VIDEO: Het Romeinse Rijk en de EU – een parallel

 
(Door: “TheSargon87” – Vertaling: E.J. Bron)

Over de miskende parallellen tussen twee heerschappij-systemen in het verleden en het heden.

Uit het mislukken van het Romeinse wereldrijk kunnen enkele lessen voor ons heden worden afgeleid. Sinds de Klassieke Oudheid bestonden er enkele grote rijken die probeerden Europa (of delen van Europa) sluipend, maar meestal met geweld, onder hun visie te verenigen en de staten en volkeren geen of slechts beperkte soevereiniteit toe te staan. Zo´n proces maken we nu opnieuw mee in de vorm van de “Europese Unie”. Net zoals eens het wereldrijk van de oude Romeinen volgt ze een expansieve koers, die heel Europa onder één visie, onder één instituut, moet besturen en haar lotgevallen dient aan te sturen. Een koers die niet in naties en volkeren denkt, maar zijn machtsaanspraak op imperialistische wijze over de grenzen van de naties heen schuift. Het recht op zelfbeschikking van de verschillende volkeren wordt door beide systemen gezien als bedreiging van de eigen macht.

Terwijl het mislukken van veelvolkeren rijken zonder gemeenschappelijke nationale visie aantoont hoe breekbaar en onzeker zulke experimenten uiteindelijk zijn. dit leerde de geschiedenis ons in het Romeinse Rijk, in Tsjecho-Slowakije (tweemaal), in de Sovjet-Unie, in Oostenrijk-Hongarije, in Joegoslavië, in de Oekraïne. Verder nog in België, Spanje, Groot-Brittannië enz. Overal daar waar verschillende naties en ook confessies onvrijwillig onder een dak werden gedwongen, kwam en komt het onvermijdelijk tot belangenconflicten, die zich kunnen uiten van spanningen via onlusten tot aan uitgegroeide burgeroorlogen toe.

Het multinationale denken en het expansieve streven naar de macht zijn echter slechts twee fatale bestanddelen die het Romeinse Rijk en de EU verenigen. Een wezenlijke les die aanzienlijk bijdroeg aan de ondergang van het Romeinse wereldrijk wordt door de EU eveneens miskend:

Het Romeinse Rijk mislukte mede daarom, omdat het niet in staat was om de verschillende volkeren te integreren en een “cultuur van de tolerantie” in het kader van zijn toenemende zwakte onderhield. Toen in het jaar 375/376 de bestorming van Europa door de Hunnen begon, drongen talrijke Germaanse stammen op naar de Romeinse grenzen en eisten als vluchtelingen binnengelaten te worden en bescherming van Rome. In het geloof in de eigen welvaart en de eigen superioriteit liet Rome de gotische vluchtelingen hun gang gaan, die zich in het oosten van het rijk vestigden. De legerscharen van de Germanen, die noch verzorgd noch geïntegreerd konden worden, rebelleerden echter na enkele jaren tegen de Romeinse heerschappij.

In de Slag bij Adrianopel (9 augustus 378) konden de binnengelaten Germanen het leger van de Romeinen vernietigend verslaan. Deze verzwakking van Rome, veroorzaakt door massa-immigratie en ontbrekende nationale verbondenheid in het Romeinse staatsgebied, breidde zich uit en leidde daarna tot een verdere ondermijning van de Romeinse grenzen, die met de herhaaldelijke Germaanse verovering van de wereldhoofdstad Rome het einde van het wereldrijk inluidden. Staatsconstructies zonder gemeenschappelijke, culturele, nationale, ideële of religieuze fundamenten zijn altijd kwetsbaar en instabiel.

Dit besef weerspiegelt zich eveneens in de figuur van Arminius (Hermann), de vorst van de Cherusken. Als zoon van Germaanse ouders groeide hij in het hoge gezelschap van Rome op, verwierf het Romeinse staatsburgerschap en werd officier. Hij leefde als een romein onder de Romeinen. Hij was echter geen Romein, maar bleef ondanks de volledige integratie in de samenleving van Rome altijd een Germaan. Als zodanig smeedde hij een bondgenootschap van Germaanse stammen om de eigen Romeinse strijdkrachten in de Slag bij het Teutoburger Woud (9 tot 11 september in het jaar 9 na Chr.) totaal te vernietigen. Bloed is dikker dan water, afkomst is sterker dan alle papieren en identiteitsbewijzen. Dit nationale aspect wordt door de voorstanders van de “Verenigde Staten van Europa” consequent ontkend en daardoor, ook ten nadele van zichzelf, miskend.

Bron:
www.youtube.com
Auteur: “TheSargon87”

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

h/t “Jan”

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Europa, EUSSR, Historie, Nationalisme, Patriottisme, soevereiniteit, Volksvijandigheid, Vrijheid, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

5 reacties op VIDEO: Het Romeinse Rijk en de EU – een parallel

 1. Hendrik M. zegt:

  Moge het duidelijk zijn dat ‘onze’ landverraders regering snel weg moet en we uit die €U moeten.
  We zijn nu nog bij machte de mohammedanen huiswaarts te zenden.

  Like

 2. Jan zegt:

  EU: Politiek Nederland leidt tot totale ineenstorting westerse civilisatie

  Juncker: ‘Nederlands nee kan leiden tot continentale crisis’

  Een Nederlands nee tijdens het Oekraïne-referendum op 6 april ‘kan de deur openen naar een grote continentale crisis’. Dat zegt Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, in een interview met NRC.

  Rusland zou de vruchten plukken van een gemakkelijke overwinning’ als de Nederlandse kiezer het associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU afwijst. ‘Ik heb geen kritiek op het politieke systeem in Nederland, of op deze mogelijkheid om zich uit te spreken, maar ik zeg wel: kijk uit, dit kan het evenwicht in Europa veranderen.’

  Volgens Juncker zou het koren op de molen zijn van populisten die de EU willen opblazen. ‘Laten we het referendum niet veranderen in een referendum over Europa’, zegt Juncker. ‘Ik hoop van harte dat [Nederlanders] niet nee zullen zeggen om redenen die niets met het verdrag zelf te maken hebben.’

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/juncker-nederlands-nee-kan-leiden-tot-continentale-crisis~a4221578/

  Like

 3. Edjan zegt:

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/24974059/__Juncker__grote_crisis_door_nee__.html

  Juncker begint te dreigen. Nederlanders móeten voor het associatieverdrag stemmen bij het referendum, anders oorlog met Rusland, populisten worden sterker, wat ik nog mis is dat het licht zal uitgaan.

  Wat Rusland betreft: af en toe zou ik HAAST wensen dat ze ons komen bevrijden van de EU dictatuur (hoewel ik vrijwel zeker weet dat we er niet op vooruit zouden gaan) en de populisten mogen van mij nog een héel stuk sterker worden (bijv 52%)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s