Frankrijk: Front National staat kort voor een overwinning

Screenshot_13

Marine Le Pen, leidster van het rechts-nationalistische Front National

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

De aanslagen van Parijs bezorgen het Front National van Marine Le Pen nieuwe kracht. Bij de regionale verkiezingen zou het Front National in drie van de dertien regio´s kunnen winnen. De Conservatieven van Sarkozy willen geen verbond sluiten met de linksen van Hollande om de overwinning van de FN-kandidaten te verhinderen.

Als de aanvallen op “Charlie Hebdo” peiling-technisch gezien al goed waren voor de Franse rechtse partij, het Front National (FN)  profiteert pas goed van de jongste aanslagen in Parijs. Want de regerende socialisten en de andere linkse partijen gelden voor veel Fransen steeds meer als mede-veroorzakers van de terroristische bedreiging, die vooral in verband wordt gebracht met islamitische immigranten en “vluchtelingen”.

En de Conservatieven? Ook zij hebben weggekeken toen in menig stad en stadswijk islamitische predikers ervoor zorgden dat deze nog religieus-conservatiever werden dan de landen van herkomst waaruit de meeste van de islamitische bewoners afkomstig zijn. Zelfs “gematigde” moslims constateren dat veel gebieden al zo islamitisch-conservatief zouden zijn, zoals men anders hoogstens nog in landen als Saoedi-Arabië of Iran zou verwachten.

Alleen het Front National ageert hier als luid criticus van en waarschuwt tegen deze ontwikkeling, die niet alleen door de sinds de revolutie op laïcisme ingestelde Fransen geapprecieerd wordt, maar deels ook door die moslims, die in de “Grande Nation” zogezegd verwesterden en seculariseerden. De harde houding is nu de troefkaart die Le Pen bij deze regionale verkiezingen kan uitspelen.

Zo gelden nu in totaal drie van de dertien departementen van het land als FN-gebied, zodat de rechtse partij daar vandaag zelfs de sterkste partij zou kunnen worden – en wellicht zelfs ook de president van de regionale raad zou kunnen leveren. Ook al beschikken deze departementen, met het oog op de centrale staatsinstelling van Frankrijk, niet over die bevoegdheden zoals bijvoorbeeld de deelstaten/kantons van Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland, toch gelden de verkiezingen als laatste grote test voor de presidentsverkiezingen volgend voorjaar. Dan wordt er over de opvolging van François Hollande beslist en Marine Le Pen geeft zichzelf daarbij een grote kans om in ieder geval mee te kunnen doen aan de beslissende verkiezingsronde.

Volgens de peilingen kan het Front National in de eerste verkiezingsronde vermoedelijk rondom de 30% van de stemmen behalen en zodoende de sterkste partij worden. Vlak daarachter ligt het conservatieve bondgenootschap van de voormalige president Nicolas Sarkozy, dat op 29% wordt gepeild. De regerende socialisten echter moeten rekening houden met zware verliezen: ze zouden vandaag 22% van de stemmen kunnen halen. Afhankelijk van hoe het gekonkel tussen de conservatieven en de socialisten voor de tweede stemronde zal verlopen om een overwinning van de nationalisten wellicht nog te verhinderen, zal dan ook het resultaat zijn. Sarkozy zelf benadrukte echter dat men in tegenstelling tot vroeger geen afspraken meer met links zou maken, omdat men dit niet zou kunnen verantwoorden tegenover de conservatieve kiezers. Goede kaarten dus voor het Front National, dat zich vermoedelijk weldra als overwinnaar kan laten bejubelen.

Sarkozy´s gehakketak met de socialisten staat gezien de huidige stemming in Frankrijk ook de conclusie toe dat hij op meer overwinningen van de nationalisten rekent en eerder door een passieve houding misschien zelfs zou willen aanpappen met de partij van Le Pen als toekomstig coalitiepartner. Per slot van rekening staan de burgerlijken en conservatieven op niet weinig punten duidelijker veel dichterbij het Front National dan bij de socialisten en extreem linkse partijen, zodat een toekomstige rechts-conservatieve coalitie in Parijs wel degelijk tot de mogelijkheden zou kunnen behoren.

Bron:
www.contra-magazin.com
Auteur: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk, Front National, Marine Le Pen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Frankrijk: Front National staat kort voor een overwinning

 1. Cathja zegt:

  Ik hoop op een hele mooie uitslag voor het FN! Dat zou een prachtige overwinning zijn voor Marine le Pen. De Fransen krijgen meer vertrouwen in haar, en het is destijds een goede zet van haar geweest om haar vader uit de partij te zetten. Dat schept vertrouwen.

  Like

 2. Edjan zegt:

  Het lijkt wel alsof het Marco Maier enige moeite kost om te erkennen dat het FN de grootste partij zou kunnen worden, gezien uitspraken als: “Front National (FN) profiteert pas goed van de jongste aanslagen in Parijs.” Het lijkt er soms een beetje op alsof mensen al Maier Le Pen en Wilders verwijten deze aanslagen hoogstpersoonlijk te organiseren om daarmee stemmen te winnen.

  Verder zijn daar weer de “sinds de revolutie op laïcisme ingestelde Fransen”.
  Laïcisme is secularisme maar dan een stap verder: geen tekenen of symbolen van welke godsdienst dan ook in de openbare ruimte zijn toegestaan. Dus ook geen kerststal op de markt en zeker niet in het gemeentehuis.

  Laïcisme is in Frankrijk kort na de Revolutie inderdaad de praktijk geweest zoals wel meer zaken waarvan een groot aantal mij de rillingen geven. Die tijd heette niet voor niets de “terreur”. Na die tijd werd het laïcisme in Frankrijk feitelijk een rariteit, bijna nooit meer in de praktijk gebracht, hoewel sommige heethoofden nog wel eens iets proberen als het verbieden van kerststallen in de openbare ruimte. Laïcisme in in Frankrijk NIET de heersende richting. Laïcisme wordt voornamelijk als een soort spook gebruikt door confessioneel-conservatieven die het niet kunnen verkroppen dat hun religie geen staatsreligie meer is. Europa is seculier en hopelijk blijft het dat want de moslims hebben andere plannen.

  Like

 3. Tistochwat zegt:

  [quote] De aanslagen van Parijs bezorgen het Front National van Marine Le Pen nieuwe kracht. [/quote]

  Het kan mij niet krachtig genoeg zijn.
  Marine mag wel oppassen met haar armgebaren.
  Het is dat haar hand zichtbaar is op de foto, anders zou ze door de rechtvaardige ‘socialist’ (contradictio in terminis / contradictio in adjecto) vast worden beschuldigd van het brengen van de ‘Hitlergroet’.

  Like

 4. jungleelephant zegt:

  Ik gun Marine meer dan 60%,zoals ik het ook Wilders gun!Broodnodig bovendien!

  Like

 5. Tja, het is wrang om zoiets te moeten wensen, máár……Ik vrees, dat een paar aanslagen híer eveneens voor áárdverschuivingen zouden zorgen. -Op het verkiezingsvlak, wel te verstaan.

  Like

  • Tistochwat zegt:

   Theresa Geissler 6 december 2015 om 17:40

   Tja, aanslagen zijn nu eenmaal nodig om de idioten die achter de ‘socialist’ aan hollen, van hun roze wolk te rukken. Het is onze laatste kans om die dociele dwazen aan onze kant te krijgen.

   Like

 6. delamontagne zegt:

  De prognoses enkele uren terug:\
  De regio,s met de meeste moslim intriganten N-Fr ( Lille ) en alles rond Marseilles en de kust waar veel m,s wonen, heeft F.N hoogste percentages.
  De 2 rode regio,s links/midden onder kloppen volgens mij niet, moet rood/blauw zijn.
  KAART
  http://www.midilibre.fr/images/2015/11/28/1249537_036_sondage_800x800p.jpg?v=1

  Like

 7. sjaak zegt:

  Steeds meer mensen gaan inzien dat extremistische moslims niet met fluwelen handschoenen moeten worden aangepakt. Ook hier in Nederland werkt dit niet, maar tja onze regering is nog trager als een slak dus het is nu wachten op de 1e aanslag hier in Nederland. En dan gaat deze regering misschien inzien dat dhr Wilders op vele punten gelijk heeft.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s