Jihadisme heeft alles met islam te maken

Screenshot_6

(Door: Frits Bolkestein)

De coördinator terrorismebestrijding miskent dat religie de basis kan vormen voor politiek geweld.

Velen menen dat het jihadisme niets met de islam te maken heeft. Zo verbood president Obama elke verwijzing naar de islam in officiële beleidsstukken. Generaal Petraeus moest alle verwijzingen naar de Taliban als islamitische beweging wijzigen.

Bij ons meent de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), dat er ‘een enorm verschil is tussen islam en jihadisme’. Het ‘jihadisme is de aanduiding van politiekextreme en gewelddadige stromingen die zich beroepen op de islam’.

Wat is precies het verband tussen jihadisme en de islam? De jurist David Suurland, gepromoveerd op anti-terrorisme, heeft daarover een artikel gepubliceerd in het blad Liberaal Reveil. De titel luidt: ‘Islam en de religieuze fundering van politiek geweld’. Hij heeft daartoe de vier toonaangevende rechtsscholen van de islam onderzocht op het punt van geweld: de Maliki-, Hanafi-, Hanbali- en Shafi’i-scholen.

Lees verder>>>
De Volkskrant

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Appeasement, Eurabië, Islam, Islamisering, islamitische ideologie, Islamofilie, Jihad, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, lafheid, landverraad, Moslims, Naïviteit, Nederland, onwetendheid, Overheid, political correctness, Rotzakken, verloedering, Volksvijandigheid, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

16 reacties op Jihadisme heeft alles met islam te maken

 1. janchik zegt:

  Die coördinator van het NCTV dat is toch dezelfde snuiter die er bij het UWV als hoofdbestuurder uitgeflikkerd is, vanwege die achterlijk dure verbouwingen? zoals gouden kranen.
  En dan zou zo een no-no nu ineens het licht gezien hebben?? en zich een oordeel over de wel of niet gewelddadige islam kunnen vormen?
  Zeker nadat die andere moslima Haifa die onder zijn verantwoordelijkheid viel en nog steeds valt de nodige leugens heeft verspreid.
  Wordt het niet eens een keertje tijd om dit soort ontkennende idioten een trap onder hun vette kont te geven?

  Like

 2. Driek zegt:

  Ik vind dit een zeer belangwekkend stuk en ik hoop dat de Volkskrantlezers het onthouden.

  En als ik dan lees:

  De belangrijkste soennitische geleerde van deze tijd is Yusuf al-Qaradawi. Hij heeft op al-Jazeera een programma over pragmatische aspecten van de sharia waar wekelijks zestig miljoen mensen naar kijken. Hij is bekend vanwege zijn Holocaust-ontkenning en antisemitisme. In december 2014 heeft Interpol op verzoek van Egypte een arrestatiebevel tegen hem uitgeschreven voor onder andere het aanzetten tot moord.

  Dan lopen toch bijkans de rillingen over mijn rug. En zo’n stuk schorremorrie wordt dan genoemd een “soennitische geleerde”. Wat zijn we toch diep gezonken, dat wij ons verlagen tot het denkniveau van deze primitieve gasten.Ik ben iedere dag weer verbijsterd over wat er over ons heen komt. En als we daar kritiek op hebben zijn we racistisch.

  Konden alle Nederlanders maar een tijdje vertrekken naar elders, na eerst de dijken te hebben doorgestoken. Dan verzuipt dat hele zooitje volgelingen van die kut profeet. We kunnen dan terugkeren en opnieuw beginnen. Lieden als Pechtold, Rutte en zijn consorten weigeren we natuurlijk de toegang tot Nederland. Stel je toch eens voor, een land zonder mohammedanen. Geen Marokkanen die ons het leven zuur maken. Geen hoofddoeken achter de kassa. Allemaal weg. Voorgoed. Terug naar zoals het eens was.

  Like

  • BertG. zegt:

   Iedereen die daar kan lezen noemen ze een geleerde.

   Like

   • Tistochwat zegt:

    @ BertG. 26 augustus 2015 om 17:19

    Ik vind jouw reacties toch zo verrukkelijk sarcastisch!

    Ouwe mopperkont; ga vooral zo door want je hebt helemaal gelijk!

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @Tistochwat: Ja, nietwaar?
    Blij, dat je er mee komt: Het is, zonder gekheid, goed, dat hij het ook eens van een ander hoort.

    Like

   • Tistochwat zegt:

    @ Theresa Geissler 26 augustus 2015 om 23:37

    Ik houd daar wel van. Ik probeer me dan een voorstelling te maken van hoe de persoon die zo schrijft, er uitziet. Ik lees dergelijke reacties liever dan zalvend geteem.

    Like

  • jungleelephant zegt:

   Driek:het zal wel bij een mooie droom blijven,helaas!Moedeloos wordt je er van!

   Like

  • delamontagne zegt:

   U bedoelt deze, hij heeft ,t over Kerstmis.

   Er zijn trouwens veel ERGERE. Die hoofd-moefti van S.A. (die zo gemeen “loensend-kijkt”)
   Verkondigde nog in de jaren 90, dat de aarde plat is en een ieder met andere mening, enfin zoals in de tijden van Galileo Galilei.
   Ik kijk er niet al te veel naar, maar soms…………………moet er vreselijk om lachen.
   WORDEN DAT IN DE NL-SE KRANTEN GELEERDEN GENOEMD ??????????????

   Like

 3. Aegolius cs zegt:

  Het is u en menigeen allemaal bekend. Vanwaar dat de Volkskrant en juist nu er aandacht aan besteedt?

  Rome zal na vele voetwassingen, Europese gelovigen moeten missen die hun andere wang hebben aangeboden.

  Nu de VVD nog die de Wilders als voormalige anti islamvoorspreker de teksten van Bolkestein voorbereidde, plots het veld moest ruimen.

  VVD=Koningshuis=islam.

  Like

 4. Thoth zegt:

  De coördinator terrorismebestrijding miskent dat religie de basis kan vormen voor politiek geweld.(..)

  Tuurlijk. Ik neem aan dat’ie is opgevoed als een zgn. multi-cultureel ‘realist’… Tjonge, tjonge. Knettergek is’ie.

  Like

 5. Erik Bink zegt:

  Helaas, helaas, helaas, elke keer weer lijkt Bolkestein een vuurpijl af te schieten en dan blijkt die toch weer sissend niet van de grond te komen. Want, dan toch weer op het laatst de nietszeggende, of niets kostende uitspraak (en zo kennen we Bolkestein wel weer, als ’t er op aankomt dan is ie niet thuis; maar dat is misschien ook wel “des VVD-ers”):

  “De islam moet zich aanpassen aan de moderne wereld.”

  Altijd komt ie weer terug op, of vestigt ie z’n hoop op “ijtihad” – in zijn interpretatie de (korte) periode waarin kritisch omgegaan zou zijn met de koran en de hadith. Het volgende
  citaat laat eigenlijk geen ruimte voor deze “bolkesteiniaanse” interpretatie:

  “Het woord ‘ijtihād’ is afgeleid van de wortel j-h-d, en betekent letterlijk ‘streven met volle inspanning.’ In de Islamitische juridische terminologie omschrijft het een poging om, in het licht van de Koran en de Sunnah, te kiezen tussen twee of meer verschillende wettelijke interpretaties en om, vanuit de Koran en de Sunnah, nieuwe regels af te leiden om zodoende met nieuwe juridische situaties om te gaan. Iemand die ijtihād verricht wordt een mujtahid genoemd”

  Het onderstaande citaat komt uit de koker van de NRC en past precies in hun “Verharmlosung”, zoals Martien Pennings dat noemt, van de islam, want er is daarin sprake van “een onafhankelijk oordeel” en “herinterpretatie”:

  “vorming van een onafhankelijk oordeel leidend tot herinterpretatie (EB: ???) van de koran en hadith (dit is: schriftelijke overlevering van de uitspraken en daden van de profeet Mohammed).” Let wel dit laatste citaat komt uit “NRC-Stijlboek”: http://apps.nrc.nl/stijlboek/ijtihad

  De islam is o n h e r v o r m b a a r en wezenlijk (ja, ja, “essentialisme”) een archaisch
  n a z i s m e.

  Tja, dit punt is natuurlijk ook van belang, de hoop die Bolkestein op “de moderne wereld” vestigt – ook dat is misschien des VVD-ers.
  “De moderne wereld” blijkt de afgelopen decennia nu juist niet opgewassen te zijn tegen de islam. Heeft in ieder geval nog geen adequate antwoorden op de bedreiging gevonden. Bolkestein gaat hier uit van “de moderne wereld’ als een niet tot wankelen te brengen, passief blok, waaraan de islam zich dan zou moeten aanpassen. Zo simpel ligt ’t niet…., oppervlakkige denker!
  “It takes two to tango” – en in dit geval zal de islam ’t loodje moeten leggen wil de “moderne wereld” overeind blijven en de dans tot een goed einde brengen, want de islam zal zich niet aanpassen aan zijn partner.
  De transformaties die “de moderne wereld” ondergaat en zal moeten ondergaan om tot bezinning te komen – zich te bezinnen op datgene waarin haar werkelijke waarde zou moeten liggen, daarin liggen de antwoorden op de dreiging van de islam besloten. Maar je kan niet van een VVD-er verwachten dat hij zich daarover buigt, want voor hem is de moderne wereld, zoals deze reilt en zeilt, goed zoals ze is.

  Like

 6. Marc zegt:

  Ik heb Bolkestein ooit in een interview horen beweren dat het met de integratie van moslims in Nederland op de lange termijn wel los zou lopen.

  Hoe kijkt hij nu tegen deze uitspraak aan?

  Like

 7. Theresa Geissler zegt:

  Nou, wat betreft alle voorbeelden die hier door Frits Bolkestein worden genoend……Ik zou zeggen: Zie het door mij vertaalde artikel van Petra Raab:
  https://ejbron.wordpress.com/2015/08/25/waarom-laat-duitsland-uberhaupt-moslims-het-land-binnen/
  Daarin komen precies dezelfde voorbeelden aan de orde.
  Laat iedereen die zit te zeveren van: “Dat-en-dat heeft nie-iets met de islam te maken” dat van nu af aan eerst maar eens staven met bewijzen! Kunnen ze niet!

  Like

 8. leefbarbaar zegt:

  Zombie Bolkenstein heeft weer eens achteraf in het verzet gezeten. Een van de weinige mensen, die de VVD op een betere koers had kunnen brengen, maar dat verzuimde vanwege geld en vriendjes. Nu bezig zich te vergapen aan het achtereinde van een koe en wat hij daar aantreft met ons deelt als een orakel uit Brussel. Te laat, veel te laat. En te weinig.

  Like

 9. Republikein zegt:

  Deze man verdient een plank op zijn eeltrug.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s