SGP breekt met het verleden

Screenshot_17

(Door: Wim van Schaik)

De SGP doet volop mee aan de Algemene Politieke Beschouwingen, het politieke debat van het jaar, schrijft het Reformatorisch Dagblad op 12 september 2015. Volgens de krant is dat wel eens anders geweest. Maar is de prijs voor dat meedoen niet te hoog? Wat houdt dat volop meedoen eigenlijk in? Dat zal toch niet zijn dat Van der Staaij elk jaar aan het begin van de Algemene Politieke Beschouwingen goed is voor een (wat flauwe) ludieke actie of een paar minuten voorlezen uit de Bijbel?

Volk en het land niet langer op de eerste plaats

Het twee pagina’s beslaande artikel in het Reformatorisch Dagblad laat in één oogopslag zien wat dat ‘volop meedoen’ inhoudt. Drie grote ‘wordclouds’ moeten duidelijk maken welke woorden tijdens de inbreng van de SGP in respectievelijk 1934, 1974 en 2014 het meest gebruikt zijn, een visuele samenvatting zeg maar. Wat blijkt? Toen de SGP nog door dominee Kersten werd geleid (1934), stond het woord ‘volk’ prominent centraal. In 1974, toen dominee Abma aan het roer stond, had de SGP het nog heel vaak over ‘het land’. Maar in 2014 treffen we bij Van der Staaij zowel het woord volk als het woord land totaal niet meer aan. Dikgedrukt springen er twee woorden uit: ‘barmhartige’ en ‘Samaritaan’. Van der Staaij lijkt een kloon van Arie Slob (CU) geworden. Het staat er echt: als je alle bijdragen van Van der Staaij leest, dan valt op dat de woorden barmhartige en Samaritaan het meest vallen.

Wat levert die ommezwaai op?

Het Reformatorisch Dagblad is hier wel content mee. Het neemt zelfs afstand van een ooit gevierde leider: “Diens [van Kersten] bijdrage in de crisisjaren dertig laat zich lezen als een litanie waarin hij zich in felle bewoordingen afzet tegen het regeringsbeleid dat zich uit in een verloochening van de beleden beginselen der Hervorming.” Foei! De opstelling van Kersten, fel tegenover het kabinet! Lijkt Wilders wel, die Kersten! En op Wilders lijken, dat zit mede-auteur van het artikel, Addy de Jong (nooit een gelegenheid voorbij laten gaan om Wilders te bashen) vast niet lekker. Daarom snel door naar de constructieve opstelling van de SGP nu. Nu kun je – met Wilders – beter spreken van destructieve opstelling, maar je vraagt je af: waarom toch die zogenaamde constructieve opstelling? Waarom de roots verloochend? Dat doe je toch niet zomaar? Zo’n ommezwaai moet vast iets opleveren? Maar wat?

Laten we kijken wat de SGP voor elkaar heeft gekregen. Ik herinner me iets over gratis studieboeken. Klein bier. De zondagsopenstelling van winkels. Aangelegen punt voor SGP, maar er zijn meer winkels op zondag open dan toen de SGP niet constructief meedeed. En die trouwambtenaar die moeite had met het trouwen van homostellen heeft nu, constructieve SGP ten spijt, moeite zijn baan te behouden. Kortom, vanuit SGP-optiek allemaal niet zo constructief. Als klap op de vuurpijl blijkt nu ook nog eens dat de 500.000 Nederlandse alleenverdiener-gezinnen, waaronder veel SGP-stemmers,  straks wel tot vijf keer meer belasting gaan betalen dan tweeverdieners met hetzelfde gezinsinkomen.

Trouwe gedoger geschoffeerd

Jos Theunissen, hoogleraar staats- en bestuursrecht, zegt daarvan: “De laatste tijd zien en horen we in de media SER-spotjes waarin benadrukt wordt dat in Nederland discriminatie is verboden en dat in de Grondwet staat dat iedereen hier recht heeft op een gelijke behandeling. Maar wie in Nederland geen betaalde arbeid verricht, wordt hier als minder gelijk beschouwd. In zijn buitenlandbeleid heeft Nederland bovendien de mond vol van mensenrechten. Tot de mensenrechten behoort echter ook de vrijheid om zelf te bepalen hoe je je leven inricht en in gezinsverband de taken verdeelt.” SGP-Kamerlid Dijkgraaf vertelt dat  zijn partij de regering ‘keer op keer’ gevraagd heeft de kloof te verkleinen. Tot nu toe is het omgekeerde geval. De partij, die de afgelopen jaren het kabinet van gedoogsteun voorzag, kreeg als dank voor de constructieve opstelling niet alleen nul op rekest, maar zag zelfs de kloof groter worden.  Dat is niet minder dan  schoffering van een trouwe  poedel, ook al probeert de SGP de achterban met stoere motietaal zand in de ogen te strooien.

SGP heeft de kiezers bedot, en dat voor een beter imago

Die constructieve opstelling heeft het kabinet veel opgeleverd. Het kon doorgaan met het nemen van tal van destructieve maatregelen. Het kon  door niets te doen en veel toe te staan de islamisering van Nederland een boost geven. Alles met hulp van de SGP. En de SGP? Leverde het de SGP dan echt helemaal niets op? Judas kreeg toch ook z’n zilverlingen? Ja, en Ezau z’n schotel linzenmoes. Het verraden van de eigen kiezers leverde de SGP één ding op: PR. Onmiskenbaar is het imago van de SGP verbeterd. SGP-ers hoeven nu minder uit te leggen, zijn meer geaccepteerd en doen volop mee. En dat verbeterde imago kan zomaar hier en daar een burgemeesterspost opleveren. Zoiets. Misschien…

Maar de prijs is hoog. Voor die fooi moest de partij – net als de PvdA onder Kok – de ideologische veren afschudden en de oorspronkelijke achterban verraden. Hoe het er thans met de PvdA voorstaat weten we. Hoe zal het gaan als bij de nu nog trouwe SGP-kiezers de ogen open gaan?

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Nuttige idioten", "Weg met ons!", Hypocrisie, linkse gereformeerden, Nederland, verloedering, Volksvijandigheid, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

26 reacties op SGP breekt met het verleden

 1. BertG. zegt:

  Er hoort helemaal geen enkele partij, in welke regering dan ook, te zitten die een geloof stroming vertegenwoordigt. daar is het al mis gegaan.
  Geloof hoort niet thuis in de politiek. Enkel trouwe kerkgangers boeit dit bericht.

  Like

  • BertG. zegt:

   Of krijgen we ook nog berichten wanneer de EO jongeren dagen weer van start gaan, hoelang en waar. En welke gospel bandjes er optreden.

   Like

   • Pim zegt:

    Beetje kort door de bocht Bert. Stel je voor dat we partijen gaan verbieden anders dan wanneer ze buiten de rechtsstaat opereren. Verder is de SGP een solide en coöperatieve partij.
    Ben het wel met Wim van Schaik eens dat de partij, die eens met de PVV meestemde tegen de islamisering, zich een verkeerde kant op beweegt. Dat zagen we ook tijdens de APB aan de suggestieve vraag van V.d. Staay aan Wilders. Jammer.
    We zien aan de SGP dat ook kleine partijen het verschil kunnen maken. Alleen al daarom is het goed dat op deze site de partij waar we iets van mogen verwachten tegen de islamisering (zie missie van Bron), gevolgd wordt.

    Like

   • BertG. zegt:

    Pim, ze mogen geloven waar ze maar in willen maar het idee dat je een land kan besturen met een bijbel in je hand deugt niet.
    Ik en vele met mij, zijn daar niet van en mee gediend.
    Als je naar je werk gaat, dan neem je ook geen bijbel mee om te kijken of je je werk wel goed kan doen. Je baas ziet je aankomen.
    Maar jij zal er wel net zo een mening op na houden als die bakellende dat je leven anders geen bestaansrecht heeft.
    Mag je ook helemaal zelf weten maar dat gaat niemand wat aan verder en boeien doet het mij nog minder.

    Like

  • paulzwueste zegt:

   Helemaal waar Bert! Politiek en Christenen gaat niet samen!!!!

   Like

 2. Jan Zuiderzee zegt:

  De SGP heeft het Woonakkoord mogelijk gemaakt. In ruil waarvoor zij het vervoer van de SGP-jeugd naar allerlei ver weg gelegen eigen bijzondere scholen mocht houden; kosten tientallen miljoenen per jaar. In dat Woonakkoord is geregeld dat het Bruto gezinsinkomen bepalend is voor nog grotere extra huurverhogingen om de huurtoeslagen aan andere huurders van te betalen.
  Die hoge huur moet van Netto inkomen worden betaald. Zoals uitgezocht door de SGP hebben eenverdieners een aanzienlijk lager netto gezinsinkomen dan tweeverdieners.
  Aan dit extra pesten van eenverdieners werkte de SGP dus toen al mee.

  Like

 3. jan de schitterende zegt:

  Schlemielige Gristelijke Politiek.

  Like

 4. Ja onder Kersten kon je bersten,christelijk gereformeerd,erger kan haast niet,kwam uit Zwolle,hij ranselde regelmatig zijn 11 kinderen af met de zweep, mijn oma van vaders kant heette Kersten en toen zij in 1901 moest trouwen,werd ze door de hele familie verstoten,terwijl haar grootouders neef en nicht waren,gebeurde veel in die kringen,uiteraard kwamen ze wel op haar begrafenis,om te kijken of er nog wat viel te halen,ze was gevlucht naar Schiedam en ontmoette daar weer geloofsgenoten tot haar ergernis,zoals Geert Mak zijn familie,al was dat een klein groepje,want Schiedam was vnl.katholiek.Kinderen,die moesten staan om te eten aan tafel, die in feite niets waard waren en de hele zondag op een kruk met de bijbel op schoot moesten zitten.Dat soort lijkt in de verste verte niet op Geert.In Ridderkerk is er nog de Kerstenschool,kinderen met hoedjes op en zeer stijf aangekleed,ook daar loopt de vrouw achter de man.

  Like

 5. Hendrik M. zegt:

  Moeders (91) ogen zijn open gegaan, met de PS verkiezingen heeft zij, die altijd SGP stemde, op de PVV gestemd.
  Tja, ze was het geheul met de landverraders zat.

  Like

 6. Republikein zegt:

  Geef die man een kus, dat verdient hij.
  En een hel vette schop onder zijn kloten, maar die heeft hij niet.

  Like

 7. Elena zegt:

  Heb het vermoeden dat de SGP stiekem bekeerd is tot de islam.
  Kunnen ze hun vrouwen veel meer ontzeggen dan een verbod op een bestuursfunctie in de kerk.

  Like

 8. tjonge zegt:

  geloven….daar word je echt niet beter van….

  Like

 9. koddebeier zegt:

  Het schijnt dat je ook goede christenen hebt, maar die zitten volgens mij niet bij één van de zogenaamde christelijke partijen !

  Like

 10. Kanaloa01 zegt:

  Behalve mijn al vele jaren geleden overleden oma ken ik geen oprechte christenen, wel achterbakse hufters die vooraan in de kerk vroom zitten te doen, maar zodra ze buiten de kerk zijn je, indien nodig in hun ogen, je een oor aan naaien. De CU, SGP, maar ook het CDA zit vol met zulke griezels, zeker ook lokaal.

  Like

 11. janchik zegt:

  Wat dat betreft, heb ik dan meer waardering voor de door onze samenleving zo vaak verguisde en belachelijk gemaakte Jehova Getuigen.
  Die bemoeien zich in het geheel niet met politiek, bestuur etc. Het enige wat wel eens vervelend kan zijn, is hun bekeringsdrang, maar voor de rest heb je totaal geen last van deze mensen. Dus geen gedrein over zondagsluitingen, gemengd zwemmen, bijzondere scholen, alcoholverbod etc., kan ook niet , omdat ze alleen het bestuur van God aanvaarden, maar gezien het feit, dat ons bestuur wordt gevormd door mensen(als je politici zo wilt noemen) onderwerpen zij zich en moeten zij s’lands wetten volgen. Zij begrijpen dan ook niet dat er Christenen en Moslims in bestuurlijke functies zitten.
  Kijk als al die gelovigen zich nu eens net zo zouden gedragen, dan hadden wij nu niet zo een rotzooi in Europa.

  Like

  • BertG. zegt:

   Nee alsjeblieft niet.
   Dan kan ik zondag wel met een stoeltje voor de deur gaan zitten.
   Dan komt de ene na de andere parochie aan me kop zeiken dat ik het licht moet gaan zien in de almachtige ergens boven me die over mij waakt.
   Nee, ze bemoeien zich nergens mee maar dat heeft als reden dat een ander nooit kan deugen als je niet hetzelfde gelooft zo als een jehova.
   Ze willen en mogen niet eens met andere omgaan, zelfs niet mee praten in principes.
   Wat dat betreft hebben ze veel raakvlakken met moslims, ze zien zich zelf als uitverkorenen, als betere mensen. Alleen niet zo agressief.

   Like

   • Janchik zegt:

    “ze zien zich zelf als uitverkorenen, als betere mensen. Alleen niet zo agressief.”
    Ze zijn helemaal niet agressief en dat ze zich uitverkoren voelen, moeten zij weten, heb ik geen last van.
    Ik wilde alleen even het verschil laten zien tussen agressieve zich met alles en iedereen bemoeiende moordende uitverkorenen (moslims) en vredelievende zichzelf noemende uitverkorenen (Jehova’s).
    Voor de rest ben ik tegen iedere vorm van geloof in de politiek. Dus voor secularisatie van de maatschappij en zeker de politiek.
    Maar gezien de tsunami van moslims gaan we gewoon terug in de tijd, en die lulhannesen in de EU laten dit gewoon gebeuren, dit is geen toeval meer, maken ze mij niet wijs.
    Dit is gepland.

    Like

   • BertG. zegt:

    Ik heb een hoop rare jehova’s gezien maar nog nooit eentje die agressief werd.
    Ze kunnen wel boos worden maar blijven bij hun verhaal, maar daar wordt ze dan ook op getraind met oefeningen.
    Ze zijn een stuk minder irritant, dat scheelt, en soms wel eens grappig.

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @Janchik, 18.07u.: Oké, U heeft gelijk: Ze zijn niet agressief en ook niet gevaarlijk.
    De enigen, die constant het slachtoffer worden van hun bekeringsdrang zijn de KINDEREN van degenen die ze weten om te lullen: Die hebben er niet om gevraagd, maar worden dat wèl automatisch meegezogen in het regime van: geen verjaardagen meer, geen andere feestdagen meer, drie maal per week ’s avonds mee naar de “Kring” waar ze verder geïndoctrineerd worden met de oppervlakkigste kleinzieligheden – want dat zijn die “wijsheden” van JG; vraag het maar aan Ds. Sipke van der Land – en, als ze opgroeien, de ellende van niet naar die-en-die muziek mogen luisteren, niet naar die-en-die TV programma ’s mogen kijken, geen verkering mogen hebben met een niet-uitverkorene, niet dít mogen en niet dàt mogen, allemaal op straffe van “uitsluiting” en last but not least: Bij een ernstig ongeval meteen naar het kerkhof gedragen kunnen worden omdat bloedtransfusie taboe is!
    Allemaal omdat je “zoekende” ouders zich hebben laten bekeren.
    Alleen al vanwege dat laatste zouden de JG zich moeten onthouden van dat eeuwige “bekeren,” want ze brengen er onnodig levens mee in gevaar.Dat ZIJ bereid zijn, bepaalde risico’s te nemen, moeten zij weten, maar laat ze andere mensen met rust laten, alleen dáárom al!
    Dat “uitsluiten” is trouwens, vanuit pragmatisch oogpunt althans, zéér on-christelijk.
    Om het dan maar even op het religieuze vlak te hoeden (vooruit maar) Het gaat lijnrecht in tegen de Leer van Christus, die juist vergeving predikte; H i j deed zeker niet aan zoiets als “uitsluiting.”
    http://depatriotten.weebly.com/

    Like

   • Janchik zegt:

    Hier heb jij weer voor de volle 100 % gelijk in.
    Maar het ging mij erover om het verschil aan te tonen tussen een werkelijk agressief, moordend beestachtig geloof/ideologie(islam) en een christelijk geloof/richting (JW) die hooguit voor de degenen die ermee in aanraking komen, hoogst irritant kan zijn.
    Maar hetzelfde kan je natuurlijk toepassen op de poep christelijke bible belt inwoners, maar natuurlijk ook op de communistisch opgevoede kinderen van babyboomers, de nu zogeheten IFA’s, AFA’s en nog meer van dat linkse tuig, die dus weer i.t.t. de christelijken WEL gewelddadig zijn.
    Daarom ook kunnen roden en moslims het zo goed met elkaar vinden. Beide groeperingen zijn extreem gewelddadig, en zo probeert men d.m.v. hersenspoeling de hele EU te infecteren.
    Alleen zal dat voor de EU bevolking het einde betekenen.
    De enigen die dit zien en voelen, na jarenlange zelf meegemaakte rode hersenspoeling zijn de Oost Europese staten. De inwoners van het Westen zijn al te ver heen, compleet geschift.
    Of zoals Wilders zei, NEP.

    Like

   • BertG. zegt:

    En dan later als jehova ouders met je gehersenspoelde kind op visite gaan bij de grootouders, waar zo’n kind met gekruiste vingertjes door de kamer loopt om alles aan te wijzen wat als duivels beschouwt wordt en ksssttt geluidjes loopt te maken.
    Uit 1ste bron gehoord van grootouders met zo’n kind.

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @BertG., 12.19u.: Ja, dat heb je al eens verteld! Walgelijk!
    En dan willen sommigen nóg weten wat je tegen Jehovah ’s Getuigen hebt!
    http://depatriotten.weebly.com/

    Like

 12. duinsnip zegt:

  Christelijke politiek bestaat niet en christenen die toch een christelijke partij oprichten moeten altijd onmogelijke compromissen sluiten. En het opnemen voor vluchtelingen kan een christelijke daad zijn maar geen enkel christen heeft het recht om een volk voor te houden dat zij hun bestaan op het spel moeten zetten. Het zou de christelijke partijen sieren om net zo eerlijk te zijn als hun Meester, die hoewel geweldloosheid en zelfs voor vijanden goed te zijn predikte, ook eerlijk en recht voor zijn raap de vijanden aansprak als adderengebroed en hun leer als vergif omschreef. Dat zou Kees en Arie nu gesierd hebben. De vraag of asielzoekers kunnen worden toegelaten aan de regering overlaten en tevens belijden dat wat een christen betreft de Islam, net als de RK-kerk een vervloekte afgoderij is, zoals Paulus duidelijk omschrijft, Gal.1:8-9. Maar als je je eerstgeboorterecht verkwanseld voor een schotel linzen heul je met de volksverraders mee, bah. Wilders omschreef het juist, als de Islam dominant wordt hangt u, Kees, het eerst aan de boom.

  Like

 13. OLLY zegt:

  Verleden jaar heb ik gezien hoe v.d.Staay tijdens de apb ,toen Wilders vroeg om de koran uit de tweede kamer te verwijderen , met blosjes van agitatie op zijn verraderswangen ,ervoor koos om de koran daar te laten .Daar naast de Bijbel ..Ik was totaal uit het veld geslagen door wat ik zag :v.d.Staay ,die zijn land en zijn geloof verkoopt voor het pluche van het parlement .Voor een aai over de bol van zijn collega-parlementariers .Om er bij te horen is de SGP partij geworden die voor de afbraak van ons land is en heult met de moslims .Tja, door je eigen luizen wordt je het hardste gebeten .Voor mij geen SGP maar PVV .

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s