Wilders stelt de fundamentele vraag

Screenshot_16

(Door: Wim van Schaik)

Ik vraag me wel eens af hoe dat voelt, die eenzame positie in de slangenkuil die Tweede Kamer heet. Hoe het voelt als slang Pechtold aan komt glibberen om zichzelf te etaleren als de betere mens. Of slang Samsom, zich in allerlei bochten wringend om sluw de teloorgang van zijn partij te maskeren. Of sissend slangetje Klaver. De slang heeft geen goede reputatie. ‘Listiger dan alle dieren des velds’, heet het in de Bijbel. De slang die Eva verleidt, begint met het verdraaien van de woorden van God. 

Zogenaamde barmhartigheid

Listig was ook Van der Staaij toen hij Wilders, kampioen voorvechter van het behoud van onze Joods-christelijk-humanistische wortels, vroeg naar een ‘christelijke waarde’. Zou Kees echt om het antwoord verlegen gezeten hebben? Vast niet. Een slangentrucje dus… En zal Kees zich verkneukeld hebben? Alle lachers op z’n hand. His finest hour. Scoren!

De politiek lacht eigen onvermogen weg en  – christelijk of niet – kiest voor zogenaamde barmhartigheid. Zogenaamd, want is het wel barmhartig mensen hier toe te laten, terwijl de kans op integratie miniem is? En is het wel barmhartig eigen volk op te zadelen met grote groepen mensen, onze cultuur vijandig, die parallelle samenlevingen gaan vormen? De politiek lacht, maar het is een onzinnig lachen. Het volk, dat  inderdaad niet meer vertegenwoordigd wordt door dit nepparlement, voelt de radeloosheid van deze regering. Ziet dat het zelfs aan een begin van oplossing ontbreekt. Vindt dat er niets mis is met sluiten van grenzen en bescherming van eigen volk. Kijkt met afgunst naar landen die wel een lange neus tegen Brussel durven trekken.

Fundamentele vraag

De politiek mag dan lachen en misschien wel net als Plaisier van de PKN de bla-bla-multicul droom koesteren van “Een publiek domein als een open plein, waar allemaal straatjes op uitkomen. Kom maar tevoorschijn, met jezelf, met je handeltje. Plaats voor interactie, van mens tot mens. Een bonte markt van waarden en waren”. De paus zelf mag vanaf het St. Pietersplein orakelen over arme en kwetsbare mensen. Maar Wilders stelt de fundamentele vraag hoe morele (en christelijke) plicht, als het gaat om illegale migranten, zich verhoudt tot andere waarden en belangen. Daar legt ook Bas van Bommel (docent literatuurgeschiedenis aan de UvA) in een artikel in het Reformatorisch Dagblad (RD) de vinger bij:

“Wat te doen als onze hulpbehoevende ‘naasten’ geen verdwaalde individuen ,maar honderdduizenden en zelfs miljoenen migranten zijn?”

En passant rekent hij ook af met het misbruik van de in christelijke kring graag aangehaalde gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Nu weten wij al lang (met dank aan wijlen Hans Jansen) hoe het zit met die gelijkenis, maar het is goed dat Van Bommel de lezers van het RD nog eens voorhoudt “dat die Samaritaan geprezen werd, omdat hij zich over een mishandelde reiziger ontfermde, en niet omdat hij een hele volksstam Judea binnenloodste”.

Eigen cultuur bedreigd

Helemaal niet zo gek dus dat Wilders sluiten van de grenzen en bescherming van eigen volk als een christelijke waarde beschreef, want de christelijke moraal verplicht ons helemaal niet, wat gristengekkies als Slob, de paus of (sinds kort) Van der Staaij ook beweren of suggereren, tot massaal asiel en naturalisatie. Onbegrensde naastenliefde bedreigt de eigen cultuur. Van Bommel komt dan ook tot eenzelfde conclusie als Wilders:

“Misschien dat de naastenliefde ons in deze tijd van mondiale verschuivingen inderdaad wel vraagt om ons voornamelijk over het eigen volk te ontfermen. Om allereerst de cultuur te beschermen waaraan de christelijke waarden ontsproten zijn.”

Wellicht dat Van der Staaij zich nog eens achter de oren heeft gekrabd toen hij dit in zijn lijfblad las. Was die vraag van hem wel zo handig? Vooral, was het wel zo fraai, dat meelachen? Nee, dat was niet fraai. Het was zelfs een schande. Wereldwijd bidden eenvoudige en oprechte christenen voor hun overheid opdat zij een gerust en stil leven mogen leiden, zoals in hun Bijbel staat. En wat doet ‘amazing’ Kees? Hij ridiculiseert hen. De overheid als beschermer van het eigen volk? Van christenen? Belachelijk toch…

Op eenzame hoogte

Terug naar de Tweede Kamer. Ik heb dat vlammende betoog van Wilders tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen al een aantal malen terug gekeken. Daar staat iemand. (Niet voor niets in de prijzen gevallen…) Daar staat iemand met een missie. In een vijandige omgeving. Op eenzame hoogte. En weer die vraag: Hoe zou dat voelen? Hoe zal dat gevoeld hebben, die vraag van Van der Staaij, de man die ooit samen met hem optrok tegen de islamisering van Nederland, maar nu het woord islamisering niet meer in de mond durft te nemen? Voelde het als “Et tu, Brute?”: “Ook gij, Brutus?”  Of was het eens te meer “Etiam si omnes, ego non!”: “Ook wanneer allen meedoen, ik niet!”

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Verrijking", "Vluchtelingen", "Weg met ons!", Appeasement, asielwaanzin, Barbarisme, Christendom, cultuurrelativisme, demoniseren, Dhimmitude, Elite, Eurabië, Geert Wilders, gezond realisme, Hypocrisie, Immigratie, islam-collaboratie, Islamisering, islamitische ideologie, islamofascisme, Islamofilie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, lafheid, landverraad, Linkse christenen, linkse gereformeerden, Linkse Kerk, Marxisme, meningsdictatuur, Multiculti, Naïviteit, Nationalisme, Nederland, nieuw fascisme, onwetendheid, Patriottisme, political correctness, politici, praatjesmakers, propaganda, PVV, Rotzakken, Socialisten, soevereiniteit, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid, Vrijheid, Vrijheid van meningsuiting, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

25 reacties op Wilders stelt de fundamentele vraag

 1. R.Kroonenberg zegt:

  we lezen dit wel weer….. en we herkennen het natuurlijk, maar wat DOEN we ermee ?

  Like

 2. Jules Vismale zegt:

  Geert Wilders had gewoon moeten zeggen tegen het slangengebroed in Den Haag dat zij valse profeten zijn die de zware lasten op de schouders van anderen leggen maar niet op die van zichzelf. Het is namelijk ook opvallend dat de linkse partijen zonodig asielzoekers hierheen halen maar hier persoonlijk geen zorg voor willen dragen.
  Ze doen me haast denken (en dat is opnieuw een filosofische vergelijking) aan de gierige Dagobert Duck die allerlei gierige en inhalige familieleden uit Schotland op bezoek kreeg maar hen niet bij zich thuis wilde laten logeren. Hij sluisde hen handig door naar zijn neef Donald Duck en zijn neefjes waardoor zij bijna straatarm werden omdat deze figuren hen de oren van de kop aten! Daarbij heeft Donald nog de pech dat zijn vriendin Katrien zich vaak eveneens gedraagt als een hebberige en ondankbare asielzoeker daar zij steeds dure cadeau’s van hem wil, Donald constant uitspeelt tegen Guus Geluk of andere onbetrouwbare personages, zij nergens tevreden mee is waardoor ze de cadeaus’ van Donald vernield of weggooit, geweld niet schuwt als ze haar zin niet krijgt en Katrien zich bijna laat “omkopen” met ritjes in dure auto’s om zo haar ijdelheid en eigenliefde te bevredigen.
  Mocht echter een linkse bestuurder het lef hebben zoiets bij mij te gaan proberen om mij een asielzoeker in de strot te duwen of verwachten dat ik al diens eisen inwillig dan jaag ik beide misselijke lastposten onmiddellijk uit mijn huis! Zij die eisend alles willen hebben moet je gewoon helemaal NIETS geven en er gewoon ZELF voor laten zorgen!

  Like

 3. Driek zegt:

  ‘Listiger dan alle dieren des velds’, heet het in de Bijbel. De slang die Eva verleidt, begint met het verdraaien van de woorden van God.

  Mooi beeldend geschreven, Wim van Schaik, ik hoop vaker iets van u te lezen.

  Like

 4. fransdewit zegt:

  Is toch weer fijntjes samengevat

  Like

 5. OphEUffen zegt:

  Complimenten Wim.

  Like

 6. M.A.L. Sion zegt:

  `Wilders heeft wat enkele miljoenen Nederlanders missen. Gedreven passie voor de eigen bevolking, de eigen medemens.
  Het merendeel van Nederland slaapt nog steeds. Er marcheren duizenden moslims binnen ter versterking van de 5e colonne en men ziet het niet.
  Volgende is dat men (de wegkijkers van nu !!) het eigen graf moet graven. Voorbeeld: Sobibor. Staan aan de rand van de geul. In de rug geschoten. Laag over laag. ISIS heeft er nog een aantal varianten aan toegevoegd.
  Rusland poogt in Syrië en Irak ISIS op de knieën te krijgen. Succes twijfelachtig. Voor ons maakt het niet uit. De 5e colonne is toch al binnen. De islam is geduldig. Men heeft er jaren over gedaan om de colonne van 60 miljoen in Europa op te bouwen. Openlijk roept Erdogan in Duitsland een volksmassa van Turken toe: Niet integreren, hou vast aan je islamitische cultuur.
  Men wacht op het aanvalssignaal. Dan is het definitief met ons gedaan. Tenzij …… we met voldoende mensen in VERZET komen tegen de islam en tegen de eigen volksverraderlijke regering en volksvertegenwoordiging. Het is laat. Velen zeggen TE LAAT. Maar niet geschoten is altijd mis. Dus, kom ook in verzet.
  malsion@orange.fr – aanspreekpunt De Patriotten – http://depatriotten.weebly.com

  Like

  • We kunnen Rusland nog wel eens heel hard nodig hebben,dus dat dit voor ons niets uitmaakt:daar ben ik het niet mee eens!Turkije bombardeert niet IS,maar de Koerden!En de andere inzet gaat ook geen zoden aan de dijk zetten!In tegenstelling tot wat Poetin doet en gaat doen!En de eisen die Erdogan aan de Eu stelt in ruil voor opvang van zogenaamde vluchtelingen staat niet in verhouding:hij wil er ALLES voor terug!Om nog maar niet te spreken van het laten vervallen van de visumplicht voor Turken!Wtf;Turken hoeven niet te vluchten dus laat ze alsjeblieft daar blijven!Met het huidige wanbeleid van zowel Den Haag als Brussel zijn er straks voor ons geen huizen,geen zorg en geen geld meer!Een onleefbaar leven,dus!

   Like

 7. Frerik zegt:

  Mooi verwoord. de tweede kamer is ook een slangekuil. alleen met vuur kun je zo iets bestrijden. En Wilders had een vurig betoog zodat je ze kon horen sissen [hun onmacht] en inderdaad stond Wilders daar als enigste met zijn fractie waarin het Nederlandse Hart nog klopt. En hij was TROTS dit te mogen doen om op te komen voor de nederlandse belangen. En wij zijn trots op Geert. Wat een kerel.

  Like

  • exmarineman zegt:

   ja en het enige dat de andere partijen konden brengen was lachen, demoniseren enz maar iets inhoudelijks op zijn kritische woorden ho maar. Oh ja Roemer van de SP zei nog iets over zijn (PVV) gedoogtijd in Rutte1….. Jammer eigenlijk dat Geert die Roemer en al die andere fractievoorzitters niet reageerde met de opmerking….”Maar de PVV heeft niet vóór de motie Halsema gestemd”. Dan waren ze allemaal gelijk weer terug in het hok gezet.

   Like

 8. Marc zegt:

  Het is inderdaad wonderlijk dat de SGP, juist in het uur waarin de waarheid zich ontvouwt, ter elfder ure zich alsnog uitlevert aan een ideologie waarin velen inmiddels de hand van de duivel hebben herkend.

  Like

  • Don Tessers zegt:

   Dat is de schijnheilige cultuur waarin die mensen van de SGP leven, zoals ook de gereformeerden en andere protestanse lieden, die geen tv wilden, gordijnen dicht en stiekum kijken of n sexorgie. zo ontstond ook lang geleden de beeldenstorm en de twisten om anderen hun mening op te leggen. Nederland blijft in dit opzicht schijnheilig verdeeld en zal het altijd blijven. Er was toch ooit een van het Koninklijk huis die katholiek was of wilde worden en toen brak de pleuris uit.

   Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Marc: 22.21. uur, op 05/10. De SGP heult gewoon met de duivelse krachten van de politiek mee, Marc. Ze zijn vergeten dat ook zij tegen de islamisering waren, en tegen de motie Halsema hebben gestemd!

   Like

 9. Hendrik M. zegt:

  Meneer Wim van Schaik, wat heeft u dit mooi verwoordt!
  M’n moeder van 92, en goed bij haar hoofd heeft de SGP (waarop ze altijd stemde) afgezworen en met de PS verkiezingen op Geert Wilders gestemd.
  SGP steunde al een tijd de kwaadlitie partijen wat haar totaal niet zinde.

  Like

 10. Hans zegt:

  Wilders is de meest moedige man die ik ken.
  Ja, en dat heb ik al vaker gezegd, hij is een ‘aparte’, maar dat zou je ook wel worden als je letterlijk apart moet leven.
  En dan haalt ie dadelijk ineens 80 zetels, en dan vermoorden ze hem. want de vriendjespolitiek zal nooit willen wijken.

  Like

 11. Bob Fleumer zegt:

  Wat we als Nederlanders kunnen doen is geen zaken meer doen met de volgers van islam, dat is praktisch mogelijk en daar hoeven we geen vergeefse woorden aan vuil te maken.
  De islam is een onmenselijke ideologie die verboden moet worden, als iets slecht is is het dat ook al zeggen miljarden dat het goed is.

  Like

 12. freddy zegt:

  “Etiam si omnes, ego non!”: “Ook wanneer allen meedoen, ik niet!”

  Like

 13. exmarineman zegt:

  Zolang wij hier in Nederland en Europa géén regeringsleiders e/o burgemeesters krijgen die zo zijn als een Canadese burgemeester in Québec, de Australische premier en niet te vergeten de Hongaarse premier dan is het dweilen met de kraan open. De moslims zullen t.z.t. (5 jaar, 10 jaar vanaf heden) alles hebben overgenomen en degenen die daar nu de schuld van dragen zijn er dan niet meer en zo ja dan zullen zeggen “ja, met de kennis van nu hadden we toen andere beslissingen genomen.” En daarmee is dan voor hun de kous af………maar ik hoop dat het daar dan niet bij blijft.

  Like

 14. Pingback: Wilders stelt de fundamentele vraag |

 15. Pingback: Wilders stelt de fundamentele vraag | De Menshe...

 16. R.Kroonenberg zegt:

  Dit is op Jasterke's kwijt-zonder-spijtsite herblogden reageerde:
  Een enkeling stelt de vraag
  maar den Haag geeft het antwoordt niet
  dus bewijst van hoog tot laag
  welk Volk men ’t liefste ziet…
  .

  Like

 17. OLLY zegt:

  Heel goed geschreven ,heer van Schaik .Het is zo waar ,ons land is in een slangenkuil veranderd en de gemeenste is die kleine slang ,zo onopvallend ,zo netjes in zijn spraak,er zal hem geen onvertogen woord ontvallen .Maar hij trapt fijntjes en naar hij zelf denkt op een grappige wijze zijn eigen reformatorische volk in de rug. Hij levert zijn eigen mensen uit aan de islam en alle christelijke schaapjes blaten hem na : naastenliefde ,naastenliefde !! Omdat ze zelf geen eigen mening durven hebben over dit sluwe slangetje want ja …hij is toch van de s. g. p. En dat is toch een partij die voor Gods woord uitkomt .Ik heb zelf gezien hoe deze slang ,tijdens de nabeschouwing 2014 ,op de vraag van Wilders of de koran weg gehaald kon worden uit de vergaderzaal ,hij met rode wangen van agitatie ,tegen stemde .En dat om getapt te zijn bij zijn collega politici.Deze slang heet van der STAAY en ik voelde zijn verraad als een trap in MIJN rug .Ik stem PVV.

  Like

 18. Dit is op eunmask herblogden reageerde:
  De politiek lacht eigen onvermogen weg. Het volk, dat inderdaad niet meer vertegenwoordigd wordt door dit nepparlement, voelt de radeloosheid van deze regering.

  Like

 19. Auke zegt:

  Voor de Christenen: Jezus heeft ieder van ons dit gebod gegeven: Mattheus 25 : 31-46. Jezus vraagt hier aan Zijn volgelingen: wie Hem geholpen hebben. Bedenk hierbij: wie is het hoofd van de Kerk, dat is Jezus. Volgen andersgelovigen Jezus: Antwoord is NEE. Wie dienen Christenen te hepen: de kleinen die Jezus volgen. Anders ga je naar de hel. Denk dus goed na, voordat je de woorden van de duivel(die kent de Bijbel op zijn duimpje, zie de verleidingen van Jezus in de woestijn) gebruikt om iedereen te helpen, met hier en daar een christen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s