Politieke correctheid wordt steeds vaker goedgepraat

Screenshot_26

“Politieke correctheid is de natuurlijke voortzetting van de partijlijn. Wat we opnieuw zien is een zelfbenoemde groep die het recht in eigen hand neemt om zijn denkbeelden aan anderen op te leggen. Dit is een erfenis uit het communisme, maar de leden van de groep schijnen dit niet te zien.”

(Door: Theodor Holman)

In maart interviewde ik Maajid Nawaz. Hij is een vrijzinnig moslim die vroeger zeer radicaal was, zich had aangesloten bij Hizb ut-Tahrir, gevangen werd genomen, aan zijn radicale opvattingen begon te twijfelen door zijn contacten met Amnesty, deradicaliseerde en tegenwoordig in Engeland een Liberale Democraat is. Ik zal nog wel eens meer over hem vertellen.

Uit zijn mond hoorde ik voor het eerst het begrip ‘regressief links’. Ik wist onmiddellijk wat hij bedoelde. Dat heb je soms, dat je iets hoort of leest dat al wel in je onbewuste sluimerde, maar dat je niet kon verwoorden. Met regressief links bedoelde Nawaz de aarzeling van sommigen ter linkerzijde om ‘bepaalde vormen van onverdraagzaamheid die kunnen voorkomen bij minderheidsgroepen te bestrijden omwille van de politieke correctheid; wegens het tolereren van wat zij geloven dat andere culturen zijn en het respecteren van verschillende leefwijzen.’

Lees verder>>>
(h/t “Wachteres”)
Het Parool

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Communisme, Hypocrisie, Linkse Kerk, Marxisme, meningsdictatuur, political correctness, Rotzakken, Socialisten, tolerantie/intolerantie, Vrijheid van meningsuiting, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

20 reacties op Politieke correctheid wordt steeds vaker goedgepraat

 1. BertG. zegt:

  En een gevolg daarvan is dat ze daarmee menen een beter mens te zijn dan andere.
  Dus de minder goede mensen dienen dan gecorrigeerd te moeten worden in hun ogen.

  “Sommigen zeggen dat politiek correct denken en handelen niet meer is dan het getuigen van fatsoen. Ze stellen het voor als een vorm van beschaving.”

  Like

 2. louis-portugal zegt:

  Wel een goed stuk.
  Ik ben meteem zijn column pver Trump gaan lezen.
  Ik moet vaker zijn schrijfsels gaan lezen.
  Toen ik in de tijd van d. Uyl uit B. voor het eerst over politieke correctheid hoorde moest ik het toch weel een tijdje een plaats geven eer ik in de gaten had hoe smerig links het eigenlijk is.
  Maar ja beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald zal ik maar zeggen.

  Like

 3. Koos zegt:

  De politieke correctheid van links is niet zozeer algemeen, maar heel specifiek op de Islam gericht. In feite collaboreren ze ermee.
  De sympathie komt voort uit het feit dat de Islam, net als links, een dogmatisch moreel superioriteitsgevoel uitdraagt. Dat schept als het ware een band, hoewel de inhoud van de morele kaders onderling verschillend zijn.

  Like

 4. Marokkaanse bendes terroriseren centra en stations Stockholm en Salzburg
  Wanhopige Zweedse regering overweegt criminele straat’kinderen’ te deporteren – Moslimmigranten randen meisjes München aan, maar bouw mega moskee gaat door

  Leden van moslimbendes in Stockholm. Inzet: het zoveelste dodelijke slachtoffer van de islamitische jihad tegen vrouwen, de 22 jarige AZC-hulpverlener Alexandra Mezher.

  Het begon vorige week in Salzburg, sloeg over naar Linz (4), en naar nu blijkt ook naar (hoe kan het ook anders) Stockholm: Marokkaanse moslimbendes die de omgeving van het centraal station dermate terroriseren, dat steeds minder mensen er nog durven komen. De bendes bestaan uitsluitend uit soms zeer jonge Marokkaanse jongens die meisjes aanranden, mensen en winkels beroven en beveiligers aanvallen. De islamitische anarchie begint langzaam maar zeker steeds meer steden in Europa over te nemen, maar in Den Haag wil men nog steeds niets weten van het sluiten van de grenzen hiervoor. Lees verder >>> http://xandernieuws.punt.nl/content/2016/01/Marokkaanse-bendes-terroriseren-centra-en-stations-Stockholm-en-Salzburg

  Like

  • Het niets willen weten van het sluiten van de grenzen is dan ook zéér politiek-correct!
   http://depatriotten.weebly.com/

   Like

  • J. C. Th. Köhler zegt:

   Adriaan,
   was dat dodelijke slachtoffer dodelijk vóór of nádat ze overleed? En voor wie was ze dodelijk? Of wilde je alleen maar zeggen dat ze dood was?

   j.c.th.kohler@ziggo.nl

   Like

   • Edjan zegt:

    Geachte heer Köhler. “Dodelijk slachtoffer” wordt vaak gebruikt dus ik heb een beetje rondgekeken en “onze taal” en “taaladvies” vinden het goed Nederlands.

    https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/dodelijke-slachtoffers
    http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/215/dode_dodelijke_slachtoffers/
    Citaat:
    Sommige taalgebruikers vinden dat dodelijke slachtoffers niet correct is: het zou immers de tegenstrijdige betekenis uitdragen dat slachtoffers de dood veroorzaken. Toch wordt dodelijke slachtoffers goed gebruikt in de betekenis ‘slachtoffers van een ongeluk met dodelijke afloop’.

    Het bijvoeglijk naamwoord dodelijk wordt hier op een bijzondere manier, en wel metonymisch gebruikt. Het bijvoeglijk naamwoord zegt niet – zoals gebruikelijk – iets over het bijbehorende zelfstandig naamwoord, maar deelt iets mee over iets anders; meestal gaat het daarbij om een levend wezen dat met dit bijvoeglijk naamwoord in verband kan worden gebracht.

    Andere voorbeelden van deze bijzondere betekenisverhouding tussen bijvoeglijk en zelfstandig naamwoord:

    benauwd weer = ‘weer waar mensen het benauwd van krijgen’
    lachend antwoord = ‘antwoord waarbij men lacht’
    luie stoel = ‘een stoel waarin men lui kan zitten’
    geleerde verhandeling = ‘een verhandeling met een geleerde inhoud’
    vallende ziekte = ‘ziekte waarbij de patiënt steeds neervalt’
    staande receptie = ‘receptie waarbij de genodigden staan’
    lopend buffet = ‘buffet waarbij men niet gaat zitten’

    https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/metonymie
    Ik denk dat heel veel mensen “metonymie” heel vaak gebruiken. Zonder dat zou de taal een moeizaam gebeuren worden.

    Like

 5. Guardiacivil zegt:

  Politiek correct is net als de Islam een *ongeneeslijke ziekte* kan alleen uitgeroeid worden door…………vul zelf maar in.

  Like

 6. Edjan zegt:

  Volgens mij is de politieke correctheid er geleidelijk ingeslopen. In het begin was het aan de zorgverlening gerelateerd. Je mocht bijvoorbeeld niet meer “tering” zeggen maar “tbc” en nog later moest je “tb” zeggen. “Kanker” werd “K”. “Achterlijk” (of geretardeerd) veranderde via debiel (imbeciel, idioot) naar “geestelijk gehandicapt” en is nu “verstandelijk gehandicapt”.

  PC heeft dus een element van bescherming (betutteling) van zielige mensen. Helaas waren diezelfde mensen daarna nog steeds zielig of ziek en werden ze door onfatsoenlijke lieden nog steeds uitgelachen.

  Later werd het een wapen van de feministen. Boeken zijn er volgeschreven of je “timmervrouw” moest zeggen dan wel “timmermens” dan wel “timmer”. Tot in Nederland besloten werd dat man en vrouw met het meest gebruikte woord aangesproken dienden te worden. Dus in de gefeminiseerd zorg bestaan alleen “begeleiders”. Het woord “begeleidster” is politiek incorrect. In Duitsland daarentegen móet je zeggen “Frau Professorin”. Tegenwoordig zijn er pogingen om elk spoor van een geslachtelijke indeling uit de taal te verwijderen. https://en.wikipedia.org/wiki/Gender-specific_and_gender-neutral_pronouns
  Niet om lachen want straks staat u daarvoor voor de rechter.

  Waar geen woorden voor zijn, daar kun je ook niet over denken.
  PC heeft dus een element van gedachten-controle.

  De laatste decennia wordt het gebruikt door het politieke establishment dat zijn draagvlak ziet wegvallen, om het milieu, de “vluchtelingen”, de islam, de negers (pardon, getinte medemens) en zelfs de vorming van een europese superstaat aanvaard te krijgen (door de strot te duwen). Wie iets anders zegt of schrijft dan de (nauwelijks nog democratisch te noemen) overheid, is politiek incorrect.

  PC betekent nu dus: dictatuur.

  Like

  • J. C. Th. Köhler zegt:

   Edjan,

   ik doe er niet aan mee. Ik verdom het ook te enen male om een vrouw aan te spreken/schrijven als Drs. Ik blijf heel eigenwijs Dra. schrijven. En een directrice is en blijft een directrice. Pas als ze me ervan overtuigd dat ze eigenlijk een man is schrijf ik directeur.

   Op deze en andere sites vindt iedereen het heel zorgwekkend dat onze cultuur naar de knoppen gaat, onder andere door de islamisering. Maar dat velen eraan meewerken de cultuur om zeep te helpen door de Nederlandse taal, toch een van de pijlers onder onze cultuur, te verkrachten onder het motto dat taal toch een communicatiemiddel is en dat het erom gaat dat men elkaar kan begrijpen, schijnt niemand een probleem te vinden. Hoog tijd voor wat introspectie.

   j.c.th.kohler@ziggo.nl

   Like

   • Edjan zegt:

    Meneer Köhler, ik weet niet of ik u helemaal begrijp. Zelf heb ik minder moeite met een misplaatste d/t dan met bladzijdenlang nietszeggend gezwam zoals dat in zwang is in de softe sector en het management. Dat gezwam nam dermate grote vormen aan dat je een paar jaar geleden een computerprogramma kon gebruiken waarin je je naam invulde en dat dan een wonderlijk wetenschappelijk artikel op je naam schreef. Het was Nederlands, er stonden geen spelfouten in en zelfs de grammatica klopte. Maar er was geen ene bal van te begrijpen. Het was dan ook met een soort toevalsgenerator geschreven en daarna geselecteerd met een spellings- en grammatica-controle. Zo ongeveer als managers en welzijnswerkers te werk gaan daar zij nauwelijks gehinderd worden door een logisch werkend brein.

    Ik maak geregeld spel- en interpunctiefouten. Meestal per ongeluk en soms expres. In mijn jeugd wilde ik niet deugen, vooral niet in de grammatica en kreeg daarvoor veel straf. Een paar jaar geleden heeft een doctorandus mij nog enigszins de principes van de Nederlandse taal trachten bij te brengen.

    Om het weer goed te maken hier de wijzigingen aan het Canadese volkslied: “zonen der natie” zijn nu gender-neutrale “iedereen der natie”.
    http://www.telegraaf.nl/buitenland/25097604/__Vrouwen_in_Canadees_volkslied__.html
    Canada is ons al bijna net zover vooruit als Zweden.

    Ik zie ook wel dat onze taal verarmd is (sinds ongeveer 1950) en dat daardoor veel nuances zijn weggevallen. Ook is het niveau van het onderwijs drastisch gedaald (sinds ongeveer 1970). Maar eerlijk gezegd vind ik het managers- en verzorgingsgezwam en de politiek correcte taal grotere problemen. Ik denk vaak aan de uitspraak in Orwell’s 1984: “nieuwspraak is uitsluitend bedoeld om de taal te verarmen en daarmee de gedachten te beperken”. Waar geen woorden voor zijn, dat kun je ook niet denken, vond Orwell.

    Like

 7. Pingback: Politieke correctheid wordt steeds vaker goedgepraat – Rechtsaf doorzee

 8. Republikein zegt:

  Melk is niet zo gezond meer als vroeger.

  Like

 9. BigLJohn zegt:

  Heeft niemand het dan opgemerkt ? Het is het Parool dat hierover schrijft. Het Parool, dat zo links is als de neten ! Het Parool is tijdelijk van zijn linkse geloof afgevallen. Hoe lang zullen ze dat volhouden…..Nu nog het blad Trouw, en de site van Joop.nl !

  Like

  • Theoden zegt:

   Ik denk dat het een kwestie is van overleven. De oude linxen worden door de meeste mensen niet gelezen. Ze zijn tegen het eigen volk, en zelfs nu is er altijd nog de spastische neiging om overal “gematigde” moslims te zien.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s