VVD managementsysteem

Screenshot_26

(Door: Drs. E. Schilder)

Met Amerika als het grote voorbeeld. Vroeger, voordat Amerikaanse bedrijven overal buitenlandse ondernemingen konden overnemen, die binnen een jaar failliet lieten gaan en zo alle technologie en patentrechten in bezit kregen, hadden we een sociaal stelsel. Het is inmiddels vrij ouderwets, maar toen was er een voor iedereen betaalbaar, goed functionerend zorgstelsel, hadden werknemers een vast contract en bedrijven de plicht om geld achter de hand te houden om werknemers te kunnen betalen in de onvermijdelijke mindere tijden. In tegenstelling tot de echte wereld komen die mindere tijden echter niet meer voor, want volgens het uitermate realistische Amerikaanse managementmodel groeit een bedrijf alleen maar en maakt het elk jaar meer winst. Minder winst wordt niet gezien als ‘nog steeds winst’, maar als verlies en dus volgen er per direct ontslagen, uiteraard alleen op de werkvloer. Logisch toch?

Helaas loopt Nederland Amerika nog steeds achterna alsof het een loopse American Stafford is. Kwijlend achter het grote geld aan, want geld verdienen kunnen ze in het land van de onbegrensde (on)mogelijkheden. Nou ja, voornamelijk fictief (niet echt, maar digitaal) geld dan wel te verstaan.

Je hoeft maar naar het programma Off the grid‘ te kijken om te zien wat het Amerikaanse managementmodel ze werkelijk gebracht heeft en hoe ‘goed’ het er in het echt gaat. 46 van de 50 staten staan op de rand van het faillissement, hele gemeenschappen leven er teruggetrokken in bossen en de eens florerende industriesteden zijn verworden tot regelrechte spookplaatsen. Het is niet voor niets dat Amerika via het verraderlijke TTIP-systeem andere landen NOG verder leeg probeert te roven.

Het totale afbraakbeleid

Het verbaast mij elke dag opnieuw weer waarom o.a. de Amerikaanse verkiezingen hier in Nederland (de 51e staat van Amerika) zo enorm belangrijk zijn en zelfs navolging krijgen. Het is, net als bij o.a. de VVD, een door grote bedrijven gesponsord, leugenachtig verkiezingsprogramma c.q. overheidsbeleid dat miljarden mag kosten, die maatschappelijk en humaan veel beter tot hun recht zouden komen. Maar je bent in deze zieke wereld pas geslaagd als je keihard, egoïstisch en niets en niemand ontziend, over de rug van iedereen, heel veel geld hebt gemaakt door zo goedkoop mogelijke rommel zo duur mogelijk te verkopen. En precies daar gaat het fout, want een bedrijf dat investeert, wil er altijd iets voor terug! Ofwel, dure bedrijven kopen middels sponsorgelden politieke invloed en macht om de maatschappij te kunnen veranderen, zodat alleen zij daar NOG beter van worden.

Het gevolg wordt inmiddels ook hier pijnlijk duidelijk, want juist de VVD draait uitsluitend op dit asociale, inhumane Amerikaanse managementmodel. Ze heeft handig een basis gecreëerd voor meer ZZP´ers die daarmee, door geldzucht en succes verblind, uiteraard VVD stemmen en meewerken aan dit ziekelijke, onmenselijke wanbeleid. Want elke 2 jaar opnieuw (dat was eerst 3, maar vanwege een geniale ingeving nu al 2) toch weer geen vaste baan krijgen en steeds opnieuw, uiteraard tegen telkens minder salaris (omdat je met goedkopere buitenlanders moet concurreren) een nieuwe baan moeten accepteren, is niet wat de gemiddelde werknemer echt ziet zitten. Deze nieuwe vorm van ‘ontslagregeling’ scheelt niet alleen veel ‘overheadkosten’ voor een bedrijf (wat zich fysiek vertaalt in meer geld, luxe en weelde voor het hogere management), maar scheelt ook enorm in de uitgaven van de staatskas. Dit omdat er minder en steeds korter geld uitgegeven hoeft te worden aan uitkeringen, maar belangrijker nog, het aan het eind van de rit uit te keren pensioengeld daardoor ook veel minder zal zijn! Het feit dat de overheid zomaar ettelijke miljarden uit de pensioenpot heeft kunnen roven en gewoonweg niet terugbetaalt, is er het bewijs van dat dit 1 grote, stinkende pensioenfraude is waarvan U de dupe bent geworden, want door dat ‘plotseling ontstane tekort’ krijgt U minder pensioen uitgekeerd. Klijnsma doet er momenteel overigens alles aan om de gehele pensioenpot als staatseigendom te claimen en van uw oude dag uw eigen probleem te maken. De ruime wachtgelden van onze staatsministers moeten tenslotte ergens uit betaald worden en dat is altijd uit UW belastinggeld, maar NOOIT uit de partij-pot.

Smerig VVD managementsysteem

Het resultaat van dit managementmodel is bijvoorbeeld een steeds meer uitgeklede, maar wel elk jaar duurder wordende, gezondheidszorg die gewoon goed was maar nu naar mensonterende, egocentrische VVD/verzekeringsmaatschappelijke waarden is aangepast. Er komen steeds meer werklozen voor wie eigenlijk helemaal geen werk is (en ook niet gecreëerd wordt), maar die als straf nog eens extra gekort worden als zij geen werk kunnen vinden/aanvaarden of geen gedwongen onzinnig ‘staatswerk’ willen doen. Werklozen moeten om aan een baan te komen steeds vaker concurreren met vluchtelingen of buitenlanders die naar Nederlandse maatstaven zwaar onderbetaald worden, hier geen belastinggeld afdragen en het geld ook nog eens naar het buitenland sluizen etc. We noemen dat ‘marktwerking’.

Hoe het ook kan?

Een beursgang leidt 9 van de 10 keer tot een uiteindelijk faillissement en heel veel ontslagen, waarbij er slechts een paar heren flink beter van worden. De rest is voor de wolven. Dat komt voort uit het belang/mentaliteit van de ‘durf-‘ of ‘risicokapitalisten’ die van teveel geld, koste wat het kost, NOG meer geld willen maken, maar waarbij het ‘risico’ altijd bij de gewone man ligt. Uiteraard mag de belastingbetaler daar dan weer voor opdraaien om de uitkeringen te betalen. Want dat ‘geïnvesteerde durfkapitaal’ moet en zal terugkomen. Vandaar de term ‘durfkapitalist’ natuurlijk.

Dat het ook anders kan, bewijst een bedrijf in Zuid-Amerika, dat volledig managementloos is en toch 700 miljoen winst maakt (voorheen met managers in dienst slechts 4 miljoen per jaar) en waar iedereen verantwoordelijk is voor zijn/haar werk en de benodigdheden. Iedereen krijgt als schakel in de ketting hetzelfde, overigens prima, salaris en deelt mee in de winst. Dat werkt vele malen motiverender dan de zoveelste ‘keiharde’ hands-on manager die zonder enige kennis van sociale vaardigheden de slecht betaalde werknemers op de werkvloer terroriseert.

Dit non-management systeem zorgt voor lagere kosten (geen dure managers), meer collegialiteit, meer eigen initiatief, meer loyaliteit, meer productiviteit, meer deskundigheid, betere beslissingen en meer flexibiliteit en dus levert dat op elk niveau gelukkiger mensen op.

Waarom bedrijven hier nog steeds kiezen voor steeds wisselende teams i.p.v. op elkaar ingespeelde vaste teams, om steeds weer (tijdrovend) nieuwe mensen te willen opleiden, per medewerker meer aan een uitzendbureau willen betalen dan aan een gemotiveerde medewerker en daarmee alleen maar onstabiliteit, meer werkdruk, onvrede en dus onrust creëren, begrijp ik persoonlijk niet.

Tijd en winst creëer je met stabiliteit en niet door zoveel mogelijk poppetjes te wisselen en elke 3 maanden van links naar rechts te springen. Maar ook dat is typerend voor het kortzichtige Amerikaanse managementmodel. Alles is vooral korte termijn gericht, want je moet er niet aan denken dat je even wat langer nadenkt voor je voor de zoveelste maal 180 graden de andere kant op gaat…

Ja, Amerika met haar managementkennis en inzicht is echt HET perfecte voorbeeld, maar dan vooral zoals het NIET moet! En Nederland blijft er maar blindelings achteraan rennen…

Door:
Drs. E.N. Schilder
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Graaien, Hypocrisie, Naïviteit, Rotzakken, VS, VVD. Bookmark de permalink .

13 reacties op VVD managementsysteem

 1. kruisridder zegt:

  Mensen in loondienst met een tijdelijk contract raken ook niet meer gemotiveerd om voor een bedrijf zich 100% in te zetten omdat ze toch wel weten dat al werken ze zich ook te pletter, dat ze eruit vliegen. En geef ze eens ongelijk. Dan blijf je veel eerder met een griepje of een verkoudheid thuis……

  Like

 2. jungleelephant zegt:

  Ik moet denken aan de tijd dat ik als 15 jarige bij de Edah werkte.Om de paar maanden werkten we de gehele zondag omdat dan de winkel anders moest worden ingericht en een grote schoonmaakbeurt kreeg:onbetaald.De bedrijfsleider zorgde voor iets lekkers bij de koffie en na afloop kregen de meiden een pakje sigaretten en een panty,als dank.De jongens een pakje shag en een pilsje.En een schik dat we samen hadden;we waren super gemotiveerd,want het was wel “onze”winkel!Moet je nu eens om komen,vragen ze of je gek bent geworden!Het was een mooie tijd,die jaren 60!

  Like

 3. Pieter zegt:

  ik zal wel een domme ondernemer zijn want ik stem geen vvd maar euh… ergens anders op 😉
  als ik een medewerker aanstel, kost mij dat aan loonkosten ca. 2.000 eypo
  voor die 2.000 teuro ontvang ik netto 18 werkdagen.
  een werkdag kost mij dus iets van 111,00 pleuro, ff uit mn hoofd gerekend.
  das op basis van 8 uur en de kosten van n bakkie koffie, desnoods twee bakkies ( doe es gek)
  al gauw een krappe € 15,00 per uur.

  als ik diezelfde vent via een uitzendbureau zou nemen, kost hij me € 28,00 excl. btw
  ik ben toch niet gek!

  overigens… weet u wie zo ongeveer de rijkste man van nederland is?
  mijnheer Goldschmeding de oprichter van Randstad uitzendbureau!!
  en weet je hoe hij rijk ( meervoudig miljardair) geworden is?
  door het verspreiden van de fabel dat flexibele arbeid goedkoper is voor de ondernemert.

  ik als domme ondernemer laat toch desnoods een medewerker 3 MAANDEN per jaar het terrein vegen om nog steeds goedkoper uit te zijn dan de optie waarbij deze medewerker 9 maanden via uitzendbureau zou komen. ( en 3 maanden werkeloos)

  Like

  • Hendrik M. zegt:

   Zo stel ik me goed ondernemerschap voor.
   Wanpresterenden er uit, doch goed personeel aanhouden met tijdelijk ander werk op het bedrijf.
   Denk dat het zich loont!

   Like

 4. Teunis zegt:

  Dat gaat echt niet binnen afzienbare tijd veranderen, want het moet gek gaan wil de VVD na de volgende verkiezingen niet weer meeregeren.

  Like

 5. wauso zegt:

  Ik als domme ZZPer heb nog nooit op de VVD mogen stemmen. Dan zal ik in de statistiek ook wel iets verkeerd gedaan hebben. Ik vind het verhaal iets overdreven. Dit land gaat kapot aan totale onkunde. Vakmensen of mensen met kennis moet je vaak met een loep zoeken. Neem b.v. de politiek. Daar zitten toch louter imbecielen en mongolen in de kamers en dan nog die huichelaars van burgemeesters. Neem die asielwaanzin. Ze doden hun Eigen Volk en kloppen zich vervolgens op de schouder en steken veren in elk gat van hun elite vrienden ! Heb je een niksnut van een zoon maak hem lid van de Staatspartij (PvdAD’66VVDGLCUCDA).

  Like

  • Republikein zegt:

   Ik als domste ZZPer kan me wel vinden in het artikel.
   Kan ik wel een verhaal afsteken maar zal het kort houden.
   Nog nooit op iemand gestemd trouwens, anders dan op Pim en Geert.
   De situatie van uitzendburo is helder, heb er zelf mee te maken gehad, conform het artikel.
   Wat betreft dat systeem van het bedrijf in Zuid-Amerika:Dat bestaat al jaren, in Spanje uitgevonden m.i..
   Dat dit land aan totale onkunde kapot gaat is waar, op school leer je voor jezelf en niet voor de leerkracht, ondanks tegenwerking van de minister en bazelenden medewerkers.
   Het onderwijs is vergaan tot een totale rooie verrotting door kleine mensen met te grote broeken aan, ze denken niet in oplossingen maar in carrIëre dus geld, de politieke kliek bedoel ik.
   Nou, ik hou maar op, iedereen zijn eigen mening.
   Eigenlijk ben ik het dus eens met uw comment.
   Waarom reageer ik dan?
   Nou,ik wilde nog wat kwijt over de TTIP.

   Nieuws
   Ja: vóór meer veiligheid, stabiliteit en democratie
   door Marit Maij op 8 februari 2016

   Meer veiligheid, meer stabiliteit en meer democratie, dat is de inzet van het referendum over het samenwerkingsverdrag met Oekraïne. Dit verdrag is goed voor Nederland. Omdat een veilig en democratisch Oekraïne in het belang is van onze vrede. Omdat wij Poetin niet willen belonen voor zijn pogingen om dit verdrag te dwarsbomen en Oekraïne te verdelen. En omdat werknemers en bedrijven profiteren van handel zonder bureaucratische belemmeringen. Stem dus op 6 april vóór meer veiligheid, stabiliteit en democratie.

   Europa en Oekraïne werken al lange tijd aan een samenwerkingsverdrag. De bevolking van Oekraïne kwam in opstand toen haar regering dit, na zware druk van Poetin, weigerde te tekenen. Daarna kozen ze alsnog voor verdere samenwerking met ons. Het schokkende resultaat was een Russische invasie op de Krim en een slepend conflict in het Oosten van het land. De Oekraïners hebben gekozen voor vrede en democratie. Wij mogen hen nu niet in de steek laten.
   https://internationaal.pvda.nl/2016/02/08/ja-voor-meer-veiligheid-stabiliteit-en-democratie

   Ze zijn in staat om in 2 woorden 3 vloeken te laten.
   Marit, van ons kent ons.

   Like

 6. Hendrik M. zegt:

  In Nederland is zo ongeveer elk staatsbedrijf geprivatiseerd en daarmee ook de service verminderd, dat tegen (veel) hogere kosten.
  Vroeger hadden we Zieke Fons; werkte redelijk goed.
  De gezondheidszorg werd versjachert aan verzekeringsmaatschappijen wier enig doel het is zoveel mogelijk te verdienen aan andermans ellende.
  Tante Pos werd versjachert, de betrouwbaarheid is weg, post wordt soms bezorgd, dit dan vaak door kinderen, huisvrouwen en zelfs door buitenlanders die analfabeet zijn.
  De Nederlandse Spoorwegen geprivatiseerd en gescheiden trein en rail.
  Over de zittende directie kwamen 2 nieuwe directies met hun managers, politiek aangewezen figuren die niets van het spoor wisten doch wel direct het oude directie salaris verdrievoudigden.
  We kennen nu de problemen, zie Fyra, treinen die niet op tijd rijden of uitvallen, wissel problemen en last met een paar blaadjes of wat sneeuw op het spoor…
  Tja, zo word ons eens zo mooie en fijne land naar de klote geholpen door incompetente bestuurderen, lieden die er niet zitten vanwege kennis en kwaliteiten, doch door het enkele feit dat ze lid zijn van een politieke partij.

  Like

 7. Fantastisch artikel Drs. E. Schilder geheel conform de waarheid!!!

  Like

 8. Republikein zegt:

  Over de ZZPer gesproken.
  Het tegengeluid is hiero:
  De gedroomde, keurig-liberale Nieuwe Mens begint scheuren en barstjes te vertonen. Gelukkig maar.
  http://www.groene.nl/artikel/de-nieuwe-zzp-mens-bestaat-niet

  Like

 9. Pingback: HET DOORGEEFLUIK (15) | voorzieners

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s