Mensensmokkel werkt als een reisbureau. Alleen met grotere winst.

Screenshot_26

(Door: Petr Pietraš – Vertaling: Z.B.)

Mensensmokkel naar de EU-lidstaten is een handel met een jaarlijks omzet van tientallen miljoenen dollars. De winsten van de smokkelorganisaties die de mensen vanuit Afrika naar Europa smokkelen worden geschat op 150 miljoen dollar per jaar, naar de VS 6 miljard dollar per jaar. De Italiaanse  autoriteiten beschouwen de massale smokkel van de vluchtelingen naar EU als georganiseerde misdaad met maffiakenmerken.

In 2012 verspreidde zich in Tsjetsjenië desinformatie dat iedereen die naar Duitsland kwam € 4000,- kreeg en een stukje land. Sindsdien is het aantal Russische burgers met de Tsjetsjeense nationaliteit dat in Duitsland politiek asiel aanvraagt, toegenomen. De veroorzakers van deze desinformatie zijn de smokkelorganisaties, die op websites zoals ‘transfer.vov.ru’ de vluchtelingenstatus en diverse diensten aanbieden.

Het immigrantenthema beheerst al lange tijd de media en in de boekhandel verscheen een serie nieuwe boeken over dit thema. Bijvoorbeeld “De bekentenis van een mensenhandelaar” (Nederlandse titel: “Schipper mag ik overvaren?”, verschijnt op 10-12-2015) van de Italiaanse hoogleraar criminologie aan de Universiteit van Trento, Andrea Di Nicola, en de journalist Giampaolo Musumeci over de vluchtelingenproblematiek vanuit het gezichtspunt van de problematiek van de georganiseerde misdaad.

Miljarden dollars omzet

Het illegaal mensen over de grens brengen en de mensensmokkel naar de lidstaten van de EU is een handel met een jaarlijks omzet in de orde van tientallen miljoenen dollars. Volgens de VN worden de opbrengsten van de mensensmokkel van mensen uit Afrika naar de EU op 150 miljoen en die naar de VS zelfs op zes miljard dollar per jaar geschat. De data van verschillende overheidsinstanties en niet-overheidsinstanties verschillen, maar allemaal denken ze dat de omzet  van de smokkel enkele miljarden dollar bedraagt, volgens sommige wel 20 miljard dollar per jaar.

Het Servisch dorpje Bogovadja is wegens haar asielzoekerscentrum het draaipunt voor alle vluchtelingen die in Servië aankomen, maar hun bestemming is Noord-Europa. De constante  toestroom van vluchtelingen is een inkomstenbron voor de plaatselijke hotels, bars en winkels.   Aan het menselijk leed kan men goed verdienen en ieder inwoner van het dorp is direct of indirect betrokken bij de handel met de vluchtelingen. De taxichauffeur Goran vraagt voor een rit naar de Hongaarse grens, een afstand van nog geen 300 km, 50 euro per persoon. Hij vervoert per jaar ongeveer 1000 vluchtelingen. Maar hij is maar een klein radertje in de enorme handelsmachine.

Men moet wel onderscheid maken tussen de smokkelaars en mensenhandelaars. De laatste groep  brengt  de mensen naar het buitenland waar ze gedwongen worden tot prostitutie of andere moderne vormen van slavernij. Mensen illegaal over de grens zetten en  smokkelen  is een onderneming die als doel heeft de mensen tegen betaling naar het doelland te brengen. In principe gaat het om hetzelfde diensten die ook reisbureaus aanbieden, maar dan illegaal en met veel hogere winstmarges.

Financiële mogelijkheden

De prijzen zijn afhankelijk van de mogelijke complicaties onderweg en van de populariteit van de doelbestemming. Bijvoorbeeld een reis van Afghanistan naar Groot Brittannië kost $ 25.000,-, van China naar de VS $ 40.000,- tot $ 70.000,- en die van Irak naar Duitsland kost tussen de $ 7 000,0 en $14.000,-. Naar gelang de financiële mogelijkheden van de vluchteling kan de reis naar het gedroomde land in Europa of Noord-Amerika een aantal weken tot maanden duren en hij moeten lange stukken van de reis lopend afleggen. Hij kan ook met een luxe jacht varen of 1e klas vliegen met perfect vervalste identiteitspapieren en opgehaald worden met een limousine met airco.

Istanbul is een belangrijk tussenstation op weg naar Europa. Voor de burgers van vele Afrikaanse landen is het niet moeilijk om een visum voor Turkije te krijgen, in tegenstelling tot  een visum voor de EU. Die te krijgen is bijna onmogelijk. Vanuit Azië komen de Syriërs, Koerden, Afghanen of Pakistani. De smokkelorganisaties die de verdere reis verzorgen, hebben constant nieuwe klanten. De organisaties worden geleid door Turken van Koerdische afkomst. Ze beheersen meerdere talen, ze kennen het gebied goed en ze hebben contacten in landen waar de vluchtelingen vandaan komen.

De vluchtelingen worden ondergebracht in verhuurde oude fabrieken of lege hotels, waar ze enkele dagen tot maanden wachten, onder controle van de ordedienst van de organisatie zelf. Als de tijd om te vertrekken aanbreekt, worden ze in de minibussen geladen die hen naar de kust brengen. Ze worden begeleid door een of twee personenauto’s, die alvast vooruit rijden om te waarschuwen wanneer ze de politie op weg tegenkomen.

De  logistiek

De kust bereiken de vluchtelingen na zonsondergang. Ze stappen over op allerlei boten – van grote rubberboten en afgekeurde vissersbootjes tot luxe motorboten of jachten die zijn verhuurd of gestolen in een of ander West-Europees land. Als kapiteins worden vaak Russen of Oekraïeners ingehuurd. In het  geval ze gepakt worden, voegen ze zich bij hun landgenoten in de Italiaanse gevangenissen.

In de hele organisatieketen verdient iedereen naar zijn positie. De klantenwervers krijgen $ 2. 000,- per vluchteling, begeleidende auto $ 700,- tot $ 800,- per rit, de kapitein krijgt $ 10.000,- en de persoon die de kapitein heeft aanbevolen, krijgt $ 5000,- . Het duurste onderdeel is de boot, omdat die in beslag genomen kan worden en het is daarom moeilijk om in Turkije een boot te huren. De meeste boten varen onder buitenlandse vlag, meestal de Amerikaanse.

Het gaat niet zonder medewerking van de politie en andere instanties, die omgekocht moeten worden. Een corrupte ambtenaar kan tijdens een seizoen aan zo’n $ 40.000,- komen. De mensensmokkel van mensen naar Europa is dus logistiek zeer veeleisend. Maar 1 boot met vluchtelingen kan de smokkelorganisatie gemiddeld $ 50.000,- opbrengen.

Hawala

De financiën worden verzorgd door een goed doordacht, zeer effectief en tegelijkertijd eenvoudig systeem van geldoverdracht, de zogenaamde ‘Hawala’. Deze werkt buiten de banksystemen om en laat geen sporen na, niet op de bankafschriften, niet op de bankbevestigingen – wat hem zo aantrekkelijk maakt voor alle financiële stromen om verborgen te blijven voor de overheden. Hawala vindt zijn oorsprong in het Midden-Oosten en Azië, waar hij gebruikt werd voor financiële transacties om het gevaar voor overval en diefstal te voorkomen.

Hawala is legaal en de basis wordt gevormd door een netwerk van handelaren, de Hawala- handelaren, die meestal dezelfde etnische achtergrond hebben, en door vertrouwen. De Hawala- handelaar neemt bijvoorbeeld in een Europees land een bedrag aan, waarvan hij de vergoeding aftrekt en aan de eindontvanger uitbetaalt. De Amerikaanse overheid vermoedt al langere tijd dat Hawala niet alleen een van de manieren is om de winsten van mensensmokkel te verdoezelen of om het belastingsysteem te omzeilen, maar dat hij ook dient voor de financiering van terroristische groeperingen.

Om Groot Brittannië binnen te komen, is niet eenvoudig. Maar toch proberen duizenden vluchtelingen per dag de Franse havenstad Calais  te bereiken. De prijs om de Britse kust te bereiken, begint bij € 2.000,-. De mensensmokkelaars beleven een hoogconjunctuur. Tot de smokkelmethoden behoren slaapzakken gevuld met ijs waar de vluchteling in moet kruipen om niet ontdekt te worden door de warmtedetector, of hij wordt verpakt in aluminiumfolie.

Verzwijging van nationaliteit

Een van de weinige legale manieren om aan een permanente verblijfsvergunning en werkvergunning te komen, is het aanvragen van politiek asiel. Maar die wordt maar verstrekt aan enkele nationaliteiten die recht hebben op internationale bescherming. Daarom proberen de vluchtelingen hun ware nationaliteit te verzwijgen. Ze geven zich uit  voor een burger van een land waar oorlog is.

Pathanen bijvoorbeeld leven aan beide kanten van de Afghaans-Pakistaanse grens. De Pakistaanse Pathanen, in tegenstelling tot de Afghaanse, hebben geen recht op politiek asiel in Europa. Maar wanneer ze hun paspoort vernietigen en zich voor een Afghaan uitgeven, ligt de weg naar het Westen voor ze open.

Elk jaar stellen de Italiaanse autoriteiten het aantal seizoenarbeiders vast dat  naar Italië mag komen. De Italiaanse boeren kunnen vervolgens een aanvraag indienen om ze toegewezen te krijgen. Op het desbetreffende kantoor vullen ze een formulier in, waarin ze aangeven welk personeel ze specifiek nodig hebben. De toekomstige arbeider gaat met zijn paspoort naar de Italiaanse ambassade in Islamabad waar hij een verblijfsvergunning voor negen maanden krijgt. Op deze  manier kan hij naar de EU komen,op bestelling en zonder gevaarlijke illegale grensoverschrijding.

Soms vermoeden  de Italiaanse instanties dat de gegevens van de vluchteling  niet waar zijn, maar het lukt ze niet om het te bewijzen. Het  illegaal  brengen van de vluchtelingen naar EU-grondgebied wordt nu als maffia-achtige criminaliteit gezien. Achter de massale toestroom van de “vluchtelingen” gaat de  georganiseerde misdaad schuil. Waar vraag is, komt snel ook aanbod. En  als er geen vraag is, dan wordt die, net als met de desinformatie in Tsjetsjenië, kunstmatig gecreëerd.

Bron:
http://ceskapozice.lidovky.cz
Auteur: Petr Pietraš

Vertaald uit het Tsjechisch door:
Z.B.
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Mensensmokkel werkt als een reisbureau. Alleen met grotere winst.

 1. 4sjun zegt:

  Europeans Begin to Revolt Over Migrant Invasion

  Like

 2. Hendrik M. zegt:

  Eigenlijk heel eenvoudig, asiel weigeren aan mensen die gebruik gemaakt hebben van mensensmokkelaars.
  Voor mensen die criminaliteit faciliteren is hier geen plaats.

  Like

  • dontessers zegt:

   Ik denk dat het niet zo eenvoudig is om dit aan te tonen, ik denk eerder aan dna afnemen, het is wetenschappelijk bekend waar bevolkingsgroepen demografisch toe behoren en hun etnische idenditeit, zo kan je veel sneller uitspraak doen met bewijs en grote selecties maken die hier niet thuishoren.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s