Tegen Rusland: NAVO nodigt Montenegro uit toe te treden

Screenshot_2

(Vertaling: E.J. Bron)

De NAVO bepaalt nog steeds de buitenlandse politiek van de EU: hoewel de teugelloze expansie naar het oosten een voortdurende bedreiging voor Rusland vormt, heeft de NAVO Montenegro officieel uitgenodigd toe te treden tot het bondgenootschap. De uitnodiging vond plaats op aanbeveling van de, de NAVO commanderende, Verenigde Staten.

Ondanks het verzet van Rusland heeft de NAVO het Balkan-land Montenegro uitgenodigd om de 29e lidstaat van het militair bondgenootschap te worden. Dit zouden de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO woensdag tijdens hun bijeenkomst in Brussel hebben besloten, zei de secretaris-generaal van de alliantie, Jens Stoltenberg. Sinds het einde van de Koude Oorlog heeft de NAVO ondanks protesten van Moskou twaalf nieuwe leden, vooral uit Oost-Europa, opgenomen. De laatste uitbreiding van het bondgenootschap vond in het jaar 2009 plaats met Kroatië en Albanië.

Rusland heeft de NAVO er meermaals voor gewaarschuwd Montenegro op te nemen. Op 20 november nam het Russische parlement een verklaring aan, die het plan om het kleine land op te nemen veroordeelt. “De bedoeling van Podgorica om toe te treden tot de NAVO is een zware klap voor de traditioneel vriendschappelijke betrekkingen tussen Rusland en Montenegro”, zei men. Veiligheidsvragen aangaan door de deling van naties in blokken zou “een politiek instrument van de Koude Oorlog” zijn.

De NAVO schijnt in het oosten echter vastbesloten te zijn om een front te vormen tegen Rusland: zo eist Polen de opheffing van het NAVO-Rusland-document om op zijn territorium atoomwapens te kunnen stationeren. Vanzelfsprekend worden zulke eisen niet zonder ruggespraak met de NAVO-strategen geuit. Bovendien steunt de Poolse voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, deze plannen, die deze eis zelf al heeft geuit. Rusland toonde zich hierdoor gealarmeerd.

In de Oekraïne worden ondertussen NAVO-oefeningen aan de lopende band gehouden. Rusland heeft de beslissing van het Amerikaanse Congres om ook dodelijke wapens aan Kiev te leveren scherp bekritiseerd en een daad van escalatie genoemd.

Na de afsplitsing van Servië in 2006 had Montenegro toenadering tot de NAVO gezocht. De VS, als grootste militaire macht van het bondgenootschap, hadden onlangs hun steun uitgesproken voor de wens van het land met 630.000 inwoners om toe te treden tot de NAVO. Volgens diplomaten zou Montenegro uiterlijk over anderhalf jaar NAVO-lid kunnen worden. Daarvoor zouden de onderhandelingen over de toetreding moeten worden afgesloten en zou het lidmaatschap door de 28 NAVO-lidstaten geratificeerd moeten worden.

De relatie van de NAVO met Rusland is sinds de Oekraïne-crisis uitermate gespannen, iedere vorm van samenwerking is opgeschort. De spanningen werden nog verhoogd door het afschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig door het NAVO-land Turkije: maar deze door Rusland als provocatie opgevatte actie zou wel eens tot de context van de NAVO-strategie kunnen behoren: in Wales had de NAVO Rusland officieel tot vijand verklaard. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft daarop de militaire doctrine van het Duitse leger veranderd en Rusland eveneens tot een bedreiging verklaard.

Met deze beslissingen bepaald de NAVO in feite de buitenlandse politiek van de EU. Zelfs niet-NAVO-landen worden verantwoordelijk gehouden, omdat zij de sancties mee moeten dragen. Zelfstandige uitspraken betreffende de expansie van de NAVO zijn van de kant van de Duitse regering niet te horen.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Montenegro, NAVO, Rusland, VS. Bookmark de permalink .

9 reacties op Tegen Rusland: NAVO nodigt Montenegro uit toe te treden

 1. jungleelephant zegt:

  Kunnen wij niet uit de Navo???

  Like

 2. Elena zegt:

  Nee he..niet nog een armoedzaaiers land erbij waar wij nog meer aan afdracht gaan betalen !

  Like

 3. Hendrik M. zegt:

  Weer zo’n smerige streek van die moslim Obamba, compleet tegen de toen gemaakte afspraken in.

  Like

 4. Guardiacivil zegt:

  Dit betekent nogmaals heel duidelijk dat de Navo Europa dicteert en opdraagt wat Europa wel en niet mag doen, met zelfs eventuele sancties denk ik voor het land die geen gehoor geeft aan de eisen of opdrachten van de Navo. En straks met de TTIP is de koppeling Amerika-Europa helemaal compleet. Europa, laat Brussel u niet de les lezen, sta op, nu kan het nog. Wees in godsnaam zelfstandig. Of straks onder het “juk” wat nog erger is dan nu Brussel al doet.

  Like

 5. Jan zegt:

  Russen over Merkel: Loopse teef

  Like

 6. Edjan zegt:

  Goeie: “loopse teef”. Ik roep de laatste dagen altijd “turkenhoer” als ze op de TV komt en ik niet snel genoeg kan zappen. Dit gedrocht is, op haar dooie eentje, een heel continent aan het vernietigen. En ze is er nog trots op ook.

  Like

 7. Bas zegt:

  In feite wordt er door de EU-edelen een collaboratie verzoek gedaan om het land (zonder slag of stoot) in te lijven bij de NAVO, ”Je moet het maar durven”.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s