De geschiedenis van Gush Etzion

Screenshot_35

Gush Etzion

(Vertaling: E.J. Bron)

Bekend als de zuidelijke poort naar Jeruzalem bevinden zich in dit gebied de dorpen, die in de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 de zuidelijke toegang naar Jeruzalem tegen de invasielegers verdedigd hebben. Historisch gezien is het gebied vol plaatsen waar de Bijbelse gebeurtenissen van de tijd van onze voorvaderen hebben plaatsgevonden, gevormd door heldendom en dapperheid. Hier was het, in het gebied van Gush Etzion, waar Abraham en Isaac op hun weg van Hebron naar de berg Moriah doorheen trokken. Het was in dit schilderachtige landschap, waarin Ruth de naoogst van de velden bij Bethlehem verzamelde, en in de grotten van dit gebied vonden de Maccabeeërs en de Joodse strijders van Bar Kochba toevlucht.

De vorige eeuw werden er vier moedige pogingen ondernomen om de onbewoonde streek opnieuw te bevolken, totdat dit uiteindelijk na de Zesdaagse Oorlog van 1967 lukte.

De eerste poging vond plaats in 1927, maar de bewoners werden vanwege de harde levensomstandigheden gedwongen de opgerichte nederzetting, Migdal Eder, weer op te geven. De tweede poging vond plaats door Samuel Holtzman in het jaar 1935, die het de nederzetting Kfar Etzion oprichtte; het gebied werd naar hem Gush Etzion (Holtz = boom = Etz) genoemd. Herhaaldelijke aanvallen van Arabische zijde verdreven de joodse pioniers. De derde poging vond plaats in het jaar 1943, toen zich meerdere groepen aaneensloten en vier nederzettingen oprichtten: Kfar Etzion, Masuot Yitzchak, Ein Tzurim en Revadim, met een totale bevolking van 450 volwassenen.

In het jaar 1948 werden alle vier de joodse nederzettingen volledig verwoest. De Arabieren vermoordden 240 mannen en vrouwen, 260 andere mensen verdwenen in gevangenschap.

Minister-president David Ben-Gurion roemde in 1948 de verdedigers van Gush Etzion en hun heldhaftige verzet tegen het Jordaanse legioen: “In ken geen enkele andere strijd in de geschiedenis van het IDF die grootser, tragischer en heldhaftiger was dan de strijd om Gush Etzion… Als er nu (opm.: in het jaar 1948) een joods Jeruzalem bestaat, dan is dit in de eerste plaats te danken aan de verdedigers van Gush Etzion.” (een uitstekende tentoonstelling in Kfar Etzion documenteert deze gebeurtenissen).

Meer dan 19 jaar lang, tot de verbazingwekkende overwinning van de Zesdaagse oorlog in het jaar 1967, konden de kinderen van de ouders, die tragisch genoeg in de oorlog van 1948 gesneuveld waren, en diegenen die het overleefd hadden, alleen maar vanuit de verte een blik werpen op de oeroude eik die groeide in het hart van Gush Etzion; en die hun heimwee naar een terugkeer en het herkrijgen van hun erfgoed symboliseerde.

Screenshot_36

De oeroude eik in het hart van Gush Etzion.

Nu is het gebied, dat een beslissende veiligheidszone voor de hoofdstad Jeruzalem vormt, slechts 10 minuten met de auto verwijderd van Jeruzalem. Het bestaat uit 20 dorpen met een bevolking van meer dan 20.000 mensen.

Bron:
www.pi-news.net

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Heilige Land, Historie, Israël, Joden, Jodendom. Bookmark de permalink .

3 reacties op De geschiedenis van Gush Etzion

  1. Hendrik M. zegt:

    Mogen de mensen daar tot in de eeuwigheid vreedzaam leven…

    Like

  2. Pingback: De geschiedenis van Gush Etzion | Rechtsaf doorzee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s