De minima zijn de dupe van asociale huurconstructies!

Screenshot_44

(Door: Yvonne Wakker)

De sociale huurwoning is een huurwoning met een huur  tot € 710,- per maand. Boven een huurbedrag van € 559,-, de aftoppingsgrens (voor alleenstaanden), wordt maximaal 40% huurtoeslag verstrekt, wat € 1500,- verschil in huurtoeslag kan betekenen. De woningbouwcorporaties mochten te dure woningen nooit verhuren aan de minima. Ze kregen een boete als ze dat wel deden. Sinds 2013 mogen ze dat wel. En krijgen ze geen boete meer. Ondertussen zijn de huurwoningen explosief in prijs gestegen, waardoor er onder de aftoppingsgrens nauwelijks meer woningen te vinden zijn. Het gevolg is dat de minima in de te dure woningen zitten en naar verhouding te weinig huurtoeslag krijgen en in de financiële problemen komen.

Na 2 jaar heeft de overheid de wet teruggedraaid per 1 juli 2015. Nieuwe huurders mogen vanaf 01-01-2016 niet meer betalen dan € 576,- (alleenstaanden). Dat scheelt ruim € 800,- aan meer huurtoeslag per jaar. Des te goedkoper de woning hoe meer huurtoeslag, wat verschilt van  € 367,- (bij € 676,- huur) tot € 242,- per maand te betalen huur. Maar de minima, die nu al twee jaar in te dure woningen zitten, worden niet geholpen en kunnen blijven doorgaan met explosieve huur betalen, wat € 28,- euro per week minder boodschappen betekent.

Voor de vluchtelingen komen er regelingen waarbij door de gemeentes de huur boven de aftoppingsgrens wordt betaald. Voor de Nederlanders komen die regelingen er niet. Voor de Nederlanders komt er ook geen voorrang voor mensen die te duur huren en goedkoper moeten gaan wonen. Voor Nederlanders is er ook geen urgentie mogelijk om die reden.

De willekeur en het woud aan regels maakt dat er nu al 2 jaar een groep minima is die het hoofd niet meer boven water kan houden. De politiek, gemeente, woningbouwcorporaties, nationale ombudsman, de rechter, belangenverenigingen van huurders sturen huurders weg en niemand lijkt verantwoordelijk voor de ontstane situatie.

Voorbeeld:

Ik huur een woning voor € 676,- per maand en krijg € 310,- huurtoeslag. Dit betekent dat ik per jaar € 4392,- aan huur betaal. Als ik nu verhuis naar een woning van € 472,- per maand krijg ik € 215,- huurtoeslag. Dit betekent dat ik per jaar € 3084,- aan huur betaal. Het verschil door eventueel te verhuizen naar een goedkopere woning (DIE ER NIET IS) levert € 1308,- meer huurtoeslag op.

Als de woningbouwcorporatie de dure huren verlagen naar de norm (01-01-2015) betaal ik € 576,- huur minus € 276,- huurtoeslag = € 300,- huur x 12 maanden = € 3600,- huur. Het verschil = € 792,-

Als ik reageer op een woning onder de € 400,- betaal ik € 242,- huur = € 2904,- per jaar.
€ 3600,- – € 2904,- = € 696,- verschil

Conclusie: Bij alle woningen boven de € 400,- per maand komt er per huurverhoging een huurtoeslag vermindering (een verkapte huurverhoging!), waardoor huurders naast de reguliere huurverhoging ook een huurtoeslagdaling krijgen. Deze kan oplopen tot € 1500,- per jaar als de minima in een te dure woning zitten.

Die aftoppingsgrens is officieel op € 559,-, maar wordt al bij € 400,- toegepast. Daarom zouden de minima tot € 400,- moeten huren om toeslagtechnisch gezien op de gelijke norm te kunnen blijven zitten en er niet qua inkomen steeds een stukje verder op achteruit te gaan.

Die constructie is te ingewikkeld, waardoor bijna niemand het echt snapt, totdat je het gaat uitrekenen en schema’s maakt waaruit dit blijkt.

Door:
Yvonne Wakker
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Graaien, Overheid, Rotzakken, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

38 reacties op De minima zijn de dupe van asociale huurconstructies!

 1. fransdewit zegt:

  Ik zit ook dicht tegen € 700,- huur aan, ik krijg helemaal niets geen ene toeslag en weet je waarom niet omdat ze het inkomen van onze gehandicapte dochter met haar Wahjong uitkering bij rekenen. Vroeger bij een aanvraag kon je zeggen hou rekening met artikel 26 in de huurwet. Maar alles moet nu via internet en dat kan je nergens beschrijven. Dat artikel 26 zegt dat je in zo’n dure aangepaste woning zit voor een gehandicapt familie lid

  Like

 2. BertG. zegt:

  Mijn buurman betaald iets van €30,00 meer dan ik zelf.
  Precies dezelfde woning, zelfde uitzicht, enz….
  Het enigste verschil is dat ik er langer woon dus deze woning eerder had.

  Like

  • Dorus zegt:

   Dan heeft je buurman geluk ik betaal 100 euro meer dan de buren. Ligt er maar net aan hoe vaak de woning gemuteerd is en of bewoners nieuwe aanpassingen hebben geaccepteerd.

   Like

 3. joopklepzeiker zegt:

  Het is gewoon een ingewikkelde constructie om belasting geld in de zakken van de coöperaties en eigenaren te krijgen.

  Dat heb je zo met dat polderen, en dat is dus geen Democratie maar corporatisme,. hebben wij Nederlanders uitgevonden !

  Maar het houd je wel lekker in de financiële tang, vrijheid ach , laat mij niet lachen.

  Zonder deze klote zooi hadden we gewoon de woningen veel goedkoper kunnen maken .,

  Het is een grote oplichters zooitje , kijk maar eens wat een grondprijs doet als een of ander corrupte klootzak een handtekening zet onder een papiertje wat van grond bouwgrond maakt.

  Maar laat u gewoon maar lekker verder verneuken , het schijnt lekker aan te voelen want het gaat al heel lang zo !

  Like

 4. koddebeier zegt:

  Ook de minima worden verraden door ‘onze’ zogenaamde volksvertegenwoordigers.

  Like

 5. leefbarbaar zegt:

  Ik wil niet zeuren hoor, maar voor de minima wordt tenminste nog gezorgd. Buiten de huurtoeslag, bestaan er ook nog woonlastentoeslagen.
  Als je werkt kun je helemaal creperen. Moet je de maximale huur betalen en daar wordt volop misbruik van gemaakt want een werderopbouwflatje uit de jaren 50 moet nu 700 euro opbrengen. Per maand. Terwijl 70 euri een meer reële prijs zou zijn. Op die manier ook probeert Rotterdam iedereen, die werkt, de stad uit te krijgen.
  Feit is dat men verzuimd heeft te bouwen voor mensen met een gering inkomen. Ons land is corrupt en in de ban van de hebzucht geraakt. En natuurlijk is de sociale woningbouw, met alle bijbehorende excessen en wantoestanden, geheel in handen van de PvdA.
  Mede daarom stemmen moslims PvdA; zij hoeven de huur niet op te brengen, dat mag de belastingbetaler doen, middels de toeslagen. En de PvdA helpt ze graag daaraan herinneren wanneer er weer gestemd moet worden.

  Like

  • Ik huurde mijn woning begin jaren 80 voor 168 gulden;nu betaal ik 606 euro!!!Hoe vaak heb ik mijn rijtjeshuis al betaald????En dat terwijl de hele wijk schrikbarend achteruit is gehold met 98% moslims en een moskee om de hoek!

   Like

   • leefbarbaar zegt:

    Beste Yvonne van Cleef,

    verschrikkelijk. U wordt ook bestolen en dat volkomen legaal gemaakt door al die jaren wanbestuur.
    Bij de weg: zou er sprake zijn van genoeg draagvlak onder de bevolking voor de eeuwige huurverhogingen? Ik betwijfel het. Ook hier regeert het nepparlement.

    Like

   • Ik hoor de mensen wel mopperen,maar als je voorstelt er samen de schouders onder te zetten krijg je het geijkte antwoord:helpt toch niet!En alleen begin je helemaal niks tegen de maffia!

    Like

  • sharon zegt:

   nou sorrie ik heb minima ben zelf gehandicapt door een herseninfarct en heb 2 kinderen met een beperking boven de 18 ik krijg 914 euro aan uitkering mijn huur is 708 euro de elektrischiteit 100 voor de verwarming en 211 voor wat er via de stopcontacten komt, kun je rekenen? ik moet mijn kids de deur uit doen anders staan we met ons 3 en op straat, dan heb ik het nog niet eens over de extra kosten die gehandicapt zijn met zich meebrengt nog over de andere vaste lasten zoals drie x 100 euro aan menzis etc etc en die toeslagen die krijgen wij ook niet hoor vergis je niet er worden hier in groningen elke dag mensen uit huis gezet die het hoofd niet meer boven water kunnen houden en de enige die daar verantwoordelijk voor is is onze regering en niet de vluchtelingen want als nederlanders hun leven gevaar zou lopen zouden ze ook vertrekken naar waar het beter is en geloof me zegt duitsland tegen mij kom maar ik betaal je huur en rekeningen en zorg dat je eten hebt dan ga ik ook…en 9 van de 10 nederlanders die nu zo hard roepen met mij!

   Like

   • BertG. zegt:

    Je kinderen zullen toch dan toch op ze minst een Wajong ontvangen.
    Zo komt het verhaal iets wat onvolledig over.
    Als je geen toeslagen krijgt, dan heb je er nog iets bij in de maand ergens vandaan.
    Ik zeg niet dat ik je niet geloof dat je er uit moet maar het is niet volledig.
    Je kort beschreven vaste lasten zijn dan al 1300 met een inkomen van 900
    Dat zou niemand 1 week volhouden.
    Iets ontbreekt maar ik ben er dan ook niet over begonnen.

    Like

 6. marcelvl1976 zegt:

  Sowieso is er 2 keer achter elkaar een minimale huurverhoging geweest van 4%, nu is het weer ongeveer 2,5%, ik vind dat voor de lagere inkomens de huur nooit en te nimmer meer mag stijgen dan 2,5%. En dan controleren ze nog gallerijen of deze schoon zijn. Zoniet kun je de hogedrukspuitkosten gaan dokken van een extern bedrijf. Wel ben ik blij met de camerabeveiliging (zwarte ogen) scheelt een hoop overlast en inbraken in bergings.

  Like

 7. Hendrik M. zegt:

  Zag die rare huurverhogingen vroeger al, heb wat gespaard en toen een huis gekocht.
  Rente en aflossing zijn altijd lager geweest dan de huurprijs van een vergelijkbare woning; nu lach ik nog iedereen uit en zit lekker vrij!
  Enig nadeel is dat je nooit iets kunt uitvreten, geen rechtszaak kunt aangaan enz.

  Like

  • Dorus zegt:

   Ik zou willen dat iemand mij 21000 euro kon lenen koop ik morgen een huisje van 49.000 euro. Want tegenwoordig kun je met WAO nog maar 27.000 euro lenen. (105 euro) aflossen en rente. Maar je mag wel 367 euro huur betalen!
   Na 10 jaar huren was dat huisje al afbetaald.

   Like

 8. Elvi zegt:

  Nou ja, die hele huurtoeslag doet niets anders dan legitiem met toeslag de zakken van de verhuurders vullen.
  Huren verlagen is blijkbaar geen optie. Rondpompen van geld wel en de vrije markt daardoor tegenwerken of liever gezegd, die markt tevreden houden.
  En dan lees je dat sociale instanties die verhuren zoveel kapitaal hebben.
  Dit is toch raar!

  Like

 9. Dorus zegt:

  Er komt nog meer. de waterschappen willen de kwijtschelding afschaffen in 2016.
  Dat betekent voor gezinnen ongeveer 350 euro extra en voor alleenstaanden ongeveer 150.

  Like

  • veerle zegt:

   die waterschappenbelasting eisers slechterikken. voor twee personen thuis betaal ik voor drie en meer. ze gebruiken de excuus ja de wet zit zo in elkaar. ik ga en wil niet betalen voor drie en meer personenmaar alleen voor twee inwonenden. zo verdienen ze ookbakken met geld en je kunt als burger nergens terecht. wij worden onderdrukt, een feit.

   Like

 10. Dorus zegt:

  Wie wil meedoen om de “stichting meldpunt huurders” op te zetten? en mee te werken? stuur dan een email naar ook@kpnplanet.nl of bel 071-3627023
  Er is nergens meer een plek waar huurders hun klachten kwijt kunnen, alles is wegbezuinigd of zo ingekaderd dat ze zich niet meer verantwoordelijk voelen oplossingen te zoeken. Zelfs de huurdersbelangenverenigingen zijn niet meer onafhankelijk en voelen zich niet geroepen op te komen voor huurders. De woonbond komt alleen maar op voor leden.
  Het wordt tijd dat er net een meldpunten komt voor huurders die nergens gehoor krijgen en er daadwerkelijk acties worden gevoerd tegen de regelingen die de spuigaten uitlopen.

  Like

  • BertG. zegt:

   Het punt is dat je niemand hier in Nederland op 1 lijn krijgt.
   Buren hebben nu al nauwelijks contact onderling. Huurverhoging weigeren werkt wel maar niet met 2 man uit een blok van 20 bewoners.
   Meestal begint het met 18 toezeggingen en als een berg los zand waait het weer over.
   Mensen praten met je mee en “zeggen” je te steunen en ondertussen is de laatste verhoging alweer de deur uit gegaan.
   Komt de volgende keer dan wel, dan doen ze mee. Is dan het antwoord.
   Net als dit “vluchtelingen” probleem, mopperen op de bank, een grote bek opentrekken op straat of in de supermarkt en dan weer gauw naar huis voor een hapje eten en de tv.
   Genoeg ervaringen mee en al doende leert men.

   Like

   • BertG. zegt:

    En precies hetzelfde verhaal met wazige “servicekosten”.
    Daar kan je ook heel veel onder verpakken en wegstoppen.
    Een handtekening op een lijst plaatsen van iemand wil nog lang niet zeggen dat ze het er ook mee eens zijn. Dan zijn ze er van af en meningen veranderen ineens.
    En controle of iemand uiteindelijk ook echt niet betaald heb je niet.
    Mensen durven geen ruzie te maken met hun huisbaas want je weet maar nooit waar dat toe kan leiden of welk effect dat heeft in de toekomst.

    Like

  • BertG. zegt:

   En als je een goed meldpunt hebt, met een flinke lijst aan klagers die je verzameld hebt, dan kan je eventueel een afspraak maken/krijgen voor een gesprek bij de huisbaas op kantoor.
   Een vriendelijk aangeboden bakje koffie krijg je met een koekje, moeilijke en meelevende gezichtsuitdrukkingen en alle begrip voor de ontstane vervelende situatie.
   Maar met de eerst volgende vergadering zullen ze het beslist meenemen en je wordt bedankt voor de moeite.
   EN NOU OPROTTEN, WIJ HEBBEN NOG MEER TE DOEN.

   En dat was dan de beleefde manier om iets voor elkaar te krijgen hier in Nederland.
   En die gaat hier echt niet werken, daar zijn toch echt hardere acties voor nodig.
   Voordat jij thuis bent hebben ze alweer wat nieuws bedacht om je mee te naaien zodat je de volgende keer wel thuis blijft want veel zin hadden ze toch al niet in dat hele gesprek wat jij hebt zitten voeren met je lijst van klagers.
   Maar je hebt in ieder geval het idee gehad dat het ditmaal toch zou “kunnen” werken.

   Like

 11. Pingback: De minima zijn de dupe van asociale huurconstructies! |

 12. IdentitairVerzet Oostelijk Zuid Limburg zegt:

  Dit is op HOME | IdentitairVerzet OZL herblogd.

  Like

 13. janchik zegt:

  Niet doorvertellen aan die klojo’s die zo graag een vluchteling in huis willen halen.
  Als er een persoon bij je inwoont zonder verblijfs status/vergunning dan wordt volgens de nieuwe regeling “huurtoeslag” namelijk die toeslag geheel of gedeeltelijk ingehouden.
  Tenminste wanneer die persoon als zodanig ingeschreven staat bij de GBA. Wordt gelijk aan onze vriendelijke vrienden van de belastingen doorgegeven. Ze merken het zelf pas als er ineens minder of niets meer gestort wordt. En dan is het te laat, eruit zetten helpt niet meer, bezwaar maken etc. kunnen het dan zogenaamd niet bepalen , hebben meer tijd nodig, of je dat goed vindt etc. m.a.w. je bent de löl, kan maanden gaan duren.
  Maarrr het zou nu zomaar kunnen, dat ze die regeling ineens gaan herzien, dit nepkabinet kennende

  Like

  • dorus zegt:

   En als je geen toestemming aan de woningbouw vraagt voor je gasten, zetten ze je uit huis wegens illegale onderverhuur met een dikke vette boete die je niet kunt betalen. Gek genoeg gebeurt dat nooit bij buitenlanders die hun huizen structureel vol “vrienden”hebben.

   Like

 14. hans zegt:

  Banken, verzekeringsmaatschappijen, belastingdienst en wooncorporaties zijn allemaal gelijkgeschakeld om de wet zo dicht te timmeren dat de burger geen kant meer op kan. Het is maffioos, corrupt, smerig baggertuig wat de kogel verdient zodra er een omwenteling komt en die komt! Een van de dingen die dan gelijk aangepakt moeten worden. OZB weg, Waterschap weg, BTW terug naar 12% Rioolheffing en afvalstoffenheffing halveren of nog minder, want we betalen zelfs na 5 keer over hetzelfde geld belasting ook nog belasting voor water en natuurlijk producten.
  De reden hiervoor is ontwikkelingshulp, “migranten” subsidies voor veelal linkse idioten, bankensubsidies, EU, bonussen, veel te hoge salarissen voor parasieten en niksnutten, extramurale kinderbijslagen en uitkeringen lest but not least dat volksverraderlijke “oranje” tuig.
  Daar haal je het weer mee terug om de begroting kloppend te maken en veel meer zaken te kunnen onderhouden dan nu het geval is.

  Like

 15. dorus zegt:

  vroeger. 80er jaren maakten we nog wel zwartboeken zoals over de NS en V&D en zorg.
  Nu lijkt het wel of iedereen alles maar gelaten over zich heen laat komen.
  De problemen zijn begonnen met Donner die schaartste gebieden punten ging geven waardoor de woningen ineens veel duurder mochten zijn. En de constructie waar niemand nog iets van snapt. Vanmiddag dacht ik ineens: De belasting gebruikt bruto jaar inkomen. Voor werkenden komt daar een veel hoger netto bedrag uit dan voor uitkeringen. Daar ga ik morgen maar eens achteraan hoe de belastingdienst dat inkomensverschil in de toeslagen verwerkt.

  Like

 16. dorus zegt:

  De donner spaarpot moest in 2015 157 miljoen besparing hebben opgeleverd.
  http://www.nu.nl/politiek/2542825/donner-snijdt-in-huurtoeslag.html

  Like

 17. jonny zegt:

  ach je word gewoon als een stuk vuil behandeld door elk in den haag wie dan ook wij worden buitenlanders in eigen land en gaan allemaal ten onder aan de regelingen van die mafketels huren goedkoop kan niet die zijn er nu voor de assielzoekertjes eigen volk mag gewoon kreperen met alles moest laats nog kijken naar een stuk op internet een bootvluchteling kwam aan met een duru mobiel maakte een selfie kan dat dan normaal zijn dacht dat ze niks hadden maar kleding gekregen van mensen werden gedropt bij klikoos omdat het geen merk was klagen deden ze maar dragen wel met zich mee dure gsm gouden kettingen maar laten vrouw en kinderen in het zgn oorlogsgebied achter klopt toch ook niks van nee die komen zgn hier zakken vullen wij moesten in de oorlog ook ons zelf helpen konden nergens heen ja in een keldertje met tig mensen en moesten maar zien of er eten en drinken was en deze krijgen alles huizen geld toeslagen als dit kan is de maatschappij totaal verrot wij kreperen en de assieltjes worden er beter op van ons gelden en goederen

  Like

 18. blondie zegt:

  wanneer je samenwoont en geen minderjarig kind hebt, geen samenlevingscontract en geen huwelijk hebt gesloten ben je voor de toeslag niet elkaars partner, maar…… wanneer je in november een kind krijgt of er komt een minderjarig kind in november inwonen op het adres dan ben je elkaars toeslagpartner en dan ineens worden jullie beide inkomens bij elkaar opgeteld en mag je terug gaan betalen.

  Ik roep al heel lang, dat de huren inkomens afhankelijk gemaakt moet worden. Schaf de huurtoeslag en subisidie af laat de verhuurder en de overheid dat maar mooi onderling uitvechten. Stel landelijke regels op en laat de huurder dan een bedrag betalen conform het inkomen. Gebeurd er wat met je inkomen en je geeft het niet door bv meer loon waardoor je huur omhoog zou moeten, dan mogen ook de verhuurders de gegevens opvragen bij de belastingdienst en je alsnog een vordering geven.

  Deze manier is eerlijk, want het is niet eerlijk dat je voor het zelfde huis als je buren , die er al 40 jaar wonen veel meer huur moet betalen. Je huurt een zelfde pand alleen korter.

  Like

  • Dorus zegt:

   veel oude huizen zijn allang afgeschreven, daar moet je geld voor toe krijgen om er in te wonen. Ik woon in zo’n huis van 1948, stook me de versuffing omdat het zo slecht geisoleerd is.

   Like

 19. Dorus zegt:

  op basis van mijn huur (na aftrek van huurtoeslag) kan ik 99.000 euro hypotheek krijgen. op basis van mijn inkomen 28.000. Dan betaal ik 103 euro per maand. OPVION Maar een huisje van 49.000 euro MAG ik niet kopen want ik heb te weinig betalingskapaciteit vindt de hypotheker. Laat de belastingdienst dat nu net niet vinden met zijn afgetopte huurtoeslag boven de 403 euro huur.
  Alles gaat over rondpompen van geld! en voor vluchtelingen zijn er ineens miljoenen beschikbaar.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s