Merkelschemering

Screenshot_39

(Door: Hans-Hermann Tiedje – Vertaling: “Vederso”)

Het is al een paar weken geleden dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan de wereld het signaal afgaf dat Duitsland voor iedereen open stond die asiel zocht. En ze zei helemaal onvoorwaardelijk: “Het fundamentele recht op asiel kent geen grenzen”. Dat was het sleutelwoord voor de stroom vluchtelingen die in de richting van de Bondsrepubliek begon te bewegen. In de fractie van de CDU ter verantwoording geroepen, doet Merkel er nog een schepje bovenop: “Het kan me niet schelen als ik schuldig ben aan de toestroom van vluchtelingen. Nu zijn ze er gewoon”. Bij Anne Will volgde op de televisie de opmerking dat ze nu niet over getallen wilde praten. De vraag “waarom niet?” werd door de anders soevereine presentatrice jammer genoeg niet gesteld. Merkel herhaalde echter haar mantra: “Wir schaffen das”. (…)

De verf is er af

Uit een eerste evaluatie blijkt: De afgelopen zes weken hebben niet alleen Europa veranderd, ze hebben ook de machtsverhoudingen in Europa veranderd. Van de “machtigste vrouw ter wereld” deed ze plotseling een verzoek om hulp. Terwijl de kanselier haar land “business as usual” voorspeelde – congressen van vakbonden bezocht of regionale conferenties van de CDU –is in de ogen van de meeste Europese leiders de verf eraf. Ze kunnen en willen niet accepteren zoals Merkel zich gedraagt. Al is het duidelijk: aan het Duitse karakter zal de wereld eens temeer niet genezen.(…)

De ramp kwam niet plotsklaps over ons en dat weten de mensen in Duitsland. Naast Merkel is er een tweede belangrijke boosdoener: de minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, die veel te lang zweeg en veel te weinig deed. Onder normale omstandigheden zou hij al lang niet meer in functie zijn. Want hoe kan het zijn dat de minister van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor een land als Duitsland, een paar maanden geleden over 200.000 asielzoekers sprak en dan opeens over 800.000, waarvan nu de prognose is van meer dan een miljoen voor dit jaar? Als dat niet een mislukt beleid is – wat is dan mislukt beleid?(…)

Duitsland heeft ondertussen te maken met bittere waarheden. De meest bittere: een kanselier die de politiek tien jaar volledig domineerde, blijkt volledig overweldigd te zijn. “Wir schaffen das”, herhaalde ze als een mantra. We doen wat? Meer dan een banale slogan is het niet. Hoe kon ze dat alles toelaten? De interpretaties zijn gevarieerd. Sommigen zeggen dat Merkel op de middellange termijn naar New York streeft, naar de positie van secretaris-generaal van de VN Ban Ki Moon en voor het publiek zou “Moeder Angela” dan een aanbeveling moeten zijn. Dat zou het dan moeten zijn in het aangezicht van de chaos in Europa. Anderen geloven dat Merkel altijd haar eigen project heeft willen hebben. Net als Adenauer eens met de binding aan het Westen, Erhard met de sociale markteconomie, Brandt met de “Ostpolitik”, Kohl met de Duitse eenheid en de Europese Unie en Schröder met Agenda 2010. Daar kwam haar de vluchtelingenproblematiek goed van pas.

Als dat zo was, dan is het haar volledig op de voeten gevallen. Al gedurende weken daalt Angela Merkel in de peilingen. Alleen nog populair is bij de Groene redders van de mensheid, de filosoof Habermas en de geboren Indiase tv-natuurkundige Ranga Yogeshwar. Impopulair binnen haar eigen partij, ook al zeggen de CDU-functionarissen in het openbaar iets anders. Duitse regionale bestuurders, ook van de SPD, hoef je momenteel beter niet te vragen. À propos: De Duitse sociaaldemocratie is ook besmet door de puinhoop. Mitgefangen, mitgehangen. Partijleider Gabriel, die wijselijk zelf Pegida-toespraken heeft beluisterd, kan dat nu ervaren. Net zoals de minister van Binnenlandse Zaken de Maizière, die [mede]verantwoordelijk is voor de ellende, heeft hij [Gabriel] Pegida publiekelijk Nazi’s genoemd. Maar de SPD heeft gewoon niet alleen politici van het intellectuele formaat van Ralf Stegner, maar ook stevige gemeenteraden en burgemeesters en lokale politici van het kaliber van Heinz Buschkowsky die het vluchtelingfiasco dagelijks voor ogen staan.

Wat mevrouw Merkel eerder zo perfect is gelukt, het ontbreken van beleid als politiek te verkopen en daardoor de republiek te depolitiseren, deze zwendel werkt nu niet meer. Duitsland is vrijwel “über Nacht” sterk gepolitiseerd. Merkel’s definitie van de Christen-Democratische Unie als “liberaal, christelijk en sociaal” bewijst  zich als misvatting. Als partijleider moeten ze beter weten: de CDU is een conservatieve partij, die gedeeltelijk liberaal en sociaal is. Boven alles en dat is ze nog steeds – zelfs na 16 jaar onder Merkel – een partij met christelijke waarden en wortels.

De belastbaarheid van de staat

De mensen in het land hebben wat betreft de massa islamitische vluchtelingen vragen: Hoe gaan we om met onze vrouwen om? Hoe staan wij tegenover de staat Israël? Hoe tolerant zijn wij ten opzichte van andere religies? Hoeveel waardering hebben we voor onze Grondwet? CDU-kiezers zouden hebben gewild dat de vermeende of daadwerkelijke vluchtelingen een eed zouden afleggen, het liefst bij aankomst – dan zouden ze welkom zijn. Want asielzoekers zijn niet per se en als zodanig welkom, zoals mevrouw Merkel duidelijk gelooft. Haar uitspraak: “Het fundamentele recht op asiel heeft geen bovengrens” is niet alleen onrealistisch, ze is onverantwoord vanwege de boodschap die er in vervat is. Natuurlijk is er aan het asielrecht een grens, namelijk de belastbare grens van de staat. Zo simpel is het. Dat Angela Merkel dit niet (meer) kan zeggen, blijkt hoe ver ze zich verwijderd heeft van haar kiezers. Deze zouden graag eens een keer van haar horen hoe Duitsland er in 2020 moet uitzien, of in 2025 of 2030. Wat is het doel, wat is het plan? In plaats daarvan horen ze de kanselier met een beledigde ondertoon een beleefde en ernstige vragenstelster, die zich zorgen maakt vanwege de massale toestroom van moslims, adviseren dat het goed zou zijn als christenen weer vaker naar de kerk gingen. Aha. Dat hebben in Syrië de christenen gedaan. Velen van hen zijn niet meer in leven.

Terug naar de oorzaken van het ongenoegen over de politiek en minachting voor politici. De Duitse belastingbetalers en kiezers kregen te horen dat voor loonsverhogingen, wegenbouw en kinderdagverblijven geen geld meer zou zijn. En nauwelijks waren de eerste vluchtelingstromen aangekomen of het geld was er weer. Hoe moet iemand dat begrijpen die in de staat gelooft? Hoe moet men de dagelijkse lege zinnen van politici waarderen, volgens het motto: “U hebt niets tegen vluchtelingen, toch?” En: “Maakt u zich geen zorgen over de integratie, dat zal wel lukken”.(…)

Maar wat weet de kanselier nog over de zorgen van de mensen? Voelt ze niet dat grote delen van de kiezers zich van de CDU afkeren? Sommige onopgemerkt, sommigen zachtjes. Maar u niet wilt horen wat er rond getelefoneerd wordt tussen de hoogwaardigheidsbekleders en de leden van de partij. Ten aanzien van de zinnen die mevrouw Merkel uitsprak en die ze nooit meer ongedaan kan maken. Ze zou voor de bevolking moeten gaan staan en drie zinnen zeggen: “Ik heb een fout gemaakt. Ik heb grote schade aangericht. Neem me niet kwalijk”. Dat zou haar politieke einde zijn, maar ook zonder dat komt dit einde steeds dichterbij.

Angela Merkel lijkt nog steeds geen concurrentie te hebben, maar dit is onjuist. Als minister van Financiën, Schäuble, niet langer meedoet, dan breekt het systeem Merkel. Schäuble is een Pruis uit Baden; plichtsgetrouw, correct, zuinig, geduldig. Maar als de maat voor Schäuble vol is, dan wordt hij gevaarlijk. Helmut Kohl en Iannis Varoufakis kunnen dat bevestigen. Nog speelt Schäuble het spel mee. En wanneer trekt hij de stekker eruit?

(Hans-Hermann Tiedje was de hoofdredacteur van “Bild” en persoonlijk adviseur van bondskanselier Helmut Kohl; Momenteel is hij voorzitter van de raad van bestuur van het communicatiebureau WMP EuroCom AG in Berlijn. Dit artikel is een zgn. gastcommentaar in de Neue Zürcher Zeitung)

Bron:
www.nzz.ch
Auteur: Hans-Hermann Tiedje

Vertaald uit het Duits door:
“Vederso”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Merkelschemering

 1. Jan Wandelaar zegt:

  Like

 2. Van mij mag hij vandaag de stekker er nog uit trekken;de bom barst toch wel,en dan ook maar hoe eerder hoe beter en redden wat er nog te redden valt!

  Like

 3. Wachteres zegt:

  Pracht stuk, Vederso en goed vertaald. Mijn complimenten!

  Like

 4. Hendrik M. zegt:

  Het einde van Adolfina Merkelschwein, liever gisteren dan vandaag!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s