SGP weet het ook niet meer

Screenshot_9

Kees van der Staaij

(Door: Wim van Schaik)

Wat is er met de SGP gebeurd? De partij die ooit samen met de PVV tegen de islamisering van Nederland stemde, durft het woord islamisering niet meer in de mond te nemen. Er is nu nog slechts sprake van ‘een integratieprobleem’. In een interview in het Reformatorisch Dagblad van 9 september legt Van der Staaij uit: “…als we allerlei vrouwen met boerka’s op straat krijgen, schept dat wel een integratieprobleem”.

Nog afgezien van het feit dat de integratieproblematiek veel dieper zit en veel verder gaat dan die  boerka, kan Van der Staaij weten dat hij zelf aan dit ‘integratieprobleem’ heeft meegewerkt door een kabinet in het zadel te houden dat het eerdere wetsvoorstel, waarbij het dragen van een boerka op straat verboden was, heeft afgezwakt. Verder komt er, weer met steun van de  SGP, van handhaving ook niet veel terecht. Wie zijn gezicht op locaties waar dat verboden is toch bedekt, kan een boete krijgen van maximaal 405 euro. Kan, want de politie zal die boetes nauwelijks uitschrijven. Het handhaven wordt vooral een taak van de beheerders van de gebouwen waar het verbod geldt, waarbij het in de praktijk voldoende zal zijn dat mensen op het verbod gewezen worden.

Alles heeft z’n prijs

Wat is er met de SGP gebeurd? De partij die ooit ferm voor de eigen standpunten uitkwam, wat niet altijd een mooie pers opleverde, heeft ontdekt hoe zij met de grote jongens mee kan doen. Het voelt kennelijk best goed om salonfähig bevonden te worden en aanvaard te worden in de kringen van de gevestigde orde. Maar alles heeft z’n prijs. Wat die prijs is, zien we duidelijk in het interview. Dat interview gaat over vluchtelingen. Van der Staaij heeft de problematiek goed op het netvlies. Opvang in de regio, ja. Asielprocedure verouderd, ja! Aanzuigende werking van het huidige beleid, ja!  Maar daar houdt het dan ook op. Want harde consequenties aan die analyse verbinden, ho maar. Dan heet het, kennelijk om het kabinet te sparen: “Ik geloof niet dat de SGP in het asieldebat het ei van Columbus heeft.” De SGP weet het dus ook niet meer.

Maar zoveel weet de SGP wel, dat de Hongaarse premier Orbán fout zit. En om te laten zien dat de SGP aan de ‘goede kant’ van de streep staat, wordt ferm afstand genomen van Orbán, die toch waarlijk standpunten heeft die de SGP zou moeten herkennen. Maar ja, die man ligt niet goed binnen de EU… Van der Staaij zal dan ook volgens eigen zeggen Rutte zeker niet aansporen om de Hongaarse premier te steunen in zijn waarschuwing voor islamisering. In plaats daarvan veel vragen naar de bekende weg. Vragen waar Rutte makkelijk mee weg kan komen, zoals: “Hoe checkt de IND of we geen vluchtelingen toelaten die affiniteit hebben met een radicaalislamitisch gedachtegoed?” Maar Van der Staaij zou zich beter af kunnen vragen of er wel niet-radicaal islamitisch gedachtegoed bestaat als hij in hetzelfde interview zegt bij Rutte aandacht te willen vragen voor de Irakese christenen die de opvangkampen niet in durven omdat ze christen zijn.

Politieke prietpraat

Je hoort er nu eenmaal bij of niet. En dus bezigt van der Staaij veel politieke prietpraat als hij zegt: “De kabinetsbrief noemt als een van de selectiecriteria (in een nieuw systeem dat er nog moet komen; auteur) de absorptiecapaciteit van een land. Dat kun je uitleggen als: Geef voorrang aan vluchtelingen van wie je mag verwachten dat ze hier snel kunnen wortelen.”

“Dat kun je uitleggen als.” Vager kan niet. Van der Staaij weet heel goed dat het nieuwe systeem, “waarbij de mogelijkheden om vooral christenen en andere vluchtelingen die al aansluiting hebben bij onze cultuur naar Nederland te halen, misschien wel toenemen”, uit Brussel moet komen. Hij weet ook dat ze daar het probleem niet willen zien en vinden dat de EU de vluchtelingenstromen makkelijk aan kan. Dat ze daar elke ‘vluchteling’ OK vinden. Dat ze daar niets willen weten van het beperken van de mosliminvasie.

Demagogie

De opmerking “Het blijft een feit dat de overheid mensen in nood moet helpen. Ook als dat moslims zijn die het slachtoffer zijn van IS”, grenst aan demagogie. Van der Staaij vliegt hier vreselijk uit de bocht en je zou als je dit leest niet zeggen dat hij – volgens zijn eigen woorden – gaandeweg heeft geleerd om oneliners en simpele oplossingen zeer te wantrouwen…

Ongenuanceerd christelijk sausje

Tenslotte, we hebben het hier immers over de SGP, moet er over alles nog een christelijk sausje. Van der Staaij blijkt helemaal niet zo wars van oneliners als hij doet voorkomen, als hij met de bekende ongenuanceerde uitspraak komt: “Heb uw naaste lief als uzelf en bied herbergzaamheid”. Misschien zou Van der Staaij zich, om maar een ding te noemen, eens af kunnen vragen waarom al die Bijbelse steden en stadjes poorten hadden. Volgens mij echt niet als toeristische trekpleister.

Tragiek van de SGP

Het is voor de SGP niet makkelijk. Een boodschap brengen die bij veel partijen niet meer landt, vergt volgens Van der  Staaij vooral tact en geduld. Uit tactische overwegingen heeft hij het daarom over ruimhartig toelaten van vluchtelingen die affiniteit hebben met onze cultuur. Met die cultuur bedoelt hij onze door het christendom gestempelde cultuur. De SGP-voorman zegt in te zien dat veel andere partijen zich juist comfortabel voelen bij het gegeven dat de Europese cultuur hoe langer minder gestempeld raakt door welke godsdienst dan ook. Die inschatting lijkt me niet geheel juist. Het heeft er meer van weg dat het veel partijen niets kan schelen dat onze cultuur hoe langer hoe meer wordt afgebroken en verdwijnt om plaats te maken voor de dominantie van een woestijnreligie. Het is de tragiek van de SGP dat het zal moeten ontdekken zich in dat proces te hebben laten gebruiken als usefull idiots.

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Nuttige idioten", "Religie van de vrede", "Weg met ons!", Christendom, Hypocrisie, islam-collaboratie, Islamisering, Krankzinnigheid, landverraad, Linkse christenen, linkse gereformeerden, political correctness, praatjesmakers, Rotzakken, Volksvijandigheid, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

21 reacties op SGP weet het ook niet meer

 1. hans zegt:

  Dit stuk krijgt een 413 bad gateway melding als je verder wil lezen.

  Like

 2. Tistochwat zegt:

  Ik denk dat kees van der Saai stiekem twee heren wil dienen: ‘zijn’ God en allah.
  Maar als Kees z’n bijbel goed had bestudeerd, had hij kunnen weten dat dat niet mag van ‘zijn’ God. Volgens mij is Kees dus geen echte christen’.

  Like

 3. R.Kroonenberg zegt:

  vlijmscherpe insteek, wat mij betreft … !

  Like

 4. Theresa Geissler zegt:

  Ach, zo ingewikkeld hoef je het immers niet te maken:
  Als je het mij vraagt, gaat de SGP langzamerhand toch de kant op, die alle confessionele partijen gaan: Ze kunnen er voor zichzelf niet onderuit, dat moslims “in elk geval nog íets geloven en dat ze zich daarom tóch niet geheel en al tegen ze kunnen afzetten!
  Eh….Er zei hier ooit eens iemand, dat alléén christenen de islam afdoende konden bestrijden; als je géén christen was, zouden moslims dat toejuichen…..ahem…….
  Maar goed, dat die persoon hier intussen niet meer reageert, want ik had haar al het nieuws hieromtrent van de laatste tijd met l i e f d e in haar smoel gewreven!

  Like

 5. valk zegt:

  Hallo ik krijg deze boodschap bij het volgende artikel ,Vader van verdronken Aylan blijkt een nog grotere schoft te zijn!

  Forbidden
  You do not have permission to access this document.
  Web Server at personanongrata.nl

  Like

 6. Republikein zegt:

  Kees Hemelpoort!

  Like

 7. Hendrik M. zegt:

  De SGP; de partij die zich voor 30 zilverlingen (niet doorgaan van winkelopening op zondag) verkocht, principes opzij zette en een vijandige coalitie steunde.
  M’n moeder (92) stemde trouw op de SGP, stemt nu overtuigd PVV…
  ““Heb uw naaste lief als uzelf en bied herbergzaamheid”.” tja, Gij zult geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben.”” vergeet hij dan maar even…
  “Eert uw vader en uw moeder.”; Tja van der Staai, daar heb je ook lelijk de klad in laten komen, denk hierbij aan bejaarden en verzorgingshuizen…

  Like

 8. Joshua zegt:

  Deze persoon en voorman van cu zijn net zo erg als flapdrol alexandertje, alleen saai en slob eten van 2 walletjes, wat hun geloofwaardigheid danig in twijfels brengt,zij lijken de paus wel is ook zo’n HIELENLIKKER van de cultuur verrijkers.

  Like

 9. Jan zegt:

  ‘Het opnemen van grote aantallen vluchtelingen in Nederland hoeft volgens de SGP-leider geen probleem te zijn. „De hugenoten integreerden hier destijds min of meer geruisloos.”’
  Kees van der Staaij

  Het is om moedeloos van te worden.

  Like

 10. Scheerzeep NU zegt:

  Blanke Zuidafrikaners zullen beter in Nederland integreren. Vliegtickets beschikbaar stellen aan arme blanken uit Zuid-Afrika en ze hier in Nederland asiel laten aanvragen. Dan kunnen ze op een later tijdstip ook hun blanke familie laten overkomen.

  Like

 11. koddebeier zegt:

  Ach de broekemannetjes van de SGP durven niet meer en kruipen weg achter de rokken !!

  Like

 12. koddebeier zegt:

  SGP weet het ook niet meer…….Het meest waarschijnlijke is…….Ze hebben het nooit geweten !!

  Alleen op de PVV kan je bouwen en vertrouwen !

  Like

 13. Pingback: Verootmoediging , 10 ontzagwekkende dagen vooraf aan Yom Kippur | tora-yeshua.nl | Tora Yeshua | tora-yeshua.nl

 14. Scarlatti Bombatti zegt:

  @geertwilderspvv LAFAARD @keesvdstaaij SGP weet t WEL mr is n #JUDAS de haan is niet ns tot 3x kraaien kunnen komen http://wp.me/p1O7aM-p7p

  Like

 15. Pingback: Verootmoediging , 10 ontzagwekkende dagen vooraf aan Yom Kippur | https://tora-yeshua.nl | Tora Yeshua | tora-yeshua.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s