De Marrakesh Declaration: operatie misleiding

Screenshot_18

(Door: Wim van Schaik)

‘Een belangrijke stap voorwaarts’, jubelt de Vaticaanse krant “Osservatore Romano”. ‘Met deze verklaring laten moslimleiders zien dat ze geloven in een toekomst van gelijke rechten, wederzijdse zorg en respect’, zegt Dr. Tveit van de Wereldraad van Kerken. De Nederlandse kerken en uiteraard ook de media jubelen mee. Vorige week vond in de Marokkaanse stad Marrakesh het congres ‘Religieuze minderheden in moslimlanden’ plaats, georganiseerd door de regering van Marokko. Tweehonderdvijftig moslimwetenschappers en –geestelijken en vijftig vertegenwoordigers van andere religieuze tradities kwamen bijeen. In een verklaring – Marrakesh Declaration – laat men weten dat islamitische landen de vrijheid van godsdienst dienen te waarborgen en christenen moeten beschermen tegen vervolging. Zien we hier een tolerante islam? Is er reden om te juichen?

Dr. Parker, onder meer docent kerkgeschiedenis aan het Evangelical Theological Seminary in Caïro, woonde het congres bij. Hij schrijft  dat we niet te snel moeten juichen over de Marrakesh Verklaring. Het door moslimgeleerden uit meer dan 120 landen gepubliceerde document zal waarschijnlijk vooral door gematigde moslims worden gebruikt, en ‘uitsluitend voor retorische doeleinden’.

Parker wijst erop dat alleen in het openingswoord van Mohammed VI van Marokko jihad ter sprake is gekomen en dan nog in de betekenis van verdedigingsstrategie. Maar ‘onbevangen lezen van de heilige boeken van de islam kan tot geen andere conclusie leiden dan dat jihad ook geweld inhoudt. En ook in die vorm deel uitmaakt van de islamitische traditie’.

Ook over de rechten van niet-religieuze minderheden rept de Marrakesh Declaration met geen woord. Net zomin als over het vraagstuk dat cruciaal is voor het garanderen van godsdienstvrijheid binnen de islam: hoe om te gaan met moslims die de islam verlaten. Afvalligheid is verboden binnen de islam en in een islamitische staat een misdrijf waar de doodstraf op staat.

De Marrakesh Declaration blijft dus gewoon om de hete brij heen draaien als het gaat over de rechten van minderheden in islamlanden. Gematigde moslims zullen deze verklaring echter gretig aangrijpen om de islam voor te stellen als een religie van vrede en tolerantie en om zich te distantiëren van extremisten. Maar de belangrijkste vraagstukken blijven toch echt onbenoemd. Dat zijn de door islamitische staten gesanctioneerde ongelijkheid van minderheidsgroepen en het feit dat de koran en de tradities van de islam wel degelijk onderdrukking en geweld ten opzichte van niet-moslims legitimeren.

Hoeveel zijn die mooie statements over bescherming en rechten van minderheden waard, wanneer deze minderheden islamitische landen in groten getale verlaten en het zeer de vraag is of hun gemeenschappen in het Midden-Oosten zullen overleven? Wat hebben we eraan als in Turkije (nog steeds flirt de EU met die schurkenstaat) vandaag minderheden de noodklok luiden over toenemende repressie? Is het al niet te laat?

Onbedoeld slaat Bob Roberts, voorganger van een megakerk in Texas, in zijn misplaatst enthousiasme de spijker op de kop: ‘duidelijke taal’ over religieuze vrijheid voor minderheden. ‘De geestelijken verklaren dat geweld niet mag worden gepleegd in naam van de islam.’ Kijk, daar draait het om. Die gasten in Marrakesh zitten niet echt met dat geweld. Ze zijn er in deze fase van de verovering slechts bezorgd over dat steeds duidelijker wordt dat geweld wel degelijk te maken heeft met de islam. Dat moet gecamoufleerd worden. Daarom kwamen hete hangijzers als jihad, afvalligheid en de behandeling van niet religieuzen niet ter sprake. Die Roberts laat zich gewoon inpakken. Hij is vast vergeten dat de islamitische mooipraterij van Khomeini en zijn volgelingen voor 1979 ook zo democratisch, rechtvaardig en bevrijdend klonk. Maar het bleek uiteindelijk allemaal functionele retoriek om te komen tot de vestiging van een horror islam staat.

Er bestaat geen tolerante islam.

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Christendom, Islam, islam-collaboratie, Islamisering, Naïviteit, Taqiyya, tolerantie/intolerantie, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

24 reacties op De Marrakesh Declaration: operatie misleiding

 1. R.Kroonenberg zegt:

  .
  moge iedere Islamiet tenonder gaan aan eigen leugen, naïviteit of dwaasheid naar keuze !
  .

  Like

 2. Klukkluk zegt:

  Zag het net op het Journaa…Oh, nee wacht.

  Like

 3. Guardiacivil zegt:

  Marrakech decleration is een lachertje en Rome doet er hard aan mee. Doel, gewoon hun zin doorzetten. Conclusie? Alles gerelateerd aan de koran en islam Europa uit.

  Like

 4. Jan Wandelaar zegt:

  +++ de Bij verkeerd bezig +++

  +++ de Bij verkeerd bezig +++

  Like

 5. BigLJohn zegt:

  Er zijn nog massa’s volwassen mensen te vinden die nog steeds in sprookjes geloven. Van de mooie fee die met haar toverstokje zwaait en alle religieuze stromingen op aarde in pais en vree laat leven. En de Paus die de kont van de islam likt. Laat hem maar oppassen. VOOR 2020 deed ISIS al de belofte dat Italie ingenomen gaat worden en dat het Vaticaan volledig vernietigd zal worden !

  Like

 6. M.A.L. Sion zegt:

  Wim prikt door de misleiding en die Texaan zou eens aan zijn voorhoofd moeten voelen. Als in Afrika dagelijks tientallen/honderden christenen, alleen omdat ze christen zijn, vermoord worden dan is toch niet te verwachten dat de islam nu gaat opzitten en pootjes geven.
  Wereldwijd zijn er nog veel te veel mensen die denken dat de islam een GODSDIENST is. Ons doel moet zijn om deze mensen te overtuigen dat de islam een valse sekte is. De stichter, ene pedofiele woestijnbarbaar, heeft een god bedacht en hem Allah genoemd. Deze fantasie is gaandeweg uitgegroeid tot een zeer ingewikkeld systeem van regels voor het leven van alle ‘gelovigen’. Elk weldenkend mens kan begrijpen dat het plegen van de meest gruwelijke misdaden, onder het aanroepen van Allahu Akbar, nooit de wil kan zijn van een GODHEID. Allahu Akbar – Allah is de grootste – is door 1400 jaar indoctrinatie uitgegroeid tot een zelfrechtvaardiging om de meest gruwelijke wandaden te begaan.
  Wilders heeft het al honderden keren gezegd, we moeten strijden tegen de ISLAM. Die strijd wordt nu door veel te weinig mensen gevoerd. De islam moet de status van godsdienst afgenomen worden. Als het niet wereldwijd is dan toch in ieder geval te beginnen in Nederland. Dat zal niet gepikt worden door de in Nederland verblijvende moslims en kan tot een burgeroorlog leiden. Dat zullen we er voor over moeten hebben om onze vrijheid terug te krijgen. ‘Terug krijgen, want nu al loopt de overheid aan de leiband van de islam.
  Islam – weg ermee ! – niet zo leuk voor die fanatici die met borden lopen met ‘Islam will dominate the world.
  malsion@orange.fr – aanspreekpunt De Patriotten – http://depatriotten.weebly.com

  Like

  • danny zegt:

   Ben het geheel met u eens.
   Maar hoe krijgen we de gemiddelde Nederlander zover ,die toch veelal naar het staatshoernaal
   kijkt en veel gelooft wat hij daar te horen krijgt?

   Like

 7. carthago zegt:

  Het valt niet mee voor de “islam geestelijken”om het grote gepeupel met onderontwikkeld iq, uit te leggen dat ze hun hele leven in haat, horror en moord zijn aangestuurd. Dat kost hun macht,geld en aanzien en wellicht hopelijk op een mooie zomerse dag, hun kop.

  Like

 8. danny zegt:

  In deze taqqiya truk trap ik uiteraard niet. De islam heeft een dubbele agenda en spreekt met twee tongen.
  Het ergste vindt ik nog dat die schijnheilige Gristen en hier nog aan mee werken. En maar die wang blijven toekeren, stelletje ‘ verraderlijke gristen duivels’.

  Like

 9. Hendrik M. zegt:

  Kun je de creaturen die een rovende moordenaar, genocidepleger en kinderverkrachter als voorbeeld nemen om te leven als hij deed wel “mensen” noemen?

  Like

 10. 4sjun zegt:

  Ben Kok en Hans Jansen leggen het nog een keer uit.

  Islam en waarheid

  Strijd de goede strijd en help Ben naar vermogen ook dit werk te kunnen voortzetten:
  http://tora-yeshua.nl/2016/01/12922/

  Like

 11. Tom Hendrix zegt:

  Jawel hoor, en ik ben” de keizer van China”. Zalig de onnozelen, die deze MISLEIDING van moslims, tot waarheid verheffen. Maar zalig worden de onnozelen nooit, want ook hun kop gaat eraf, als de moslims de baas zijn geworden in Europa.

  Like

 12. Driek zegt:

  “Tweehonderdvijftig moslimwetenschappers en –geestelijken en vijftig vertegenwoordigers van andere religieuze tradities kwamen bijeen”.

  Wel ja, toe maar, moslimwetenschappers, alsof die smerigheid een wetenschap is. Of het nu de islam (ik beschouw de islam niet als een godsdienst) is, of een andere religie: godsdienst is geen wetenschap. Godsdienst is geloof in het onzichtbare. Maar, lezer van E.J. Bron: de ‘zichtbare dingen’ gaan voorbij, de ‘onzichtbare dingen’ dure eeuwig.

  “En wat is het geloof? Het geloof is een vaste grond van wat wij hopen, het overtuigt ons van de werkelijkheid van onzichtbare dingen.
  Hebreeën 11,1

  Ik bedoel hier maar te zeggen, dat er geen enkel fundament is waarop godsdienst gezien kan worden als wetenschap. Het staat een ieder vrij om zijn geloof te belijden, doch gaarne binnenskamers of op een plaats waar niemand er last van heeft. Maar dring het andere mensen niet op en val ze er vooral niet mee lastig. Ik vind dat de tijd van discussies over ‘Geloof’ nu toch wel ver achter ons ligt. We blijven niet aan de gang.
  Overigens vind ik het een mooi duidelijk artikel van meneer Wim van Schaik. Compliment.

  Like

  • Edjan zegt:

   Helemaal mee eens, Driek. Al dan niet geloven in God is een persoonlijke keuze. Jammer genoeg is elke godsdienst al heel snel geïnstitutionaliseerd (met een hiërarchie van bazen, opperbazen en onderbazen en plebs) met allerlei wetten en regels, er gaat een hoop geld in om en er dienen zieltjes gewonnen te worden. Met de zieltjes-winnerij begint meestal de ellende en soms oorlogen. Heeft naar mijn idee allemaal niets met godsdienst te maken.

   Like

 13. Joshua zegt:

  Religie van vrede, samen 1 geloof, ja slaap zacht idioten, daarom vermoorden zij/ jullie dagelijks 1000den anders denkenden en gelovigen .
  Die burgermeester leest geen nieuws of slaapt, of hij liegt dat hij barst net als die vredelievende moslims en doortrapt gemene, arrogante regeringsleiders.
  Wat een stelletje achterlijke idioten hebben wij in de overheden/regeringen..

  Like

 14. Tom Hendrix zegt:

  @Driek: 12.05. uur. Ik respecteer als christen volledig uw standpunt, Driek. Niet opdringen, dat is volledig naar mijn idee. En geloof is inderdaad geen wetenschap, zoals algebra en meetkunde, waar je door rekenkundige bewerkingen een stelling kunt bewijzen

  Like

 15. bronlezer zegt:

  ‘over de rechten van niet-religieuze minderheden rept de Marrakesh Declaration met geen woord.’

  Nee, niet de Marrakesh Declaration, maar wel het Handvest van Medina waarnaar slechts 8 keer is verwezen. Best knap, die 8 verwijzingen, in een 3 pagina’s tellend document. Tel maar na. Gewoon even zoeken in dat .pdf document met Ctrl+F en dan zoeken op ‘handvest van medina’. Het zijn echt 8 verwijzingen. Dat Handvest vinden ze dus heel erg belangrijk. Wat staat er dan in? Nou, bijvoorbeeld dit:

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_van_Medina
  1. Dit is een document van Mohammed de Profeet. Het regelt de verhoudingen tussen de Gelovigen, dat wil zeggen Moslims .. (dus alle niet-moslims zijn ongelovigen)
  13. Geen Gelovige zal een ongelovige helpen tegen een Gelovige.(=discriminatie van niet-islamieten)
  15. Gelovigen zijn allen vrienden van elkaar tot uitsluiting van alle anderen. (=religie-apartheid)
  28. Wanneer jullie het ergens over oneens zijn, zal de zaak worden voorgelegd aan God en Mohammed. (=dag onafhankelijke rechtspraak)
  46. Een vrouw zal alleen bescherming kunnen ontvangen bij toestemming van haar gezin. (=dag vrouwenrechten)

  Over rechten van niet-religieuze minderheden werd dan weliswaar niet geschreven in de Marrakesh Declaration, maar wel in het Handvest van Medina waarnaar in de Marrakesh Declaration tot 8 keer toe wordt verwezen. Maar, het kan nog gekker!

  Op pagina 2 van de Marrakesh declaration is zelfs geschreven dat het Handvest van Medina ‘in harmonie’ zou zijn met het Handvest van de Verenigde Naties en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Onmogelijk! Het Handvest van de VN en de UVRM geven geen ruimte aan discriminatie en religie-apartheid, staan afschaffing van vrouwenrechten niet toe, en staan afbraak van onafhankelijke rechtspraak niet toe. Dat die Marrakesh Declaration zo bejubeld word is walgelijk en verdient ieders afkeuring.

  Volgens mij hebben de Vaticaanse krant, Dr Parker en Bob Roberts niet eens de moeite genomen het Handvest van Medina te lezen.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @bronlezer: 14.36. uur. En de VN, de Verenigde Nazies, zijn “de kontlikkers”, van de islamlanden geworden. Ze slijmen, likken en kwispelen naar de OIC, de moslimpotentaten!

   Like

 16. Taljaard zegt:

  Van kinds af aan al geleerd om alles wat uit de koker van Rome komt diep te wantrouwen.
  Met zo’n naieveling en Gutmensch in het kwadraat als die Argentijnse paus zou je nog bijna terugverlangen naar de cynische Vaticaanse machtspolitici uit de XVIe eeuw.
  Het eindresultaat van hun dwaalleer is overigens het zelfde; een heleboel ellende.

  Like

 17. Pingback: HET DOORGEEFLUIK (7) | voorzieners

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s