Ook Jordanië klopt aan de deur om geld

Screenshot_2

Zicht op het vluchtelingenkamp Al Zaatari in de Jordaanse stad Mafraq.

(Door: Ine Roox)

Jordanië vangt nu al meer dan 600.000 Syriërs op, en elke dag brengt nieuwe vluchtelingen. Na Turkije wil nu ook Jordanië geld van Europa om de opvang van Syriërs te kunnen blijven bekostigen. De Jordaanse koning Abdullah waarschuwt dat de Syrische vluchtelingencrisis de staatsfinanciën zwaar onder druk zet. Jordanië, een buurland van Syrië, vangt nu al meer dan 600.000 door de VN geregistreerde Syrische vluchtelingen op. ‘Jordaniërs hebben het nu ook moeilijk om een baan te vinden. Er is hoge druk op onze infrastructuur, ons gezondheidssysteem en ons onderwijs. Vroeg of laat vrees ik voor een dijkbreuk’, zegt het Jordaanse staatshoofd, in een interview met de Britse BBC.

De Standaard

Koning Abdullah doet daarom een oproep tot solidariteit. ‘We stonden altijd zij aan zij met de internationale gemeenschap. Nu vragen we jullie om hulp en die kunnen jullie ons niet weigeren.’

Jordanië is een belangrijke bondgenoot van het Westen. Het land maakt deel uit van de door de VS geleide internationale coalitie tegen Islamitische Staat, die in Syrië bombardeert. Jordanië is ook altijd geprezen om zijn opvang van Syriërs en kreeg daarom gulle buitenlandse hulp.

Dat koning Abdullah uitgerekend nu om extra geld vraagt, is geen toeval. Zijn dringend verzoek komt er vlak nadat duidelijk werd dat Turkije van de EU drie miljard euro heeft losgeweekt – Italië, de laatste lidstaat die bezwaren uitte, laat zijn verzet varen – en vlak voordat donderdag in Londen een internationale donorconferentie voor Syrië start

EU-studiebeurzen

Terwijl het Syrische conflict straks zijn zesde jaar ingaat, is het stilaan duidelijk dat de Syriërs niet snel naar huis terug zullen keren. De grote meerderheid van de Syrische vluchtelingen – bijna 4,6 miljoen mannen, vrouwen en kinderen – verblijft vandaag nog altijd in buurlanden van Syrië, en helemaal niet in Europa.

Veel landen en donoren zien in dat humanitaire hulp alleen niet genoeg blijft. Lange termijn plannen, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, zijn daarom een belangrijk agendapunt in Londen.

De grote interesse in een Europees proefproject om de hogere studies van Syriërs in Jordanië te financieren, illustreert hoe groot de honger naar onderwijs is. De EU financiert in eerste instantie 270 studiebeurzen – en voor die plaatsen zijn er al meer dan 5.000 gegadigden. Europa belooft in de komende maanden snel enkele honderden studiebeurzen daaraan toe te voegen.

Studiebeurzen worden een strohalm voor jonge Syriërs, die zo uit het vluchtelingenkamp weg willen raken. De Syrische rechtenstudent Eyad Zoulghena (22) omschrijft het zo, in een gesprek met AP: ‘Als ik naast de studiebeurs grijp, dan zien jullie mij volgende zomer in Duitsland terug.’

Bron:
www.standaard.be (paywall)
(h/t “Miesje”)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Vluchtelingen", Jordanië, Syrië. Bookmark de permalink .

29 reacties op Ook Jordanië klopt aan de deur om geld

 1. Cathja zegt:

  Maar waar blijven de donaties van de schatrijke oliestaten? Daar hoor ik helemaal niets over. Zijn wij, Europeanen dan verantwoordelijk voor alle ellende die moslims hebben veroorzaakt? Beseft men wel wat ten diepste de oorzaak is van alle ellende? Wereldwijd?

  DE ISLAM!!

  Moet het overwegend humanitaire, Joods-christelijke Europa nu voor alle vluchtelingen-ellende opdraaien? In feite kunnen ze ons chanteren, door alle ‘vluchtelingen’ naar Europa te sturen als we niet betalen. Dat is die rottige islamitische belasting, die de heidenen aan moslims moeten betalen.
  We zien wat Turkije doet (een moslimland), en nu komt Jordanië ook al met de handen open op ons af. Waarom trekt de Jordaanse koning niet aan de bel bij de rijke koningshuizen in het Midden-Oosten?
  En wat doet Amerika? Strikt genomen zijn zij schuldig aan dit enorme drama, omdat ze oorlog na oorlog hebben gevoerd, en dictators hebben verdreven uit landen waar het relatief rustig was. Niet ideaal voor het volk, maar men leefde er zijn leven. Amerika moest en zou deze volkeren de democratie gaan brengen. Nou, Amerikanen, jullie worden bedankt! Kijk eens wat jullie in Irak overhoop hebben gehaald! De ellende ná Saddam’s tijdperk was vele malen groter dan tíjdens Saddam’s bewind. Kijk eens naar Bagdad. Wat is er nog van over? Ooit een redelijk mooie stad. Nu voor een deel aan flarden geschoten, en nog steeds zijn er aanslagen. We kunnen dan ook gerust stellen dat Amerika de wegbereider is geweest voor IS.

  Zou Amerika dan ook niet eens flink bijdragen aan de opvang van vluchtelingen? Of grote donaties doen? Nee, dat doen ze niet, want Obama zei vorig jaar dat het vluchtelingenprobleem vooral een Europees probleem is. De leugenaar!

  Ik vrees dat er niets anders op zit dan ook Jordanië een zak met geld te geven, anders zouden de sluizen met vluchtelingen wel eens veel verder open kunnen gaan.

  Wat een door en door slechte wereld! Ik denk niet dat het ooit nog goed gaat komen. We glijden af naar een duistere diepte!

  Like

  • louis-portugal zegt:

   Cathja helaas vind ik wel dat onze politici mede schuld hebben omdat ze Obama zijn gang hebben laten gaan, om te beginnen in Egypte tegen Mubarak, daarna Lybië en toen begonnen is met de poging om Assad af te voeren enz. enz., en zelfs mee hebben geholpen met het bombarderen van o.a. Lybië enz.

   Like

   • Cathja zegt:

    @ louis-portugal om 12:54

    Ja, daar heeft u gelijk in. Ook onze overheid is mede-schuldig. Fijn dat u mij hiermee nog even aanvulde.
    Dank!

    Like

  • geentvkijker zegt:

   Saoedie Arabie had zo `n groooote bakkes, door te zeggen dat ze geen vluchtelingen op konden vangen, maar WEL de bouw van moskeeën wilden bekostigen HIER !
   Laten wij nou OOOOK us liegen, door te zeggen : Ja dat is goed, we hebben 100 miljard nodig, stuur maar !…. En dan gaan wij het ook gebruiken voor de zaken die wij belangrijk vinden, zoals opvang en dergelijke, en hulp aan Jordanie bijv. Zij liegen ook alles bij elkaar daar in Saoedie Arabie, plaats hebben ze genoeg daar in de grote zandbak !

   Like

 2. joopklepzeiker zegt:

  Europa wordt systematisch kapot gemaakt door de kuch ” brede coalitie tegen isis ”

  Laten ze maar naar de USA gaan , het was immer hun plan om 7 landen in 5 jaar te destabiliseren .

  Like

 3. Japio zegt:

  Haal alle niet-moslim vluchtelingen weg uit het midden-oosten en zet er een groot hek omheen. Stuur alle moslims terug naar waar ze vandaan komen. Laat die islam aanhangers het lekker zelf uitzoeken met hun achterlijke idieologie. En Europa kan het weer financieel gaan oplossen. We hebben net een financiële crisis achter de rug (al dan niet?) waar halen ze ineens al dat geld vandaan dan? Europa en z’n inwoners moeten kosten wat het kost kapot gemaakt worden. En ook horen we niks meer over Griekenlands financiële gang van zaken. De vluchtelingencrisis is een dekmantel voor veel grotere zaken die ze angstvallig verborgen houden voor ons. Volgens mij moeten wij geknecht worden en gebruiken ze de islam voor.

  Like

 4. Theodoor zegt:

  Het Westen is ingeslapen.
  De EU wordt door selfkickers aangestuurd en de Islam zet de mensenmassa in om Europa in te nemen, dat wordt heel subtiel gespeeld maar onze Tweede Slaapkamer, de gekozenen, is vooral met zichzelf bezig.

  Muziekschrijvers zouden er een prachtige opera over kunnen schrijven over deze ondergang.
  Het Westen is op sterven na dood.
  We maken het allemaal aan mee en doen niets, volgevreten en lamgeslagen. Tja……….., misschien dat Centraal Europa ons nog kan redden.

  Like

 5. Astrid H. zegt:

  Toch wel vervelend dat ook zo’n koning van Jordanië, met wie ik niks te maken heb, of te maken wil hebben, geld eist van Europa.
  Waar is toch die islam van de vrede gebleven, waarom zijn er nergens inzamelingen door moslims voor moslims? Komen ze werkelijk alleen de deur uit om met hun pro-palestinavlaggetjes in de straten te wapperen?
  Het is natuurlijk één grote wassen indoctrinatieneus die islam, maar de snot die eruit komt is niet minder goor en sfeerverziekend. Van mij mag er een paddenstoel boven alle arabische landen en dat ‘palestina’ dat gooien we handmatig plat, want de buren uit Israël hebben zo onderhand ook wel eens recht op een eindbevrijding.

  Met de moslim is simpelweg op geen enkele manier vrede te behalen of enige mate van redelijkheid te verwachten. In feite zijn ze geestelijk gestoord en zouden ze een de-programmering moeten ondergaan. Maar ook voor de booslim geldt dat alleen van binnenuit werkelijke veranderingen kunnen voortkomen. Maar de moslim heeft geen helder denkraam.

  Hoe zou het nou zijn om over de hele wereld gehaat te worden voor je blinde domheid en je immer agressieve houding, die je als enige gereedschapjes van je haatbaardpaps, je dichtgenaaide mams en de seniele, verbitterde oude, lelijke haatimams hebt ‘meegekregen’ [door de strot geduwd]? Dezelfde arrogante houding van de moslim zien we ook terug bij onze nepvolksvertegenwoordigers, die net zo onhebbelijk zijn als zij, dus twee handen op een buik. Het zijn beide parasieten die op het gezonde vlees van de burger teren.

  Like

 6. Bas zegt:

  De VS (b)lijkt buitenschot te blijven, voor de immigratie en vluchtelingen ellende van deze crises. Het klopt ook nog n’s voortdurend (ons) geld en militaire middelen uit de EU pot.

  Like

 7. Buffalo Bill zegt:

  Maar natuurlijk. Dan schaffen we hier toch de AOW af. Kan dat geld mooi naar Jordanië

  Like

 8. John zegt:

  Waarom vragen ze geen steun aan bij hun mede moslim broeders.
  Dit geld overigens ook voor Turkije…
  Daar lees je overigens niets over wat zij doen.
  En laat ze dan ook gelijk naar Libanon kijken daar hoor je niets van.

  Like

 9. De ‘vrienden’ van Rutte, Koenders, Obama, Erdogan, en het Saoedische vorstenhuis

  De ‘vrienden’ van Rutte, Koenders, Obama, Erdogan, en het Saoedische vorstenhuis en Qatar zijn gezwicht voor de druk, blijkbaar. En ze zullen nu in één van de vertrekken plaatsnemen, gescheiden van de anderen, met de VN ‘onderhandelaar’ die heen en weer beweegt tussen de ‘cellen’ die de VN heeft gecreëerd, om tenminste de illusie vlot te trekken dat men ‘in gesprek’ is over een oplossing voor ‘Syrië’. Lees verder >>>> http://stopdebankiers.eu/de-vrienden-van-rutte-koenders-obama-erdogan-en-het-saoedische-vorstenhuis/

  Like

 10. exmarineman zegt:

  En zo wordt het westen en m.n. Europa dus gechanteerd door moslimlanden die hun eigen geloofsgenoten opvangen uit een land waar oorlog wordt gevoerd tussen soortgenoten/geloofsgenoten: soennieten tegen sjiieten/alavieten. Waarom moeten WIJ het probleem oplossen van de moslims…..laten die landen elkaar helpen en laat die Saoedische soennieten/salafisten nou maar eens stoppen met hun uitbreidingsoorlogen…….

  Like

 11. elisah zegt:

  Geef die mensen het geld dat naar Turkije zou gaan.

  Like

 12. Pieter zegt:

  Merkel en de hele EU kliek hebben het Midden Oosten wakker met hun ondoordachte aktie voor Erdogan. Straks moeten we heel Afrika afkopen.

  Like

  • Dicksy zegt:

   ” Heel Afrika afkopen ” doen we dat nu ook al niet met ons geld voor ontwikkelingshulp waarvan de gewone burger niets, en helemaal niet beter van wordt, ziet buiten een waterput of twee en hier en daar een schooltje ?

   Like

   • Pieter zegt:

    Ik ben ook tegen ontwikkelingshulp. Wij doen al genoeg aan ontwikkelingshulp in eigen land met asielophalers en moslims eeuwig in de bijstand.

    Like

 13. hendrikush zegt:

  Dit is geen probleem, dit is een geweldige kans.
  Ze hebben gezien hoe de Duitsers na de Tweede Wereldoorlog de puinhopen van hun steden ombouwden tot een Wirtschaftswunder. Dat moet de mohammedanen ook lukken.
  Met het eerste deel van dat kunststukje zijn ze al goed gevorderd; het tweede deel komt er aan.

  Like

  • Astrid zegt:

   Moslims die iets duurzaams opbouwen? Ik verwacht dat wij nog eerder in staat zijn om een veilige ruimteverbinding naar Mars te leggen, dan dat de moslims tot inkeer gaan komen en eindelijk beginnen aan de opbouw. Afbreken, dat kunnen ze als geen ander. Braken ze hun vastgeroeste ego’s maar eens af met dezelfde vaart en motivatie als waarmee ze dood en verderf zaaien.
   Daar waar opbouw geprobeerd wordt door de eenzame enkeling, wordt het meteen weer kapotgemaakt, want de moslim is vaak ook een zeer afgunstige mens, die altijd wil hebben wat jij toevallig had en dat neemt hij dan dus met of zonder jouw toestemming, want zij zijn van de Allahclub en die is, zoals we weten superieur aan alles en iedereen….
   Moslims, een onmogelijke soort mensen met hardnekkige, niet bevorderlijke fixaties waar psychologen eindeloos van kunnen smullen en dik aan kunnen verdienen. De rest van de wereld lijdt er onder.

   Like

 14. Elena zegt:

  Vanaf de 1ste dag dat ik las dat de Christenen in Irak en later in Syrië afgeslacht werden door de moslims, was mijn gedachten dat juist die mensen geholpen moesten worden.
  Maar nee..niemand in het Westen nam het voor die mensen op.
  Juist de Christenen zouden voorrang moeten hebben als vluchteling bij ons.
  De Christenen en Jezidi’s waren in grote nood.
  Mogelijk ook de door Turkije gehate Koerden.
  Wat doen we? de slagers worden hier geknuffeld.

  De vluchtelingen in Jordanië hebben het niet zo goed dan die bij ons.
  Libanon vangt ook veel vluchtelingen op, daar is het bijna onmenselijk zoals die mensen moeten leven.
  Zelf gemaakte “hutjes” bedekt met een stuk plastic wat onder het gewicht van de sneeuw bezwijkt.
  Kinderen hebben geen warme kleren, babies gaan dood van de kou.
  Géén Westerse opperglibber die iets voor die mensen zal doen.

  Dan wilt Jordanié dat we even dokken voor hun vluchtelingen? terwijl we hier al failliet gaan onder de stroom van parasieten.
  De echte vluchtelingen wonen in Libanon en Jordanië, alles wat hier aan klopt zijn profiteurs.
  Sodemieter al dat dobbertnegerts gespuis eruit…dan is er geld om de echte vluchtelingen te helpen.

  Like

  • Edjan zegt:

   Onze overheid heeft niets aan christenen. Ze plegen geen aanslagen, ze stelen niet, plegen geen geweld en doen niet aan massale aanrandingen. Zo wordt het volk niet bang en smeekt het onze overheid niet om meer centraal EU-gezag zodat er een mooie dictatuur kan ontstaan.

   Like

 15. danny zegt:

  Wat mij betreft geen eurocent naar Jordanië of naar eunazi -studiebeurzen.
  Elke eurocent alleen aan de Nederlandse bevolking besteden.
  Laat ze de hand ophouden bij de rijke golfstaten: SA, VAE, Qatar, Koeweit en Bahrein.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s