“Vluchtelingen”, de schuld van onze “zelfingenomenheid” . . .

Screenshot_27

(Door: Wim van Schaik)

Woord en Daad verbindt mensen over de hele wereld in hun strijd tegen armoede”. Dat zijn de mooie woorden waarmee Stichting Woord en Daad missie, visie en kernwaarden verwoordt. Wat vaag geformuleerd, maar dat zal zijn om een zo breed mogelijke groep donateurs aan te spreken. Jaarlijks haalt Woord en Daad zo’n 32 miljoen binnen, waarvan bijna 8 miljoen euro aan subsidies.

Gesubsidieerde hersenspoeling

Woord en Daad doet aan armoedebestrijding, bewustwording, maatschappijopbouw en beleidsbeïnvloeding. Bewustwording en beleidsbeïnvloeding (lobbyen) mogen samen ruim een miljoen kosten. Laten we die bewustwording eens nader bezien. Wat verstaan ze daar bij Woord en Daad eigenlijk onder? Officieel heet het: “In Nederland samen met onze achterban en met partners overzee nadenken over vragen rond armoede en rijkdom.” Kan nooit kwaad. Maar toch gaat er een alarmbelletje bij mij rinkelen. Wat houdt dat ‘nadenken’ in vraag ik me af? Directeur-bestuurder Jan Lock geeft op de site van Woord en Daad een inkijkje. Hij gaat meteen los: “Vluchtelingen confronteren ons als Europeanen indringend met ons zelfingenomen denken van de laatste jaren. We trokken ons terug in onszelf. Heel kinderlijk dachten we: als we onze ogen dichtdoen, bestaat het probleem [vluchtelingen] niet.” Het alarmbelletje loeit inmiddels als een sirene. Hoe weet die man dat allemaal: dat we zelfingenomen zijn, teruggetrokken, kinderlijk.

Knap irritant ook, dat het steeds gaat over ‘wij’ en ‘ons’: oordelen over een ander, iets vinden voor een ander en de ander ook nog eens verslijten voor infantiel: gesubsidieerde hersenspoeling.

Linkse mindset

Zelfingenomen, teruggetrokken, kinderlijk, en dat is nog maar de opmaat naar het eigenlijke punt dat Lock wil maken: “Onze welvaart is gebouwd op de broze legering van eigen inzet en de rug van anderen.” Nu weet onze Jan ook wel dat de vork zo niet in de steel zit, dus stipt hij aan dat het wat Azië en Latijns-Amerika betreft een ander verhaal is, en wat het Midden-Oosten aangaat zelfs een verhaal apart. Maar Afrika dat is echt ‘over de rug van anderen’. Natuurlijk kan hij er niet onderuit dat de afgelopen twee eeuwen de hele wereld, inclusief Afrika, gegroeid is in welvaart. Maar – zie ik daar een opgeheven vingertje? – Europa wel heel wat meer dan de rest. En dat kan natuurlijk niet, zo’n welvaartskloof. Lock weet waar dat verschil vandaan komt. Dat wil zeggen, hij weet vooral zeker waar onze welvaart vandaan komt. Er is wel hard voor gewerkt, geeft hij toe, maar toch komt die welvaart niet echt door noeste vlijt, volharding (soms generaties lang) en creativiteit. Nee, die welvaart is bereikt over de rug van anderen: door uitbuiting en diefstal.

Nu hebben we het plaatje helder. Die bewustwording dient niet alleen de achterban  ervan te doordringen dat deze zelfingenomen, teruggetrokken, kinderlijk en hardvochtig is, maar vooral moet de achterban zich schamen voor zijn slechte verleden. Daar zullen de partners van overzee van smullen! We snappen nu meteen waarom Lock het graag heeft over ‘ons’, ‘onze’ en ‘wij’. We zijn allemaal vuile, zelfingenomen kolonialen en kapitalistische pigs die in Luilekkerland kunnen leven omdat we anderen uitgebuit hebben. We dienen ons te schamen voor onze welvaart, gebaseerd op een smerig mengsel van eigen inzet en de rug van anderen. En die vluchtelingen? “Mea culpa, mea maxima culpa!” Mijn schuld, mijn grote schuld!

Het hele verhaal doet denken aan wat Martin Bosma in ‘Minderheid in eigen land’ de linkse mindset noemt: “Kolonialisme draagt schuld aan Afrika’s armoede, Europeanen zijn schuldig, het Westen moet boete doen ten einde zijn schuld goed te maken en geweld tegenover de kolonisator is legitiem”. En, voeg ik eraan toe, als ‘vluchtelingen’ hun vermeende rechten in Europa komen opeisen, is dat niet meer dan normaal.

Hoezo zelfingenomen?

Lock ontvangt ieder jaar vele miljoenen uit de schatkist, dus van de burgers van dit land. Nog veel meer miljoenen komen van goede gevers. Het is dus een gotspe dat hij zegt dat ‘wij’ de overgrote meerderheid van de mensheid aan haar lot overlieten. Dat is ook een onzinnig verwijt. Een kind weet dat het voor een klein (of groot) land onmogelijk is het lot van de hele mensheid te verbeteren. Logisch dus dat de overgrote meerderheid van de mensheid het zonder onze hulp moet stellen. Wat nog heel wat anders is dan ‘aan hun lot overlaten’. Het verwijt is niet alleen onzinnig, maar ook een aperte leugen. Nederlandse burgers dragen enorm veel bij om het lot van de mensheid te verbeteren. Al decennia lang.

Als geen ander kan Lock weten dat er ieder jaar weer miljarden vanuit het perfide Westen (dus niet alleen uit Nederland) naar Afrika geëxporteerd worden. Hij kan ook weten dat al dat geld nauwelijks geholpen heeft, of het moet zijn van de wal in de sloot. Hoezo “zelfingenomen?” Hoezo “we trokken ons terug in onszelf?” Misschien hebben we ons wel teveel met Afrika bemoeid als we kijken naar wat andere landen met veel minder of geen hulp gepresteerd hebben. En dan heb ik het nog even niet over het afschuwelijke Westen dat altijd vooraan staat bij het verlenen van ruimhartige noodhulp. En ook maar niet over de burgers van dit land (dezelfde burgers die Lock zelfingenomen durft te noemen) die jaarlijks miljarden afdragen aan de schatkist om oude en nieuwe nieuwkomers (en hun families) te voorzien van een leven.

Waarom schaamte voor welstand en rijkdom?

Wat stoort aan het verhaal van Lock is het hoge onze-schuld-gehalte. Dat kan nuttig zijn om jaarlijks die 24 miljoen binnen te krijgen, maar het is niet het eerlijke verhaal. Zo blijkt onafhankelijkheid tot nog toe op het Afrikaanse continent overwegend een teleurstellende ervaring. En dat valt vooral de Afrikaanse ‘bevrijders’ te verwijten. Die hebben het slecht gedaan. Ze doen het overigens prima wat hun banden met buitenlandse elites en multinationals betreft. Alleen daarom konden de Mobutu’s zo rijk worden. Schokkend ook om te lezen bij Martin Bosma in “Minderheid in eigen land” hoe het eens moderne Zuid-Afrika na de machtsoverdracht aan het ANC (1994) verworden is tot een failed state. De werkelijkheid is altijd complex. Ook de werkelijkheid die we in Afrika aantreffen. Te complex om de grote woorden te gebruiken die Lock gebruikt om ons een schuldcomplex aan te praten.

Woord en Daad doet veel goed werk. Het is ook een redelijk transparante organisatie, die dicht bij de mensen staat. Maar waarom moet die zweep erover? Waarom dat schuldgevoel aangewakkerd? Zingt Lock gewoon mee in het linkse koor? Wil hij meedoen aan wat heet ‘draagvlak creëren’ voor de vluchtelingenstromen? Wil hij tonen dat hij een ‘Gutmensch’ is? Of komt het hem als mega fondsenwerver gewoon goed uit, die linkse doctrine, dat schuldgevoel?

Het blijft raar, die schaamte voor welstand en rijkdom, want zonder die rijkdom zou de hulpindustrie in Nederland al snel plat liggen.

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Nuttige idioten", "Weg met ons!", Graaien, hersenspoeling, Hypocrisie, Linkse christenen, Linkse Kerk, Nederland, Ontwikkelingshulp. Bookmark de permalink .

25 reacties op “Vluchtelingen”, de schuld van onze “zelfingenomenheid” . . .

 1. BertG. zegt:

  “Maar waarom moet die zweep erover?”
  Woord en Daad verbindt vanuit Bijbels perspectief mensen over de hele wereld in hun strijd tegen armoede.

  Omdat het een organisatie is die met de bijbel staat te zwaaien en gelovigen een schuld complex aanpraten is dan wel het makkelijkste wat je hierbij kan toepassen.
  Het werkt namelijk altijd. Spreek ze maar aan dat ze meer moeten lijden en ze zijn om.

  Like

  • BertG. zegt:

   Had je dat trouwens niet zelf kunnen bedenken?

   Like

   • chris zegt:

    Niet mee eens Bert. Het is niet de Bijbel, maar het linkse denken dat alle kwaad in de structuren zoekt. Anders zouden alleen christenen schuld aangepraat kunnen worden. Maar ook atheïsten en agnosten praten net als linkse christenen ( niet alle christenen dus)anderen en elkaar graag een schuldgevoel aan.
    Overigens scherp en afgewogen verwoord door Wim.

    Like

 2. delamontagne zegt:

  Sommige van die “regeringsleiders” gingen ook wel op een zeer merkwaardige manier om met het gul, gegeven ontwikkelingsgeld.
  Zo ook ene Bokassa van de Central Republiek Africaine. Een van de armste landen van Afrika.
  Toen de voormalig sergeant uit ,t koloniale leger van Frankrijk eenmaal de macht had gegrepen riep hij zichzelf uit tot keizer en gelijk Napoleon zette hij zelf de gouden kroon op z,n hoofd om daarna op de massief Gouden Troon plaats te nemen.
  Toen hij later werd afgezet en moest vluchten, werd dat ( als goede muslim zijnde ) ……………Saoudie Arabië.

  Like

 3. Ik ben mijn leven lang goed voor anderen geweest;heb altijd voor alles en iedereen gezorgd ,dus ik vind die verwijten zeer misplaatst!Het wrange resultaat is dat als je zelf hulp nodig hebt er nooit iemand thuis is!

  Like

  • BertG. zegt:

   Mijn lijfspreuk dat wie goed doet, goed ontmoet.
   Die heb ik om dezelfde reden al jaren geleden laten varen.
   Er zijn er nog maar zeer weinig overgebleven waar ik nog hulp aan geef.

   Like

  • daiyu-ninja zegt:

   Je wordt doodmoe van die terror zwarte pieten………………ze blijven maar doorzeuren en doorzeuren en doorzeuren.
   Je kan 100x tegen ze zeggen dat de regels in het westen anders zijn dan in hun land en dat ze hier voor dit en dat (hun levensonderhoud, spullen, vervoer, rookwaar, etc) moeten betalen, maar ze blijven doorzeuren en doordrammen om alles voor niks te willen krijgen en hebben.
   Strontziek word je van dat volk.

   Like

   • BertG. zegt:

    Nooit in discussie gaan met die gasten, daar hebben ze een oeverloos geduld voor en ze blijven net zolang door zeiken tot je boos wordt en je geduld verliest.
    En dan hebben je ze een reden gegeven.
    Een Zweed of een Nederlander had allang een douw gehad om op te rotten.

    Like

 4. Hendrik M. zegt:

  Jammer, wat er een paar honderd jaar geleden in Afrika gebeurd is heb ik geen schuld aan, en laat ik me ook geen schuldgevoel over aanpraten.
  Gaf vroeger zelfs aan ‘goede’ doelen, tot ik er achter kwam wat de directies der ‘goede doelen’ afroomden.
  Van mij krijgt geen enkel ‘goed doel’ ook maar iets en vind het kwalijk tot misdadig dat deze ‘goede doelen’ van mijn/ons belastinggeld gesubsidieerd worden.

  Like

  • daiyu-ninja zegt:

   Hendrik M. zegt:
   13 oktober 2015 om 00:20

   Ik ben het helemaal met u eens. Want ook ik laat me geen schuldgevoel aanpraten……. door niemand.
   Ik heb nooit een ander land gekoloniseerd en heb uit geen enkel land grondstoffen opgegraven/gestolen om mezelf te verrijken.
   Ik heb nooit meegedaan aan de kruistochten – al waren die hard nodig om het barbaarse geweld en de verovering van moslims op andere landen te stoppen – en heb nooit een slaaf/slavin gekocht om voor mij te werken, nooit oorlog gevoerd en nooit in mijn leven 6miljoen Joden afgeslacht, of andere mensen gedood.
   Al deze smerigheden hebben onze lij(ei)ders gedaan of eraan meegeholpen, ZONDER mijn instemming en steun.
   Wat zij hebben gedaan en doen is hun fata morgana, niet de mijne, INTEGENDEEL!
   Het zijn misselijkmakende en kwaadaardige handelingen waar zij zich schuldig aan maken.
   En nu willen ze van ons – van het volk – dat wij ons schuldig voelen om hetgeen zij gedaan, uitgevreten en bekokstooft hebben!
   Ik heb me nooit ergens aan vergrepen wat niet door de beugel kan of waarmee ik anderen beschadig, kwets of benadeel.

   Mezelf schuldig voelen aan hetgeen is gebeurd of gebeurt door toedoen van onze lijders zal ik nooit doen.Never!

   Like

 5. dgneree zegt:

  Hoeveel van die 32 miljoen wordt er nu eigenlijk daadwerkelijk gebruikt om armoede te verminderen? Aan wie geven ze het geld weg (nadat er dus miljoenen aan de strijkstolk zijn blijven hangen)?

  Like

 6. Tom Hendrix zegt:

  Misselijk word ik van het gedram, van Lock. Ik weet dat er sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw, MILJARDEN zijn gepompt, vanuit het Westen/Nederland. Wij moesten op de lagere school zelfs zilverpapier sparen voor de “missie”, de RK vroeg daarom. Het was voor “de arme negertjes in Afrika”. En zie nu, plm. 60 jaar later zijn die “negertjes”, nog even arm.

  Like

  • daiyu-ninja zegt:

   Tom Hendrix zegt:
   13 oktober 2015 om 03:21

   En zie nu, plm. 60 jaar later zijn die “negertjes”, nog even arm.

   Helemaal waar Tom Hendrix.
   Achmed zat 60 jaar geleden voor zijn hutje op een rieten matje te wachten op een handjevol rijst van de gutmensch en 60 jaar later zit Achmed nog steeds voor zijn hutje te wachten op een handjevol rijst van de gutmensch.
   Nee, Achmed zag het niet zitten om iets van zijn leven te maken. Om het beter te krijgen moest hij de akker/grond gaan bewerken en daar had Achmed geen zin in, want het is veel gemakkelijker om voor je hutje te wachten op voedsel dat gebracht wordt door de gutmensch dan zelf de handen uit de mouwen te steken en iets van je leven trachten te maken.

   Like

  • Don Tessers zegt:

   Haha weet je dat nog Tom, de doppen van de melkflessen en alle zilverpapiertjes van de chocolaatjes en repen gingen bij ons in een doos en als ie vol was ermee naar school, eens per jaar werd het ingezameld. Die ouders uit Afrika hebben hun kinderen ingefluisterd dat het Nederland en andere westerse landen rijk zijn en vandaar dat er zoveel negers uit Afrika via Spanje naar Europa komen, ze beginnen via de maffia een handeltje in namaak merk-tassen en shirts.

   Like

   • daiyu-ninja zegt:

    Don Tessers zegt:
    13 oktober 2015 om 22:15
    ……………..de doppen van de melkflessen en alle zilverpapiertjes van de chocolaatjes en repen gingen bij ons in een doos en als ie vol was ermee naar school, eens per jaar werd het ingezameld………………….

    Ik vraag me trouwens af wat ze met al die rotzooi gedaan hebben.

    Like

   • dontessers zegt:

    In een of andere smeltoven voor weet ik wat, autoindustrie VW ?

    Like

   • edjan zegt:

    @ daiyu-ninja
    Zilverpapier voor de missie? Weggeflikkerd. Makkelijkst en goedkoopst. Je kunt er niets mee. Gelukkig heb ik nooit zoiets gedaan. Wel kranten en oud papier opgehaald en daarmee gingen we fikkie stoken. Heb me toen wel schuldig gevoeld maar allang niet meer.

    Like

 7. Luc zegt:

  de strijd tegen armoede is niets waard, niet bestaand.
  onze maatschappij is nog steeds gebaseerd op oneindige groei, op uitbuiting en zeer veel kleine lettertjes.
  je kan wel doen alsof je armoede wil bestrijden om jezelf vrij te spreken van de immoraliteit die in onze maatschappij zit ingebakken, al de rest is flauw gelul om wat warmte in die koude ziel te krijgen.

  Like

 8. leefbarbaar zegt:

  Er zijn duizenden van dit soort instellingen. Niet zelden onder politieke leiding. Direct of indirect, met wat pretbanen voor allochtonen en pretbanen voor de raad van toezicht en de raad van commissarissen.
  Misbruik van subsidies wordt algemeen gezien als normaal en handig, zie dat maar eens te veranderen.

  Like

 9. Theo van Ewald zegt:

  Lock stelt de belangen van niet Nederlanders boven die van Nederlanders. Deden de NSB`ers dit ook niet?

  Like

 10. Jan zegt:

  ‘Zingt Lock gewoon mee in het linkse koor?’

  Ja, want wie kijkt met wie de club samenwerkt komt terecht op de site van Partos.
  https://www.partos.nl/leden/leden

  Onder ‘leden’ tref je vervolgens een ‘aardig’ allegaartje van links volk zoals Cordaid, ICCO, Milieudefensie, Oxfam Novib, UNICEF, World Press Photo (een antisemitische bende (denk aan de gefotoshopte foto enkele jaren terug http://www.extremetech.com/extreme/155617-how-the-2013-world-press-photo-of-the-year-was-faked-with-photoshop) en Yente.

  Yente werkt in de zogenaamde ‘bezette gebieden’ in Israël: http://www.ngo-database.nl/index.php?fi_encode=R1o%3D&un_encode=Mjc1&co_encode=T2NjdXBpZWQgUGFsZXN0aW5pYW4gVGVycml0b3J5&to_encode=MA%3D%3D&yr_encode=MjAxME5ONzQwOTk5&lang=en&lang=nl

  Verdraaid, zo kom je nog iets te weten, want ik zag nu dat in die gebieden ook ‘mama cash’ zit, de organisatie waarmee ‘onze geliefde koningin’ zo ingenomen mee is (microcrediet).
  http://www.ngo-database.nl/index.php?ngo_encode=MjAw&username=guest@cidin.nl&password=9999&groups=CIDIN&lang=nl&fi_encode=R1o%3D&co_encode=T2NjdXBpZWQgUGFsZXN0aW5pYW4gVGVycml0b3J5&un_encode=Mjc1&year=2008

  Salaris Jan Lock: € 95.274

  Heeft de raad van bestuur van Woord en Daad een buitengewoon hoog salaris?
  Nee.
  Woord en Daad stelt hoge eisen aan haar medewerkers als het gaat om motivatie, christelijke identiteit, professionaliteit en inzet. Daarbij is Woord en Daad van mening dat naar het Bijbelwoord ook in de goede doelensector een arbeider zijn loon waardig is
  https://www.woordendaad.nl/woord-en-daad/veelgestelde-vragen/salarissen

  Als iedereen het vanwege de financiële crisis met minder moet doen, dan zou het toch goed zijn als de directeur van een goed doel een lager salaris zou ontvangen?

  Nee, want wij werken hard:
  Goede doelen zetten zich in voor deze groepen en het is dus juist nu van belang dat goede doelen hun werk kunnen blijven doen.

  Verder is het goed te beseffen dat de raad van bestuur van Woord en Daad verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de bestedingen en prestaties in de projecten en programma’s overzee.

  Dat vraagt gesprekken, aansturing, continue organisatieanalyses, investeren in en ontwikkeling van capaciteitsopbouw etc. Dit vele werk mag naar rato beloond worden.

  Hopelijk ziet u als gever deze noodzaak en blijft u Woord en Daad steunen.
  https://www.woordendaad.nl/woord-en-daad/veelgestelde-vragen/salarissen

  Like

  • leefbarbaar zegt:

   Beste Jan,

   goed gedaan, deze aanvulling. Met wat zoekwerk krijgen de graaiers een gezicht. En dan nog zijn de harde getallen altijd versleuteld. Want het eerste wat ze doen bij een pretstichting is een goede accountant aanstellen.
   Zo weten we iets over het salaris van de directeur, niks over zijn onkostenvergoeding, niks over zijn declaraties, niks over zijn pensioen, niks over de pot goud, die hij meekrijgt als hij opstapt. En niks over zijn werkweek, of meneer hier 1 uur voor werkt, per maand, of meer.
   O ja, de goddelijke goeddoenert Jan Lock is van de SGP.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s