HONGERIGE BURGERS

Screenshot_39

Gaarkeuken in de twintiger jaren

(Door: “Driek”)

Wijl inhumane lieden in het Brussels walhalla zich schaamteloos wentelen in majestueuze luister, haute cuisine en exquise wijnen, in goud servies en flonkerend kristal hun ongebreidelde genotzucht bevredigen, hebben honderdduizenden Nederlanders te weinig geld voor eten en drinken, kleding en vakanties. Voor veel burgers rijgen de gruwelijk uitzichtloze dagen zich aaneen zonder enige hoop op klaarte in hun pover bestaan. Doch deze schransende praalhanzen in Brussel, vereerders van het Gouden Kalf, die weigeren hun oor te lenen voor de ijzige noodkreten der afgebrande burgers, verorberen zonder enig gewetensbezwaar het laatste broodbeleg van het noestig werkende volk dat bijkans met hongeroedeem rondloopt. Deze nietsontziende verdorven misantropen verdienen levenslange opsluiting in sombere donkere kerkers met tralievensters. Het zijn minne naturen zonder enige moraal.

Veel onzer landgenoten verkeren door bezuinigingen en verhoging van hun vaste lasten in een toestand van nooddruft. De enkele wanhopige burger verbouwt wat armentierige groente in de schrale aarde van zijn voor- of achtertuin. De gelukkigen bezitten een volkstuintje. Kerken en voedselbanken houden inzamelingen. De armoe viert hoogtij in het eens zo welvarende Holland.

Lezer van deze meedogenloze site van E.J. Bron, ik zeg het hier maar ronduit, hoewel het een striem is in ons gelaat, doch den grauwzwarte somberheid der bittere armoe overschaduwt ons vaderland. Onze hartelijke vrolijkheid van weleer wordt opgeslokt door angst en zorg. Net als in het begin der twintigste eeuw maken bedelaars straks weer deel uit van het straatbeeld. Binnen afzienbare tijd zal het ijzeren gerammel der bedelnappen het straatrumoer bijkans overstemmen.

De oude lieden onder ons hebben nog de smartelijke herinneringen aan de meedogenloze Hongerwinter van 1944. Het voedsel was schaars. Er was niks meer. Op de zwarte markt was een brood onbetaalbaar. Vlees was er slechts voor mensen met een rijk gevulde beurs. Voor veel Nederlanders was het leven een bittere ontgoocheling. In deze ordeloos bedorven maatschappij werden er door edelmoedige mensen gaarkeukens opgericht om de hoogste nood voor den behoeftige burger te lenigen. De Nederlanders deelden eensgezind het honger-spook als een gezamenlijk lot.

Screenshot_40

Voedselbussen in de uitbrengkeuken van de Amsterdamse Coöperatieve Keuken in 1920

De oorzaak van al die ellende was de Nederlandse regering in ballingschap, die onder aanvoering van koningin Wilhelmina op 17 september 1944 opriep tot een algehele spoorwegstaking. De Nederlandse Spoorwegen, die jarenlang had meegewerkt aan de belangen van de Duitse bezetter, zoals het vervoeren van Joden naar Westerbork en concentratiekampen in het Oosten, was maar al te bereid de boel plat te leggen. Vrijwel iedereen in West-Nederland werd toen voor zijn dagelijks voedsel afhankelijk van gaarkeukens. Bijna geheel Nederland  liep te verrekken van de honger.

Toen op 13 maart 1945 koningin Wilhelmina weer voet op Nederlandse bodem zette, werd ze door gans het volk met juichkreten begroet. De hoedenzwaaiende menigte was de honger vergeten. Ik vind dit nog altijd onbegrijpelijk. Voor mijn gemoedsrust laat ik dit onderwerp maar rusten.

Momenteel telt Amsterdam van de vier grote steden de meeste huishoudens die in armoede leven. Ook veel werkende burgers en kleine zelfstandigen zijn de pineut. Door die idiote massa-immigratie worden onze uitkeringspotten door wildvreemde parasieten leeggeroofd. De vereniging van Voedselbanken Nederland (vereniging voor hongerige mensen) is niet verbaasd dat de armoede in Nederland nog altijd flink toeneemt. Inmiddels telt Nederland zo’n honderd vijftig voedselbanken.

Screenshot_41

Amsterdammers in de rij bij de gaarkeuken in 1944

Op veel plaatsen in Nederland kunnen voedselbanken al die nieuwe mensen niet aan. Zij komen op een wachtlijst. Niet ver meer zijn wij verwijderd van de opening van gaarkeukens, alwaar men een halve liter dunne soep of een stamppotmaaltijd kan verkrijgen. Ik moet mijn woede verbijten als ik zie dat die mohammedaanse gelukszoekers ons voedsel minachtend van de hand wijzen en weggooien. Blijkbaar heeft dat schorem in hun thuisland nooit honger meegemaakt.

Ik wens u allen een gezegende dag.

Door:
“Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

17 reacties op HONGERIGE BURGERS

 1. Jan zegt:

  Weggegooid door uitgehongerde asielzoekers:

  Like

 2. Bob Fleumer zegt:

  Ik zeg het al jaren de jongens en meisjes in Brussel zijn omgekocht met die hoge salarissen daarom durft niemand zijn stem te verheffen want; baantje kwijt, en hoge welvaart werkt verslavend zoals wij allen weten. Dank Driek voor dit ware proza.

  Like

 3. BertG. zegt:

  Ik ken ook Nederlander die het voedsel afwijzen van de voedselbank waar ze terecht zijn gekomen vanwege vele afbetalingen aan schulden die ze in de loop der jaren hebben opgebouwd en uiteindelijk onder een bewindvoerder of schuldsanering komen te staan.

  Die oude troep vreten ze zelf maar op is dan een reactie als ik hier een vraag over stel waarom ze dat weigeren.
  Dan zal het wel mee vallen met alle ellende, denk ik dan als je dat neus ophalend weigert.
  Ik zie ze wel altijd met energie drankjes en zakken chips sjouwen.

  En ik zit dit niet te verzinnen.

  Like

  • BertG. zegt:

   En ja, er bestaat een verborgen armoede onder mensen.
   Maar niet zo erg zo als sommige mensen beweren.
   Met alleen een laag inkomen (bijstand norm) van zo’n 900 euro kom je niet bij de voedselbank terecht.
   Dan heb je al een heel verleden achter de rug van deurwaarders.
   En bij komen die nou nooit langs. Dus het zal dan wel ergens aan liggen.

   Like

  • Sjaak zegt:

   En hoe is het met Milliardärin Bea Shell die aanschuift met kopvod bij
   scheich Ali-bim-bali die medeverantwoordelijk is voor de mosliminvatie
   naar Europa omdat die deze hun parasiten-moslim-plaag niet opnemen
   en Bea en haar parasiterende familie clan evenmin !

   Like

 4. Theresa Geissler zegt:

  Dat ellendige rotwijf! Dus dàt was -mede, op zijn minst- de orzaak van de hongerwinter!
  Op school lulden ze er altijd omheen en deden voorkomen of de “Moffen” uit een soort wraakoefening alles hadden afgesloten.. Speelde ook waarschijnlijk wel mee, maar de nevenoorzaak was dus wel degelijk die spoorwegstaking, omdat men zo nodig toe moest geven aan de oproep van een wereldvreemd, feodaal misbaksel dat zelf hoog en droog in Londen zat en makkelijk praten had!
  En in ’45 weer juichen omdat datzelfde wijf met ‘r volgevreten familie weer terug kwam! Oh, good gracious, wat een gigantische SUKKELS, die ouders en grootouders van ons!
  En voor de na-oorlogse generaties in de jaren daarna de feiten maar omzeilen, jongens; staat je netjes!
  Gadverdamme, ik kón dat hele zogeheten ‘koningshuis al niet zíen en nu is er nog een extra dimensie aan toegevoegd!
  FUCK YOU, Wilhelmina plus je héle godverdomde nageslacht! Aan de lantaarn met alles, wat nep-oranje is!!!!

  Like

  • Driek zegt:

   Lieve Theresa, op internet staat heel veel over de rol van onze regering en koning Wilhelmina gedurende de oorlog. Hierbij een klein voorbeeld. Je hebt wel weer je best gedaan met die vertalingen, mijn complimenten. Koningin Wilhelmina had het niet zo op Joden begrepen.

   Deportaties naar Westerbork moesten doorgaan van de Nederlandse regering.

   In 1955 werd in de dagbladen bekend gemaakt dat tijdens de bezetting de Nederlandse ballingenregering in Londen vond dat de Nederlandse Spoorwegen de Duitse bezetter behulpzaam moest zijn met het deporteren van joden naar het doorgangskamp Westerbork. Dit was overigens al op 18 september 1953 naar voren gekomen uit het verhoor onder ede van de oud-verzetsman G.F.H. Giesberger door de Parlementaire Enquêtecommissie Regeringsbeleid 1940-1945, maar stond dus pas twee jaar later in de krant. Overigens zonder dat dit tot veel ophef heeft geleid…….

   Giesberger, die als hoofdinspecteur verantwoordelijk was voor de dienstregeling bij de Nederlandse Spoorwegen (en algemeen directeur van 1 maart 1946 tot 1 juli 1950), stond tijdens de bezetting – samen met de op 28 oktober 1944 gefusilleerde verzetsman Cootje van den Bosch – via een geheime zender in contact met de Nederlandse ballingenregering in Londen. Al vanaf het begin van de transporten van Amsterdam naar Westerbork op 15 juli 1942 hadden ze herhaaldelijk aan Londen gevraagd wat er in verband met de deportaties gedaan moest worden, maar telkens kregen ze weer te horen dat die moesten doorgaan.

   De verklaring van Giesberger bevestigde hetgeen de toenmalige minister van Verkeer Van Schaik jaren daarvoor, op 17 september 1945, al had gezegd, namelijk dat het treinvervoer naar de concentratiekampen de plicht was die de Nederlandse regering van het spoorwegpersoneel eiste omdat het goed was voor de Nederlandse economie. Vandaar dat het goed georganiseerde verzet in Drenthe ook nooit de spoorlijn naar Westerbork heeft gesaboteerd! Op 13 september 1944 vertrok het laatste grote transport met 279 Joden, waaronder 77 ontdekte ondergedoken kinderen naar Westerbork. Vier dagen later, op 17 september 1944, ging de NS op bevel van de Nederlandse ballingenregering pas in staking.

   Gerard de Boer

   Like

  • louis-portugal zegt:

   Theresa; nog enige verhaaltjes over jou “Favorite”.
   Ik ging studeren in Dordrecht en kreeg mijn kamer via een pater die weer een pater in Dordrecht kende, goeie katholieken dus.
   De vader van die broer en zus die daar leefden was bedrijfsleider geweest bij Pen en Bouduin, een staalbouwer die de Moerdijkbrug na de oorlog hersteld had.
   Die vader liep naast Wilhelmina bij de opening van die brug.
   Wilhelmina VIEL LANGUIT gedurende de wandeling naar de openingsplek.
   Die vader bood hare majesteit meteen hulp aan om weer op te staan.
   Men zou kunnen denken dat dat een soort opvoeding was.
   Fout dus, zij keek hem lelijk aan en zei IK HEB U NIETS GVRAAGD.
   Later zat ik voor mijn nummer in Apeldoorn waar Wilhelmina op het Loo haar laatste dagen leefde.
   Ik vroeg in een kroeg aan mensen weleens of ze Wilhelmina kenden.
   Ik heb niet EEN positief woord over haar gehoord, wel dat ze een haiebaai was.
   In het begin van 1963 zag ik een rij van 5 of 6 witte begrafenisautos voorbij rijden waarvan ik later begreep dat dat de stoet van Wilhelmina geweest was.

   Like

 5. Hendrik M. zegt:

  O Driek, wat blinkt u weer uit met dit prachtig geschreven verhaal met de zo passende, pakkende foto’s.
  En nog geheel waar ook!

  Like

 6. Republikein zegt:

  Ook een gezegende dag Driek.
  Slechts een nuchtere opmerking van mijn kant :Een puik stukkie.
  Het is 100% de waarheid, een sombere toekomst staat ons te wachten.

  Like

 7. Henkdoordenk zegt:

  Driek,
  Dit is een stuk naar mijn hart. Het taalgebruik en inhoudelijkheid van het stuk zou ook goed functioneren om in een binnenstad op een plein vanaf een kistje met overdreven hoogdravendheid te worden uitgestort over zij die slapend en gapend voorbij lopen,

  Henkdoordenk

  Like

 8. Ad de Koning zegt:

  Driek, uitstekend verwoord, ik ben er niets van vergeten. Ook daarom alleen al waren de 50-er jaren voor mij een van de gelukkigste periodes van mijn leven, we waren weliswaar niet rijk maar hadden genoeg te eten en nog geld voor een keer per week naar de bioscoop en de bibliotheek.

  Like

 9. Tistochwat zegt:

  “Toen op 13 maart 1945 koningin Wilhelmina weer voet op Nederlandse bodem zette, werd ze door gans het volk met juichkreten begroet”

  Dat volgevreten egoïstische laffe gedrocht werd nog jubelend begroet ook; je snápt het niet!
  Ik vraag me af waarmee het klootjesvolk straks liever wappert, met oranje vlaggetjes of met de zwarte ISIS vlag…

  Like

 10. Avidia zegt:

  Ik weet niets over dit alles, ik bestond nog niet.

  Like

  • Driek zegt:

   Avidia zegt: Ik weet niets over dit alles, ik bestond nog niet.

   Maar, beste Avidia, omdat u de site van E.J. Bron leest weet u het nu wel. Dat is toch mooi meegenomen? En het kan geen kwaad uw algemene ontwikkeling een beetje bij te spijkeren, want ik denk niet dat het televisiejournaal of onze couranten en tijdschriften u veel wijzer maken, ten zij u veel met uw neus in de boeken zit. En dat betwijfel ik ten zeerste.

   Like

 11. exmarineman zegt:

  Ik heb net de Nederlandse film “De Admiraal” gezien die over o.a. Michiel de Ruyter gaat. In deze film wordt ook een doekje opengedaan over die stadhouder van de oranjes Willem III als ik het goed heb. Nadat de moord op de gebroeders De Witt heeft plaatsgevonden moesten de politici EN ook deze held van oranje Michiel de Ruyter kwijt. En dus werd hij met een sterk verzwakte vloot de dood ingestuurd, terwijl hij zelf bij de koning van Engeland feest aan het vieren was. Daarmee wordt al aangegeven dat het hele zootje vanaf het begin niet zijn geinteresseerd in het klootjesvolk en alleen maar in hun eigen belang handelen. Dat we nu 1* per 4 jaar een “volksvertegenwoordiging” – die zogenaamde 2e slaapkamer – mogen kiezen is alleen maar bedoeld om ons stil te houden. Zij noemen dat democratie, maar het heeft met democratie in het geheel niets te maken. Je kunt het ook zien aan alle beslissingen die men neemt, welke regering er ook is, welke partijen er ook aan deelnemen. Zodra de verkiezingen achter de rug zijn dan gaan alle gedane beloftes overboord en moet het volk zijn bek houden…….. Kijk ook naar het referendum over die zgn Grondwet van Europa die is afgewezen…….Men gaat snel iets anders verzinnen (in Lissabon) noemt het geen Grondwet meer en gaan dan akkoord ZONDER de bevolking opnieuw te bevragen via een referendum……het zou ook wel weer eens afgewezen kunnen worden. Dit met dank aan Beatrix en Bakellende (CDA). Kijk hoe angstog men nu is nu GeenStijl bijna 300.000 handtekeningen heeft voor een nieuw referendum…….het loopt het kabinet al dun in de broek…. Waarom is men toch zo bang?????? Als je een echte democraat bent (hahaha D66, VVD en CDA die het woord democratie in hun naam hebben) dan heb je NIETS tegen referenda en ben je juist een voorstander er van. Net zoals in Zwitserland…..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s