Waar ligt het Westen?

Screenshot_33

(Door: Aleš Valenta – Vertaling: Z.B.)

De Tsjechische Republiek wordt, net als de overige drie landen van de Visegrad-groep, alweer aan de schandpaal genageld. Uit Brussel, maar ook vanuit de eigen academische en universitaire kringen van her en der, wordt de weigerende houding van de president, de overgrote meerderheid van de Tsjechische samenleving, en zelfs van de regering ten opzichte van de herverdeling van de vluchtelingen bekritiseerd.

Beschuldigingen van de bekende doodzondes vliegen door de ruimte: totaal gebrek aan solidariteit met de door de migratiegolf getroffen landen, intolerante houding tegenover vreemdelingen, gebrek aan humanisme en medeleven met de lijdende vluchtelingen. Het eindoordeel is kort en krachtig – zelfs na 25 jaar ‘heropvoeding’ door de politieke elites en de media hebben de Tsjechen niets van de inhoud en betekenis van de westerse waarden begrepen.

Maar men moet eerst vaststellen welke waarden precies bedoeld worden. Toen we in 1989 aan de ‘terugkeer naar Europa’ zijn begonnen, was het Westen voor de meeste Tsjechen, Slowaken, Hongaren en Polen een synoniem voor vrijheid. Vrijheid werd terecht gezien als kernwaarde waarop het politiek stelsel en de politieke cultuur van de westerse landen gebaseerd was.

Niemand echter – met uitzondering van sommige uit ballingschap teruggekeerde Tsjechen – had enig vermoeden dat voor de vrijheid in het Westen de doosklok luidde. Wij hadden geen idee dat zich in de Duitse, Franse en de West-Europese politiek überhaupt de generatie van de vroegere marxisten en maoïsten aan het installeren was. De generatie van de revolutionaire studentenbewegingen van 1968, met name vertegenwoordigd door Daniel Cohn-Bendit en Joschka Fischer.

Wij hadden geen idee dat zich in de Europese politiek de gezworen vijanden van de vrijheid, van democratie en kapitalisme krachtig begonnen krachtig door te drukken – de Groenen. Met tegenzin hebben De Groenen hebben weliswaar met tegenzin de nationalisatie van bedrijven en het in te voeren socialisme uit hun partijprogramma weggestreept, maar des te fanatieker  hadden ze zich aan hun eis voor de (totale) gelijkheid van iedereen vastgeklampt.

Thilo Sarrazin heeft in zijn nieuwste boek “De nieuwe deugden-terreur- over de grenzen aan meningsvrijheid in Duitsland” treffend beschreven waartoe de politiek van gelijkheid, quota, geboden en verboden kan leiden: schrikbarende taal-verminking door de politieke correctheid, verdringen van de ‘foutieve’ thema’s en meningen uit de openbare ruimten, autocensuur, sociale uitsluiting van lastige mensen en zelfs ontslagen.

Het achtenswaardige principe van tolerantie, ongetwijfeld een van de meest waardevolle verworvenheden van het secularisme en liberalisme, veranderde in de handen van radicaal links in het instrument van verspreiding van de steriele cultuur zonder duidelijke waarden.

De absolute intolerantie tegenover de basale morele waarden van het klassieke liberalisme, zoals orde, waarachtigheid, familie en de antieke–christelijke traditie, worden volkomen uitgebannen en de niet-Europese culturen, inclusief de islam, werden met open armen ontvangen en verheerlijkt als een beslist noodzakelijke tegenwicht tegen het ‘verdorven Westen’.

Het meest gebruikte woord in het westerse politieke onderwerp van gesprek was in de laatste twintig tot dertig jaar ‘discriminatie’. De nivelleringsfanatici die stevig in het zadel zitten in alle belangrijke politieke partijen in het Westen, hebben zich van links tot rechts tot een machtige ‘mainstream’ van progressief ‘Europeïsme’ verenigd. En  zij zien  vrijwel overal ‘discriminatie’ en gaan onmiddellijk over tot zuiveringsacties.

Van alle parlementen en regeringen van de Europese Unie handelen in dit opzicht Duitsland en Zweden waarschijnlijk het meest consequent. Ieder nieuw quotum betekent de zoveelste nederlaag voor de vrijheid en druist vaak tegen de regels van gezond menselijk verstand en menselijke natuur in. Maar het gaat nog verder. Er zijn talloze bewijzen over hoe verregaand de angst verspreid is om in het openbaar een mening uit te spreken die in tegenstrijd is met de ‘waarheden’ die de linkse mainstream voorschrijft. Een onbenullig grapje over vrouwen in het openbaar kan in Duitsland het einde van een loopbaan betekenen. Een afwijzende of ‘beledigende’ uitspraak over moslims kan in Nederland of Groot-Brittannië iemand in de gevangenis doen belanden.

Het Westen heeft de vrijheid opgeofferd op het altaar van gelijkheid. Het eindeloos  doormalen  over de ‘eurovrijheid’ – het vrije vervoer van personen, goederen en kapitaal – is voor de vrijheid  minder belangrijk. Of is soms het communistische China met zijn  kapitalistische manier van zaken doen en de bewegingsvrijheid van (de rijke) Chinezen ook een vrij land?

Het westerse liberalisme is zichtbaar gedegenereerd en van de bewaker van de vrijheid is hij haar doodgraver geworden. Het heeft de waarden verloochend waarop zijn morele krediet, politieke stabiliteit en economische welvaart opgebouwd waren.

Dat wat de politieke elites steeds maar weer voor de voeten van de Tsjechen gooien, zijn de onberekenbare politieke en morele voorbeelden. Het is in feite de karikatuur van het Westen van de jaren 60-80 van de 20ste eeuw. Daarom zou men beter in plaats van over het Westen kunnen spreken over ‘Landen van de ondergaande zon’.

Hier in de Tsjechische Republiek mogen wij, mede dankzij de afwezigheid van een aanzienlijke moslimminderheid, nog steeds Kerstmis en Sinterklaas vieren zoals we gewend zijn. En hoewel de ‘feministische politie’ haar voelhorentjes begint uit te steken en de ‘gender’ onzin de universiteiten heeft bereikt, is er nog steeds sprake van natuurlijke verhoudingen tussen  mannen en vrouwen. En de feministische excessen van de ‘westerse’ progressieveilingen worden met afwijzing en spot ontvangen en dat zelfs door de mainstream media. Op televisie kan men nog steeds het woord ‘zigeuner’ gebruiken zonder dat de presentator instort en de ‘racist’ geboeid afgevoerd wordt. De volksliederen, die een appèl doen op nationale gevoelens, staan nog niet op de zwarte lijst. En er worden geen klassieke literaire werken herschreven, omdat de auteurs zich in hun onwetendheid schuldig hebben gemaakt aan politieke incorrectheid. De mensen durven in het openbaar voor hun politieke mening uit te komen. Ondanks het feit dat ook ons rechtssysteem een  antidiscriminatiewet wet ‘rijker’ is geworden. Op scholen en in alle media is het woord ‘volk’ nog geen vulgair woord. De Tsjechen doen niet aan de vernietigende zelfhaat en ook niet aan racisme. En de presidentiële functie wordt al dertien jaar bezet door mannen die gezond verstand gebruiken, dat scheelt ook zoveel.

En juist dit (gezonde) verstand  is onze grootste troef ten opzichte van onze westerse buren. Het is gevormd door de ervaringen in het verleden. Terwijl de Tsjechen en de Slowaken in 1968 (en de Hongaren in 1956 en de Polen rond 1981) voor een lange tijd genezen waren van welke ideologie dan ook, vielen de westerse volkeren voor een verleidelijke utopie van gelijkheid en multiculturalisme.

Vanuit de verstandelijke benadering van de werkelijkheid vloeit het zo belangrijke gevoel voor maat en verhoudingen voort die de samenleving behoedt tegen de vernietigende draaikolk van de nooit eindigende strijd voor steeds meer rechtvaardige rechtvaardigheid en meer gelijke  gelijkheid, met aan het einde de totale afwezigheid van waarden van de op papier liberale instituties en de afbrokkeling  van de vrijheden.

Realiteitszin is een voorwaarde voor een levensvatbare liberale politiek. Vooral daarom is vandaag de dag het zgn.’ Nieuwe Europa’ , zoals de postcommunistische landen het laatst werden genoemd,  de verdediger van de vrijheid of tenminste van haar elementaire onderdelen, terwijl het ‘Oude Europa’ met ijverig toedoen van de politieke structuren van de Europese Unie, de vrijheid op de vuilnisbelt heeft gegooid. Het Westen is in de politieke zin van het woord naar Midden–Europa verschoven.

Bron:
http://neviditelnypes.lidovky.cz
Auteur: Aleš Valenta

Vertaald uit het Tsjechisch door:
Z.B.
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Weg met ons!", Appeasement, burgermoed, Censuur, Communisme, cultuurrelativisme, democratie, dictatuur, Elite, Eurofielen, Europa, Europeanisering, EUSSR, Feministes, Geschiedvervalsing, gezond realisme, Groenen, hersenspoeling, Hypocrisie, Indoctrinatie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, lafheid, landverraad, Linkse Kerk, Linkse media, mainstream-media, Marxisme, meningsdictatuur, Midden-Europa, Multiculti, nieuw fascisme, Overheid, Patriottisme, political correctness, politici, propaganda, Rotzakken, Socialisten, soevereiniteit, tolerantie/intolerantie, Tsjechië, Volksvijandigheid, Vrijheid, Vrijheid van meningsuiting, Westen, Zelfbeschikking, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

13 reacties op Waar ligt het Westen?

 1. Pingback: Waar ligt het Westen? | rechtsaf doorzee

 2. Fred zegt:

  Vanuit de eigen academische en universitaire kringen van her en der stond er vandaag een stuk in het Brabants Dagblad van een medewerker van de Katholieke Universiteit Tilburg. (Nexus instituut)
  Een zekere Rob Riemen, u welbekend neem ik aan, verkondigde daar o.a. dat Hongarije al ten prooi gevallen is aan fascisme. (voorbeelden en bewijzen worden niet gedaan)
  Extremisme ligt op de loer en er worden muren gebouwd in Europa was zijn afkeurende commentaar.
  En ook, we hebben in het verleden gezien wat voor een gif het nationalisme is.
  De enige normale zin die er uit kwam was dat de EU een bureaucratisch gedrocht is waarin economisch nut, commercie en domheid overheersen.
  Zijn droom is dat ieder mens ooit zal zeggen, ik ben Europeaan.
  Dat is feitelijk nationalisme op Europees niveau maar dat is hem waarschijnlijk ontgaan.
  Verder vindt hij het flauwekul dat onze beschaving wordt bedreigt en ondermijnt door massa`s vluchtelingen van buitenaf.
  “Er hoeven maar een paar Syriërs te komen en de paniek slaat al toe. Pure hysterie terwijl de werkelijke rot van binnen zit.” Aldus Riemen.
  Een ding staat voor mij vast.
  Met figuren als Riemen gaan we de toekomstige oorlog niet winnen.
  Bij lange niet.
  Het geeft wel een beeld hoe er universitair gedacht wordt.
  En dat is beangstigend.

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Fred.Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. Studenten staan buiten de samenleving tot dat ze moeten werken en professoren hebben nooit gewerkt en zullen nooit werken. Dus tel uit je winst.
   Gelukkig is er altijd nog het volk dat uiteindelijk het roer zelf overneemt en schoon schip maakt, en dat staat zo langzamerhand weer eens te gebeuren.
   Zodus lees dit soort rotzooi niet dan hoef je je niet te beangstigen.

   Like

 3. Kloppen doet het allemaal wel, min of meer, maar de auteur moet er ook rekening mee houden, dat het voormalig Oostblok, waaronder dus Tsjechië, de ónvrijheid zoveel decennia lang aan den lijve ondervonden heeft en daar aldus thans waarschijnlijk alerter op is.
  In Nederland bijvoorbeeld verkwanselen met name leeghoofdige onbenullen als D66 hun hele hebben en houwen aam de EU en denken vervolgens in alle ernst, dat ze hierdoor bijdragen aan de ultieme vrijheid vanwege de open grenzen! Dat zich zo gaandeweg een ander ‘blok’ vormt, te vergelijken met het voormalig Oostblok, hebben ze niet door omdat ze persoonlijk met het Oostblok geen ervaring hebben.
  Tja, hóe naïef en verblind kun je zijn….?
  http://depatriotten.weebly.com/

  Like

 4. Ron zegt:

  Die tsjechen hebben hun gezonde verstand nog grotendeels.
  West Europa is jaren lang zo verwend dat extreme gelijkheidsideeën en de ideeën over gelijkheid van culturen makkelijk aangenomen werden. We leefden in LaLa-land.
  Het nadeel van het tijdenlang bezet zijn door de Russen van Tsjechië heeft geresulteerd in een voordeel dat de tsjechen (en ook slowaken, polen en hongaren) herkennen dat de EU bezig is om een nieuwe dictatuur op te tuigen gelijkwaardig aan hoe vroeger de communistische dictatuur was en dat grote delen van de bevolking van west-europa de werkelijkheid niet meer goed herkennen en zich laten bedonderen door de EU.

  Laten ze zich in Tsjechië vooral niets aantrekken van wat die idioten van de EU bedenken en wat die communisten of sociaaldemocraten bedenken. Eenmaal die weg op gaan betekent dat je eindigt in een politiek correcte bende zoals Zweden of Duitsland of Engeland.

  Like

 5. Cathja zegt:

  Een zeer lezenswaardig artikel!

  Like

 6. jantjeuitnl zegt:

  In Hongarije en de Balkan is de bevrijding van de moslims nog steeds de belangrijkste nationale feestdag. Dat heeft een reden.

  Like

 7. Republikein zegt:

  A je to!

  Like

 8. Hendrik M. zegt:

  Oww, voormalig Oostblok landen, maak a.u.b. niet de fouten die het Westen maakte.
  Houd de islamterreur buiten de deur!

  Like

 9. Wachteres zegt:

  Een goed artikel! Het is duidelijk dat het communisme – de vroegere marxisten en maoïsten – zich gevestigd heeft/hebben in Europa en eigenlijk nooit is/zijn weggeweest. Europa heeft hen na de val van de muur – en ook ervoor al – klakkeloos, dus zonder enige vorm van kritiek, toegelaten.

  ik herinner me nog hoe in Groningen bij V en D, afdeling boeken, ‘het rode boekje’ van Mao als de nieuwe bijbel in stapels lag uitgestald.

  Uiteindelijk zal dit beleid ons de nek breken. We hebben het hier bij E.J,.Bron al uitgebreid gehad over de invloed van de ‘Frankfurter Schule’ op onze samenleving. Die invloed is desastreus gebleken.

  Als wij met elkaar niet in staat zijn om deze invloed te vernietigen, dan zal die de ondergang van onze samenleving betekenen.

  \En tussen de regels door lees ik dat landen als Tsjechië en Hongarije de ogen ook blijvend open moeten houden, anders zal die invloed ook hen de kop kosten. Alleen een beetje later.

  Like

 10. paulzwueste zegt:

  Uitmuntend geschreven artikel dat uiterst scherp de oorzaken bloot legt van de ineenstorting van het “vrije” westen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s