De “koning van Europa”: Martin Schulz wil niet wijken als voorzitter van het Europees Parlement

Screenshot_3

Martin Schulz (SPD)

(Vertaling: E.J. Bron)

Bij de EU-verkiezingen sloten de sociaaldemocraten en de conservatieven een pact: Martin Schulz zou twee en een half jaar lang voorzitter van het Europees Parlement zijn, daarna zou een conservatief aan de beurt zijn. Maar plotseling willen de sociaaldemocraten niets meer weten van de overeenkomst.

DWN

Op 1 juli 2014 leek alles in kannen en kruiken. De Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz werd door de Europarlementariërs gekozen tot voorzitter van het Europees Parlement – voor een periode van twee en een half jaar. Daarna, dus in januari 2017, zou hij zijn plaats moeten afstaan aan een conservatief. Zo staat het in de overeenkomst, die Schulz met de fractievoorzitter van de conservatieve Europese Volkspartij (EVP), Manfred Weber (CSU), had gesloten.

Nu zet het document kwaad bloed in het parlement in Straatsburg. Want wat velen al langere tijd vermoedden, is nu zogezegd officieel: de sociaaldemocraten zetten vraagtekens bij de overeenkomst. Zij verlangen een derde mandaat voor Schulz – tot de Europese verkiezingen halverwege het jaar 2019. Hun voorzitter Gianni Pittella kwam met deze eis naar voren: Schulz zou de “beste voorzitter” zijn die het parlement “ooit gehad” zou hebben, zei de Italiaan onlangs in een kranteninterview.

Het was de SPD-politicus Schulz zelf, die het principe van de “top-kandidaten” van de Europese partijen bedacht, die nu tegelijkertijd hun kandidaat voor de functie van voorzitter van de Europese Commissie in Brussel is. Bij de Europese verkiezingen in 2014 ging hij met deze aanspraak voor de Europese sociaaldemocraten de verkiezingen in, hij verloor echter van zijn rivaal Jean-Claude Juncker, die voor de EVP het beste resultaat behaalde.

Maar niet in de laatste plaats dankzij de energieke ondersteuning van Schulz werd Juncker uiteindelijk benoemd tot voorzitter van de Europese Commissie. De SPD-politicus kreeg als tegenprestatie een verlenging van zijn ambtstijd aan het hoofd van het Europees Parlement – als eerste voorzitter überhaupt. Want tot dat moment was het gebruikelijk dat de beide grootste fracties deze toppositie elk voor de helft van de ambtsperiode bekleedden.

Alleen al daarom staat de eis naar nog een verlenging voor Schulz veel Europarlementariërs tegen. “Dan kunnen we hem beter tegelijk tot koning uitroepen”, foetert de CDU-parlementariër Herbert Reul.

De machtsstrijd is nog niet openlijk ontbrand, maar achter de coulissen van het parlement rommelt het enorm. Zonder compensaties zullen de conservatieven vermoedelijk niet willen afzien van de topfunctie. Dat de sociaaldemocraten als tegenprestatie andere invloedrijke functies verlaten – bijvoorbeeld aan het hoofd van commissies – zou onwaarschijnlijk zijn, zegt de SPD-parlementariër Jo Leinen.

Ook in de sociaaldemocratische fractie zouden wel degelijk stemmen opgaan voor een wisseling. Niet weinig sociaaldemocraten is het een doorn in het oog dat Schulz en zijn conservatieve vriend Juncker één lijn trekken om in het Europees Parlement bondgenootschappen tussen de beide grootste fracties te smeden.

De chef van de EVP-fractie komt het debat niet echt gelegen. “Personele kwesties zijn op dit moment niet aan de orde”, luidt Weber´s korte commentaar. De CSU-politicus weet dat hij bij veel wetsontwerpen aangewezen is op de samenwerking met de sociaaldemocraten. Hij moet echter rekening houden met fractiegenoten, die Schulz graag zouden willen aflossen.

Dat is vooral de 62-jarige Italiaan Antonio Tajani, van wie men zegt dat hij ambities voor de functie van voorzitter heeft. Dat de trouwe metgezel van de voormalige Italiaanse regeringschef Silvio Berlusconi een waardig opvolger zou kunnen zijn, wordt door velen in het parlement echter betwijfeld.

Schulz zelf wil niets over zijn toekomstplannen zeggen. In het parlement is het echter een publiek geheim dat de 60-jarige bij de verkiezingen in 2019 opnieuw wil aantreden als topkandidaat van de sociaaldemocraten – in de hoop dan de sprong te maken aan het hoofd van de Europese Commissie. En daarvoor zou een derde ambtsperiode als voorzitter van het Europees Parlement de ideale springplank zijn.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Europees Parlement, Europese Commissie, EUSSR, Hypocrisie, Rotzakken, Socialisten. Bookmark de permalink .

22 reacties op De “koning van Europa”: Martin Schulz wil niet wijken als voorzitter van het Europees Parlement

 1. Tom zegt:

  Tja………ik zie weer parallellen met de tweede wereldoorlog. Of ligt t aan mij? Weer een Duitser die de macht wil hebben en houden. Een Franz Ferdinandje voor deze meneer dan maar?

  Like

 2. Ron zegt:

  Laat er maar lekker ruzie ontstaan daar.
  Des te eerder ploft die EU in elkaar.

  Like

 3. Niet dat het in de praktijk al te veel uitmaakt -we moeten er uit zien te komen, doodgewoon- maar als al die anderen nou nog één greintje gevoel voor ‘fair play’ in zich hebben, houden ze hier hun poot stijf en laten dit niet passeren!
  Overeenkomst is overeenkomst en er aan houden zàl hij zich. anders is de weg definitief vrijgemaakt voor het absolute dictatorschap! (Dat wil dus zeggen: Nog meer dan nú het geval is.)
  Zijn termijn is om, dus: Afnokken met die vent, zonder rotsmoesjes, hoe ‘goed’ hij wel niet is (kan over getwist worden) anders is het eind zoek!

  Like

 4. Claudia M. zegt:

  Ik heb nieuws voor de Ellende Unie; deze zal voor het eerst niet gaan stemmen! Ik geloof er allang niet meer in en ga mijn dure tijd dus niet in stemmen voor een totale farce, vol eigen belang en persoonlijk gewin, steken. Het mag lijden dat deze hele teringzooi lang voor medio 2019 in of uit elkaar geflikkerd is! Het experiment is mislukt; het was nooit wat, het is niet wat en wordt ook nooit wat! De ellende die momenteel over ons uitgestort wordt, is hier tekenend voor.

  Ik zal het ritueel verbranden van mijn stempas t.z.t. filmen en ergens op Internet knallen! Weg met de EU! Terug naar eigen huis en haard en orde op zaken stellen, anders gaan we ten onder!

  Like

  • Jean zegt:

   Claudia, volkomen met u eens, ik heb nog nooit gestemd op die misdaadorganisatie want vanaf het ontstaan van die club landverraders was het mij al duidelijk waar dit naartoe zou leiden of moet ik schrijven ‘lijden’!
   Hoe eerder die troep uitgeschakeld wordt hoe beter voor ons, onze nationaliteit, onze identiteit en onze seculiere normen & waarden zijn voor ons heilig en dat is dan ook het enige heilige op deze aardbodem.

   Like

 5. Jan zegt:

  Wenn’s nicht anders geht:

  Like

 6. Sjaak zegt:

  De kampbeul Schulz heeft zijn uitgesterkte arm
  voor een uitgestrekte Jhihat vinger geruilt !
  Een smeerlap van de bovenste plank !

  Like

 7. Erik zegt:

  Hoeveel zou er in 2019 nog overblijven van de PvdA, parti socialiste, spd?
  De consequenties van de immigratie invasie zullen deze partijen wegvagen.

  Like

 8. carthago zegt:

  Sieg heil schultz :unsere made in Brussel darf nicht vernichtigt werden. Brussel und ich uber alles.

  Like

 9. Bas zegt:

  Hij wil niet wijken en is niet weg te branden. Mogelijk heeft de man een zelfde karakteristiek als voormalig Topman Valcke van de FIFA !

  Like

 10. louis-portugal zegt:

  Hij is al aan de HEER toestemming aan het vragen.

  Like

 11. Tistochwat zegt:

  Ook deze smeerlap staat ons met een belerend vingertje te vermanen; viel-ie maar ter plekke kapot!
  Het verbaast me steeds meer dat alle dictators nooit eens een smerige pestkwaal krijgen.
  De goede mensen sterven bij bosjes en die kwaadaardige schurken zijn zo gezond als een vis; jammer, heel jammer!

  Zó onrechtvaardig ook…

  Like

  • elisah zegt:

   Tuurlijk zijn ze gezond, ze krijgen de beste zorg en aandacht.
   De gemiddelde Nederlander wordt bij klachten niet serieus genomen en weg gestuurd met een placebo, zolang tot dat het te laat is.

   Like

   • Tistochwat zegt:

    elisah 23 januari 2016 om 15:30

    Wat ook zéker bijdraagt aan hun gezondheid, is het feit dat ze zich NERGENS zorgen over hoeven te maken! En ergernis kennen ze ook niet.
    Dat zijn zo de voordelen hè, als je de dienst uitmaakt en dichtbij de belasting geldpot zit, waarin je heerlijk kunt graaien!

    Like

 12. Pingback: De “koning van Europa”: Martin Schulz wil niet wijken als voorzitter van het Europees Parlement – Rechtsaf doorzee

 13. Taljaard zegt:

  Nog te dom om boeken te verkopen en daarom in de politiek gegaan.
  Te licht bevonden voor de SPD fractie in de Bundestag en daarom naar het EP afgeserveerd.
  En daar omhooggevallen.
  In wezen een middelmatig Rijnlands ambtenaartje, die denkt dat hij nu de zonnekoning kan uithangen, omdat hij al jaren buiten de werkelijkheid leeft.
  Maar de EU wankelt aan alle zijden op haar grondvesten.
  En hij beschikt niet over de capaciteiten om dat proces te kunnen keren.

  Like

 14. BigLJohn zegt:

  Mijnheer wil niet wijken ! Misschien kom ik hem en zijn companen nooit tegen. Zo ja, dan zorg ik er persoonlijk voor dat ze in plaats van twee, vier blauwe ogen krijgen !

  Like

 15. paulzwueste zegt:

  Het is helemaal niet belangrijk dat die Schultz aan wil blijven als voorzitter van dat NEPPARLEMENT. Laat Schultz maar lekker zitten. Die hele EU is een totaal verrotte ondemocratische criminele bende bestaande uit louter schurken en landverraders!
  Dus wat maakt het uit of de ene of de andere schurk aan het roer zit?
  Beter nog, laten we hopen dat deze verrader blijft zitten en daardoor hoofd van het Europese Parlement wordt, dan wordt hij hoofdverantwoordelijke naast Juncker, en dan wacht hem zeker de strop!

  Like

 16. Guardiacivil zegt:

  Ze ruiken zelf daar het gevaar van de Europese burger die nu opstaan en proberen te redden wat er te redden valt. Voor mij is het een verloren zaak. De Brusselse vesting begint serieus te scheuren.

  Like

 17. Tom Hendrix zegt:

  Hoe eerder het “rode gedrocht”, der EUSSR, kapot gaat, hoe beter!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s