Montenegro: Duizenden mensen demonstreren tegen NAVO-toetreding

Screenshot_13

(Vertaling: E.J. Bron)

Duizenden aanhangers van de oppositie hebben in Montenegro tegen een mogelijk lidmaatschap van hun land van de NAVO gedemonstreerd en een referendum over de kwestie geëist. Mocht het volk niet gevraagd worden, dan zou er burgeroorlog dreigen.

Als een NAVO-lidmaatschap zonder referendum “stiekem” door het parlement besloten zou worden, dan zou dit Montenegro aan de rand van een burgeroorlog brengen, zei de chef van de Nieuwe Servische Democratische Partij, Andrija Madic zaterdagavond tijdens een manifestatie in de hoofdstad Podgorica.

Volgens schattingen namen er tussen de 2000 en 5000 mensen deel aan de protesten. De deelnemers zwaaiden met Russische en Servische vlaggen en scandeerden leuzen zoals “Poetin is Serviër” en “Moedertje Rusland”.

Begin deze maand had de NAVO Montenegro uitgenodigd om zich aan te sluiten bij het militaire bondgenootschap. Daarop dreigde Rusland met “tegenmaatregelen” ter bescherming van de eigen veiligheid en belangen. Ook in de voormalige Joegoslavische deelrepubliek zelf is het NAVO-lidmaatschap omstreden.

Screenshot_15Rusland beschouwt de uitbreiding van de NAVO naar het oosten als bedreiging van zijn veiligheid. Sinds het einde van de Koude Oorlog heeft de alliantie twaalf nieuwe leden uit Oost- en Zuidoost-Europa opgenomen. De laatste uitbreiding van het bondgenootschap vond met Kroatië en Albanië in het jaar 2009 plaats. Volgens diplomaten zou Montenegro uiterlijk over anderhalf jaar NAVO-lid kunnen worden. Het land had zich in 2006 van Servië afgesplitst en beschikt over een leger van slechts 2000 soldaten.

Volgens een peiling uit begin oktober ondersteunt slechts 50,2% van de Montenegrijnen het NAVO-lidmaatschap. Delen van de bevolking hebben wegens de luchtaanvallen van de NAVO tijdens de Kosovo-oorlog in 1999 sterke bedenkingen tegen het bondgenootschap. Montenegro was destijds met Servië in de Bondsrepubliek Joegoslavië aaneengesloten. Bovendien is de Russische invloed in Montenegro nog altijd groot, het land wordt o.a. jaarlijks door honderdduizenden Russen bezocht.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Montenegro, NAVO. Bookmark de permalink .

6 reacties op Montenegro: Duizenden mensen demonstreren tegen NAVO-toetreding

 1. Kraftavilqa zegt:

  Gelijk hebben ze. Ten tijde van de koude oorlog was de NAVO nuttig om een ietwat ongemakkelijk evenwicht in stand te houden, inmiddels is de NAVO echter verworden tot een akelig provocatieclubje van de NWO(?) dat er op uit lijkt de voormalige koude oorlog tegenstanders alsnog tot een grote verwoestende echte oorlog te verlokken. Nu ben ik geen religieus persoon maar desondanks roept dit bij mij de gedachte op dat achter dit alles de hand van de duivel zit. De dekselse snoodaard. Het is een vreselijke deugniet die duivel en z’n trawanten zijn ook echte steunberen van de samenleving. Ook wel genoemd habbezakkers.

  Like

 2. Jan Wandelaar zegt:

  Like

 3. Anna. zegt:

  Ze hebben gelijk…… Op dit moment in de NAVO gaan met het vreselijk verkeerde Turkije er nog in…… En de gemene dubbelzinnigheid van Obama is zelfmoord voor Montenegro…….
  Hopelijk voor de mensen komt er een referendum….. En kunnen ze het alsnog tegenhouden……

  Like

 4. Pingback: Montenegro: Duizenden mensen demonstreren tegen NAVO-toetreding | Rechtsaf doorzee

 5. Sjun Demartelaere zegt:

  De NAVO is vooral slippendrager van Amerikaanse geopolitieke belangen geworden. Zoals ook de Europese politici die ver van hun volk vervreemd zijn geraakt. Het heft moet weer in eigen hand laat daarom je politieke mandaatverstrekking niet zomaar lopen.

  Like

 6. Guardiacivil zegt:

  Laat de NAVO samen met Obama maar ploffen, het verliest steeds meer zijn geloofwaardigheid en trekt andere landen ongewild in conflikten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s