De nalatenschap van het Assad-regime

Screenshot_56

(Door: “Bart Bohemen”)

In het Westen evenals in een groot gedeelte van de Arabische wereld wordt Bashar al-Assad afgeschilderd als een gewetenloze dictator. Vrijwel niemand lijkt stil te staan bij de beweegredenen van de Syrische president. Wat slechts weinigen weten is dat Assad een aanzienlijke steun geniet van zowel zijn Alawietische volk als andere minderheidsgroepen. De Alawieten en andere minderheden hebben weinig keus; mochten de Syrische rebellen en de islamitische terreurgroepen de oorlog winnen, dan is hun doodvonnis getekend. Het zou het startsein zijn voor grootschalige etnische zuiveringen en zelfs genocide.

Het Franse Mandaat

Enkele jaren geleden publiceerde de Israëlische wetenschapper Mordechai Kedar een interessant artikel. Kedar is in het bezit van een brief uit 1936 die geschreven was door Suleiman al-Assad; de grootvader van de huidige president Assad. Het document was gericht aan Leon Blum, de toenmalige premier van Frankrijk. Syrië maakte toentertijd deel uit van het zogenaamde Franse Mandaat, dat ook Libanon omvatte. Tot en met 1946 zouden er Franse troepen in het gebied gestationeerd blijven.

Lees verder>>>
Curiales

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Historie, Hypocrisie, Syrië, Westen. Bookmark de permalink .

14 reacties op De nalatenschap van het Assad-regime

 1. Hendrik M. zegt:

  Ja, weer de sterke leider die het spul in het gareel hield; westerse invloeden maken meer kapot dan je lief is.
  Hoop dat Poetin daar weer orde op zaken stelt; kunnen ook mooi al die asieldreigers terug, inclusief die met valse paspoorten.

  Like

 2. louis-portugal zegt:

  GEWELDIG stuk.
  Hieruit blijkt maar weer dat het geval Syrië ietwat ingewikkelder is dan dat een grote hoop politici denken.
  Overigens lees ik met plezier dat Rusland 26 Marschflugkörper (ik ben de nederlandse naam even kwijt) vanaf 4 marineboten in de Kaspische zee heeft afgeschoten op Syrië (1500 km) en de doelen bereikt hebben.

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  De RODEN/SOCIALISTEN zijn de grootste verraders! Ik begin nota bene steeds meer begrip te krijgen voor generaal Franco, die de Spaanse Burgeroorlog ontketende, om de goddeloze RODEN te bevechten!

  Like

  • fleckie zegt:

   generaal Franco [de Caudillo]kreeg wel hulp van de nationaal-socialisten,[nazi’s in opkomst,.duitse..CONDOR-legioen, [bombarderen van de stad Guernica?]

   Like

   • paulzwueste zegt:

    fleckie. Natuurlijk. Maar het ging er hier even om dat hij die verdomde linksen ’n veeg gaf waardoor zijn probleem werd opgelost. Zouden ze in Europa ook moeten doen.
    Dat is de enige oplossing om ons islamprobleem voor eens en altijd te elimineren…

    Like

 4. vanhetgoor zegt:

  Ik had nooit gedacht dat ik vóór Al Assad zou zijn. Maar het alternatief is verschrikkelijk, Syrië wordt zonder Al Assad een tweede Iraq. Alle groepen die in bedwnag worden gehouden die gaan op zoek naar de macht en moorden elkaar uit.

  Iraq is een afschrikwekkend voorbeeld dat geen waarheid mag worden. Al Assad moet blijven zitten tot na de verkiezingen en dan moet hij stukje bij beetje de macht inleveren, een andere optie zorgt voor anarchie en een bloedbad.

  Al Assad is een dictator en hij moet weg, maar zodra er in Syrië een machtsvacuum gaat onstaan komen er grote problemen. Wij weten dat de dictatuur zijn langste tijd gehad heeft, een theocratie is ook geen optie en voor democratie is men nog niet klaar, men kan niet zelfstandig nadenken, het is jammer maar helaas, er zal een gematigde dictatuur moeten komen, eentje die onder toezicht staat van een ander land of landen. Er is geen andere mogelijkheid!

  Like

  • Nemesis zegt:

   Waarom moet Assad weg? Omdat “wij”vinden dat het een verschrikkelijke dictator is? Nu, “wij” hebben nooit last gehad van Assad en omgekeerd ook niet. Wat bemoeien we ons met regeringen van andere landen, we hebben zelf genoeg dictators aan het roer zo blijkt. Tijden Assads tijd was het gewoon rustig, totdat het Westen er zich mee ging bemoeien en wel om de bekende redenen, de oliedollars. Even fijn de boel opstoken, de zogenaamde rebellen van wapens voorzien en zo ook daar de onvolprezen Arabische Lente te gaan brengen. We weten ondertussen wat voor uitwerkingen dat heeft, kijk bijvoorbeeld naar Libië en Irak. Bovendien in die landen met al hun verschillende stammen en stromingen moet het rustig blijven om de mensen daar een veilig en redelijk goed leven te geven. Juist daarom hebben zulke landen een dictator nodig, die ze allemaal in het gareel houdt Dan is er nog een tweede punt, Assad wordt veel te veel met z;n vader vergeleken en dat i absoluut niet terecht.
   Maar goed “wij”Nederlanders hebben natuurlijk overal een mening over, al weten we helemaal niets van dat betreffende land of z;n inwoners.

   Like

 5. Luchtpint zegt:

  Dit stuk was dringend nodig. En ik ben het er ook helemaal mee eens. Ongeveer dezelfde conclusies zou je kunnen trekken uit de val van Saddam Hoessein. De geschiedenis herhaalt zich dus ten kwade, en onze politici hebben het zelf gezocht, de stupido’s. Want ze begrijpen niets van hoe geschiedenis tot op de dag van vandaag relevant kan zijn.

  Like

 6. Anna. zegt:

  De brief uit 1936 gelezen en dit geeft blijk van het feit dat het westen de religie van de islam volkomen onderschat……
  Het was vermakelijk om het filmpje was toegevoegd was te zien.
  3 volwassen mannen die vreselijk tegen elkaar te keer gaan en openlijk op tv zeggen dat de alevieten uitgemoord moeten worden…….
  zonder enige gene……
  Het lijkt wel oorlogje spelen het gedrag van de heren geeft duidelijk aan dat de islam onderontwikkeld is.
  Als ze een mes hadden gehad dan was het een bloedbad geworden…

  Like

 7. Marc zegt:

  Leerzaam artikel. Het bevestigt in ieder geval mijn vermoeden uit 2011, toen de zogenaamde Arabische Lente naar Syrië oversloeg. Mij staat heel goed een clip bij waarin Arabische soennitische burgers zich richtten tot Syrische militairen en hen vroegen mee te doen met de opstand. Op dit moment zag het eruit als burgers die een beroep deden op de redelijkheid van de militairen zelf. Het antwoord enige minuten later echter was geweervuur. De volgende beelden lieten dodelijk getroffenen zien alsook een man wiens kaak was weggeschoten. Zijn maten hielpen hem zo goed ze konden. Het was het begin van de Syrische burgeroorlog.

  Aanvankelijk dacht ik dat die militairen knettergek waren geworden. Maar in de maanden hierna mijmerde ik over de afschuwelijke beelden die ik had gezien, en over het overduidelijk afschuwelijke antwoord van de militairen. Maar, zo vroeg ik mij af, waarom reageerden de militairen uitgerekend op precies deze manier. De vraagstelling van die burgers om hun kant te kiezen was niet onredelijk. Mocht je het niet met hen eens zijn, dan besluit je gewoon om je niet bij hen aan te sluiten. Maar waarom dan die brute reactie met vele doden en een burgeroorlog tot gevolg? Ik kon tot geen andere conclusie komen dan dat die militairen, en met hen Assad en zijn regering, beheerst werden door een ongelooflijke angst.

  Dit wordt nu door die brief van Assad uit 1936 bevestigd. De minderheid in Syrie heeft een zeer duidelijk beeld over het lot wat hen te wachten staat bij een soennitische overheersing.

  In dat verband vind ik de Russische handelwijze van dit moment ook van veel meer realiteitszin getuigen. Want wat als het FSR of zelfs Al Nusra namens de soennieten zouden winnen? Wat betekent dit voor de Alawieten en alle andere niet-soennieten in dat land. Inderdaad: genocide.

  Wat maakt dat wij als Nederland duidelijk de verkeerde partij in dit conflict steunen. Russen, Assad en het Westen richten zich weliswaar allemaal op isis, maar Al-Nusra steunen, een partij die gelieerd is aan Al Qaida, de groep die zich in 2001 met vliegtuigen tegen de Amerikaanse staat en haar bevolking richtte, en zo tegen het hele Westen?

  Ik stel voor dat de Nederlandse regering zich voorlopig niet met Syrië bemoeit, en bij de Amerikanen aandringt op samenwerking met de Russen tegen Al Qaida, Al Nusra en isis.

  Like

 8. Mooi artikel,waar wij als politici wat aan hebben. De achtergrond informatie is belangrijk om met een standpunt te komen. Hoeveel Alawieten zijn er in Syrie?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s