EU als dé grootste kans?

Screenshot_18

(Door: Aleš Valenta – Vertaling: Z.B.)

Nee, het was zeker geen gemakkelijk jaar voor de voorstanders van de Europese Unie. De opgestapelde problemen (Grieks faillissement, de aanhoudend hoge werkloosheid in Zuid-Europa, dreiging van Brexit, de nog steeds dieper wordende kloof tussen het noorden en zuiden van de eurozone, de toenemende weerstand tegen de Brusselse bureaucratie, etc.) werden plotseling overtroefd door de grootste Europese politieke crisis sinds afgelopen decennia. Dankzij de geniale uitvinding genaamd “Schengen” vielen meer dan een miljoen overwegend moslimvluchtelingen Europa binnen, hun droom van hoge sociale uitkeringen najagend.  De mainstream media hebben hen omgetoverd tot noodlijdende gezinnen met kleine kindertjes. De massa agressieve migranten, waarvan bijna 80% uit jonge, goed gevoede moslimmannen bestaat, uitgeven voor moeders met kinderen die voor de oorlog vluchten, komt ooit in studieboeken journalistiek te staan als voorbeeld van een van de grootste mediale misleidingen in de geschiedenis.

De Europese Unie heeft tot nu toe geen enkel belangrijk probleem opgelost. Integendeel, ze produceert voortdurend nieuwe. Daarom was het ook niet verbazingwekkend dat de belangrijkste Europese politici in verband met de migrantencrisis niet met de nodige vastberadenheid de belangen van haar inwoners c.q. kiezers hebben verdedigd. Het politieke faillissement waarvan we getuigen waren, werd bekroond met de totale openstelling van de poorten naar Europa, de absurde “Welkomstcultuur’ van Angela Merkel, die gesteund werd  door het volledige Duitse politieke spectrum. Deze reactie heeft zelfs de notoire Euro-optimisten gechoqueerd, zodat er  zelfs uit hun gelederen kreten van Europese zelfmoord te horen waren. Het laatste topoverleg van de EU in december stond ook in het teken van capitulatie van de elites. Ze hebben de formulering van de concrete maatregelen ter verdediging van de Schengen- grenzen uitgesteld tot de eerste helft van volgend jaar. De immense politieke en morele armoede van de linkse elites heeft de vorm van “uitdaging” aangenomen – een soort politiek correct vijgenblad waarmee ze proberen de enorme migratieprobleem te verbergen.

Leerzaam in dit verband is de reactie van de min of meer kritische voorstanders van de Europese integratie, die samengevat werd in het artikel in “Lidové noviny” van 19 december met de titel “Van Mars”. De auteur spreekt begrip uit voor de ongeïnteresseerdheid van de helft van de Tsjechen tegenover het eventuele uiteenvallen van de EU. Deze kritische voorstanders van de EU geven toe dat de Europese elites langdurig afgescheiden leven van de wereld van de kiezers (op Mars namelijk). Ze hebben geen oog voor de realiteit, volgen blindelings de door het Europeanisme geplaveide weg naar steeds verstikkender integratie. Maar hier eindigt hun begrip, want volgens het artikel in “Lidové noviny” zou het uiteenvallen van de EU de ‘grootste gemiste kans zijn die dit continent ooit meegemaakt heeft en dat zouden zich vooral de inwoners van de postcommunistische landen moeten realiseren’.

In feite is de politiek een opeenvolging van gemiste kansen. De kansen wanneer men iets (anders) had moeten doen, maar niet gedaan heeft en andersom – men heeft iets gedaan wat hij beter had moeten laten, bijvoorbeeld invoering van de gezamenlijk Europese munteenheid. Maar de grootste gemiste kans van (West)Europa valt waarschijnlijk in de jaren zestig van de 20e eeuw. De toenmalige Europese Economische Gemeenschap, samengesteld uit Frankrijk, Duitsland, Italië en de Benelux, kon de weg van intensievere politieke en economische samenwerking kiezen, met eventueel de integratie van de landen van het voormalige rijk van Karel de Grote. Dat had onder bepaalde omstandigheden een succesvol concept kunnen zijn – een verbond van landen die cultureel en historisch aan elkaar verwant zijn. Het aansluiten van meer en meer landen aan deze kern had alleen maar ideologische belangen en machtsbelangen. Door het aan elkaar lijmen van onsamenhangende elementen kan de beproeving de tijd niet doorstaan.

De burgers van de voormalige Sovjet-satellietlanden hebben geen duidelijke binding met de Europese uitdagingen of verwachtingen. Om in deze optiek Europa als een geheel te benaderen, is alleen voor een West-Europanen mogelijk. Zij hebben de lange filosofische en denktradities van vrijheid en tolerantie geërfd, waaruit de verleidelijke visie van het verenigde continent rond de Verlichting ontstond. Maar deze visie was vanaf het begin sterk gekleurd door het utopistische Europese denken.

De door de geschiedenis heen sterk ontwikkelde sceptische houding van de Midden- en Oost-Europeanen werd versterkt door 40 jaar leven in communistische totaliteit en laat weinig ruimte voor overpeinzingen of dromen van een verenigd Europees continent. De meerderheid van de Tsjechen, Slowaken, Hongaren, Polen, Litouwers en andere niet-westerse volkeren verlangde slechts één ding: leven in een vrij, democratisch, het liefst welvarend kapitalisme. En dat was de EEG in onze ogen wel. Maar in plaats daarvan hebben velen van ons steeds sterker het gevoel dan we ons in een systeem met alom aanwezige regulering, plannen en dirigisme bevinden, dat ons laat denken aan de voormalige Comecon. Alweer zijn de kleine landen en volkeren gegijzelden van de politiek van een grootmacht, nu van Frankrijk en Duitsland.

Want hoe anders kan men bijvoorbeeld de omgerekend 260.000 euro verklaren die de Tsjechische Republiek aan Turkije moet betalen voor de catastrofale fouten van de EU-politiek en waarop men geen enkele invloed heeft gehad?

Het is begrijpelijk dat de berichten die de afgelopen jaren uit Berlijn, Parijs of Brussel komen, niets anders doen dan het vertrouwen van Midden- en Oost-Europeanen in het “Europese  Project” nog verder ondermijnen. Want wat te denken van de nationale afgevaardigde die naar de urenlange vergadering indommelt en tegen de ochtend een belangrijk document onder zijn neus krijgt ter ondertekening, en het liefst in het Frans? Wat te denken van de Duitse hypocriet, die voortdurend de Midden-Europeanen berispt voor hun gebrek aan solidariteit, terwijl ze domweg voor voldongen feiten worden geplaatst? Wat van de arrogantie van Frankrijk, wiens president onverholen laat blijken dat hij van de kleine volkeren maar twee dingen verwacht: zwijgen en ondertekenen? Wat kan men nog meer zeggen over de schaamteloosheid van Merkel, die thuis op professionele wijze haar tegenstanders liquideert (Thilo Sarrazin), de dictatuur van politieke correctheid helpt te verspreiden en dan, uitgerekend zij, de les leest over democratie en Europese waarden? Wat te denken van het linkse broeinest, dat in naam van het Europees Parlement onophoudelijk steeds nieuwere en woestere aanvallen op het gezond verstand, de vrijheid en de menselijke aard van de arme Europeanen pleegt?

Echter, de belangrijkste les die de inwoners van Midden- en Oost- Europa dit jaar hebben geleerd, is deze: de zgn. ‘nieuwe kans voor het Europees continent’ heeft een dusdanig politieke milieu gecreëerd waarin het perverse mechanisme met betrekking tot besluitvorming zijn gang kan gaan. Dat maakt het mogelijk om een groep landen (tegen de wil van de absolute meerderheid) een vreemd volkselement op te dringen – aantallen doen er niet toe. Men kan zich geen grovere en meer brutale aanval op de nationale soevereiniteit in vredestijd voorstellen. Zoiets zou de voormalige USSR niet eens tegenover haar “bondgenoten” in het hoofd halen. Het is niet uitgesloten dat juist deze ‘verordening’, die sommigen, niet geheel onterecht, vergelijken met het Verdrag van München, de Rubicon van de EU zal worden. Met dit verschil dat Caesar, na het oversteken van dit Noord-Italiaanse riviertje, zijn va-banque spel won. De kansen van de EU op de overwinning zijn echter niet groot.

Bron:
http://neviditelnypes.lidovky.cz
Auteur: Aleš Valenta

Vertaald uit het Tsjechisch door:
Z.B.
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Brussel, Communisme, cultuurrelativisme, demoniseren, dictatuur, Elite, EU-critici, Eurofielen, Europa, Europeanisering, Europees Parlement, Europese Commissie, EUSSR, gezond realisme, Historie, Hypocrisie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, landverraad, Linkse Kerk, Marxisme, meningsdictatuur, Midden-Europa, nieuw fascisme, Oost-Europa, Overheid, Patriottisme, politici, propaganda, Rotzakken, Socialisten, soevereiniteit, Volksvijandigheid, Vrijheid, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

11 reacties op EU als dé grootste kans?

 1. Edjan zegt:

  Goed stuk.

  De EU kan niet meer gerestaureerd worden. Men heeft te lang de bevolking genegeerd, belogen, uitgescholden, bedreigd en uitgewrongen. Nu begint een grote groep zich tegen de EU te verheffen, maar ook daar houdt de EU geen rekening mee: ze zet haar propaganda gewoon nog wat harder. Zolang ze die groep maar met alle middelen onder de 50% kunnen houden, is er niets aan de hand. Typische EU-redenatie. Wèl klagen dat de “toon” harder wordt.

  Er zit maar één ding op: deze EU moet totaal verdwijnen. Dan kunnen we misschien weer langzaam een samenwerkingsverband aangaan met landen die dat willen en alles altijd met toestemming van een ruime meerderheid van de bevolking(en).

  En ja, dat duurt lang. Maar als men dit vanaf het begin had gedaan, zou de EU over 10 jaar verder geweest zijn dan ze over 10 jaar zal zijn: dan is ze nl. vernietigd.

  Like

 2. Drs.P. zegt:

  Schengen hoorde/hoort bij het fucking plan van de zogenaamde gore “elite” ratten in brussel.
  Eerst Schengen voor elkaar zien te krijgen en daarna ongekende immigratie veroorzaken.
  Het hele gebeuren loopt volgens plan van de cabal, Europa moet kapot gemaakt worden.
  Dit plan loopt al vanaf 1975 toen er langzaamaan en later steeds sneller, steeds meer allerlei kansengroepen uit Toerkije en Maroc werden geimporteerd.

  Deze kansen mensen stonden van meet af aan boven de wet, ze konden blijkbaar doen wat ze wilden. Probeer het maar en bel 112 en zeg dat je door een maroc in elkaar geslagen bent, dan kun je over een week aangifte doen. Maar owee als je belt en zegt dat jij een maroc in elkaar hebt geslagen staan er binnen 5 minuten 5 wagens met de kit. Hoe bedoel je gelijke rechten??
  Neem Pegida, wordt volop dwars gezeten, maar demonstratie in den Haag met zwarte vlaggen wordt helemaal niets tegen gedaan.
  Het enige dat helpt is massaal naar den haag en brussel (met miljoenen) om die gasten eruit te schoppen, met als eerste twee zware alcoholisten (luxemburger en duitser) en dan als derde een gigantische smerige narcis (nl)t!

  Laat de bevrijding maar beginnen in Oost Europa, die weten wat het is om onder een slavenjuk te leven!!!
  http://depatriotten.weebly.com/

  Like

 3. Driek zegt:

  Ik heb dit zeer interessante artikel met veel aandacht gelezen.

  Like

 4. Edjan zegt:

  De afgelopen maanden zijn velen verbijsterd geweest door het besluit van Merkel om de grenzen te openen voor een enorme stroom migranten, merendeels jonge, alleenstaande moslimmannen met economische motieven. Als er verder niets gebeurt, worden dat er volgend jaar nog 2x zoveel.
  Blijkbaar is het normaal dat Merkel als een soort verlichte vorst in haar eentje dergelijke beslissingen kan nemen, maar de logica is voor veel mensen zoek. Dit gaat toch een hoop geld kosten? Waar moeten die mensen blijven? Is er werk voor ze? Gaan ze geen problemen geven? Zitten er geen terroristen tussen? Dit laatste is al gebleken wél zo te zijn.

  De verbijstering was dermate groot, dat mensen probeerden te verklaren hoe Merkel en haar paladijnen tot een dergelijke onlogische en zelfs destructieve beslissing zijn gekomen. Zo denken enkelen dat onze “leiders” een geïmplanteerde chip hebben en vanuit de ruimte worden bestuurd door een soort Big Brother. Anderen denken dat zij vermomde kwaadaardige wezens uit de vierde dimensie zijn of door de duivel bezeten.

  Veel mensen noemen onze “leiders”naïef. Onder naïviteit wordt verstaan een verwrongen idee van christendom en humanisme. We moeten heel de dag doende zijn met te vergeven en de andere wang toe te keren en te helpen. En dan niet naar onze eigen familie, vrienden of vaderlanders toe, maar toch vooral naar vreemdelingen en met name moslims en negers, waarvan wel beweerd wordt dat wij die ooit onderdrukt zouden hebben. Dergelijke naïeve mensen vallen flauw bij woorden als: grenzen, verdedigen, beschermen en vooral bij alles wat met strijd te maken heeft. Het zijn mensen die in mooie huizen in dure wijken wonen en ‘s ochtends met de oto naar kantoor rijden om hun mooie baan te doen en ’s avonds gauw terug naar hun veilige stulpje. Buitenlanders kennen zij alleen van hun volledig verzorgde vakantiereizen. Dat noem ik geen naïviteit maar hersenvervetting.

  Onze leiders zijn niet naïef, noch gek: want met die kenmerken wordt of blijf je geen politicus. Een belangrijk kenmerk van een politicus is dat hij altijd zal proberen alles zoveel mogelijk voor zijn eigen doeleinden te gebruiken. Zo ook dus waarschijnlijk met de migrantenstromen.

  Ik verdenk onze EU-“leiders” er dan ook van de migrantenstromen te gebruiken voor eigen doeleinden. De sociale onrust en de aanslagen die er uit voort (zullen) vloeien, maken de bevolking bang en die angst kan men gebruiken. Men zal stellen dat men efficiënter kan optreden tegen terrorisme met gecentraliseerde instellingen. Dus komt er een centrale politie, meer controle, controle op internet, daar kunnen we op wachten. Een financiële unie is er al, de politieke unie kan nu versneld doorgedrukt worden. Nog een centraal leger en de superstaat EU is bijna klaar. En dat alles zonder enige werkelijke inspraak.

  De EU wordt een dystopie zonder democratie, met totale controle door de overheid: een dictatuur en een politiestaat.

  Like

 5. Jules Vismale zegt:

  Een verandering aan een spreuk die Julius Caesar gebruikte en thans voor het EU-monster opgaat opdat deze in Europa ging overheersen: “Hij kwam, hij zich en ging uiteindelijk ten onder!” De EU is gewoon zichzelf aan het vernietigen met zijn grootheidswaanzin, verdeeldheid, hebzucht en machtslust en steeds meer Europeanen keren er zich van af, zelfs groepen moslims, vluchtelingen en asielzoekers die zichzelf niet kunnen verenigen met de Europeanen!

  Like

 6. jungleelephant zegt:

  Mijn enigste hoop en wens voor 2016 is dat de EU implodeert!

  Like

 7. gielah zegt:

  Dat zichzelf vernietigen van de #EU gaat wat mij betreft véél te langzaam.
  Al dat gebroddel en het hier toelaten van half Islamia kost kláuwen met geld… dat we voor betere dingen kunnen gebruiken.

  Kan dat ineenstorten van het genootschap der ongekozen machtswellustelingen alstublieft tussen nu en 1 januari 2016 plaats gaan vinden….. pronto pronto ?
  We hebben.. erna… namelijk nog decennia lang nodig om alle linkse gekken en – ambtenaren opzij te schuiven en om normale common sense mensen in hun plaats aan te stellen.
  Ik wil graag aan het opschonen.. en al dat Brusselse gedoe, dat tóch geen toekomst heeft…. kost tijd en geld.

  Like

 8. Republikein zegt:

  Tsa, ik kan er wel een A4tje aan besteden, het komt hierop neer!
  Bert, hoe kom je toch aan die voortreffelijke info?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s