Afrika koopt meer wapens dan welk ander continent dan ook

Screenshot_8

(Door: “Young German” – Vertaling: E.J. Bron)

Tanks, helikopters en raketwerpers. De tijden waarin Afrikaanse legers elkaar onderling bestreden hebben met bijlen en machetes, zijn vermoedelijk eerst voorbij. Het continent is bezig met een grote inhaalslag voor wat betreft internationale bewapening en koopt zwaar oorlogsmaterieel uit China, Europa en de VS. 8,3% meer bewapeningsuitgaven in het jaar 2014.

Landen als Nigeria, Senegal, Burkina Faso en Tsjaad zijn eigenlijk kandidaten die er beter aan zouden doen om te investeren in de sociale sector en de infrastructuur. Maar de prioriteiten van de Afrikaanse landen zijn veranderd. Vooral Nigeria en Tsjaad, evenals de Noord-Afrikaanse staten aan de Middellandse Zee, verhogen hun bewapening dramatisch. De reden is de verscherpte veiligheidssituatie en het zich als een kankergezwel uitbreidende islamitische terrorisme en de duurzame toestanden burgeroorlog in de eigen landen en in de buurlanden.

De West-Afrikaanse landen aan de Atlantische Oceaan en de Oost-Afrikaanse landen hebben bovendien te maken met massale piraterij. Missie Atlanta van het Duitse leger voor de kust van Somalië getuigde nogmaals van de dramatiek van de buiten zijn oevers tredende massale criminaliteit en de terroristische netwerken, die zich over het hele zwarte continent hebben uitgebreid. Men kan de terroristische bedreiging niet bagatelliseren en aanslagen zoals die in Parijs, België of Londen verliezen eigenlijk aan betekenis als je ze vergelijkt met Afrika. Al-Shabaab, Al-Qaida en Boko Haram zijn slechts enkele ban de bekendste terreurbewegingen, die al duizenden zo niet zelfs tienduizenden slachtoffers hebben gemaakt. De economische en sociale gevolgen van deze voortdurende oorlog zijn des te dramatischer. Massale vlucht, ontvolking van complete landstreken en de gedwongen urbanisatie leiden tot nog grotere problemen voor de nog altijd jonge Afrikaanse landen.

Terwijl in Europa de grenzen als hindernis worden beschouwd, zijn de Midden-Afrikaanse landen erop gebrand de grenzen te versterken en daarmee vooral de illegale mensen- en wapenhandel evenals het binnensijpelen van Noord-Afrikaanse terreurbewegingen te verhinderen. De toenemende professionalisering van de nationale strijdkrachten leidt er ook toe dat zich langzamerhand een gevoel van zelfbesef van militaire en nationale identiteit in de legers vormt. Zo vechten christelijke en islamitische soldaten in het leger van Nigeria samen tegen Boko Haram, terwijl op andere plaatsen het leger als nivelleerder onder de etniciteiten fungeert. Een gemeenschappelijke taal, een gemeenschappelijke natie en een leger. De tijden van de totale chaos en de constante omwentelingen lijken langzaam te verdwijnen, hoewel niet is uit te sluiten dat, met het oog op de verminderende bronnen zoals water en regenwoud, de verdelingsgevechten het continent niet opnieuw in wrede ellende zouden kunnen storten.

Met de koop van laser geleide raketten, onderzeeboten en moderne tanks van de 2000+-generatie, kopen enkele Afrikaanse naties echter ook het vermogen om gemakkelijk de militaire overhand te krijgen over zwakkere buurlanden. Terwijl interne conflicten het meest in Afrika aan de orde van de dag zijn, is echter ook te zien dat er kleinere oorlogen tussen vijandige landen kunnen uitbreken. De gevolgen van zulke twisten zouden vermoedelijk ook voor Europa dramatisch kunnen worden. Bij een volledige of gedeeltelijke uitbraak van geweld in Afrika kunnen we er van uitgaan dat de vluchtelingengolf richting het noorden en dus naar Europa verdergaat en nog sterker wordt. De vraag is dus of stabiele Afrikaanse regimes met veel militaire macht garanties voor de veiligheid in Afrika kunnen zijn of eerder bijdragen aan de verdere destabilisering van het continent.

Bron:
http://younggerman.de
Auteur: “Young German”

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Afrika. Bookmark de permalink .

8 reacties op Afrika koopt meer wapens dan welk ander continent dan ook

 1. Thoth zegt:

  Kijk eens aan, Nederland geeft aan ‘ontwikkelingshulp’ zo’n 2400 miljoen aan Afrika. Nu weten we tenminste waar aan het besteedt wordt. Ook de 40000 ‘vluchtelingen’ die we nu krijgen. En de oudjes.. die worden vergeten.

  Like

  • daiyu-ninja zegt:

   Thoth zegt:
   11 november 2015 om 19:23

   En Lilianne Ploumen loopt te bedelen om meer miljoenen, want burundi´s worden door hun eigen president bedreigd en vindt dat wij moeten helpen.
   Dat mens loopt heel Afrika af te struinen op zoek naar zielige mensen, dan kan ze de gutmensch uithangen.

   Like

 2. Elena zegt:

  Ondanks dat we op de lagere school in de jaren eind ’40 en nog paar jaren ’50, zilverpapier spaarden voor de arme negertjes in Afrika… en miljarden ontwikkelingshulp is er ongeveer 65 jaar laten nog geen moer veranderd voor de arme negertjes.
  Wel de modernste wapens om het genoegen te beleven van stervende mensen , zowel kinderen als ouderen. Tsja…als echte vent moet je toch wat he?
  Werken voor het gezin? was dah? daar zijn vrouwen en kinderen voor bestemd.
  Lekker luieren onder hun klapperboom, sexen wanner zij het willen…verder niets.
  Dan op zijn tijd eens stoer doen met een echt wapen om het lichaam met kerels onder elkaar…ja dat is het leven van een echte vent in Afrika,

  Like

 3. Pingback: WAARSCHUWING! DREIGENDE VOLKSOPSTAND IN EUROPA ! | eunmask

 4. Pingback: Afrika koopt meer wapens dan welk ander continent dan ook | Nikontino's Blog

 5. tjonge zegt:

  je zou toch verwachten dat afrika een ontzettend vreedzaam land zou moeten zijn sinds de afschaffing van de apartheid en de deportatie van alle blanken ?

  Like

 6. Pingback: Afrika koopt meer wapens dan welk ander contine...

 7. paulzwueste zegt:

  Negers met onderzeeërs?…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s