De slachtofferrol beu

Screenshot_75

Verwoeste kerk in Nigeria

(Vertaling: E.J. Bron)

Christenen in Nigeria mobiliseren tegen Boko Haram. Veel christenen in Nigeria willen niet meer werkeloos blijven toekijken bij de voortdurende terreur van Boko Haram. Daarbij vertrouwen ze steeds minder op de bescherming van de regering en het leger.

Sinds 7 september ontbreekt van de priester Gabriel Ayoka, die van Abuja naar Onitsha in het zuidoosten van Nigeria op weg was, ieder spoor. Alleen dit jaar al is hij al de vierde ontvoerde katholieke geestelijke in het West-Afrikaanse land; de kidnappers zijn vermoedelijk opnieuw leden van Boko Haram.

Milities ter zelfverdediging tegen de voortdurende terreur van de antiwesterse Boko Haram-Jihadisten zijn een idee, dat ook onder de katholieken en katholieke geestelijken in het land meer en meer instemming krijgt. Omstreeks 2004 deed de in Nigeria, Tsjaad en Kameroen actieve islamitische terreurbeweging voor het eerst van zich spreken; sinds 2010 probeert ze de islamisering in het bevolkingsrijkste land van Afrika (180 miljoen inwoners)  te bespoedigen. Haar brute geweld richt zich daarbij tegen de regering in Abuja en haar veiligheidstroepen evenals vooral tegen de ongeveer 50% christenen in de bevolking, maar ook tegen “gematigde” moslims.

Er zou sprake zijn van concrete hoop “dat Boko Haram spoedig overwonnen zal zijn”, zei desondanks bisschop Oliver Dashe Doeme van Maiduguri in de noordelijke deelstaat Borno eind augustus. Dit zou echter niet in enkele dagen te bereiken zijn. Ondanks de grote verliezen in de strijd tegen het leger in de afgelopen tijd zouden de terroristen nog steeds in staat zijn om toe te slaan.

Bisschoppelijke bedenkingen

Een belangrijk probleem van “zelfverdediging” zouden haar grenzen zijn, waarschuwt aartsbisschop Ignatius Kaigama van Jos in de deelstaat Plateau in het noordoosten. De voorzitter van de bisschoppenconferentie wijst deze weg af, omdat het dan uiteindelijk om “overwinning en nederlaag” zou gaan en dit tot nog meer escalatie van geweld zou leiden. Bovendien is hij bezorgd dat er een jeugd zou opgroeien die het doden meegemaakt en geleerd zou hebben, en dat de wapens in het bezit van veel mensen blijven. Dit zou de verzoeking verhogen om ze ook in toekomstige conflicten in te zetten. “Er moeten alternatieve oplossingen gevonden worden”, zegt Kaigama.

Ook bisschop Matthew Kukah, wiens bisdom Sokoto in de islamitisch gedomineerde gelijknamige noordwestelijke deelstaat ligt, staat afwijzend tegenover een gewapende zelfverdediging. De bescherming van de mensen zou de fundamentele taak van de staat zijn.

Screenshot_76

Nigeriaanse leger in gevecht met Boko Haram

Als eerste verantwoordelijke ziet de kerkleiding de nieuwe staats- en regeringschef Muhammadu Buhari. De 72-jarige moslim en ex-generaal is sinds mei de opvolger van de christelijke president Goodluck Jonathan (57). Onder de laatste werd de indruk in het volk en bij de basis van de kerk sterker dat het geweld van Boko Haram veelal onbestraft bleef.

Een protestantse militie ter zelfverdediging telt inmiddels al ongeveer 3000 leden. Ook ettelijke gemeentepredikanten wijzen in deze situatie op het recht op zelfverdediging. Ook Israël, zo argumenteren velen van hen, zou door oorlog zijn ontstaan en vrede zou niet bereikbaar zijn zonder tot oorlog bereid te zijn.

Bron:
www.domradio.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Nuttige idioten", "Religie van de vrede", "Weg met ons!", Appeasement, Barbarisme, Boko Haram, burgermoed, christenhaat, Christenvervolging, Counterjihad, cultuurrelativisme, Cultuurstrijd, Dhimmitude, Hypocrisie, Islam, Islamisering, islamitische ideologie, islamofascisme, Islamofilie, Jihad, katholieke kerk, Krankzinnigheid, lafheid, Linkse christenen, Moslims, Nigeria, Pacifisme, political correctness, Rotzakken, Terrorisme, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

7 reacties op De slachtofferrol beu

 1. Jaan zegt:

  Man man man jezelf verdedigen is niet christelijk volgens de bisschop? Nee, je andere wang toekeren en afgemaakt worden, dat is het juiste antwoord. Dat zal ze leren, die moslimterroristen.

  Like

 2. BertG. zegt:

  Begrijp ik hier nou uit dat ze zich niet willen verdedigen omdat ze denken dat god ze wel zal helpen in deze strijd.
  En plots ging er ergens een lampje aan, of het misschien toch wel een goed idee zou kunnen zijn.
  Want dat afwachten op die GOD van ons, dat gaat waarschijnlijk ook in hun geval, ook even weer niet lukken vandaag of morgen. Dat is wat de man bedacht zou kunnen hebben.
  Of snap ik het even niet.
  Je zal er toch maar leven, geen moment dat ik daar over nadacht.

  Like

 3. Perfide Albion zegt:

  Het is overal hetzelfde. Waar de islamieten komen is het moorden, verkrachten en brandschatten. Het wordt tijd dat de wereld afrekent met de islam.

  Like

 4. Cleo zegt:

  Als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks!
  Die beesten vragen er zelf om.

  Like

 5. fransdewit zegt:

  De “normale mensen” bouwen van alles op, terwijl de andere, hebberige en ondankbare gasten het weer allemaal komen vernielen. En uiteindelijk heeft niemand meer iets te verdelen. Die kant gaat het echt op hoor. Kijk maar in Afrika, daar hebben blanken van alles opgezet, zodat de originele inwoners daar van mee konden gaan profiteren. Ze hadden werk en konden wat gaan maken van hun leven. Maar nee de blanken slavendrijvers moesten behandeld worden als honden, beroofd worden van alles wat was opgebouwd. En uiteindelijk heeft ze dat ook geen levensvreugde gebracht. Ze gingen verder reizen, nog meer plunderen, je maak mij niet wijs, dat ze hier een eindpunt vinden hoor.

  Like

 6. Kraftavilqa zegt:

  “De bescherming van de mensen zou de fundamentele taak van de staat zijn.” Ja slimpie zo is het hier ook geregeld maar ja als de staat dan zoals ook bij ons verzaakt wat dan hè? “en dat de wapens in het bezit van veel mensen blijven. Dit zou de verzoeking verhogen om ze ook in toekomstige conflicten in te zetten”. Lijkt me nog niet zo gek hoor of dacht je nou echt dat die kudtmuzels na een keer verjaagd te zijn niet meer terugkomen? Kijk bv. Naar Israel keer op keer zijn de muzels door de Israelis verslagen desondanks proberen ze ’t steeds weer. Of kijk naar Europa bij Poitiers werden ze verslagen, uit Spanje werden ze verjaagd, voor Wenen werden ze verjaagd en zie thans de muzellamme invasie van gans Europa. Snappie Kaigama?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s