Schandalige column van PKN-secretaris Arjan Plaisier

Screenshot_18

Dominee Arjan Plaisier, secretaris van de PKN

(Door: Wim van Schaik)

 ‘Wijs, prudent, evenwichtig maar ook moedig en zonder glamour en glitter, zonder retorische trucages, weet ze vaak de goede woorden op de goede momenten te spreken, naïviteit is haar vreemd.’ Doe mij ook maar zo’n vrouw, denk je als je dit leest. Totdat je ontdekt dat het om Angela Merkel gaat en totdat je leest dat deze woorden uit de pen van dominee Plaisier komen, secretaris van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Misleidende column

In een schandalig misleidende column op de site Habakuk laat Plaisier duidelijk merken aan welke kant hij staat. In ieder geval niet aan die van zijn broeders en zusters. Geen wonder dat die dan ook jaarlijks bij tienduizenden zijn kerk verlaten. Het is weer eens het bekende recept. Blijf ver weg van de echte feiten en heb het over “een toevluchtsoord bieden voor de velen die getraumatiseerd zijn en weg willen uit de brandhaarden die Syrië en Irak zijn.” Alsof alle ‘vluchtelingen’ uit Syrië  en Irak komen. Alsof elke ‘vluchteling’ getraumatiseerd is. Niets over de velen die van de veilige Balkan komen. Helemaal niets over de stromen uit Afrika. Geen  enkel onderscheid tussen hen die werkelijk moeten vrezen voor hun leven en zij die alleen op de vleespotten van het Westen afkomen. En al helemaal niets over de achterblijvers.

Terechte zorgen geframed als angst

Wat ook bij het bekende recept hoort, is de terechte zorgen van mensen framen als angst. Zo wordt de zorg over de toenemende impact van de islam op het dagelijks leven afgedaan als ‘angst’ voor islamisering. En als zorg eenmaal geframed is als angst, dan kan Plaisier helemaal los gaan en met veel instemming Angela citeren die het onlangs – geheel volgens het bekende recept – ook over angst had toen ze zei: “Angst is een slechte raadgever, zowel in het persoonlijke leven als in dat van een natie.”

Klinkt aardig, die tegeltjeswijsheid, maar is het ook zo? Is, afgezien van het feit dat het hier om framing gaat, angst echt een slechte raadgever? Als Frau Merkel angst werkelijk een slechte raadgever vindt, dan vraag ik me af waarom zij dat niet zegt tegen die honderdduizenden die zeggen uit angst voor oorlog of voor IS helemaal naar Noord-Europa willen. Maar wacht. Ik begrijp het al. Die woorden zijn alleen maar bedoeld voor de hardvochtige, egoïstische, blanke Europeanen die zich zorgen maken dat zij straks overruled zullen worden door moslims. Nergens voor nodig. Angst is een slechte raadgever. Je hoeft er echt niet bang van te worden als zomaar op klaarlichte dag mensen die aan het winkelen zijn of bezig zijn met hun werk of gewoon met trein of metro reizen, afgeschoten worden. Kan gebeuren, toch? Je hoeft ook niet bang te zijn als je de verloedering ziet in de moslimenclaves in de wereldsteden en trouwens ook meer en meer in onze eigen steden. Zwaaien met IS-vlaggen. So what? Verwarde mannen. Dat komt nu eenmaal voor. Joden die massaal vertrekken. Allemaal geluisterd naar die slechte raadgever die angst heet. Nergens voor nodig.

Puur verraad van de eigen roots

“Waarom zoveel vrees voor een andere religie?”, zegt de dominee. “Wie bang is voor de islam moet maar gewoon weer eens een kerkbank inschuiven. Of de Bijbel lezen. We hebben toch de vrijheid ons eigen geloof te belijden? En zijn er verschillen, dan hebben we toch  de dialoog, in dit geval met moslims. In een open samenleving is ruimte voor iedereen, en die ruimte krijgt zin door met elkaar in gesprek te zijn.”

Wie die laatste zin op zich laat inwerken, wrijft z’n ogen uit. Die ‘ruimte voor iedereen’ krijgt volgens Plaisier pas zin door met elkaar in gesprek te gaan. Dus die ruimte die in onze westerse samenleving met veel strijd verworven is, heeft op zichzelf geen zin (Ah, ik snap het, dan hoef je die uiteindelijk ook niet te verdedigen…), maar ontleent zijn zin aan het gesprek met, in dit geval, moslims! Kijk, dat noem ik nog schandaliger dan schandalig: verraad van je eigen roots!

En die vrijheid ons eigen geloof te belijden, die is er helemaal niet. Niet in Duitsland, dat weet bijvoorbeeld de Bremer dominee Olaf Latzel maar al te goed. En ook niet in Nederland, waar geen dominee het waagt te spreken als die moedige Duitse predikant die klip en klaar zei dat de islam niet in Duitsland thuishoort.

De diepe buiging van een dhimmi dominee

Na al dat nagepraat van een politica die haar land aan het verkwanselen is, komt Plaisier met zijn eigen toespitsing. “Welke beschaving wil je eigenlijk verdedigen zonder christelijk geloof en waarden die daarvan afgeleid zijn, naast andere geloven en waarden? Lees de Bijbel weer eens.”

Misschien verbeeld ik het me, maar dit is toch echt de taal van een dhimmi, het christendom naast andere geloven. Aangezien we in Nederland geen discussie hebben over Hindoeïsme, Jodendom of voorouderverering kan het niet anders of dit slaat vooral op de islam. Zo kennen we de dominee van de PKN die al eerder moslims een fijne ramadan toewenste en een anti-Wilders kerkdienst in Den Haag organiseerde. Plaisier maakt alvast een knieval voor de islam.

Hoezo ‘Het Grote Boek’?

Tenslotte bazelt Plaisier nog iets over Het Grote Boek (waarom niet gewoon Bijbel?) dat “het nodige te zeggen heeft over vreemdelingen en over gastvrijheid, met daarin die glanzende gelijkenis over een barmhartige Samaritaan”. Verder komt hij niet. Klopt helemaal dat Gerry van der List (Elsevier) eens opmerkte dat ze bij de PKN prima overweg kunnen met het programma van GroenLinks, maar niet weten hoe het nou zit met God en, voeg ik eraan toe, de Bijbel. Wist Plaisier het wel,  dan hadden we het eerlijke verhaal gehoord van wat de Bijbel te zeggen heeft over vreemdelingen en hun plichten, over  oosterse private gastvrijheid en over noodhulp (!) zoals aan de barmhartige Samaritaan bewezen. Maar eerlijk gezegd denk ik dat het nog wat anders ligt. Hij weet het wel. Gezien zijn verleden moet hij het weten. Maar die kennis past niet bij zijn linkse wereldbeeld.

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Nuttige idioten", "Religie van de vrede", "religieuze dialoog", achterlijkheid, Appeasement, Censuur, Christendom, cultuurrelativisme, Desinformatie, Dhimmitude, Eurabië, hersenspoeling, Hypocrisie, Indoctrinatie, islam-collaboratie, Islamisering, Islamofilie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, lafheid, landverraad, Linkse christenen, linkse gereformeerden, meningsdictatuur, Moslims, Naïviteit, onwetendheid, political correctness, propaganda, Rotzakken, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

21 reacties op Schandalige column van PKN-secretaris Arjan Plaisier

 1. Scheerzeep NU zegt:

  Eerst zijn eigen staat van dienst, gerelateerd aan het optreden van Merkel, ophemelen en vervolgens inspelen op de gevoelens van zijn toehoorders.
  Wat de schapen in het veld laten staan moet je ze vervolgens niet in de stal te eten geven. Vandaar dat mensen de kerk verlaten. Ze willen de Islam niet eten, maar de dominee duwt het ze de strot door.

  Like

 2. Tom zegt:

  Het verbaast me niet. Ook voor en tijdens de oorlog (en ook er na) liet de kerk de oren hangen naar de bezetter. Nu is dat weer het geval. Er lijken dus geen lessen geleerd in de afgelopen 70 jaar, wat van een ongelooflijke domheid, en naïviteit getuigt. De kerk stelt voor om vooral menselijkheid te betrachten. Tegenover schimmige wezens, die op geen enkele manier menselijkheid kennen, zelfs niet tegenover hun soortgenoten. Vandaag hoorde ik dat reeds duizenden mensen zich aan hebben gemeld als vrijwilliger voor ‘vluchtelingen’. Dat verbaast me wel. De vluchtelingenpropaganda draait overal op volle toeren, op televisie en in de kranten, middels advertenties die emotie op moeten wekken. En het werkt goed op het slapende deel van onze bevolking. Het oosten staat in brand, en onze ‘leiders’ weten niet hoe ze moeten handelen. En het handelen van mevrouw Merkel heeft alleen maar meer olie op het vuur gegooid, waarvoor dank. Als christenen in Nederland deze opstelling hanteren naar de bezetter, heeft het christendom net als de islam geen bestaansrecht meer.

  Like

 3. Taljaard zegt:

  Dit is vooraanstaand lid van een elitaire theologenclub, die het Nederlandse protestantisme en de kerken tot een monddode, gemuilkorfde en in alles aan de staat en de overheid onderworpen
  slaaf hebben willen maken.
  Dat zal ze NOOIT lukken!
  Dat lukte in 1816 al niet.
  En dat lukt nu ook niet.
  Plaisier c.s. zouden zich eens moeten verdiepen in de Nederlandse kerkgeschiedenis en dan in het bijzonder ”Het wonder van de XIXe eeuw” van Algra lezen!

  Like

 4. JOHANNES zegt:

  de pkn is een protestante kliek die de weg kwijt is en flink ook, in dat wat de oetlul het grote boek noemde, staan ook nog een paar andere dingen b.v.b. dat God een zoon heeft, en dat hij die dat ontkend, een antiechrist is een Gods lasteraar. De moslim ontkend dat God een zoon heeft.
  Er staat ook :neem deze niet tot u vrienden en laat ze niet toe in uw huis.(uw land)
  zo als velen in tussen weten heeft de pkn al vaker een houding aangenomen die aan geeft dat zij het beter weten dan het grote boek ,wat ik ook de bijbel noem. sterker nog ze denken het vaak beter te weten dan God zelf (beetje afhankelijk van het aantal homo’s in de vrienden of fam.kring)
  hun houding naar Israel is om van te kotsen en lijkt veel op het gedrag van de nsb.

  Like

 5. Driek zegt:

  Dominee Arjan Plaisier zegt: En zijn er verschillen, dan hebben we toch de dialoog, in dit geval met moslims.

  Nu, beste dominee, een dialoog met moslims is uitgesloten, en wat zou de inhoud van die dialoog dan wel moeten zijn? Want die lui geven geen haarbreed toe. Trouwens uit Uw tekst blijkt dat uw Bijbelkennis aan de povere kant is. Gelijk de Apostel zoude ik tot U willen zeggen:

  Uw zelfvoldaanheid staat u niet fraai. Ge weet toch dat een beetje zuurdeeg genoeg is om het hele deeg zuur te maken?
  1 Korintiërs 5,6

  Like

 6. Driek zegt:

  Die dominee Arjan Plaisier zit mij helemaal niet lekker. Met die tekst ga ik de nacht niet in. Hij lijkt me weer typisch zo’n zalvende Bijbelse praalhans die het ons wel eventjes zal vertellen. Nou, beste dominee, let wel, waarschuwt de Apostel Paulus ons niet voor immorele mensen?
  Weliswaar ben ik geen christen, doch u hoeft mij de Bijbelse lessen niet te leren. Die ken ik beter dan u. Ik maak gehakt van uw slijmerig artikel. Bij deze.

  Want, zegt de Apostel:

  “In mijn vorige brief schreef ik u dat gij niet moest omgaan met immorele mensen. Natuurlijk bedoelde ik niet alle ontuchtigen ter wereld, of uitbuiters, oplichters en afgodendienaars in het algemeen. Dan zoud gij de wereld moeten verlaten.

  Ik verbood u om te gaan met elke zogenaamde christen die er op los leeft of hebzuchtig is of afgodendienaar, lasteraar, dronkaard of oplichter. Met zo iemand moet gij zelfs niet eten. Ik heb toch niet te oordelen over de buitenstaanders? Verwijder de boosdoeners uit uw midden”.
  1 Korintiërs 5: 9-13

  Nu kan ik nog tal van andere teksten aandragen, doch ik wil den lezer van E.J. Bron hiermee niet lastig vallen. Maar ik moest het toch even kwijt.

  Like

 7. Cathja zegt:

  Wat een vreselijk figuur! Hij misbruikt de Bijbel op een schandalige manier. Het past hem niet om iets te zeggen over de barmhartige Samaritaan, want die man kwam op zijn reis slechts één gewonde man tegen, en bood hem hulp.
  Mag een ‘dominee’ een vergelijking maken met een gebeurtenis welke in de Bijbel vermeld staat, maar in geen énkel opzicht raakvlakken heeft met de asiel-tsunami zoals we die momenteel meemaken, enkel en alleen om ervoor te zorgen dat vele ‘gelovigen’ hun deuren en harten voor ‘vluchtelingen’ openen? Zou Jezus, als Hij in deze tijd geleefd zou hebben, ons aanmoedigen om onze vijanden en moordenaars bij honderden, duizenden binnen te laten?
  Ik denk het niet.

  Schandalig, dat gekwezel van Plaisier! Hij kan beter voor het COA gaan werken in plaats van zich predikant te noemen.
  Welk kerklid wil er bijvoorbeeld naar een ‘anti-Wildersdienst’? Dan spoor je toch niet?
  Linkse lamzak, die Plaisier!

  Like

  • J. C. Th. Köhler zegt:

   “Zou Jezus, als Hij in deze tijd geleefd zou hebben, ons aanmoedigen om onze vijanden en moordenaars bij honderden, duizenden binnen te laten?”

   Nee, Cathja, integendeel. Hij zou ze de tempel uitranselen. En de “boven ons geplaatsten” zijn de hedendaagse witgepleisterde graven, het adderengebroed.

   j.c.th.kohler@ziggo.nl

   Like

   • Cathja zegt:

    @ J.C.Th. Köhler 00:53

    Met witgepleisterde graven, adderengebroed werden de Farizeeërs bedoeld. Wel, daar hebben we er momenteel aardig wat van in de Tweede Kamer!

    Like

  • Hendrik M. zegt:

   Ach, die barmhartige Samaritaan.
   Waar de z.g. goede christelijke mensen een gewonde sloeber lieten liggen, hielp die Samaritaan; iemand waar die christenen zich ver boven verheven voelden…
   Tja, ik als anti moslim heb ook weleens een moslim geholpen, kwam gewoon op m’n weg en iemand in nood help je gewoon; ik ben overigens geen Samaritaan…

   Like

 8. joopklepzeiker zegt:

  Een gehaktbal met een kruis erin geprikt !

  Like

 9. kraftavilqa zegt:

  Wat een achterlijke habbezakker die dominee Plaisier. “We hebben toch de vrijheid ons eigen geloof te belijden?” Dacht je nu echt dat dat zo blijft wanneer de mohammedanen de overhand krijgen “in een open samenleving is ruimte voor iedereen” In een open samenleving ja maar in een voornamelijk mohammedaanse samenleving? Domme DOMinee.

  Like

 10. Pingback: Prot.Kerk Nl (PKN) leider Arjan Plaisier:Merkel en Obama (en de paus) redden ons ! | tora-yeshua.nl | Tora Yeshua | tora-yeshua.nl

 11. benkok zegt:

  Bedankt Wim, ik schreef mijn reactie nog voor ik die van jou had gelezen, van harte eens:
  http://tora-yeshua.nl/2015/09/prot-kerk-nl-pkn-leider-arjan-plaisiermerkel-en-obama-en-de-paus-redden-ons/

  Shalom,
  Ben Kok (joods-chr. pastor)

  Like

 12. Jan zegt:

  Zijn uiterlijk is recht evenredig met wat hij uitkraamt.

  Dat hij niets anders is dan een hersenloze zombie bleek al eerder toen hij zich achter de antisemitische ‘Platform Stop Racisme en Uitsluiting’ schaarde die een ‘alternatieve Kristallnachtherdenking organiseerde met anti-Israëlpropaganda, een groepering die de antisemiet Ahmed Yassin hoog in het vaandel had. Pas nadat Likoed Plaisier op het antisemitische karakter van de organisatie had gewezen zag hij af van deelname.
  http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/arjan-plaisier-trekt-zich-terug-van-anti-israelische-kristallnachtherdenking

  Niets blijkt hij van de islam af te weten of hun symbolen:
  Plaisier: „Een minaret is een bestanddeel van veel moskeeën. Hoewel er ook moskeeën zijn zonder minaret, en hoewel in bepaalde gevallen dat wellicht de voorkeur verdient, zou een algemeen verbod op de minaret de vrijheid van godsdienst inperken.”
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1617968/2009/12/07/PKN-scriba-hoort-de-islamitische-gebedsoproep-liever-niet-te-hard.dhtml

  Meer domheid, eerder, achterlijkheid, van Plaisier: Isa=Jezus
  in: 12 artikelen over Jezus. A. Plaisier, E van ’t Slot, H. Wevers e.a.
  http://www.refdag.nl/boeken/recensies/eerste_deel_in_serie_over_apostolische_geloofsbelijdenis_verschenen_1_678011

  (het gejammer even wegdenken)

  Plaisier is een eng, laf mannetje, een kast-antisemiet die zegt zich niet te willen uitspreken over BDS maar wel zegt dat ieder bedrijf dat maar voor zichzelf moet beslissen, “Ook consumenten kunnen dat, als het labelen van producten wordt gerealiseerd.” Bovendien ontzegt hij Israël welk recht dan ook op Judea en Samaria, schuilt zich laf achter ‘internationaal recht’ , leutert dat het ‘palestijnse volk’ al eeuwen lijdt en dat de (zogenaamde) christelijke ‘palestijnen’ zijn broeders en zusters zijn.
  http://www.protestantsekerk.nl/actueel/Nieuws/nieuwsoverzicht/Paginas/Commentaar-bij-de-tijd-Israel-en-BDS.aspx
  http://www.niw.nl/pkn-over-bds787/

  De PKN heeft zich achter het Kaïros-document geschaard, dus zich tegen Israël uitgesproken, maar desondanks wil hij beweren dat hij een neutraal standpunt inneemt. Dat was in maart 2014. Intussen heult hij met de antisemitische ‘Platform Stop Racisme en Uitsluiting’ en krabbelt na voorgelicht te zijn terug.
  Lafbek, huichelaar stuitende meeloper en antisemiet die voor labelen van Israëlische producten is. Inmiddels heeft de bDS-beweging zich voor een totale boycot uitgesproken. Ik vrees dat Plaisier zzal zeggen iets in de trant van ‘daß habe is nicht gewußt’.

  Ook aardig om te weten. Plaisier ziet heel graag dat Joden Jezus als de messias accepteren. Wil hen niet overhalen, maar toch steekt het hem. Dat is dus weer geheel in lijn met de PKN. Duidelijk is dat Plaisier geen benul heeft wie voor Joden de messias kan zijn. Hoe is die zool door zijn examens gekomen?
  Ik vraag mij af waarom figuren zoals hij de Tenach überhaupt tot zijn bijbel rekent als hij toch stelt dat Joden het bij het foute eind hebben. Dat de christelijke bijbel zwaar anti-joods is heeft Plaisier vast nog nooit ontdekt. Een psychiater is wel aan hem besteed.

  Like

 13. Pingback: Zweden: “Vervolgde christenen steunen is xenofoob” | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s