Syrië: VS blijven “gematigde rebellen” financieel ondersteunen

Screenshot_8

Syrische rebellen met een tank.

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

De Amerikaanse viceminister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, deelde zaterdag mee dat de VS de milities van de “gematigde rebellen” in Syrië nog eens 100 miljoen dollar zullen doen toekomen. Voor geopolitieke plannen is altijd geld voorhanden.

Sinds het jaar 2012 hebben de VS de zogenaamde “gematigde rebellen” in Syrië al voorzien van bijna 400 miljoen dollar financiële ondersteuning. Nu zullen er volgens informatie van de viceminister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken nog eens ongeveer 100 miljoen dollar volgen. Dit verklaarde hij zaterdag op de “Manama Dialoog Veiligheidsconferentie” in Bahrein.

Terwijl de VS inmiddels hebben afgezien van het opleiden van “gematigde” militieleden, nadat de inspanningen tot nu toe ondanks enorme kosten mislukten, leveren ze echter nog steeds wapens en munitie in de regio. De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, John Kirby, zei in verband hiermee: “Op dit moment is er sprake van een pauze, terwijl wij onze focus er versterkt op richten om deze groepen die nu in Syrië zijn en zich hebben bewezen in de strijd tegen de Islamitische Staat uit te rusten.” Verder voegde hij er aan toe dat een deel van het opleidingsprogramma van militieleden ad acta werden gelegd, zonder deze voort te zetten.

Blijkbaar willen de Amerikanen de sowieso al gemarginaliseerde oppositie, die door – vanuit de Arabische Golfstaten en Turkije binnen gesluisde – buitenlandse huurlingen en militieleden wordt gesteund, zo goed mogelijk ondersteunen, opdat deze bij de komende vredesonderhandelingen in Wenen een dienovereenkomstig politiek gewicht in de schaal leggen. Als het aan de Amerikanen ligt, dienen president Assad en de Syrische regering zo snel mogelijk het veld te ruimen voor een marionettenregering. Intussen herhaalde Bashar al-Assad zijn appèl aan de oppositie om aan tafel te gaan zitten voor constructieve onderhandelingen en zodoende een duurzame vredesoplossing voor Syrië te vinden.

Bron:
www.contra-magazin.com
Auteur: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Hypocrisie, Obama, Syrië, VS. Bookmark de permalink .

12 reacties op Syrië: VS blijven “gematigde rebellen” financieel ondersteunen

 1. edjan zegt:

  De wapens die deze “gematigde” rebellengroepen krijgen, worden vaak doorgegeven aan IS.

  Like

 2. Jan Wandelaar zegt:

  Like

 3. Pieter zegt:

  Ten overvloede: er zijn gematigde rebellen.

  Like

 4. Hendrik M. zegt:

  De Amerikanen zijn smerige oorlogshitsers, ze mogen trouwens wel opschieten met dat geld, wanneer de Russen even flink uitpakken is er niemand meer om het aan te geven…

  Like

 5. D. G. Neree zegt:

  ” ….. deze groepen die nu in Syrië zijn en zich hebben bewezen in de strijd tegen de Islamitische Staat uit te rusten.”

  Vreemd, deze groepen zijn toch opgeleid om tegen Assad te vechten?

  Amerika heeft volkomen gefaald in het Midden Oosten. Ze kunnen beter stilletjes vertrekken daar en proberen hun gezicht nog te redden, maar dat laatste wordt errug moeilijk. De enige manier is om met Rusland samen te gaan werken, maar dat schijnt een groter gevaar te zijn dan ISIS

  Like

 6. exmarineman zegt:

  Tja voor moslimbroeder Obama móét Assad hoe dan ook verdwijnen…..dat is tenslotte een aleviet en vriend van Iran (sjiieten). En dus moet er een soennietische regiem komen…..opdracht van Saoedi-Arabië en de andere oliestaten in het M.O. Diverse zgn gematigde rebellen zijn overgelopen naar ISIS of hebben wapens en ander oorlogstuig (zoals bijv die Toyota’s) overgedragen aan ISIS. En nu de Russen ISIS maar ook die “gematigde rebellen” aanvallen en dus Assad helpen, moet je natuurlijk wel die “rebellen” steunen. Geld genoeg trouwens…… Overigens hoor je nog steeds heel erg weinig over de resultaten die zowel de Amerikanen als de Europeanen boeken met “al” hun bombardementen op ISIS enz. Het is verdacht, zeer verdacht stil. Anders hadden we al lang veel meer gehoord over al die positieve resultaten, want die passen in de strategie en het bespelen van de publieke opinie…… Maar kennelijk gat het dus toch niet zo goed. Het schijnt zelfs dat ISIS terrein wint en dat de Koerden in Den Haag demonstreren om hun stad Kobani helpen te verdedigen zegt ook al weer genoeg. En dan is er nog die Turkse dictator Erdogan die “ISIS’ (lees Koerden/PKK) bombardeert en waar geen enkel kritisch commentaar komt van de Europese regeringsleiders zoals Merkel, Hollande, Cameron, Rutte noch EC’ers…..laat staan USA

  Like

 7. Tom Hendrix zegt:

  Obama wil persé IS aan de macht helpen. Want dat gebeurt als deze hulp doorgaat!

  Like

 8. Bas zegt:

  Om de wapenverkoop te stimuleren houdt men elkaars tegenstanders aan de praat. ”Twee honden vechten om een been, loopt de derde ermee heen”.

  Like

 9. paulzwueste zegt:

  Er zal in Amerika pas orde op zaken gesteld worden als Obama wettelijk is afgezet omdat zijn
  2e termijn is verlopen. (Als hij tenminste geen truc bedenkt om aan te kunnen blijven.)

  Like

 10. Luc zegt:

  sinds ze in het midden oosten betalen in kogels en moord kan de titel wel kloppen, anders is men een aantal details vergeten te melden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s