EEN SPANNENDE FIETSTOCHT

Screenshot_24

(Door: “Driek”)

 In feuilleton uitgebracht door E.J. Bron

 Deel 1.

Het was een leuk groepje van vier Hollandse knapen die welgemoed het plan hadden opgevat eens een fietstocht door het Nederlands polderlandschap te maken. Het had nog iets van vroeger vonden ze, toen jongelui met kampeerkaart gewapend en een lidmaatschap der Nederlandse Jeugdherbergcentrale gans Nederland op den fiets doorkruisten. Het was voor de jongens Jan Kees, Alexander, Jan Peter en Mark, na hun Gymnasiumexamen waar zij allen met hoge cijfers voor waren geslaagd, een welkome afleiding. Van hun ouders hadden zij als beloning een nieuw rijwiel met versnellingsnaaf gekregen. Hun vreugde over dit glanzend bezit met chroomvelgen en fonkelend sportstuur laat zich raden, daarover bestaat niet den geringste twijfel. Zij waren er gans dolgelukkig mede.

Het was de drukke avontuurlijk aangelegde Jan Kees, die vijfentwintig jaar later Nederland naar de knoppen hielp, die het plan tijdens een hunner bijeenkomsten, welke zij altijd op een vaste woensdagavond hielden in de ruime studeerkamer van Jan Peter, aan zijn kameraden voorlegde. “Jongens”, zei hij, “we hebben nu een lange vakantie voor den boeg, en straks, wanneer den school ons wederom oproept en wij onze studie moeten vervolmaken aan den Universiteit van Amsterdam, zullen wij niet gauw weer zo’n gans mooie gelegenheid hebben. Jongens, laten wij, nu het nog kan, daar even goed van profiteren. We hebben er nu het geld nog voor”.

En toen vertelde hij zijn aandachtige luisterende vrienden, die zich natuurlijk met gespitste oren naar Jan Kees toebogen, over zijn plan een fietstocht te maken door den Nederlandse dreven. Nu, dat plan viel bij zijn vrienden in goede aarde. Eensgezind waren zij enthousiast over dat bijzondere voorstel. En weldra kwam de een na de ander geestdriftig aandragen met schitterend mooie fietsroutes. Lezer van E.J. Bron, het leek wel alsof zij een wereldreis gingen maken. Het was een avond vol jolijt en hun hard luide jongensstemmen weerkaatsten tegen de onbeklede wanden van het kale studeervertrek van Jan Peter.

Uiteindelijk, na rijp beraad, hadden zij gemaakt een plan der campagne. Zij besloten vanuit hun woonplaats Amsterdam via de Afsluitdijk naar Groningen te fietsen, om vervolgens in een boog om den voormalige Zuiderzee heen, via Giethoorn, waar ze graag eens een kijkje wilden nemen – want geen van de jongens was daar ooit geweest – hun weg te vervolgen naar het thuisoord Amsterdam. En alzo geschiedde. De fietstassen werden met kampeergerij bepakt en geladen en ook aan een handige primus waarop zij een eenvoudige maaltijd zouden kunnen bereiden werd gedacht. Zelfs ene handzame zaklantaarn werd op het allerlaatste moment nog vlug ingepakt.

Even nog dreigde hun avontuurlijk plan te stranden, want Alexander, sinds kort verloofd met Jette Klein, stelde voor om zijn verloofde op den fietstocht mede te nemen. Alexander was nu eenmaal dol op haar blonde vlechten en zinnelijke oogopslag. Ook kon hij maar niet genoeg krijgen van haar pronte boezem. Doch dat stuitte op grote bezwaren van de andere vrienden.

“Geen meisjes”, zei Mark resoluut, die een hekel had aan meisjes. Liever hield hij het bij jongens onder elkaar. Hij was niet, zoals de meeste andere jongen van zijn leeftijd wel, erg bezeten van meisjes. Sportief gebruinde knapen in korte kakibroek of padvindersuniform hadden toch zijn voorkeur boven vrolijk lachend gebruinde meisjes met hockeystick. Zachte ronde vrouwenarmen konden hem niet bekoren. Ja, den spitse lezer begrijpt het al, Mark was nog steeds niet uit den kast gekomen. Heel angstvallig verzweeg hij zijn voorliefde naar jongemannen in het uniform der padvinderij.

Doch den rijpere lezer weet dat het vlees is zwak. Hij wist dat eens hij toch moest bekennen aan zijn kameraden en aan zijn zorgzame moeder geen genot te vinden in het vlees der blanke vrouwenboezem. Mark wist heel goed dat hij zijn herenliefde moest beteugelen en verzwijgen, immers hij had grootse plannen. Na zijn studie geschiedenis wilde hij de politiek ingaan. Hij droomde van een ministerschap. Daarom wenste Mark absoluut geen schender der goede zeden te worden. Het zoude zijn toekomstige carrière als politicus in de weg kunnen staan. En zijn goede moeder die hem nog altoos een bron van vreugde was en waar hij zielsveel van hield, stond volledig achter zijn politieke ambities. Doch voorlopig schoof Mark angstvallig zijn geheime verlangens terzijde.

De blauwe luchten en schilderachtige wolkenpartijen, welke ons vlakke polderland zo fraai overkoepelen, verlokten Mark om gezwind zijn stalen ros te bestijgen en met zijn vrienden welgemoed het avontuur tegemoet te gaan.

Door:
“Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Satire. Bookmark de permalink .

7 reacties op EEN SPANNENDE FIETSTOCHT

 1. Pingback: EEN SPANNENDE FIETSTOCHT (deel 2) | E.J. Bron

 2. BertG. zegt:

  Driek heeft een roeping als schrijver gemist of is al werk van jou hand eerder uitgegeven.
  Zou zomaar kunnen.

  Like

  • Driek zegt:

   BertG zegt: Driek heeft een roeping als schrijver gemist of is al werk van jou hand eerder uitgegeven.
   Zou zomaar kunnen.

   Neen, beste BertG, soms komen die verhalen opborrelen, ik was als jongen op school al erg goed in het maken van opstellen, en het is mijn leven lang een afleiding geweest, vooral nu, want ik lijd aan slapeloosheid. En blijkbaar heb ik een grote fantasie. Doch ik hoop maar dat je mijn verhalen leuk vind, want anders stop ik er mede.

   Like

   • BertG. zegt:

    Je laatste zin lijkt me nogal overbodig,
    “Doch ik hoop maar dat je mijn verhalen leuk vind, want anders stop ik er mede.”

    Anders zou ik toch niet zo’n 1ste reactie plakken.
    Iets wat er nu uitkomt, heeft er altijd al ingezetten.
    Je was het alleen vergeten.

    Like

 3. koddebeier zegt:

  🙂 🙂 🙂 lol

  Like

 4. Republikein zegt:

  Heel goed Driek, beetje nostalgie, het doet me goed.
  Ga door met schrijven, ik vermaak me.

  Like

 5. Precies Driek wat ik al dacht, Driek je bent een hele goede schrijver of column schrijver. Top.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s