“Wie zijn heden verprutst, is de slaaf van zijn toekomst” (Seneca)

Screenshot_39

Standbeeld van Lucius Annaeus Seneca (4 v. Chr. – 65 na Chr.) in zijn Spaanse geboorteplaats Córdoba.

(Door: Wim van Schaik)

Cor Stoker heeft in een scherp artikel (2004) gezegd dat in Nederland regeren verworden is tot ‘vooruitzien in de achteruitkijkspiegel’. Leren van onze fouten heet dat. Iets wat trouwens zelden of nooit gebeurt. Toch worden er voortdurend beslissingen genomen met ingrijpende gevolgen voor de lange termijn. Hoe komen die tot stand?

Wat we gelijk al kunnen vaststellen is dat belangrijke beslissingen steeds worden genomen zonder de wil van het volk te raadplegen. Wordt er wel naar de wil van het volk gevraagd, dan wordt deze wil vervolgens genegeerd. Volgens onze regenten weet het volk niet wat goed voor het volk is en moeten we voor weloverwogen beslissingen bij de beroepsbeslissers zijn. Hoezo weloverwogen? Aan het ongehinderd binnen laten dringen van ‘vluchtelingen’ ligt toch, mag ik hopen, geen weloverwogen beslissing ten grondslag? Dat zou betekenen dat men er weloverwogen op uit is ons bestaan stelselmatige te ondermijnen. Of wacht,  zou dat nu juist het Brusselse masterplan zijn? En zou al die Haagse dikdoenerij moeten verhullen dat er alleen maar naar de Brusselse pijpen wordt gedanst?

Zouden onze regenten echt weloverwogen beslissen, dan zouden ze serieus nemen wat er thans met ons land gebeurt. Ze zouden ook terugkijken en vooruitblikken. Kortom, er zou echt debat zijn zonder taboes, zoals het uitspreken van het i-woord islam. En alle (eerlijke) cijfers zouden op tafel komen.

Cesare Ripa (ca. 1560 – ca. 1622) is de auteur van Iconologia, een succesvol en invloedrijk emblemataboek (afbeeldingen met  korte spreuken). Hij schetst daarin het weloverwogen beslissen als een driekoppig creatuur met wolven-, leeuwen- en hondenkop, die respectievelijk naar verleden, heden en toekomst kijken.

‘Het verleden kan ons als voorbeeld dienen om te letten op wat naties, volkeren of personen al geleden hebben. Uit de ondergang van een ander kunnen we leren waarvoor we moeten oppassen en waar we verre van moeten blijven.

De tegenwoordige tijd dient om goed te beseffen waarmee we bezig zijn, om ervoor te waken dat wij niet doen wat ons nu goed of prettig lijkt, maar wat het gezond verstand oordeelt en wat ons op termijn het goede en niet het kwaad brengt.

De toekomst vraagt een vooruitziende blik, opdat men niet zorgeloos en zonder op de gevolgen te letten iets ter hand neemt, maar dat men alles weloverwogen doet, teneinde wij onze eer, goede naam en faam niet verliezen.’

Laten we de strategie van Ripa eens op de gang van zaken rond de ’vluchtelingen’ toepassen. Van sterk, krachtig en niet aarzelend handelen in het heden is bij Rutte c.s. niets, maar dan ook niets te merken. We zien meer een soort damage control. En kijken naar verleden of toekomst? Ho maar!  Zou dat wel zo zijn, dan hadden de ervaringen met de integratie (= niet integreren dus) van moslims aanleiding moeten zijn de huidige vluchtelingenstroom van meet af aan een krachtig halt toe te roepen. Dan hadden ze bij ‘gidsland’ Zweden het donkere toekomstperspectief gezien en zouden ze als de wiedeweerga onze grenzen gesloten hebben.

Onze regenten verrekken het om te kijken. Als ambtenaren tijdens een studiereis door ‘kansarme’ jongeren in elkaar geslagen worden, trekken ze daar geen lessen uit. Als megalomaan Zweeds ‘asiel’ beleid zo hard in het gezicht van de linkse volksverraders ontploft dat ze andere landen moeten smeken hun troep op te ruimen (Hé Samsom! Er is dus wel degelijk een bovengrens…), leren ze daar niks van. Zelfs brute slachtingen in Parijs brengen hen niet bij zinnen.

Alle symptomen wijzen erop dat we te maken hebben met fanatieke multicul gelovigen. En de ware gelovige is altijd ‘blind voor de uitkomst’. De multicul droom mag niet verstoord worden. Koste wat het kost moet ons land volstromen met onze cultuur vijandige vreemdelingen. Hoeveel slachtoffers moeten er eerst in Nederland vallen voor de oogkleppen af gaan? Ooit moet er zo’n moment komen, maar dan zal het, vrees ik, te laat zijn. Want, wie zijn heden verprutst, zal de  slaaf van zijn toekomst zijn.

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Weg met ons!", Krankzinnigheid, Multiculti, politici. Bookmark de permalink .

11 reacties op “Wie zijn heden verprutst, is de slaaf van zijn toekomst” (Seneca)

 1. C.A.Barstow zegt:

  De beste man had toekomst visioenen, dat is wel duidelijk.
  In politiek Den Haag wordt heden ten dage door bijna iedereen met man en macht gewerkt om het heden van ons land te verprutsen en te verkwanselen, om het op z’n Hollands te zeggen dit land wordt op het ogenblik volledig naar de verdommenis geholpen.

  Like

  • Edjan zegt:

   Nu was Seneca stoïcijns dus hij zou zich er niet over opgewonden hebben. Je moet het maar kunnen!
   Maar inderdaad: het land, Europa wordt naar de kloten geholpen en het lijkt net alsof het ze niet snel genoeg kan gaan.

   Like

 2. Ron zegt:

  Mijn complimenten voor dit uitstekende verhaal.

  Hier zouden de regenten in den Haag wat van kunnen leren.
  Helaas zijn ze in den Haag of te stom om voor de duvel te dansen, of dusdanig kwaadaardig dat deze wolven in schaapskleren door een snelle volksopstand verdreven moeten worden.

  Like

  • Hendrik M. zegt:

   “Lezing: Something wrong?! De rol van de islam bij het behandelen van psychische aandoeningen.”
   Een cursus om door inteelt gestoorden jihad bereid te maken of zo?
   Meneer Jan Wandelaar, wacht uw verslag in spanning af…

   Like

 3. Pingback: “Wie zijn heden verprutst, is de slaaf van zijn toekomst” (Seneca) | Rechtsaf doorzee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s