De profeet Mohammed – een afrekening door Hamed Abdel-Samad

 

(Vertaling: E.J. Bron)

Islamwetenschapper Hamed Abdel-Samad portretteert de profeet Mohammed in zijn boek als een tegenstrijdige prediker en roept moslims ertoe op om de lichtgestalte van de islam eindelijk als mens in de historische context te bekijken. Ze hebben Mohammed in hun vaandels geschreven: in zijn naam trekken IS-terroristen in de Jihad. Ook vereren miljoenen vreedzame moslims de profeet en zeggen dat de radicale islamieten hem foutief interpreteren. Terwijl terroristen geloven Mohammed te moeten wreken, nodigen de vreedzame moslims ons uit voor de “Dag van de open moskee” om ons te laten zien: De koran is anders. Een islamwetenschapper spreekt dit tegen.

“Deze bewering dat de ´Islamitische Staat´  niets te maken zou hebben met de islam en Mohammed is niet alleen misleidend, maar ook gevaarlijk”, zegt Hamed Abdel-Samad. “Want de IS doet niets dat Mohammed niet gedaan zou hebben – slavernij, onthoofden van krijgsgevangenen, veroveringsoorlogen. Mohammed werd door moslims nooit in twijfel getrokken, hij wordt gemystificeerd en overdreven geprezen. En ik denk dat het tijd is voor een afrekening.”

Zijn provocatieve theses hebben hem bekend en omstreden gemaakt in de islamitische wereld. Daarom gaat Hamed Abdel-Samad liever incognito de straat op, krijgt hij zelfs politiebescherming. Nu waagt de Egyptische Duitser een afrekening met de figuur die voor alle moslims heilig is. Hij wil een discussie op gang brengen over de onaantastbaarheid van Mohammed.

“Ik wil meer onrust stoken. Het wordt tijd dat Mohammed als mens belicht wordt. Mohammed is 1.400 jaar geleden gestorven, maar hij werd nooit echt begraven. Hij ligt in zijn graf en van hieruit regeert hij. Hij heeft macht over onze wereld van nu, die hij niet kent”, zegt Hamed Abdel-Samad.

Mohammed´s erfenis, de koran, werd na zijn dood in het jaar 632 opgeschreven. Daarbij werden soera´s uit verschillende levensfasen van de profeet naast elkaar gerangschikt: pacifistische, zoals “Wie een mens het leven redt, redt de hele mensheid”, of oorlogszuchtige, zoals “Dood de ongelovigen waar je ze ook maar vindt”. Hamed Abdel-Samad wil in zijn boek uitleggen hoe het tot deze tegenstrijdige boodschappen gekomen zou zijn: Omdat Mohammed in het begin in Mekka geen gehoor vindt met zijn vreedzame leer gaat hij naar Medina, sluit een bondgenootschap met oorlogsbendes, plundert en maakt slaven. En richt zodoende zijn islamitische imperium op.

“Toen de koranpassages nog vreedzaam en poëtisch waren, was dit geen succes. Het succes kwam pas met het zwaard. Dat is een feit waarmee de historie van de islam verbonden is. Pas onder de schaduw van het zwaard kwam het tot de doorbraak. Daardoor heeft Mohammed deze erkenning gekregen”, zegt Hamed Abdel-Samad.

Abdel-Samad probeert te doorgronden waarom de mens Mohammed een radicaal werd en legt hem daarvoor rechtstreeks op de bank. Omdat hij als kind al werd afgewezen, zou hij zijn psychische stoornissen hebben moeten compenseren en zijn latere geldingsaanspraak met steeds meer bruutheid hebben doorgedrukt.

“Het is niet mijn bedoeling om vreedzame en gewelddadige passages tegen elkaar uit te spelen, maar beide in de historische context te zien en te zeggen: beide, vreedzame en gewelddadige, passages behoren tot het verleden, net zoals de historische figuur Mohammed. Hij is een historisch uitloopmodel”, zegt Hamed Abdel-Samad.

Abdel-Samad wil van Mohammed het heilige aura wegnemen, hij wil de islam seculariseren. Ooit was hij, de zoon van een imam, zelf streng gelovig, behoorde als student zelfs tot de Moslimbroeders. Maar wanneer hij twee jaar geleden in een voordracht spreekt van een islamitisch fascisme, spreekt een Egyptische prediker een fatwa, een religieuze oproep tot moord, tegen hem uit: “Dat is een leven dat geen mens wil leiden. Het is zeer beperkt en er is natuurlijk altijd gevaar. Ik wil bereiken dat islamkritiek en Mohammed-kritiek een normaliteit is, dat een schrijver niet bang hoeft te zijn voor zijn leven.”

Zijn onverschrokkenheid maakt het boek zo sterk. Maar gaat hij met zijn afrekening desondanks niet te ver? Is hij niet onverstandig om ook de vredelievende moslims voor het hoofd te stoten, die door het Westen als bondgenoten worden beschouwd? Nee, zegt hij – en dat is de eigenlijke provocatie: ook zij, de vredelievende moslims, moeten Mohammed´s boodschap historisch begrijpen, moeten ermee ophouden om de koran te beschouwen als de universele handleiding voor het nu.

“Dat helpt niemand”, zegt Hamed Abdel-Samad. “Het is ook gevaarlijk dat men moslims niet met de waarheid wil confronteren en het hen niet toevertrouwt dat zij zich bezighouden met de zelfgemaakte problemen. Wie de koran inzet voor de vrede, mag niet klagen wanneer de terroristen hem ook inzetten voor de oorlog.”

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Islam, Islamkritiek, koran, Mohammed, Moslims. Bookmark de permalink .

8 reacties op De profeet Mohammed – een afrekening door Hamed Abdel-Samad

 1. Treintrien zegt:

  Hoe moet je iemand in de geschiedenis plaatsen die nooit heeft bestaan.
  Dit is een historische figuur, zegt hij. Mohammedaanse onzin.
  Ik blijf weigeren om me bij dit soort mohammedaanse dogma’s neer te leggen.
  Er is nooit een mohammed geweest. Punt.
  De bewijzen zijn er niet. Geen munten, geen schrijfsels, geen inscripties. Niks.
  Alles van 100 jaar later. (omstreden bronnen van de islam- mulder en milo)
  Die ongeletterde nomaden hebben de bijbel (en thora) gehoord en daar hun eigen draai aan gegeven.
  Leuk initiatief, maar pakt wederom de bron van het probleem niet aan.
  Deze meneer brengt ons van de regen in de drup.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Tóch heeft die man in zoverre gelijk, dat de invloed van Mohammed onmiskenbaar is. Zelfs zó dat het er in de praktijk niet eens toe doet of-ie feitelijk bestaan heeft, of niet, absurd, maar wáár.
   http://depatriotten.weebly.com/

   Like

   • Driek zegt:

    Theresa, Ik vind de benaming Islamwetenschapper de naam voor gebakken lucht, islam is geen wetenschap, en die Hamed Abdel-Samad kan dat allemaal wel beweren, en moslims op te roepen de ‘lichtgestalte van de islam’ eindelijk als mens in de historische context te bekijken, maar die hele Mohammed heeft naar alle waarschijnlijkheid nooit bestaan.
    En ik heb meer dan mijn buik vol van die islamitische wetenschappers, laten ze die zogenaamde wetenschappelijke verhalen maar in die Arabische landen verkopen, spuugzat ben ik die lui. Die hele islam wordt onze ondergang, of we het nou in ‘Lichtgestalte’ bezien of niet. En lieden met de naam ‘Hamed Abdel-Samad’ vertrouw ik al niet.

    Like

 2. Elena zegt:

  Wij zeggen hier dat wat IS doet….is conform de zuivere koran.

  Like

 3. Joshua zegt:

  Deze link zegt precies hetzelfde en nog meer, dat moh. een ziekelijke psychopaat bleek te zijn.
  http://westerse-beschaving.org/we-moeten-mohammed-ontmaskeren-2/

  Like

 4. Crusader zegt:

  TIJD OM DE ROLLEN OM TE KEREN

  http://el-cid.myfreesites.net

  Like

 5. Republikein zegt:

  Gebakken strontlucht.

  Like

 6. Jan zegt:

  Hamed Abdel Samad snoert kopsvod de mond

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s