Oekraïne: Washington´s prutsers ruïneren het land

Screenshot_17

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

Veel geschreeuw en weinig wol – zo zou je de Amerikaanse betrokkenheid in de Oekraïne kunnen noemen. Wie opportunistische oligarchen aan de macht helpt, mag zich over hun totale falen niet verwonderen. De bevolking van het land evenals, op politiek niveau, Rusland en de EU mogen hiervan de gevolgen dragen.

De hele Maidan-operatie van het Westen, waarmee de politieke mislukkelingen Porosjenko, Jatsenjoek, Klytsjko & Co. aan de politieke top van de Oekraïense staat werd gespoeld, ontpopt zich in toenemende mate als dure onderneming, waarvan de kosten-baten rekening voor de Amerikaanse initiatiefnemers en hun Europese vazallen niet opgaat. Al die vele miljarden dollars en euro´s sijpelen weg in het corruptiemoeras van het land – en in de bloedige burgeroorlog, die in het oosten van het land woedt.

Dat is daar een drama. Ex-president Viktor Janoekovytsj mag dan weliswaar geen voorbeeldpresident geweest zijn, desondanks ging het de mensen tijdens zijn ambtstijd duidelijk beter. De betrekkingen met Rusland waren goed en ook met de EU vond enige toenadering plaats, hoewel het associatieverdrag – dat hem uiteindelijk zijn functie kostte – zich uiteindelijk ontpopte als economische valstrik voor het land. Maar zo gaat dat wanneer je (zoals bij TTIP) ambtenaren verdragen laat uitwerken die daarna niet per se bij onderhandelingen het beste voor het land eruit halen.

Maar datgene dat de huidige Oekraïense leiding politiek noemt, is niets anders dan het te gronde richten van het hele land. Tegen leidende politici – o.a. tegen minister-president Jatsenjoek – wordt onderzoek gedaan wegens corruptie, het land staat voor een bankroet (terwijl de oligarchen hun zakken blijven volproppen), de nationale munt hryvnja vecht tegen devaluatie, de economische prestatie per hoofd van de bevolking daalde naar het niveau van Derde Wereldlanden, het oosten van het land verzinkt in burgeroorlog, terwijl in het Westen van het land diverse fascistische groeperingen de politieke macht naar zich toe trekken.

De leiding in Kiev zou hervormingen moeten invoeren – ofwel: het land vrijgeven voor plundering door Amerikaanse concerns. Maar hervormingen, welke dan ook, zijn in de verste verte niet te zien. Integendeel: de vriendjespolitiek en de corruptie bereiken steeds opnieuw nieuwe dimensies. En terwijl men het bij de – altijd nog goedmoedige – Russen bedorven heeft, piekert men er in het Westen niet over om de rol van sponsor over te nemen. Want terwijl Moskou minder monetair, maar veelmeer politiek-strategisch denkt, geldt in Berlijn, Brussel, Londen en Washington nog steeds het principe dat de tegenprestatie gewoon ook van financiële respectievelijk economische aard moet zijn. Het gaat per slot van rekening om winsten.

Maar wie een professioneel toneelstuk wil ensceneren, heeft gewoon ook goede acteurs nodig – geen amateurs zoals diegenen die op dit moment het eerste bedrijf van het Oekraïense drama uitvoeren. Anderzijds: wat kun je ook van Washington & Co. ook verwachten? Andere toneelstukken, zoals die in Afghanistan, in Irak of in Libië, zijn er schoolvoorbeelden van dat de trans-Atlantische strategen er een handje van hebben om steeds “een greep in het toilet” te doen.

Maar ook al zijn deze prutsers in Washington prutsers, de geopolitieke effecten – vooral op de relatie van de Europeanen tot Rusland – een uitermate negatief effect, waarvoor nu door beide zijden, aan deze en de andere kant van de Oekraïne, het gelag betaald moet worden. Het ergst zijn echter de mensen in de Oekraïne de dupe, die nu in een klimaat van angst, onveiligheid, haat en wanhoop moeten leven.

Bron:
www.contra-magazin.com
Auteur: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Europa, EUSSR, Graaien, Oekraïne, Rotzakken, Rusland, Volksvijandigheid, VS. Bookmark de permalink .

9 reacties op Oekraïne: Washington´s prutsers ruïneren het land

 1. DonnaDolce zegt:

  Die prutsers doen het wereldwijd en zo ook de overheden…..

  Like

 2. Hendrik M. zegt:

  Overal waar Obama, USA, CIA of €U zich mee bemoeien gaat het vaut.
  We worden hier door zo ongeveer alle media opgestookt tegen Rusland en Poetin.
  Raak er steeds meer van overtuigd dat MH 17 door Oekraïne / CIA neergehaald is…
  We worden belogen en bedrogen!

  Like

 3. john zegt:

  Waar is de podiumspringer verhofstad gebleven ?

  Like

  • janchik zegt:

   @John
   Naar ik uit welingelichte bron heb vernomen is hij op bezoek bij de tandenfee om zich een geheel nieuw gebit te laten aanmeten. Kan ie makkelijk doen van het bij elkaar gestolen EU geld.

   Like

 4. Pingback: Oekraïne: Washington´s prutsers ruïneren het land | Rechtsaf doorzee

 5. janchik zegt:

  Mijn vrouw is nu net een paar weken terug en volgens haar broeit het behoorlijk daar, dus ik vermoed dat we binnenkort weer een Maidan zullen krijgen als het wordt toegestaan door de USA. Maar eerder denk ik dat de fascisten van PraviiSektor en Svoboda met behulp van de Azov moordenaars de totale macht in Kiev zullen grijpen. En geloof me dan is de burgeroorlog compleet.

  Like

 6. kruisridder zegt:

  De politiek hier heeft hetzelfde handelspatroon als die in de VS. Ik hoop niet dat ze ook nog eens de grote fout maken die nazi-regering in Oekraine terwille te zijn als het op oorlog aankomt met het sturen van militairen. Ik hoop dat de Russen dan Oekraine binnenvallen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s