Interview met Václav Klaus: “De natiestaat maakt de democratie mogelijk”

Screenshot_19

De voormalige Tsjechische president Václav Klaus

(Door: Peter Schmidt – Vertaling: E.J. Bron)

Peter Schmidt: U heeft onlangs uw collega Jiří Weigl geciteerd, die zei dat het de bedoeling van de actuele “welkomstpolitiek” zou zijn om de samenhang van de huidige Europese samenlevingen te vernietigen, omdat op de puinhopen hiervan de politici “een nieuw Europa” kunnen bouwen. Dat zou echter vooronderstellen dat de politici een visie “van iets nieuws” hebben. Voor de Duitse bondskanselier kan men zoiets uitsluiten. Er valt toch veelmeer waar te nemen dat in ieder geval de Bondsrepubliek Duitsland voor het eerst in de geschiedenis een kanselierschap meemaakt zonder welke visie dan ook, behalve het pure machtsbehoud. Zou er dus een andere verklaring voor de capitulatie voor de migranten-bestorming gevonden moeten worden?

Václav Klaus: Ik ben het met u eens dat de huidige politici in Europa geen echte, authentieke en positieve “visie” van de toekomst van ons continent hebben. Of misschien hebben ze die wel, maar is deze niet herkenbaar. Deze politici dromen echter “van iets nieuws”. En dit nieuwe, waarvan ze dromen, is een Europa zonder natiestaten. Daarbij vertellen ze ons helaas niet welk monster daarbij onvermijdelijk op ons continent moet ontstaan. Het zal noodgedwongen uitermate ondemocratisch zijn.

Waarom kijken de Duitse politici werkeloos toe bij de migranten-bestorming, of wakkeren zij deze zelfs nog aan? Omdat zij vervallen zijn aan de ideologie van het multiculturalisme. Ze jubelen en roepen: “De natiestaat is dood!” Dat is het “nieuwe Europa” waarvan zij dromen.

Peter Schmidt: Als je het goed bekijkt, is de rol van een “moeder”, die men de Duitse kanselier toedicht, tamelijk toepasselijk. In werkelijkheid is Merkel immers geen “leader”, maar een pure “follower”. Er is geen plan, geen visie. Looptijdverlenging van de kerncentrales, daarna Fukushima, en een energieommekeer zonder plan. “Moeder” geeft de vluchtelingen een warm nest en verstuurt selfies. Hoe lang zullen de Europeanen nog toekijken bij deze egotrip? De gevolgen van deze politiek brengen immers niet alleen Duitsland aan de rand van het nog maakbare, half Europa ligt immers al op de knieën.

Václav Klaus: Ja, de meeste politici zijn “followers”, geen “leaders”. Ze denken slechts op de korte termijn, daarom hebben ze geen plannen nodig. Zonder de huidige massa-immigratie zou dit nietsdoen misschien nog een bepaalde tijd ongestraft kunnen doorgaan. Zo wordt de teloorgang van Europa echter dramatisch versneld. Europa zou meer en meer onbelangrijk zijn, maar haar langzame sterven zou relatief rustig kunnen verlopen – en zal bijna niets van de Europeanen eisen.

Peter Schmidt: Wie in Duitsland reële cijfers en achtergronden betreffende de omvang van de migrantencatastrofe te weten wil komen, is aangewezen op buitenlandse media. De Duitse pers heeft zichzelf gelijkgeschakeld. Moet dit verbloemen en deze tendensjournalistiek nog verklaard worden uit het trauma van het Duitse verleden en uit de wens dat er vanuit Duitsland nooit meer ellende over de wereld gebracht zou mogen worden of staan we, integendeel, op het punt de wereld nogmaals en definitief naar de afgrond te leiden?

Václav Klaus: Ja en nee. De Duitse media zijn – vanuit Praag gezien – zeer voorzichtig en op gevaarlijke wijze overdreven politiek correct. Ze durven de belangrijkste politici op belangrijke onderwerpen niet tegen te spreken of in ieder geval met hen in discussie te gaan.

Dientengevolge zijn de politici in hun land veel te beschermd. Dat kennen we bij ons niet. Deze mediastijl begrenst in Duitsland de politieke discussie. Het ontbreekt aan diepgang, het ontbreekt aan kanten en hoeken.

Ik sta echter niet principieel kritisch tegenover de Duitse pers. De situatie in andere Europese landen is niet beter. Ik vind heel vaak interessante artikelen in Duitse kranten.

U noemde het trauma van het Duitse verleden. Dan wil ik u graag een wedervraag stellen: Is dit werkelijk zo, of is dit onderwerp een altijd passende en graag gebruikte uitvlucht? Is de Duitse ambitie om Europa opnieuw te beheersen niet sterker?

Peter Schmidt: Het sterkste verzet tegen de vernietiging van de Europese samenlevingen komt uit voormalige communistische landen zoals Hongarije, Polen, Slowakije, Tsjechië. Anderzijds moeten deze landen zich verzetten tegen de politiek van staatsbestuurders zoals Merkel en Gauck, die in het socialisme mogelijkerwijs de beslissende vorming ondergaan hebben. Hebt u een verklaring voor dit fenomeen?

Václav Klaus: Het woord “staatsbestuurders” heb ik nog niet gehoord, ik vind het echter zeer treffend. Ik ben er van overtuigd dat de mensen in Midden- en Oost-Europa veel kwijtraakten in het communistische tijdperk, maar ook iets belangrijks hebben geleerd. Daarom zijn ze gevoeliger voor alle symptomen van onvrijheid en antidemocratie dan de mensen die het communisme slechts in theorie kennen. Dat is ons voordeel.

Helaas heeft niet iedereen deze ervaring goed verwerkt en ervan geleerd. Uw bondskanselier en uw president behoren helaas tot deze groep.

Peter Schmidt: Toen na 50 jaar de heerschappij van het communisme in Europa was gebroken, heerste er korte tijd een sfeer van verademing. Nu, een generatie later, hebben we in veel landen van Europa, en zeer zeker in Duitsland, de vrije markteconomie grotendeels opgeheven en vervangen door planeconomie: in de energie-economie, in het gezondheidswezen, in de landbouw, om slechts enkele voorbeelden te noemen. En de centrale heerschappij van de EU doet immers de rest. Heeft het Westen nog de kracht en de substantie voor een perestrojka?

Václav Klaus: Ik wilde geen goedkope analogieën maken, maar de vergelijking van de huidige EU met het communisme schijnt me meer en meer geschikt. Eerst in de economie, de laatste tijd ook in de politiek. In Europa wordt de vrijheid opnieuw bedreigd. Of het Westen nog de kracht heeft om deze ontwikkeling ongedaan te maken, weet ik niet zeker.

Misschien is het huidige Westen in staat om een perestrojka op gang te brengen, wat echter niet voldoende zal zijn. Ook het communisme kon met de perestrojka à la Gorbatsjov niet meer gered worden. Dat hebben we heel snel begrepen. Daarom hebben we een fundamentele systeemverandering georganiseerd in plaats van om een uitzichtloze hervorming – d.w.z. perestrojka – van het oude systeem door te voeren. Maar de politici, die dit op dit moment ook zo helder zien, vind ik in Europa niet.

Peter Schmidt: Is het in deze context geringschattend om te vragen of niet het een en ander betreffende de relatie van de EU-bureaucratie tot de natiestaten herinnert aan de tijd van de communistische internationale?

Václav Klaus: De natiestaat versus internationalisme, of kosmopolitisme, of Europeïsme, zijn onverzoenlijke tegenstellingen. Het is of het een of het ander. De natiestaat maakt de democratie mogelijk, welke vorm van internationalisme dan ook leidt tot ontdemocratisering van de samenleving. Enkele dagen geleden heb ik op tv gezegd: In het reëel bestaande socialisme wilden we het proletariaat van de hele wereld verenigen. Nu begroeten we hier bij ons in Europa hartelijk de migranten uit de hele wereld.

Peter Schmidt: De mensheid had enorm veel geluk dat de tijd van de Koude Oorlog vreedzaam ten einde ging. Als je de actuele situatie in Europa kritisch bekijkt, de centralisatie van de macht, partijenheerschappij, vriendjespolitiek in de economie alom en de immigratie van miljoenen mensen, wier geloofsprincipes en rechtsbegrip ver achterblijft bij de Europese Verlichting, dan kun je de vraag stellen: Denkt u dat het lot ons nog voor een tweede keer zo genadig zal zijn?

Václav Klaus: Men zegt bij u toch: Optimisme is plicht! Dat schijnt mij te passen bij de huidige situatie.

Op de lange termijn zullen we – zelfs met de huidige migranten, en vooral met die van morgen en overmorgen – niet aan het einde van de geschiedenis blijven staan. Maar – zoals Keynes zei – in the long-run we are all dead. Onze voorstelbare toekomst, dat betekent de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen, zie ik niet bijzonder rooskleurig in.

Bron:
www.deutscherarbeitgeberverband.de
Interview: Peter Schmidt

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Europa. Bookmark de permalink .

10 reacties op Interview met Václav Klaus: “De natiestaat maakt de democratie mogelijk”

 1. joopklepzeiker zegt:

  BREAKING !!!!!!!!!!!!!!!!

  Obama ‘refused to oppose Palestinian UN statehood bid’
  Posted October 6, 2015 by joopklepzeiker
  Source: Obama ‘refused to oppose Palestinian UN statehood bid’ | The Times of Israel

  en

  The US gave Netanyahu an ultimatum against the expansion of settlement construction
  Posted October 6, 2015 by joopklepzeiker
  Source: Israel News – The US gave Netanyahu an ultimatum against the expansion of settlement construction – JerusalemOnline

  https://warsclerotic.wordpress.com/

  Like

 2. edjan zegt:

  Citaat van Václav Klaus
  “U noemde het trauma van het Duitse verleden. Dan wil ik u graag een wedervraag stellen: Is dit werkelijk zo, of is dit onderwerp een altijd passende en graag gebruikte uitvlucht? Is de Duitse ambitie om Europa opnieuw te beheersen niet sterker?”

  Zo heb ik het in Duitsland ook ervaren.

  Like

 3. Hendrik M. zegt:

  Die Václav Klaus heeft wel gelijk, de natie staat heeft de toekomst; landverraders opsluiten of tja.. Uit de €U en er weer fris tegenaan!
  Stem op Geert; help hem op ’t bestuurlijk peerd!

  Like

  • Francoise... zegt:

   Jammer dat Geert tot nog toe feitelijk word tegengehouden door de zittende politieke NWO-gangster trollen. Geert krijgt vrijwel géén vrijheid; wie weet de komende politieke ronde dat de PVV echt actief zal gaan worden en de scepter in handen krijgt. “Als ons landje dan nog ’n kabinet kan en mag vormen”. De grote droom één wereld, één regering en géén grenzen, moet nog steeds werkelijkheid worden.

   Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  Zeer wijze man, die Vaclav Klaus!

  Like

 5. Obama wil VS-burgers ontwapenen maar stuurt wel wapens naar ISIS in Syrië


  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s