Herodes en Pilatus zijn weer vrienden

Screenshot_10

(Door: Wim van Schaik)

Wanneer twee vijanden zich verzoenen, of een gelegenheidspact sluiten, dan is de uitdrukking dat ‘Herodes en Pilatus’ vrienden zijn geworden. De manier waarop het Reformatorisch Dagblad vandaag over paus Franciscus schrijft, is een goede illustratie bij deze uitdrukking: ouderwetse papenhaters die opeens vriendjes worden met de paus.

O, o wat is het RD gecharmeerd van het interview dat paus Franciscus heeft gegeven aan Straatnieuws, de Utrechtse daklozenkrant: ‘Heel behartigenswaardig die uitspraken van de paus over daklozen en de houding van christenen tegenover hen. De paus stelt dat elk mens recht heeft op een dak boven z’n hoofd en dat de kerk zich moet blijven inzetten tegen armoede en uitsluiting. Gelovigen moeten het goede voorbeeld geven.’ Dat zegt het hoofd van de Rooms Katholieke kerk, waarvan niemand ook maar bij benadering een schatting kan maken van de onmetelijke rijkdom. Zo rijk dat zelfs een directe verband met de Rothschilds wordt gelegd.

Kijken we (alleen) naar Duitsland dan is daar volgens Bild Zeitung de Rooms Katholieke kerk een puissant rijke organisatie met een te bewijzen vermogen van € 170 miljard in aandelen, grond en tegoeden op bankrekeningen, kerkgebouwen niet meegerekend. De Dom van Keulen zit er bijvoorbeeld niet bij. Het zakelijk imperium van de Rooms Katholieke kerk in Duitsland bestaat volgens het onderzoek in Bild uit onder meer productiebedrijven, uitgeverijen, brouwerijen, wooncomplexen, banken, hotels en restaurants.

Geen wonder dat kerkbonzen het gedrag van  superrijken vertonen. ‘Pronkbisschop’ Franz-Peter Tebartz-van Elst van het Duitse bisdom Limburg liet voor maar liefst meer dan 30 miljoen zijn woning, tevens bisschoppelijk paleis, verbouwen. Een verbouwing die onder meer betaald zou zijn met geld dat bedoeld was voor armenzorg. Anders dan in Nederland, waar kerken zichzelf moeten bedruipen, krijgen kerken in Duitsland op basis van hun ledenaantal ook nog eens geld van de staat. Voor de Rooms Katholieke kerk is dat jaarlijks vijf miljard. De paus mag dan wel steeds de nadruk leggen op armoede en soberheid, in Duitsland is de Rooms Katholieke kerk zeker niet arm en ook niet sober.

Het had de commentator van het RD gesierd om hier de vinger op te leggen en ook te wijzen op het belang dat de paus heeft om de (Duitse) overheid niet voor de voeten te lopen. Die vijf miljard is toch ieder jaar weer mooi meegenomen… Maar nee, wat blijkt? Het stoort de commentator kennelijk dat de achterban nog enig gezond verstand heeft als het om ‘vluchtelingen’ gaat. Regelmatig plaatsen lezers vraagtekens bij het (wan)beleid van de overheid en polls laten zien dat men echt niet staat te trappelen bij meer, meer, meer ‘vluchtelingen’. Dat is niet wat men bij het RD graag ziet. Dus moet de zweep erover en wordt de eigen achterban fors de les gelezen. Die maakt zich te druk over ‘zekerheden, rechten en verworvenheden’. Maar van de paus kan de achterban nog wat leren. Zeker als hij verwijst naar Jezus: ’Die als arme dakloze ter wereld is gekomen.’ Nu blijkt pas echt hoever het Reformatorisch Dagblad de weg kwijt is. Wat de paus er ook van maakt, Jezus kwam echt niet als een moderne dakloze ter wereld.

Rijst de vraag waarom Herodes en Pilatus hier vrienden worden? De paus heeft een direct en zakelijk belang, omdat het Vaticaan, weer volgens het onderzoek van Bild, na de staat de tweede werkgever van Duitsland is en het Vaticaan graag goede maatjes is met overheden. Maar waarom is het RD zo weg van deze paus? Waarom spreken ze hem niet aan op zijn onmetelijke rijkdom? Waarom vragen zij hem niet wat het Vaticaan zelf doet? Waarom weerleggen zij zijn opportunistisch gebruik van de Bijbel niet? Waarom wordt hij als een voorbeeld (Luther en Calvijn draaien zich om in hun graf) aan de achterban voorgehouden? O, ja en waarom vragen zij hem niet hoe het mogelijk is dat de ‘pronkbisschop’ thans een functie in het Vaticaan bekleedt?

Er kan maar één antwoord zijn en dat ligt besloten in de uitdrukking ‘Herodes en Pilatus zijn weer vrienden’. De verklaring van dit gezegde geeft namelijk aan dat het gaat om samenspannen in een onrechtvaardige zaak. En dat de zaak stinkt is evident. In eerste instantie werd ontkend dat de ongecontroleerde binnendringers voor problemen zorgen. Zij die bijtijds het probleem onderkenden, werden uitgekafferd voor populisten, xenofoben of neerbuigend behandeld: ‘We begrijpen uw zorgen’. Als dan blijkt dat het probleem inmiddels bestaat, wordt dezelfde  mensen die het probleem wilden voorkomen verweten dat ze geen oplossing geven. En als tenslotte het probleem levensgroot is, de fase waar we nu in zitten en waar de paus en het RD elkaar vinden, wordt diezelfde mensen voor de voeten geworpen – weliswaar in mooie woorden –  dat ze  gore egoïsten zijn.

En dat alles voor de onrechtvaardige zaak: het verkwanselen van eigen land en cultuur en het binnenhalen van een kwaadaardige ideologie.

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Nuttige idioten", "Religie van de vrede", "Verrijking", "Weg met ons!", achterlijkheid, Appeasement, betutteling, Christendom, cultuurrelativisme, Cultuurstrijd, demoniseren, Desinformatie, Dhimmitude, Eurabië, Graaien, hersenspoeling, Hypocrisie, Immigratie, Indoctrinatie, islam-collaboratie, Islamofilie, katholieke kerk, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, landverraad, Linkse christenen, linkse gereformeerden, meningsdictatuur, nieuw fascisme, Paus Franciscus, political correctness, propaganda, Rotzakken, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

6 reacties op Herodes en Pilatus zijn weer vrienden

 1. Amen , Wim! Maar let op,in het Koninkrijk van JHW is geen plaats voor dergelijke “gelovigen”, althans daar is de Bijbel, die zowel Vaticaan als RD zeggen te kennen, duidelijk genoeg over.
  Shabbath shalom
  Ben

  Like

 2. duinsnip zegt:

  Gezien de steeds toenemende vrijages tussen de EO en de katholieken en de uitspraken van die van vd Brink over het eenworden met het RK, is deze ontwikkeling geen onverwachte gebeurtenis. De Heer waarschuwt duidelijk niemand op de aarde je vader te noemen, Matt.23:9 en dat er geen middelaar is tussen God en de mens dan Jezus Christus Zelf. Hiermede is de afgoderij van het RK duidelijk aangetoond die een mens heilige vader noemen en Maria middelares. Voor een werkelijk christen heeft het Rooms-katholicisme geen enkele autoriteit.

  Like

 3. Hendrik M. zegt:

  Die lieden van het RD zouden eens in de Bijbel moeten lezen; bv de 2e Brief van Johannes, vanaf vers 7 .
  7 Want er zijn vele verleiders in de wereld gekomen, die niet belijden, dat Jezus Christus in het vlees gekomen is. Deze is de verleider en de antichrist.
  8 Ziet toe voor uzelven, dat wij niet verliezen, hetgeen wij gearbeid hebben, maar een vol loon mogen ontvangen.
  9 Een iegelijk, die overtreedt, en niet blijft in de leer van Christus, die heeft God niet; die in de leer van Christus blijft, deze heeft beiden den Vader en den Zoon.
  10 Indien iemand tot ulieden komt, en deze leer niet brengt, ontvangt hem niet in huis, en zegt tot hem niet: Zijt gegroet.
  11 Want die tot hem zegt: Zijt gegroet, die heeft gemeenschap aan zijn boze werken.
  12 Ik heb veel aan ulieden te schrijven, doch ik heb niet gewild door papier en inkt; maar ik hoop tot ulieden te komen, en mond tot mond met u te spreken, opdat onze blijdschap volkomen moge zijn.
  13 U groeten de kinderen van uw zuster, de uitverkorene. Amen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s