Waarom heeft de kerk de christenen van het Midden-Oosten in de steek gelaten?

Screenshot_18

(Door: Judith Bergman – Vertaling: E.J. Bron)

Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury, werd onlangs over de aanslagen in Parijs geïnterviewd en naar zijn reactie gevraagd: “Net als ieder ander – eerst geschokt en ontsteld en daarna een diepe bedroefdheid . . .”, antwoordde hij. Zaterdagmorgen was ik buiten onderweg en bad en zei: “God, waarom – waarom gebeurt dat?”

Welby is de belangrijkste leider van de Anglicaanse kerk en het symbolische hoofd van de Anglicaanse gemeenschap, die wereldwijd ongeveer 85 miljoen leden heeft en – na de rooms-katholieke kerk en de oosters orthodoxe kerk – de op twee na grootste (christelijke)  gemeenschap in de wereld is. Het gaat om een man met een extreem sterk openbaar profiel en miljoenen christenen kijken naar hem voor spirituele leiding.

Maar waarom geeft een man, die het symbolische hoofd van 85 miljoen christenen in de wereld is, met het oog op nóg een door de “Islamitische Staat”gepleegde terreuraanslag uitdrukking aan zijn geschoktheid? Als de aartsbisschop van Canterbury meer dan alleen wat vluchtige aandacht aan zijn geloofsbroeders en –zusters in Irak en Syrië zou hebben geschonken, dan zou hij weten dat de “Islamitische Staat” sinds 2006 in het Midden-Oosten christenen afslacht. Al van 2004 tot 2006, voordat de “Islamitische Staat” zich uit Al-Qaida in Irak ontwikkelde, legde hij nauwelijks minder ijver aan de dag bij de uitroeiing van het christendom daar.

De aartsbisschop had elf jaar de tijd om aan het idee te wennen dat mensen ontheemd, verdreven, gemarteld, verkracht, tot slaaf gemaakt, onthoofd en vermoord werden, omdat zij geen moslims zijn. hoeveel meer tijd had hij nodig?

De aartsbisschop had in het interview nog meer wijsheden te bieden. “De perversie van het geloof is een van de meest wanhopige aspecten van onze huidige wereld”, zei hij en verklaarde dat de terroristen van de “Islamitische Staat” hun geloof in zo´n omvang mismaakt zouden hebben, dat ze denken dat zij hun god zouden verheerlijken. Het is echter onduidelijk hoezo hij zo´n gekwalificeerde islamdeskundige is als de “kalief” van de “Islamitische Staat” Abu Bakr al-Baghdadi, die beschikt over een doctorstitel in islamstudies van de universiteit van Bagdad.

Christenen, Yezidi en vervolgde moslims in het Midden-Oosten kunnen vermoedelijk aspecten aan de wereld laten zien die wanhopiger zijn dan “de perversie van het geloof”, maar de aartsbisschop op zijn beurt schijnt van de situatie ter plaatse niet al te zeer in beslag genomen te zijn.

Gelukkig zijn er anderen. Voor zijn artikel “What ISIS Really Wants” in “The Atlantic” besteedde Graeme Wood veel tijd aan een diepgaand onderzoek naar de “Islamitische Staat” en zijn ideologie. Hij sprak met leden van de “Islamitische Staat” en met mensen die voor hem rekruteren; zijn conclusies zijn de volgende:

“De realiteit ziet er zo uit dat de ´Islamitische Staat´ islamitisch is. Zeer islamitisch. Ja, hij heeft psychopaten en avonturiers aangetrokken, die hij grotendeels betrekt uit ontevreden bevolkingen van het Midden-Oosten en Europa. Maar de door zijn meest fervente aanhangers gepredikte religie is afkomstig van sluitende en zelfs vakkundige interpretaties van de islam.

Praktisch iedere belangrijke beslissing en iedere wet die de ´Islamitische Staat´  verkondigt, houdt datgene in wat hij in zijn persverklaringen en uitlatingen, bovendien op zijn reclameborden, nummerborden, briefpapier en munten “de methodiek van de profeet” noemt; dat betekent pijnlijk nauwkeurig de profetie en het voorbeeld van Mohammed te volgen. Moslims kunnen de ´Islamitische Staat´ afwijzen; dat doen ze bijna allemaal. Maar net doen alsof hij niet werkelijk een religieuze, duizendjarige groepering zou zijn met een theologie die begrepen moet worden om haar te bestrijden, hebben de VS er al toe gebracht hem te onderschatten en idiote plannen over hoe hij bestreden moet worden te ondersteunen.”

Het Westen doet desondanks nog steeds alsof de ´Islamitische Staat´ niets met de islam te maken heeft en de aartsbisschop van Canterbury is blijkbaar niet anders. Het is echter opmerkelijk dat de aartsbisschop niet zulke bedenkingen heeft als het om christenen gaat. “Ik kan niet zeggen dat christenen, die naar geweld grijpen, geen christenen zijn”, zei hij tegen de Islamitische Council of Wales twee maanden geleden. “In Srebrenica beweerden de daders van het christelijk geloof te zijn. Ik kan hun beweerde christen zijn niet ontkennen, maar ik moet toegeven dat deze gebeurtenis slechts nog eentje in de lange historie van christelijk geweld is en ik moet afwijzen dat hetgeen zij deden op een of andere wijze het na-ijveren van het leven en de leer van Jezus is.”

Tijdens een debat in het Britse Hogerhuis eerder dit jaar had hij eveneens geen bedenkingen om te verklaren: “De sporadisch optredende aantekeningen van de kerk om het volgen van zijn leer met geweld af te dwingen, is reden tot nederigheid en schande.”

Wanneer de aartsbisschop van Canterbury het christen zijn van christelijke daders, die beweren het christelijke geloof te volgen, niet kan betwisten, hoe kan hij – die geen islamitisch geleerde is – dan het islamitische karakter van islamitische daders betwisten, die beweren het islamitische geloof te volgen?

Net zo verbluffend is de weigering van paus Franciscus I. om de namen van de daders uit te spreken. In augustus 2014, toen de ´Islamitische Staat´ de Noord-Irakese stad Sinjar veroverde en begon Yezidi bij elkaar te drijven en te vermoorden en er tot 100.000 christenen op de vlucht sloegen om hun leven te redden, kon paus Franciscus zichzelf er niet toe brengen om de naam van de ´Islamitische Staat´  uit te spreken. In zijn traditionele zondagszegen zei hij dat het nieuws uit Irak bij hem voor “geschoktheid en ongeloof” gezorgd had. Alsof zo´n gruweldaad voor het eerst zou hebben plaatsgevonden! Christelijke Irakezen werden op dat moment al meer dan tien jaar vervolgd door Al-Qaida in Irak en door de ´Islamitische Staat´. Zonder de ´Islamitische Staat´ bij de naam te noemen en alsof er een onzichtbaar natuurgeweld in het spel zou zijn, beklaagde de paus: “Duizenden mensen, waaronder veel christenen, werden bruut uit hun huizen verdreven; op de vlucht van honger en dorst omkomende kinderen; ontvoerde vrouwen; afgeslachte mensen; allerlei mogelijk geweld.”

Een jaar later, in juli 2015, noemde hij de aanval op christenen in het Midden-Oosten “een vorm van volkerenmoord”, maar nog steeds zonder te noemen wie deze precies begaat.

Het is tragisch dat de kerk zo weinig heeft ondernomen om zijn kudde in het Midden-Oosten te helpen. Waar zijn de aartsbisschop van Canterbury en zijn collega´s van de rooms-katholieke kerk en de oosters orthodoxe kerk de afgelopen tien jaar geweest? Waar is nu hun luide en openlijke verontwaardiging met het oog op de bijna uitroeiing van hun oeroude christelijke culturen? Waar zijn hun energieke oproepen aan leidende politici en militaire beleidsmakers om in te grijpen ten gunste van hun lijdende broeders?

Daarentegen vond de paus afgelopen mei de tijd om een 180 pagina´s dikke encycliek over klimaatverandering te schrijven en heeft hij hartstochtelijk over het bizarre concept van de “rechten van het milieu” gesproken. Voor de VN en in een gezamenlijke bijeenkomst van het Amerikaanse Congres sprak hij opnieuw van de vervolging van de christenen, alsof dit een metafysische gebeurtenis zou zijn:

“Hij uitte zijn grote bezorgdheid over de vervolging van de christenen in het Midden-Oosten, waar deze en andere groeperingen ´gedwongen worden toe te kijken bij de vernietiging van hun godshuizen, hun culturele en religieuze erfgoed´ en gedwongen werden te vluchten of de dood of de verslaving onder ogen te zien.”

In het Midden-Oosten lijden en sterven christenen en de wereld schenkt hier nauwelijks aandacht aan. De postchristelijke wereld heeft blijkbaar geen minuut van naastenliefde voor het leed van mensen, waarvoor zij op z´n minst een beetje solidariteit zouden moeten voelen. Maar in 2016, geeft de Europese Unie aan, zal Europa nog eens drie miljoen migranten opnemen. Tot nu toe zijn de meeste van de nieuwkomers moslims en er bestaat weinig reden om aan te nemen dat diegenen die volgend jaar zullen komen vervolgde christenen zullen zijn. De meeste “vluchtelingen” komen uit vluchtelingenkampen in de buurt van Syrië; christenen blijven weg van de vluchtelingenkampen, omdat zij ook daar vervolg worden. Datzelfde geldt voor christelijke Syrische vluchtelingen die in Amerika aankomen.

De christenen van het Midden-Oosten moeten zich dus nog steeds zelf zien te redden.

Bron:
http://de.gatestoneinstitute.org
Vertaling: H. Eiteneier

Bron oorspronkelijk artikel:
www.gatestoneinstitute.org
Auteur: Judith Bergman

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress,com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", "Weg met ons!", Appeasement, Barbarisme, Censuur, Christendom, christenhaat, Christenvervolging, cultuurrelativisme, Cultuurstrijd, Dhimmitude, Eurabië, gezond realisme, Groot-Brittannië, hersenspoeling, Hypocrisie, Indoctrinatie, ISIS, Islam, islam-collaboratie, Islamisering, islamitische ideologie, islamofascisme, Islamofilie, Jihad, katholieke kerk, koran, Krankzinnigheid, lafheid, Linkse christenen, meningsdictatuur, Midden-Oosten, Moslims, Pacifisme, Paus Franciscus, political correctness, praatjesmakers, Rotzakken, Terrorisme, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

21 reacties op Waarom heeft de kerk de christenen van het Midden-Oosten in de steek gelaten?

 1. Waarom heeft de kerk de christenen van het Midden-Oosten in de steek gelaten? Nou de kerk en de clerus laat in Europa zelf óók de christenen in kou staan letterlijk en figuurlijk en er is voor alle daklozen ook geen Bed, Bad en Brood regeling mijns inziens.

  Like

  • Martha N zegt:

   Adriaan: Velen z.g. Christenen laten hun eigen volk in de kou staan om anderen een warm welkom te bieden. Personen die totaal niets met het Christendom te maken hebben noch zich hierin kunnen vinden. Veel Christenen zien hun eigen mensen niet staan, nee daar kun je geen eer aan behalen Zij gaan liever moslims bekeren en laffelen, de Nederlandse ouderen kunnen met doorgelegen achterwerken zichzelf wel redden. Hoeveel ouderen zijn er niet alleen? Erg alleen! Is daar aandacht voor?
   Het is net als bij dokters zonder grenzen. Prachtig werk wat ze verrichten, maar ze kunnen ook eens een handje toesteken in eigen vaderland voor eigen mensen.

   Christelijk zijn wil tegenwoordig zeggen, help een vreemdeling, vergeet Uw eigen mensen.

   Geliked door 1 persoon

   • Ja Martha N daar ben ‘k terdege bewust van het feit dat de democratisch gekozen elkaar opvolgende regeringen het volk vervangt met het moslimtuig welke niet tot integratie bereid is. Dus een omgekeerde wereld waarin men leeft en de volksvertegenwoordigers z’n zich terdege bewust van dit feit en zeggen als doekje voor het bloeden dat het niet zo’n vaart zal lopen.

    Like

  • fleckie zegt:

   Hopenlijk krijgen we ‘ooit’ nog eens te zien, ..WIE, …WAAR,( in) , ,…INVESTERINGEN( bedragen) GEDAAN hebben, en hoe die OPBRENGSTEN ‘VERDEELD’ zijn, en…’..ONDERGEBRACHT’ zijn!!!

   Like

 2. Hendrik M. zegt:

  Ook de ‘christenen’ in Nederland verwelkomen de antichrist mohammedanen met open armen en laten de christenen verkommeren.
  Antichrist; ja, ze kennen Jezus Christus als profeet, maar ontkennen dat Hij de Zoon van God is….
  De antichrist, precies als omschreven in de Bijbel.

  Like

 3. Koos zegt:

  Als iemand u op uw linkerwang slaat, keert hem dan ook uw rechter wang toe!
  Hebt uw vijanden lief!
  Dat is de perversie van het Christendom.
  Het is eigenlijk een vorm van fundamentalisme om deze geboden LETTERLIJK te nemen.

  Like

 4. Anna. zegt:

  De kerk heeft het te druk met zichzelf……
  De paus lijkt druk te zijn met interne problemen rondom zijn Vaticaanse bank. En schandalen en probeert de boel te zuiveren en bij elkaar te houden legt vele bezoeken af maar zegt nog steeds dat HIJ HET HOOFD IS VAN DE KERK en DE PLAATSVERVANGER VAN PETRUS IS…… Hoe dom, hoe ijdel…… Hij heeft ook een Hoofd boven hem en dat is God…. De vader vanJezus Christus en dat vergeet hij…..
  Verder lijkt hij te ” solliciteren naar de functie van valse profeet die in de eindtijd een rol zal gaan spelen. Door zijn bezoeken aan Obama en toespraak in de VN. Hij vergeet wat zijn werkelijke taak is……. Hij laat zijn schapen in het ongewisse….. Dit is geen goede herder…. Dan zou hij waarschuwen tegen het kwaad van de islam en ISIS

  De aartsbisschop van Canterburry heeft het te druk met ZIJN KERK de pracht en de praal bijeen te houden in economisch zware tijden….
  Het is niet chique om te oordelen over anderen dus zeg je maar niets….. En doe je alsof je verwonderd bent. Over al het kwaadin deze wereld….

  Helaas kennen deze voorlieden de Bijbel niet meer…….. Of hebben ze de Bijbel naar hun eigen inzichten geïnterpreteerd en dat zal hun duur komen te staan…… Zij worden misleiders en valse profeten genoemd………
  En wat er nu gebeurt met de Christenen in het Midden Oosten ZAL OOK HIER KOMEN en hier in west Europa gaan gebeuren. daar is de Bijbel heel duidelijk over ………. Er zal een grote verdrukking ontstaan hoe je het ook wend of keert….. Het is een kwestie van tijd……

  Wij zijn momenteel in Europa onderdeel van Bijbelse profetieën…… Of je dat nu gelooft of niet……je kunt het lettelijk lezen……
  Dit onheil gaat door.

  Like

 5. Omdat die ‘gristelijken’ zèlf schijtlijsters zijn. Dan is elke smoes goed

  Like

 6. Bob Fleumer zegt:

  Als zo’n bisschop na 2000 jaar bidden nu nog niet door heeft dat het niet helpt dan is hij gestoord.
  God is na de schepping ergens anders bezig maar dan beter!

  Like

 7. geentvkijker zegt:

  De paus is ook geen Christen, wat veel mensen wel denken.
  En zeker deze niet. ( kan dus best, dat deze de anti-christ is, waarover gesproken wordt )

  Like

 8. JooJootje zegt:

  Het gedrag van christenen is heel begrijpelijk ze volgen de traditie van de bijbel Jezus werd ook verraden door zijn volgelingen en als de eerste christenen dit al deden wie zijn wij dan om niet dat voorbeeld te volgen en hij zag dat het goed was amen.

  Like

 9. Asgard zegt:

  Hendrik,waar staat dat dan??

  Like

 10. Pogo zegt:

  In zekere zin lopen alle lijntjes (wegen) naar Rome.
  Deze kerk maakt daar geen uitzondering op.
  Net als de paus zegt deze aartsbisschop van Canterbury geschokt te zijn als zij geconfronteerd worden met het leed van de christenen in het M-O.
  Dat zal allemaal wel (gelukkig maar) maar de verontwaardiging is zó misplaatst.
  Alsof dit zomaar uit de lucht komt vallen. Voorgesteld als een nieuw feit waar de christenen nog nooit last van gehad hebben door de geschiedenis heen.
  Was het niet hun voorganger (paus Urbanus II) die goedkeuring gaf aan de eerste Kruistocht?

  Deze mensen hebben naast alle ‘gewone’ mensen met internet misschien nog wel veel meer bronnen van waaruit zij nieuws krijgen hoe het is gesteld met de christenen in het M-O.
  Buiten dat; Zij verkondigen een leer van een Rabbi/Meester die hun al heeft verteld dat Zijn volgelingen (naarmate de tijd vordert) het steeds moeilijker zullen gaan krijgen in de wereld d.m.v. vervolgingen, verdrukkingen en uiteindelijk de Grote Verdrukking.

  Nee, christen-zijn is geen lolletje (vooral in het M-O niet).
  Geheel volgens Zijn woorden die zegt; Hoezo denken wij meer te zijn en niet te hoeven lijden als onze Voorganger die onschuldig heeft moeten lijden?
  Christenen zullen gaan lijden om Zijn naam.
  Waar ook te wereld.
  Dit alles om de simpele reden dat de wereld Yeshua HaMassiach niet moet.

  Daarom is die verontwaardiging zo misplaatst.
  Want zij hadden dit kunnen weten als zij bezig waren met Zijn leer en niet met het vergaren van hun eigen macht.

  P.s.

  Jezus was nederig.
  Zijn Discipelen waren gewoon jonge mannen uit de samenleving.
  Bij hen was er geen pracht en praal.
  Alleen maar nederigheid en het woord van Jezus. Niks meer en niks minder.
  Vergelijk dat maar eens met de hedendaagse kerken en kathedralen waar goud en zilver moeten blinken en je ogen te kort komt voor alle beelden (de zogenaamde heiligen) te aanschouwen.
  Waar pracht en praal (hoe komen ze daaraan?) tot uiting komt.
  Vergelijk dat maar eens met wat de Christus voor ogen had.
  Of met hoe de eerste christenen zich gedroegen in de toen al ‘vijandige arabische (later vooral islamitische) wereld’.
  De samenkomsten waren toen al sober/ondergronds, gehouden in huizen van de volgelingen.
  Niks geen pracht en praal wat de wereld moest zien. Alleen maar het Woord van Jezus.

  Al dit soort kerken/gemeenschappen zijn met iets anders bezig dan met het Woord.
  Als zij dat wel deden, dan konden zij geweten hebben hoe het zou verlopen met de christenen in de wereld.
  -Specifiek in het M-O en daarna ook in de rest van de wereld.-
  Maar ze zijn verontwaardig.
  Ze doen en hebben er niks aan gedaan.
  Dat zegt voor mij heel veel.

  Like

 11. koddebeier zegt:

  Dat komt dat veruit de meeste christenen alleen maar christen zijn op zondag in de kerk en zodra ze buiten staan alles vergeten zijn wat ze binnen verteld is !!

  Like

 12. Drs.P. zegt:

  Pas als het bloed door de straten van Europa stroomt snappen de zwaar (ver)blinde gristen gutmenschen wat ze hebben gedaan in hun afgrijselijke domme naiviteit, maar dan is het te laat en wordt het: “booslim worden of kop eraf”.
  Als dan maar begonnen wordt met de eigenvolkveneukende gristenen van de CU, SGP en CDA die mede deze doffe ellende faciliteren door het slechtse cabinet ooit te steunen!!
  Ohhhh we zijn toch zo goed bezig met al die zielige klote booslims uit “oorlogsgebieden” zoals Afghanistan, Pakistan en alle andere “non-oorlogsgebied Stannen” op te vangen en eigen geloofsgenoten te laten verrotten!!!
  http://depatriotten.weebly.com/

  Like

 13. Waar maar raar (WMR) zegt:

  Het is gelukkig niet zo dat de christenen in het midden-Oosten dus verstoken blijven van hulp. “De kerk”, het religieuze menselijke instituut als zodanig, zal ongetwijfeld veel, zo niet alle steken laten vallen op dit punt. Neem alleen al de dubbelhartige rol van de Paus, maar ook die van tal van opiniemakers, mannen van naam, op het christelijke erf. Ik heb afgelopen tijd redelijk wat hemeltergende reli-gutmensch onzin mogen vernemen van mensen van wie ik het toch niet had verwacht. Gelukkig zijn er ook christenen die niet zitten te pitten, maar buiten de gevestigde kerken om, hulp verlenen. Organisaties als Open Doors vragen al decennia lang aandacht voor de “vergeten” christenen. De islam komt steeds weer naar voren komt als DE grote agressor. hoe zou dat nou toch komen?

  Like

 14. Elena zegt:

  De ganse Kerkwereld is zeker sinds 2004 in gebreke gebleven betreffende de Christenen in Irak.
  ook nu onder die barbaren van ISIS.

  Citaat
  17 juli 2014 gaf Abu Bakr al Baghdadi de christenen in het Noord-Irakese Mosul drie dagen de tijd om het gebied van zijn “kalifaat” te verlaten. Door deze oproep zijn duizenden Iraakse christenen uit de plaats Mosul op de vlucht geslagen naar de semiautonome Koerdische republiek in het noorden van het land, vanwege angst voor de Soenitische slachters van IS(IS). Achtergebleven christenen kregen de opdracht zich tot de islam te bekeren of de stad onmiddellijk te verlaten. Veel oude of gehandicapte christenen, die geen mogelijkheid hadden om zich aan te sluiten bij de exodus, bekeerden zich tot de islam. Het onbetwiste doel van IS(IS) is het vernietigen van christenen en andere “ongelovigen”. De beelden zijn afschuwelijk. Rijen aan elkaar geketende vrouwen worden als seksslaven te koop aangeboden. Andere vrouwen die niet meer op tijd weg konden komen, werden verkracht en gedood en hun hoofden op palen te kijk gezet in parken en langs wegen. Mannen werden zonder pardon massaal op het centrale plein in de stad geëxecuteerd of gedwongen in massagraven te gaan liggen, waarin ze met een kopschot gedood werden. Kleine kinderen van christenen werden bij de haren gegrepen en onthoofd.

  http://www.franklinterhorst.nl/Christenvervolging%20in%20Irak.htm

  Niemand heeft die vervolgde mensen de hand toegestoken.
  Liever zag ik 1 miljoen vervolgde christenen hier dan 10 moslims.

  Like

 15. Pingback: Waarom heeft de kerk de christenen van het Midden-Oosten in de steek gelaten? | Rechtsaf doorzee

 16. Johan zegt:

  De werkelijkheid is nog simpeler. De meeste christenen in het midden oosten zijn orthodoxe. Dat zijn naar mijn mening de ware christenen, daarom spreek ik ook liever over conventionele christenen. Zij bidden nog steeds zoals de eerste kerk gesticht door de apostel. De rooms katholieke sekte heeft daar niks mee!
  Aan de andere kant zijn er in Europa verschillende denominaties die niet eens meer een kruisbeeld op hun kerk hebben. Deze mensen roepen daardoor de duisternis over zich af.
  De oorlog tegen de orthodoxe christenen is al tijdens de eerste wereldoorlog begonnen. Niet iets van vandaag.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s