DE TRIFFIDS KOMEN

Screenshot_36

(Door: “Driek”)

Wie kent nog het boek van John Wyndham: “De Triffids komen”? De schrijver, John Wyndham (1903 – 1969) was het pseudoniem van de Britse schrijver John Wyndham Parkes Lucas Beynon Harris. Wyndham werd vooral bekend door zijn boek “The Day of the Triffids”. Onlangs stuitte ik in mijn boekenkast op het door mij reeds lang vergeten boek van John Wyndham dat in 1961 verscheen. Ik vind het een fascinerend boek. Ik heb het opnieuw gelezen. Vooral in deze bewogen tijd van moslims die de wereld willen veroveren is dit boek het lezen waard. Verwacht geen hoogdravende literatuur. Doch het boek loopt als een trein. Je leest het achterelkaar uit.

Korte samenvatting van het verhaal.

De dag begint anders dan anders. Het is woensdag en het normale verkeer buiten ontbreekt. Het is overal doodstil. William Masen, in het ziekenhuis herstellend van oogletsel, is een van de weinigen die die nacht niet heeft mogen genieten van een oogverblindend schouwspel van vallende meteoren.

Wanneer hij het ziekenhuis verlaat, is de wereld om hem heen veranderd. De stilte heeft plaats gemaakt voor een onbeschrijfelijke chaos. Een radeloze menigte baant zich tastend een weg door de stad die aan plunderaars ten prooi is gevallen en waar de Triffids genadeloos hun slag slaan.

Triffids zijn agressieve vleesetende planten, die schijnbaar een vorm van intelligentie bezitten. Ze kunnen ook nog wandelen en hebben een dodelijke zweepstaart. Ze zijn waarschijnlijk het product van Sovjet-wetenschappers, ontwikkeld voor een hoge olieopbrengst en min of meer per ongeluk verspreid over de hele wereld.

Maar die Triffids zijn eigenlijk bijzaak in dit verhaal. Het boek gaat namelijk veel meer over de overlevingsdrang van de mens nadat de maatschappij is ingestort en welke keuzes er gemaakt worden bij het opbouwen van een nieuwe maatschappij.

Na een meteorietregen die de nachtelijke hemel prachtig groen doet oplichten, is iedereen die er naar gekeken heeft blind. Bill Mason en Jo Playton ontsnappen aan deze catastrofe. In een stilgevallen Londen proberen zij zich met een handvol anderen op verschillende manieren te organiseren. Sommigen meer succesvoller dan anderen. Pas wanneer de overlevenden de steden uitgedreven worden door een mysterieuze plaag (dan toch een biologisch wapen?) wordt duidelijk dat de Triffids een echte bedreiging vormen.

Het verhaal eindigt aldus:

Al onze hoop is op deze kolonie gevestigd. De bewoners leiden een armzalig, onwaardig leven achter hun palissaden. Maar er zijn er niet zoveel meer als eerst. Telkens weer weet Iwan te vertellen dat er weer een onder de voet is gelopen en dat de Triffids die de nederzetting hadden omsingeld zich verspreid hebben om zich bij de andere belegeringstroepen aan te sluiten.

Wij geloven nu dat wij de weg kunnen zien, maar er zal heel veel werk  moeten worden verzet. Voor de dag aanbreekt waarop wij, of onze kinderen, of hun kinderen, de nauwe zeestraten zullen oversteken om de grote kruistocht te beginnen ten einde de Triffids terug te drijven en zonder ophouden te vernietigen, totdat wij de laatste hebben weggevaagd van het aangezicht van het land dat zij overweldigd hebben.

Door:
“Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

8 reacties op DE TRIFFIDS KOMEN

 1. Waar doet me dat toch aan denken?

  Like

 2. Marc zegt:

  Haha, wat leuk. Jaren terug gelezen. Tien jaar terug is er nog een film van gemaakt. Lekker griezelen bij wat toch nooit werkelijkheid wordt. Toch iets anders dan onze aanstaande sharia-samenleving.

  Like

 3. Tistochwat zegt:

  In ‘The Day Of The Triffids’ uit 2009 komt dit fragment voor; het is uiteraard niet correct om de blinden uit die serie te vergelijken met de ‘asielparasieten’, maar hetgeen er hier wordt gezegd, klopt met wat er nu speelt; waarom WIJ moeten vrezen voor ONZE toekomst!
  http://home.deds.nl/~audiodocs/DOT.wmv (downloaden en afspelen)

  Ik had dit commentaar al elders op de site gepost; wat toevallig dat Driek ook net aan de ‘Triffids’ dacht.
  https://ejbron.wordpress.com/2015/10/10/tuig-van-de-richel/#comment-374901

  Like

 4. Frans Brassens zegt:

  Vergeet ook niet Tolkiens ‘In de ban van de ring’ te (her)lezen. Leest óók heel makkelijk weg en slaat misschien nog wel meer op de huidige en toekomstige situatie.

  Like

  • Driek zegt:

   Nou, beste Frans Brassens, ik vond het leuk om na veertig jaar jaar De Triffids weer eens te lezen, en dat is het dan wel. Maar om nou weer aan ‘In de Ban van de ring’ te beginnen, nee, dat gaat me te ver, altijd een langdradig vervelend boek gevonden, ben er ook nooit doorheen gekomen, maar dat zal wel aan mij liggen.

   Like

   • Frans Brassens zegt:

    ‘In de ban van de Ring’ langdradig en vervelend? Dat wijst er bijna op dat je dat boek nog nooit gelezen hebt, Driek. Óf je hebt het op een verkeerde leeftijd gelezen. Dat kan ook nog.

    Like

 5. Klukkluk zegt:

  Heb het stukgelezen in mijn jonge jaren. Helaas niet meer in bezit.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s