren geleden al gevlucht naar Almere en andere nieuwe steden die uit de grond werden gestampt.

Maar, wat ik den lezer wil vertellen, en ik wil u niet perse angstig maken, maar nu ons land wordt overstroomd door gelukszoekers uit velerlei landen, ben ik doodsbenauwd dat wij het moment naderen dat wij een kamertje dienen af te staan. Als we er eentje over hebben tenminste. Aan een zielige neger. Of een hoofddoekgezin. De badkamer kan dienen als gebedsruimte. Want zo gek zijn ze wel in Den Haag. En in Brussel. Het zal je toch maar gebeuren.  Maar goed, laten wij de moed niet verliezen, lezer. Komt tijd komt raad. Wie dan leeft wie dan zorgt. Ik wens u nog een fijne dag.

Door:
“Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

40 reacties op BITTERE HERINNERINGEN

 1. Dat ging wel over gewone mensen,meestal jongelui, die samen 54 jaar moesten zijn wilden zij in aanmerking komen om ingeschreven te worden voor een woning, geen mensen ,die getraumatiseerd waren of barbaren uit de middeleeuwen,die horen niet bij je thuis,maar in een inrichting en horen ook niet de hele dag misbruik van je woning te maken en zeker geen vertoning aan een Allah,dat doen ze maar in hun moskee,bovendien kun je altijd bij de rechter bezwaar maken en zielig doen,dat ze je huis uitwonen ,dan hoort die rechter ze op straat te zetten,want een bewijs is niet nodig, ze kunnen niet verwachten,dat jij er getraumatisserd van raakt,dit psychisch echt niet meer aan kan. Ze hebben recht op een bbb,daar hoort die Allah niet bij,al hadden wij geen recht in de jaren 50/60 op een bbb en werkten wij lange dagen,ik heb nog werkweken van 48 uur gekend en ook op de zaterdag werken voor een habbekrats,want jeugdlonen gingen tot 29 jaar,geen wonder dat de mensen van toen,zo weinig kinderen kregen,heeft de overheid wel voor gezorgd .Had je eenmaal een huis,had je nog geen telefoon,want ook daar waren jarenlange wachtlijsten voor,heel lastig met een ziek kind of dat je zelf ziek was met kleine kinderen.Criminaliteit kwam toen nog sporadisch voor en kon je rekenen op veel hogere straffen.Je had als je veel geluk had,wel huisjes onder de huurwaarde,maar daar zat dan geen toilet in,die was buiten en ook geen aanrecht,maar een fonteintje met een plankje en in de huiskamer was dan de bedstee,een steile trap naar boven kwam je op de zolder,waar net genoeg plek was voor een bed,een douche was overdreven luxe,die was er gewoon niet,laat staan een bad en een cv bestond al helemaal niet,hooguit een kolenkachel in de huiskamer.Dit was dan luxe,want de meeste jongelui woonden bij iemand in en als je 19 en 21 bent,had je nog een lange weg te gaan. Rechten op bbb waren echt uit de boze.

  Like

 2. Het had trouwens wel een voordeel,er waren banen in overvloed al waren het zeer lage lonen,dan liep je als vrouw nog het risico als je trouwde te worden ontslagen en bleef je toch werken,werd je fiscaal gstraft, dan werden beide inkomens bij elkaar opgeteld en viel jij als vrouw in een hoger tarief.

  Like

 3. Verwarde Man zegt:

  Er wordt al meer dan honderd jaar kunstmatig woningnood in stand gehouden.

  Like

 4. Erik Bink zegt:

  Over dat onderwerp is zelfs in 1949 een film gemaakt, over dat inwonen: “Een Koninkrijk voor een Huis”.
  “Geregisseerd door Jaap Speyer
  met Heintje Davids, Johan Kaart en Rob de Vries
  Een stel uit de Jordaan moet wegens de woningnood inwonen bij een deftig echtpaar in de Amsterdamse Apollolaan. De dochter van de een en de zoon van de ander raken verliefd ondanks het standsverschil.”

  http://s3-us-west-1.amazonaws.com/19cdjs/19cdjs/Stream-Een-koninkrijk-voor-een-huis-1949-Movie-Online-1080p.html

  of:

  http://www.filmvandaag.nl/film/31238-een-koninkrijk-voor-een-huis

  Like

 5. paulzwueste zegt:

  Driek. Er is absoluut geen enkele sprake van een kamertje af te staan aan ’n “zielige hoofddoekfamilie” met zwarte of bruine gezichten die de zielige dobbernegers spelen of de uitgehongerde moslims!
  Neen!
  De gedwongen inwoning waarover U spreekt heb ik ook meegemaakt dus ik weet òòk waarover ik spreek.
  Beste Driek. Het grote verschil met die tijd en de tijd van nu is:
  “Vroeger hadden we te maken met mensen die een woonruimte moesten krijgen omdat zij ECHT zielig en noodlijdend waren en òòk NEDERLANDER!”
  Nu hebben we te maken met figuren die hier helemaal NIETS te maken hebben!
  Geen enkel recht hebben op een woning omdat zij GEEN NEDERLANDER ZIJN
  en in 99.09% ook niet zielig zijn maar willen parasiteren op ons!
  U kunt mij in ieder geval niet bang maken! En tegen U wil ik zeggen wees niet doodsbenauwd!
  Dit feestje van die gewetenloze bewindslieden zal niet door gaan!
  De Nederlander zal NOOIT massaal en willoos accepteren dat er bij hem thuis op last van die overheid wordt ingebroken door buitenlands zwart of bruin rapaille dat hier NIETS te zoeken heeft!
  Dat zal vechten worden! Eerst met massale acties en niet veel later met geweld.
  En wij zullen winnen!
  U moet niet vergeten dat de overlast van dat massaal instromend gespuis met de dag groter zal worden. Ik zou zeggen beste Driek.
  Maak u zelf niet bang voordat u ons NIET bang wilt maken.

  Like

  • Driek zegt:

   paulzwueste zegt: Ik zou zeggen beste Driek. Maak u zelf niet bang voordat u ons NIET bang wilt maken.

   U betrekt mijn artikel in het persoonlijke vlak, beste paulzwueste, maar dat is mijn stijl van schrijven nu eenmaal. Driek is voor niets en niemand bang. Laat het u gezegd zijn. Ik heb die rot moffen overleefd, dus zal ik me nu druk maken om dat zooitje gannef? Neen.

   Like

   • paulzwueste zegt:

    Driek. Ik neem onmiddellijk aan dat dit uw stijl van schrijven is, die ik zeker respecteer.
    Op mijn wijze dacht ik wat tegenwicht te bieden, want dat hebben we hard nodig in deze tijden.

    Like

 6. laura van der storm zegt:

  Dat gaat vast niet gebeuren. Ik zie eerder al die VVDers en D66ers wakker schrikken..en al die anderen….wat …??…in mijn huis? Tegen die tijd wordt dit niet meer vreedzaam opgelost Binnenkort staat Europa in brand, en Brussel keek er na.

  Like

 7. BertG. zegt:

  Ik heb hier nog nooit van gehoord en me hele familie komt uit Amsterdam.
  Maar misschien was dit in Amsterdam Noord niet. Geen idee verder.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Nou, Bert, in zoverre:
   Mijn ouders trouwden in ’46 en woonden vier jaar ‘in’ op twee kleine kamers bij een bejaard echtpaar. In ’50 trokken ze in hun nieuwgebouwde rijtjeshuis -allemaal in Alkmaar dus- maar omdat ze op dat moment nog kinderloos waren, mochten ze het niet alléén betrekken, al waren ze wèl de hoofdbewoners; twee van de drie kamers op de bovenverdieping moesten aan een ander echtpaar worden verhuurd.
   Dat duurde nog eens vier jaar, tot mijn moeder nog eens zwanger raakte: Dat was het moment, waarop de hoofdbewoners aanspraak konden maken op het hele huis. Maar het hielp het andere echtpaar óók: Het was het criterium, waarop zij verder geholpen werden aan andere, als het even kon betere woonruimte: Een flat, bijvoorbeeld.
   Het systeem hield lang stand, want onze overburen, die hun huis rond ’62 betrokken, maakten hetzelfde proces door.
   Voordeel was wel, dat, als je je huis eenmaal voor jezelf had, je meteen beschikte over twéé toiletten, boven èn beneden. Dat was namelijk het vereiste voor deze, aanvankelijk als ‘duplexwoning’ opgezette huizen.

   Like

   • BertG. zegt:

    Het kan ook zijn dat ze er geen last van hadden in mijn familie.
    Allebei mijn oma’s/opa’s hadden 9 kinderen.
    Dus veel ruimte zal er niet geweest in hun huis om een kamer af te staan.
    Misschien heb ik het daarom nog nooit gehoord van iemand.

    Like

   • Zulke situaties ken ik ook,wij hadden in 1963(1962 getrouwd) een huisje onder de huurwaarde gekocht van f 6000,- en mochten er niet in, we hadden net een baby en om met kind bij mijn schoonouders te blijven wonen met kind was niet haalbaar,omdat mijn schoonmoeder haar in het badje deed en de fles gaf,er heel vroeg voor opstond en ik wilde dit doen,was mijn kind. Nu toen ben ik naar de chef huisvesting gegaan,hem mijn kind in zijn armen geduwd met de mededeling,dat hij maar voor haar moest zorgen,omdat mij dit onmogelijk werd gemaakt en ben buiten voor de deur gaan staan. Groot tumult ,onze ouders werden gebeld en ook de burgemeester hoorde ervan en toen kon ik zelfs kiezen uit woningen en mocht ook dit huisje betrekken. Ervoor hadden wij een jaar een huis de huur betaald ,maar ook daar kregen we geen vergunning voor.Ook een huisje wat een douche had was te luxe,dat was f 11000,- Wij bleven dus bij mijn schoonouders douchen.Dit huisje heeft wel de mogelijkheid geschapen om daarna in 1970 een nieuw huis in Papendrecht te kunnen kopen,we woonden praktisch voor niets, Schiedam had afgedaan.Wij waren bekend in Schiedam,omdat beide ouders winkels hadden, gelijk berucht ook.

    Like

   • BertG. zegt:

    Antoinette Somers,
    Ik kom uit 1963, mijn ouders woonde toen in Durgerdam, blijkbaar wou daar niemand wonen toen der tijd. Nu moet je miljonair zijn om daar te kunnen wonen.
    Met uitzicht op het Ijsselmeer. Dat dan weer wel.
    Met een plee boven de sloot, geen was gelegenheid of keuken, En in ruimte waar iedereen in sliep.
    Ergens in 1981 woonde ik in Amsterdam Oost voor een jaar of 1,5
    Daar was ook geen douche aanwezig dus je wassen met je blote reet voor het aanrecht op een handdoek. Zonder gordijnen maar daar hadden we schijt aan.
    Bijna niemand had toen een aparte douche ruimte van mijn familie.

    Like

  • delamontagne zegt:

   Als ik dat zo lees dat je er nog nooit van hebt gehoord,!!!!!!!!!
   begin ik me heel, heel oud te voelen.
   Iedereen in de jaren 50 had wel vrienden/kennissen die bij ouders./ schoonouders inwoonden ( bestaat het woord “INWONEN” nog wel in de NL-taal. ? )
   Het woord “privacy” werd toen nog niet zo veel gebruikt.
   Die meneer “Driek” doet me telkens herinneringen van 10-tallen jaren her, bezorgen…………

   Like

  • Driek zegt:

   BertG. …..in de jaren vijftig werden mensen, gewone burgers die een royaal huis bewoonden en die best een kamer konden missen of een kamer overhadden……

   Dat staat er, beste BertG. Mensen die een royaal huis hadden. Dus niet een gezin met negen kinderen in een woninkje in Amsterdam Noord.

   Like

   • BertG. zegt:

    Ik heb ’t vandaag nog eens aan me ouders gevraagd, Komen uit 1936 en 1941.
    Of zij daar ooit weleens van gehoord hadden of iets van hun ouders, als ik het hier zo lees iedereen wel mensen kon die er mee te maken hadden.
    Ze hadden er werkelijk nog nooit van gehoord, van helemaal niemand, ook niet van hun ouders. Ze dachten dat ik het ter plekke verzon.
    Daarmee zeg ik niet dat het niet waar is. Want woning nood was er wel toen, en nog steeds.

    Like

   • paulzwueste zegt:

    Inderdaad. Ik wil hier nog aan toe voegen dat ik EIND JAREN 60 ZELFS een koopwoning niet mocht betrekken omdat deze zogenaamd te groot was voor twee personen!
    De BEDILZUCHT van de Nederlandse overheid is uniek in Europa.
    Diezelfde overheid was daardoor ook 100% verantwoordelijk voor het gebrek aan vrije woonruimte! De vrije woningmarkt werd daardoor volledig geblokkeerd!
    Onpersoonlijke ambtelijke woningcorporaties moesten via overheidsregelementen voorzien in het massaal aanbod van huurwoningen.
    Resultaat, een totaal falend beleid dat de woningnood vele jaren liet voortduren.
    Daardoor zie je in Nederland ook die kenmerkende onpersoonlijke grauwe woninguniformiteit.
    Dodelijk!
    In België bijvoorbeeld is nimmer woningnood geweest. In diezelfde periode, dus eind jaren 60, zag ik in België overal woningen te huur en te koop staan…
    Resultaat van het vrij laten van de woningmarkt!
    En het leuke is hier dat je zoveel afwisseling hebt in de architectuur.
    Geen wurgende “schoonheidscommissies”!
    De ambtenaren regeren in NL.

    Like

   • BertG. zegt:

    Driek, nog even een korte uitleg.
    Voor 1 oma/opa klopt het, geen enkele ruimte meer met 9 kinderen.
    Floradorp, de Jungle, vlak bij Disteldorp.
    Maar voor de ander, middenstanders met 2 opticien winkels en eigenlijk best wel veel ruimte hadden. Ruimte over zelfs.

    Like

   • BertG. zegt:

    Een voorhanger (zonnebril) voor je bril, in 2 delen, in een handige verpakking, is een uitvinding/patent van me opa.

    Like

 8. Theresa Geissler zegt:

  En tóch heb ik het idee, dat ze in deze tijd wat terughoudender zouden moeten zijn met zulke geintjes.
  Laat ik het zó zeggen: Kamer beschikbaar stellen, dat werd dan in de Jaren ’50 misschien nog gepikt, maar als ze dat nú weer zouden gaan eisen, en nog wel aan asielzoekers…..
  Nou, op z’n ergst kon dat wel eens de aanzet zijn tot een volksopstand/burgeroorlog en op z’n minst kreeg Wilders er dan opeens een héleboel stemmen bij, als je het mij vraagt.
  Met bepaalde dingen moeten ze thans gewoon uitkijken: De Jaren ’50 komen NIET terug.

  Like

  • Driek zegt:

   Theresa Geissler zegt: De Jaren ’50 komen NIET terug.

   Nee, beste Theresa, natuurlijk niet, maar je weet toch dat ik altijd overdrijf?

   Like

   • bigljohn zegt:

    Er zit een zekere waarheid in uw verhaal Driek. De mensen van nu zijn verworden tot zombies. Zij die hun ziel en zaligheid in handen hebben gegeven aan het tuig wat in Den Haag zetelt, en er van overtuigd zijn dat wat ze daar in Den Haag bedenken altijd goed voor hun is. Zelfstandig redeneren is er niet meer bij, word zelfs op de scholen afgeleerd ten gunste van uiterst linkse ideeen. Een moslim familie of een aantal dobbernegers in huis ? Geen probleem voor die leeghoofden ! Let maar eens op hoe dat uitpakt bij de volgende verkiezingen. Dat word een Rutte 3 of Pechtold 1 kabinet, al dan niet in coalitie met het CDA, Groen Links of de SP. Rutte liet al de mogelijkheid van een Rutte 3 kabinet doorsijpelen, omdat hij donders goed weet wat voor soort (kiezers) vlees hij in de kuip heeft. Zombies !

    Like

  • Tistochwat zegt:

   @ Theresa Geissler 26 augustus 2015 om 21:16

   “Kamer beschikbaar stellen, dat werd dan in de Jaren ’50 misschien nog gepikt, maar als ze dat nú weer zouden gaan eisen, en nog wel aan asielzoekers…..”

   O, maar ik ken diverse linkse ‘Gutmenschen’ die er met alle plezier een paar in huis nemen hoor. Je staat versteld, want dan zeggen ze er ook nog bij dat we dat aan hen verplicht zijn, als ‘rijk land zijnde’ en dat we best een stukje kunnen opschuiven!!!
   En als het écht verplicht zal worden -hetgeen onherroepelijk gebeurt met die nimmer aflatende toestroom- ontkomen we er net zo min aan als aan het betalen van belastingen.
   Als je die niet betaalt, komen ze het geld nl. gewoon ‘in naam des konings’ bij je halen en desnoods zetten ze je uit je huis.
   Het zou me dus in het geheel niet verbazen als de ‘regerenden’ ons uit onze woningen zouden verdrijven om plaats te maken voor die luie asielparasieten.
   Het is onbegrijpelijk waar die liefde voor de islamiet en de haat jegens de eigen bevolking (die nota bene al die ‘asielzoekers’ strapatsen MOET betalen!) vandaan komt.

   Like

 9. delamontagne zegt:

  Na het bombardement op R,dam waren 1000-en mensen dakloos.
  Er werden snel “noodwoningen” gebouwd, o.a. in R,dam Zuid: “het Brabantse-Dorp” ( precies op de plek waar nu ,t “koop-genoegen” ZUIDPLEIN is.
  Veel eisen hadden de bewoners niet [te stellen].
  Stromend water was er wel, maar geen WiFi, glasvezel of badkamer met “bubbelbad.
  De huidige generatie “asielige-zoekers” zou er hun neus voor optrekken…………..

  https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQfvQbNXboQpYY1ECS8KCGPnfriQc2mixPw-oLSuCvhkjm_Rm6H

  Like

 10. Jade zegt:

  Ik heb ook gehoord dat dit vroeger een tijd “normaal” was.
  Maar toen kreeg je ook tenminste NORMALE mensen in huis.
  Anno 2015 haal je je toekomstige moordenaar binnen…

  Like

 11. jungleelephant zegt:

  Ben ik blij met mijn 3 honden en nog veel meer dieren!

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Wat enig! Dat heb je nooit verteld, Yvonne!
   IK had het op de “Patriotten”- bijeenkomsten ook niet achter je gezócht: Jij oogt zó als een dàme…..( Heeft niet ècht met elkaar te maken, maar tóch.)
   Dieren zijn leuk, hé? Het zijn de beste vrienden, die een mens kan hebben!

   Like

   • jungleelephant zegt:

    Dank je,Theresa,voor het compliment!En ja,vanaf dat ik op mijn 14e het huis uitging heb ik altijd dieren om me heen gehad:ik kan niet zonder ze.Zelfs als ik in het ziekenhuis lag,en het kon enigszins,dan nam ik de benen;naar mijn dieren!Ik maakte het de artsen zo zuur dat ze me,steeds weer,lieten gaan!Dus,Theresa;zo’n “dame”ben ik toch niet,want nette dames doen zoiets toch niet?Haha!

    Like

 12. Aegolius cs zegt:

  Geachte Driek,
  Het onderstaande artikel van jouw pen was meer rebels!
  “Memories of oude herinneringen”

  Like

 13. tjonge zegt:

  ik vind het wel een goed idee, dat inwonen !
  .
  alle illegalen kunnen tegen kostprijs (of gratis) inwonen bij d66, pvda, vvd en groen links stemmers.
  .
  helemaal top !

  Like

 14. delamontagne zegt:

  paulzwueste zegt:
  27 augustus 2015 om 18:00
  Bent U niet iets vergeten ? ?
  Als je in de jaren 50/60 “onbevoegd” een electrisch kabeltje naar je schuurtje in de achtertuin aanlegde, was je ZWAAR IN OVERTREDING, en volgde er een boete/gevangenisstraf.
  De beruchte “BOUWPOLITIE” VOLGDE OP STASIE-ACHTIGE WIJZE, WAT MEN IN EIGEN HUIS DEED……….

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Ja, die “paradijselijke” Jaren ’50 toch….!
   Om U de waarheid te zeggen, kan dat soort nostalgie mijn rúg op!

   Like

  • BertG. zegt:

   Nou kan ik me daar iets bij voorstellen met al die katoen beklede koperdraden plus de verbindingen onderling.
   Er was ook niks anders, en als van oorsprong elektricien zijnde, mijn mening.
   Levensgevaarlijk, en dan nog al die schakelaars enz. die ze toen hadden.
   Dat is gewoon vragen om brand. Ik kan er “bijna” begrip voor opbrengen.

   Like

  • Driek zegt:

   paulzwueste zegt: Inderdaad. Ik wil hier nog aan toe voegen dat ik EIND JAREN 60 ZELFS een koopwoning niet mocht betrekken omdat deze zogenaamd te groot was voor twee personen!

   Ja, dat klopt helemaal, beste paulzwueste, want ik kocht begin jaren zestig een mooi woonpand van drie verdiepingen waarvan één verdieping onbewoond. De prijs was 40.000 gulden. Maar ik mocht die lege verdieping niet bewonen, de huurwaarde was te laag. Tenzij de bewoners eruit gingen en ik de verdieping verbouwde. Die verdieping moest dan aan bepaalde eisen voldoen. Badkamer, centrale verwarming en dat soort dingen, want dat zat er allemaal niet in. Je was verplicht 22.000 gulden te investeren aan de verbouwing. Dat werd gecontroleerd door bouw en woningtoezicht. Je moest je in die tijd in allerlei bochten wringen, maar daar tegenover stond dat er toen meer te ritselen viel. Je kunt nu geen kant meer op. Voor dat je het weet staan er zes ambtenaren op je stoep.

   Like

  • paulzwueste zegt:

   delamontagne. Ja de lijst van de NL-Stasi was heel lang.
   ’n Wurgende woningwet die naar het voorbeeld van Oost Duitse Stasi-methoden werd uitgevoerd en gecontroleerd.

   Like

 15. erik jan zegt:

  Meer herinneringen aan de jaren ’50, ’60 en ’70…
  https://vadersverleden.wordpress.com/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s