Voor de islamitische broederoorlog – Saoedi-Arabië tegen Iran betekent: soennieten tegen sjiieten

Screenshot_34

(Door: Peter Orzechowski – Vertaling: E.J. Bron)

Gevaarlijke escalatie in de gevaarlijkste regio ter wereld: In Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië, wordt sjeik Nimr al-Nimr, de geestelijk leider van de sjiitische minderheid in Saoedi-Arabië en de enige Saoedische ayatollah, terechtgesteld. In Teheran, de hoofdstad van Iran, bestormen Iraanse radicalen de ambassade van Saoedi-Arabië en steken deze in brand. Riyad verbreekt de diplomatieke betrekkingen met Iran. Is het oorlog tussen de leidende macht van de soennieten, Saoedi-Arabië, en de leidende macht van de sjiieten, Iran?

Kopp-Online

Al maandenlang voeren de beide regionale machten plaatsvervangende oorlogen om de hegemonie in Jemen, Irak en vooral Syrië. Slaan deze plaatsvervangende oorlogen nu om in de rechtstreekse confrontatie tussen de soennitische en de sjiitische hegemonie?

“Beide landen zullen alles in het werk stellen om hun plaatsvervangers en hun activiteiten te versterken, wat alleen nog maar meer conflicten met zich mee zal brengen”, citeert de “New York Times” een Amerikaanse regionale deskundige. “Het is een verontrustende escalatie”, bevestigt de Midden-Oostenspecialist Michael Stephens van het Royal United Services Institute (RUSI) uit Londen. “Ze heeft enorme gevolgen voor de mensen in de regio, en de spanningen tussen de beide partijen betekenen dat de instabiliteit in de hele regio zal voortduren.”

De escalatie tussen Riyad en Teheran heeft prompt de woede tussen soennieten en sjiieten aangewakkerd: aanvallen op soennitische moskeeën in Irak, schrille geluiden van Hezbollah-chef Hassan Nasrallah in Libanon, applaus voor de breuk van Saoedi-Arabië met Iran van de soennitische Jaish al-Islam-rebellen in Syrië.

Toen in 2012 de zogenaamde “Arabische Lente” vanuit Bahrein naar de overwegend sjiitisch bevolkte Saoedische oostelijke provincie oversloeg, was al-Nimr aan het hoofd van de beweging gaan staan, gelijkberechtiging voor de sjiieten van Saoedi-Arabië geëist en het regime in Riyad scherp bekritiseerd. Vroeger stond hij ooit dichtbij de radicaalislamitische ayatollah Khomeini – maar kennelijk nooit tot geweld opgeroepen.

Dat al-Nimr nu samen met de terroristen van Al-Qaida werd terechtgesteld, bevat ook een boodschap: sjiitisch verlangen naar gelijkberechtiging geldt voor Riyad als terreur, sjiitische dissidenten gelden als agenten van Teheran. Dialoog en overeenstemming zijn uitgesloten.

De angsten van Saoedi-Arabië

Riyad´s nieuwe agressieve koers valt samen met het net een jaar oude regentschap van koning Salman en zijn onervaren zoon en plaatsvervangende kroonprins, die de rollen vervult van minister van Defensie en minister van Economische Zaken: het afgelopen jaar werden in Saoedi-Arabië minstens 157 personen terechtgesteld, meestal met het zwaard en in het openbaar, zoveel als in 20 jaar niet meer. Geen toeval: het regime en het wahabitische establishment in Riyad vrezen dat de door hen gesteunde terreurbeweging ISIS zich ook tegen hen zou kunnen keren.

De ideologie van de “Islamitische Staat” onderscheidt zich “in veel opzichten niet van het Saoedische wahabisme”, schrijft de “Neue Zürcher Zeitung”. De vele executies zouden”wellicht een poging zijn om conservatieve Saoedi´s te bewijzen dat het koninkrijk een echtere islamitische staat is dan iedere andere”, observeerde het Londense weekblad “The Economist” al meer dan een jaar geleden. Met de executie van al-Nimr wilden de Saoedi´s nu demonstreren dat zij de strijd tegen de sjiieten minstens zo serieus nemen als de “Islamitische Staat” en zelfs in de aanval gaan, geeft de “Washington Post” een Midden-Oosten-deskundige weer.

Uitgerekend in de overwegend sjiitische oostelijke provincie bevinden zich de grootste olievoorraden van Saoedi-Arabië. Maar ook onder de soennieten in het land neemt de kritiek toe: omdat Riyad zelf de olieprijs heeft laten kelderen, moet het nu een streep halen door subsidies, de benzine- en energieprijzen verhogen, de gulle verzorgingsstaat ombouwen en het olie-koninkrijk losmaken van de afhankelijkheid van olie. Meer dan de helft van de bevolking is jonger dan 25 jaar, meer dan vier en een half miljoen jonge Saoedi´s komen de volgende jaren de arbeidsmarkt op – waarvoor hen in principe de opleiding en kennis ontbreken, bericht het Londense dagblad “Financial Times”. Een heel gelijksoortige probleemcocktail heeft elders in de regio geleid tot de opstanden van de zogenaamde “Arabische Lente”.

Als de Saoedi´s tegen Iran mobiliseren, zolang ze dat nog kunnen, dan wordt het conflict tussen soennieten en sjiieten verscherpt, thuis en in de hele regio. Voor de oorlogen in Jemen, Syrië en Irak betekent dat niets goeds. En al deze oorlogen kunnen snel tot een rechtstreekse confrontatie tussen Saoedi-Arabië en Iran leiden.

Soennieten tegen sjiieten – het explosieve schisma

De splitsing van de islamitische gemeenschap in soennieten en sjiieten is in de eerste plaats het gevolg van de politieke strijd om de rechtmatige opvolging van de profeet Mohammed na diens dood in het jaar 632.

De naam “soenniet” is afgeleid van het Arabische woord “soenna”, de overgeleverde handelingswijzen van de profeet Mohammed. De soennieten vormen de meerderheid van de op dit moment wereldwijd 1,5 miljard moslims (circa 85%). De in Saoedi-Arabië overheersende ultraconservatieve stroming van het wahabisme vormt een minderheid binnen de soennitische islam en is sterk anti-sjiitisch ingesteld.

De naam “sjiieten” daarentegen is afgeleid van shīʻat ʻAlī, een uitdrukking die in het Arabisch “Partij/volgelingen van Ali” betekent. De sjiieten vertegenwoordigen met 10 tot 15% de op één na grootste islamitische stroming.

In Iran, Irak, Bahrein en Azerbeidzjan vormen sjiieten de bevolkingsmeerderheid. Spanningen en onlusten bestaan al jaren in de landen, waarin sprake is van belangrijke sjiitische minderheden: in Libanon bijvoorbeeld, waar soennieten en sjiieten elk bijna een derde deel van de bevolking uitmaken; in het oorlogsland Jemen, dat ongeveer 65% soennieten en 35% sjiieten telt; in Afghanistan, waar 80% soennitisch is en 20% sjiitisch; ook in Pakistan, waar 25% van de burgers zich bekent tot de sjiitische geloofsrichting; en in Saoedi-Arabië, waarin tot 15% sjiieten wonen. Van daaruit zou zich ook een sjiitische opstand over de Golfstaten Koeweit en Oman kunnen uitbreiden, waarvan de bevolking voor bijna een derde deel uit sjiieten bestaat.

Terwijl de soennieten van mening zijn dat de religieuze en politieke leiding van de islamitische gemeenschap toekomst aan de meest vaardige onder de moslims, wijzen de sjiieten zo´n regeling af. In plaats daarvan denken zij dat Mohammed tijdens zijn leven zijn neef en schoonzoon Ali (gestorven in 661) tot zijn rechtmatige opvolger heeft benoemd.

De sjiitische opvatting dat alleen de lijfelijke nakomelingen van Ali als de ware leiders (Arabisch: imām) van de hele islamitische gemeenschap gelden, is voor de soennieten onacceptabel. Dientengevolge wijzen zij de verering van de imams en het voor de sjiieten essentiële geloof in de terugkeer van een verborgen imam (al-Mahdī) als onislamitisch af.

Het in de huidige Islamitische Republiek Iran overheersende regeringsconcept van de “heerschappij van de rechtsgeleerde” werd in de 20e eeuw ontwikkeld door de Iraanse geleerde ayatollah Khomeini. Als uitdrukking van een compleet nieuwe interpretatie van sjiitisch-islamitische heerschappij is dit staatsmodel tot o de dag van vandaag omstreden en wordt het door soennieten als een bedreiging opgevat.

De islamitische broederoorlog is intussen niet wereldwijd uitgebroken. Oorlogen en onlusten komen overwegend in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika voor, waar 93% van de mensen islamitisch is. De Aziatisch-Pacifische regio herbergt veel meer moslims – meer dan 60% van de ruim 1,5 miljard wereldwijd –, maar desondanks heerst daar duidelijk meer rust dan in het Midden-Oosten en Afrika. Natuurlijk: ook in Azië bestaan radicale islamitische milities en verenigingen, maar die spelen bij lange na niet zo´n grote rol als die in het Midden-Oosten. Het grootste islamitische land in Zuidoost-Azië is Indonesië met ongeveer 240 miljoen inwoners.

Wat leert ons dat? De soennitisch-sjiitische broederoorlog in het Nabije en Midden-Oosten is bewust aangewakkerd om de meest olierijke regio ter wereld te destabiliseren en daarna te beheersen.

Onopgemerkt door het publiek bestaat er een militaire doctrine van de VS, die overeenkomt met hetgeen men verstaat onder deep politics, dus een geheime agenda: de chaostheorie van Leo Strauss (1899-1973). De politieke Amerikaanse filosoof verzamelde een kleine groep studenten om zich heen, van wie de meesten later voor het ministerie van Defensie werkten. Ze vormden een soort sekte en inspireerden de Pentagon-strategie.

Toen de Amerikaanse pers er in het jaar 2003 mee begon de chaostheorie openbaar te maken, reageerde het Witte Huis met de slogan van de constructieve chaos, wat moest betekenen dat men onderdrukkende structuren zou willen vernietigen, opdat er leven zonder beperking zou kunnen ontstaan. Maar daarvoor hadden noch Leo Strauss noch het Pentagon dit begrip ooit gebruikt.

Integendeel, volgens hen moest de chaos zo zijn opdat zich niets zou kunnen structureren, afgezien van de wil van de schepper van de nieuwe orde, de Verenigde Staten.

Het principe van deze strategische doctrine is als volgt samen te vatten: het meest eenvoudig om natuurlijke bronnen van een land gedurende een lange periode te plunderen, is niet om het te bezetten, maar om de staat te vernietigen. Zonder staat geen leger. Zonder vijandelijk leger geen risico tot een nederlaag. Daarom is het strategische doel van het Amerikaanse leger en de door hem aangevoerde alliantie, de NAVO, het vernietigen van de staten. Wat er van de desbetreffende bevolkingen terecht moet komen, is niet Washington´s probleem.

Bron:
http://info.kopp-verlag.de
Auteur: Peter Orzechowski

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Historie, Iran, Islam, NAVO, Saoedi-Arabië, sjiieten, soennieten, VS. Bookmark de permalink .

19 reacties op Voor de islamitische broederoorlog – Saoedi-Arabië tegen Iran betekent: soennieten tegen sjiieten

 1. Edjan zegt:

  Onze enige hoop is dat ze elkaar eens flink gaan uitmoorden. Daardoor wordt hun verovering van Europa vertraagd. Dat geeft ons tijd. Tijd om tot bezinning te komen. De ommekeer in het denken gaat nu eenmaal langzaam.

  Maar waarschijnlijk gaan “wij” ons er daar weer tegenaan bemoeien. Wij moeten blijkbaar soennitisch worden.

  Like

 2. Hans zegt:

  inteelt vs inteelt
  Kan niet wachten.
  Bier, gehaktballen, kip leverworst *, kaas.
  TV (50″ Plasma) aan en genieten.

  * http://www.taalpartners.nl/blog/39-betekenis/93-een-kip-twee-kips

  Like

 3. Hendrik M. zegt:

  Wij de grenzen dicht en daar zoeken ze het maar uit!

  Like

 4. danny zegt:

  Weet je wat ik het grappige in deze vind?
  ze beschuldigen mekaar van onterechte executies, maar beide landen voltrekken vele executies per jaar.
  Alleen het verschil is dat, Iran sjiitisch is en SA soenitisch.
  Ze hebben beide kilo’s boter op hun hoofd en zijn zo hypocriet als wat.
  Met andere anderen woorden, de ketel verwijt de pot dat hij zwart ziet.
  Maar als zij elkaar uitmoorden heb ik er geen enkele moeite mee.
  En de rol van de verenigde nazi’s, die amper veroordelen is natuurlijk ook schijnheilig.
  Heeft natuurlijk met belangen te maken.
  Als ze het maar in hun eigen regio houden, zoeken ze het maar zelf uit.

  Als onze grenzen maar dicht blijven voor dat gespuis.

  Like

 5. Joga zegt:

  @ Hendrik M.
  Ik neem aan ,dat u dan PVV stemt. De enige mogelijkheid voor onze overleving en de ontmanteling van de EU.

  Like

 6. Ja, èn? Welke rechtgeaarde realist ligt hiervan wakker?
  Schitterende toch: Laat het onkruid elkaar maar verdelgen!
  Spaart ons de moeite en hiervan kan niemand het westen nu eens beschuldigen!
  http://depatriotten.weebly.com/

  Like

 7. Elena zegt:

  Beide landen worden geregeerd door wrede achterlijke primitieve haatbaarden.
  Vijanden van elkaar al ruim 1450 jaar.
  Laat ze maar lekker los gaan.

  Geen enkel probleem als ze elkaar tot nul..komma…nul reduceren.

  Hopelijk wordt het live uitgezonden, kan ik meegenieten onder het genot van zak chippies en cola.

  Like

 8. alidas1 zegt:

  Heerlijk toch ,laat laten ze elkaar maar afmaken hebben wij er geen last van.
  Hoe meer hoe liever .

  Like

 9. Pingback: Voor de islamitische broederoorlog – Saoedi-Arabië tegen Iran betekent: soennieten tegen sjiieten | Rechtsaf doorzee

 10. Koos zegt:

  De westerse mogendheden proberen de boel te sussen. Waarom eigenlijk? Zou het niet veel pragmatischer zijn om ze flink tegen elkaar op te stoken?

  Like

 11. Luchtpint zegt:

  Redelijk goed stuk. Alleen de laatste paragrafen verwijzen te veel naar een schimmige samenzweringstheorie. Als Iran vandaag nog door een Shah zou worden geregeerd, zou er geen vuiltje aan de lucht zijn voor de VSA, en al helemaal niet moest de situatie helemaal omgekeerd zijn: dat KSA anti-Ameikaans zou zijn en Iran nog steeds pro-Amerikaans. Feit is en blijft dat de VSA zich liever afhankelijk willen houden van een olierijke “bondgenoot” terwijl Iran door economische boycott op de knieën moet (omdat Amerikanen gewoon niet tegen hun verlies kunnen) en dat ze gewoon alles slikken van de Saoedi’s en dat gewoon onder hun neus laten gebeuren. (inclusief IS)

  Bondgenoten blijven voor hen bondgenoten, ongeacht of de Wahhabitische propaganda zich als een olievlek blijft uitbreiden op internet en de Saoedi’s terroristische bewegingen blijven steunen, ongeacht waar trouwens. (Afghanistan, Tsjetsjenië, Azerbaijan, Oezbekistan, Pakistan, Irak,…enz.)

  Olie is eigenlijk het enige dat de VSA doet “vastkleven” aan KSA ! En in ruil daarvoor mag dit land echt eender wat van de Amerikanen doen.

  Like

 12. frank de bakker zegt:

  Ben toch wat minder blij met een misschien wel aanstaande oorlog tussen Iran en SA.
  Blijf toch nog steeds (misschien wel tegen beter weten in) heel licht hopend op een goed einde in Europa.
  Met wat extra doofpot affaires en nog wat extra domme acties van de haatbaarden hoop ik dat het tij zou kunnen keren en Europa en Wereld massaal in de tegenaanval gaat tegen alles en alles wat dan ook met de islam te maken heeft (zoals ik het nu schrijf denk ik meteen, fok man ben je echt zo gek dit te denken???)
  Anyway met een oorlog Iran/SA gaan de vluchtelingen eindeloos worden en vrvalt de wereld in 1 grote vuurbal ben ik bang.

  Like

  • Luchtpint zegt:

   Zo is het. Solidariteit betuigen met iedereen die uit die regio moet vluchten zal het probleem voor ons alleen maar groter maken.

   In Australië is er al stront aan de knikker tussen Alawieten (sjiieten) en Wahhabi’s.

   Wordt gewoon op straat uitgevochten !

   Like

 13. Republikein zegt:

  Een heel goed stuk, maar dit is stukken beter.
  Hoe krijg je een scheet zenuwachtig.
  Een vergiet voor je kont houden, kan geen keuze maken uit de gaatjes.

  Like

 14. Elena zegt:

  WEBmaster…ik ben een nulletje vergeten te plaatsen op mijn bericht.
  Er staat nu…vijanden van elkaar 145 jaar…moet zijn 1450 jaar.

  Like

 15. kruisridder zegt:

  Ik kan niet wachten dat die twee landen elkaar in de haren vliegen. Nog meer islamitische landen die elkaar onderling naar het leven staan. Dat ruimt op.

  Like

 16. Guardiacivil zegt:

  Als die stomme Amerikanen daar maar wegblijven, het zijn toch een soort van bondgenoten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s