Rusland ziet gevaar van een door het buitenland beraamde revolutie

Screenshot_9

(Vertaling: E.J. Bron)

Rusland heeft haar nieuwe veiligheidsdoctrine uitgebracht en noemt daarin een zogenaamde kleurenrevolutie als groot risico. De doctrine is een reactie op de door het Westen ondersteunde putsch in de Oekraïne en de daaropvolgende verscherping van de militaire doctrine van de NAVO.

Rusland ziet haar veiligheid bedreigd door buitenlandse groeperingen, organisaties en NGO´s. Deze groeperingen zijn actief in het voormalige Oostblok om zogenaamde kleurenrevoluties teweeg te brengen – dus net zo lang te agiteren tot een regering ten val wordt gebracht. Anders dan wordt beweerd door het Amerikaanse persbureau is de nieuwe doctrine van de Russen echter niet in de eerste plaats tegen de VS gericht – tenminste, als je het bericht van het Russische staatspersbureau TASS leest. Volgens TASS spreekt de doctrine van “radicale nationalistische en religieusextremistische ideologieën”, die “buitenlandse en internationale structuren op zowel economisch als financieel terrein” vertonen, en “erop gericht zijn de eenheid en territoriale integriteit van Rusland te schenden”. Zulke bewegingen zouden leiden tot de “vernietiging van de traditionele geestelijke en morele waarden van Rusland.” De versie van Reuters onder de titel “Rusland kwalificeert de VS als bedreiging voor de nationale veiligheid” kan als – mogelijk onbedoelde – interpretatie van Reuters worden gezien dat de VS achter zulke kleurenrevoluties zouden kunnen zitten.

Reuters en TASS berichten in principe gelijkluidend: in een met Oud & Nieuw door president Vladimir Poetin ondertekend strategiepapier staat dat Rusland´s rol bij de oplossing van wereldwijde problemen en internationale conflicten zou zijn toegenomen. Het zelfstandige handelen in zowel de binnenlandse als buitenlandse politiek zou tegenacties van de VS en hun bondgenoten hebben opgeroepen, die hun dominantie in de wereldpolitiek zouden willen verdedigen. Dat opnieuw zou de politieke, economische en militaire druk op Rusland verhogen. Het strategiepapier vervangt een versie uit 2009, waarin noch de VS nog de NAVO genoemd werden.

De reden voor de nieuwe Russische veiligheidsdoctrine zijn de gebeurtenissen die in het jaar 2014 tot de omwenteling in de Oekraïne hadden geleid: de VS en de EU zouden in de Oekraïne een “grondwet-vijandige putsch” hebben ondersteund, staat er in het papier. Dat zou geleid hebben tot een diepe scheuring in de Oekraïense bevolking en een militair conflict. De uitbreiding van de NAVO zou eveneens een bedreiging voor de veiligheid van het land zijn.

Het Westen betwist iedere medewerking aan de putsch, hoewel er authentieke telefoonprotocollen van de Amerikaanse gevolmachtigde Victoria Nuland bestaan, waarin ze zich sterk maakt voor de huidige minister-president Arseni Jatsenjoek. Een actueel onderzoek van de universiteit van Ottawa onderbouwt aan de hand van duizenden beoordeelde bewijzen de zienswijze van Moskou over het bloedbad van Maidan: het onderzoek komt tot de conclusie dat niet de toenmalige regering achter de schoten van scherpschutters zou hebben gezeten, maar dat deze doelbewust door de door het Westen ondersteunde oppositie werden ingezet om de regering ten val te brengen.

Het Russische document komt echter heel laat – waaruit men kan concluderen dat Poetin tot het laatste moment had gehoopt om de betrekkingen met het Westen weer te normaliseren. Dat bevestigde ook de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger enkele weken geleden. Kissinger had na persoonlijke gesprekken met Poetin niet de geringste signalen van Russische zijde gezien om een nieuwe Koude Oorlog te beginnen.

Intussen hebben echter zowel de NAVO als Duitsland hun desbetreffende militaire doctrine veranderd. Beide noemen Rusland nadrukkelijk als vijandbeeld. Een antwoord van de Russen op deze positionering was eigenlijk al lang noodzakelijk.

Syrië wordt in het document, dat als basis dient voor de strategische planning van de verschillende veiligheidsorganen, niet genoemd. Sinds 30 september voert Rusland luchtaanvallen in nauw overleg met de VS uit. Ze zijn tegen verschillende extremistische groeperingen gericht. Poetin en Obama zijn het er in september over eens geworden om gemeenschappelijk op te treden in Syrië.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de
DWN

 

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, NAVO, Rusland, Verenigde Staten. Bookmark de permalink .

17 reacties op Rusland ziet gevaar van een door het buitenland beraamde revolutie

 1. Edjan zegt:

  wil graag een aanvulling doen. Vaak worden externe vijanden opgevoerd als er interne moeilijkheden zijn. Bijvoorbeeld een dalende populariteit, economische of sociale probemen. Ik zeg niet dat het zo is, noch zeg ik dat het de enige reden zou zijn, maar het zou mee kunnen spelen.

  Like

 2. Harry zegt:

  Heb de overtuiging om Putin een enorm stuk geloofwaardiger te vinden dan die Obonobo .
  En de feiten die welhaast dagelijks doorsijpelen sterken me iedere dag in die opvatting .
  Typisch toch , het maakt niet eens zoveel uit welke president er in Amerika zit , ze lijken er allemaal op uit om elders zoveel mogelijk ellende te veroorzaken .
  Alleen die zwarte klootzak spant wel de kroon !

  Like

 3. Hendrik M. zegt:

  Rusland wordt gedemoniseerd door €U en USA….
  Onze media doen daar volop aan mee…
  Zie hiervoor m’n reactie: https://ejbron.wordpress.com/2016/01/02/gb-jongeren-die-de-regering-bekritiseren-zijn-extremisten/#comment-408961

  Like

 4. Pingback: Rusland ziet gevaar van een door het buitenland beraamde revolutie | Rechtsaf doorzee

 5. Edjan zegt:

  Je kunt moeilijk heel lang boos blijven op de Russen als je zoiets leest:

  Een Rus die dood was verklaard nadat hij teveel wodka had gedronken op een feest, ontwaakte uit zijn roes, ontdekte dat hij in het mortuarium lag en besloot direct terug te keren naar het feestje.

  Like

 6. Avidia zegt:

  Edjan, geweldig.

  Like

 7. kruisridder zegt:

  Vooral Duitsland ziet graag vijanden. Als meest agressieve natie van Europa zijn ze twee wereldoorlogen begonnen en zijn ze bezig de derde op te starten. Ze hebben aan 50 miljoen doden in de laatste oorlog kennelijk nóg niet genoeg……

  Like

  • Qvic zegt:

   De eerste wereld oorlog is Duitsland niet begonnen, heeft wel onterecht de schuld gekregen.

   Like

   • Edjan zegt:

    Eens. Duitsland was aan verdragen gebonden net als alle andere Europese landen. En je zou zelfs kunnen stellen dat de vredesvoorwaarden na de eerste WO dermate ongunstig waren voor Duitsland dat een tweede WO niet onlogisch was. Maar ik begeef me op glad ijs.
    Enig verband met de huidige gebeurtenissen zie ik niet. Aan een collectief schuldgevoel bij de Duitsers heb ik nooit echt geloofd. Dat schuldgevoel kwam pas in de 60er jaren en bestond voornamelijk uit zware woorden als “Vergangenheitsbewältigungverpflichtung” en zo. Uitzonderingen daargelaten, natuurlijk.

    Like

 8. carthago zegt:

  Putin blijft een zelf gecreëerde tsaar, en de tirannie in Rusland is ook niet te onderschatten . Wat ik wel waardeer in putin is dat ie zich niet laat intimideren noch aanvallen door islambarbaarden en de Turkse hitler,en flink te keer gaat tegen de eu en usa nazi’s . Die standvastigheid is als een mooie droom in vergetelheid geraakt in de nieuwe eu .

  Like

 9. Guardiacivil zegt:

  Iedereen vergeet dat een machtig apparaat als de CIA zijn voorbereidend werk doet in conflikten om een oorlog te starten. En overal en telkens weer bleek de CIA trainingen te verrichten aan bepaalde partijen of wapens te leveren voor een dermate aanslag dat het olie op het vuur was. Telkens weer probeert de CIA het Witte Huis te adviseren wat goed is voor Amerika en de NWO om belangen uit te breiden of te verdedigen. Telkens weer is de CIA in het wereldschaakspel. Volgens mij is de CIA onderdeel geworden van het NWO als machtig wapen om hun doelstellingen waar te maken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s