Hongaarse minister Szijjártó: “Europa is volstrekt weerloos”

Screenshot_7

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó.

(Door: Robbert de Witt)

Geen land ligt zo vaak onder vuur in de EU als Hongarije, bijvoorbeeld vanwege het ‘anti-migrantenhek’. Minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó (37) verdedigt zich.

Van gebeten hond tot gidsland, zo zou je de positie van Hongarije in Europa het afgelopen half jaar kunnen noemen. De regering in Boedapest werd in augustus geconfronteerd met een groeiende colonne migranten, die via Hongarije Duitsland hoopten te bereiken. De Hongaarse beslissing om een grenshek van honderden kilometers op te richten, leidde tot hoon van Brussel en uit West-Europa. Maar inmiddels zijn in veel landen grenscontroles heringevoerd en keren overal grensbarrières terug.

Elsevier

Maar van een zelfvoldaan ‘ik zei het toch’ is geen sprake bij Péter Szijjártó. De jonge Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken was in Nederland voor overleg met zijn Europese collega’s over de migrantencrisis. ‘Ik ben er trots op dat ik mijn land mag vertegenwoordigen, of we nu onder vuur liggen of niet.’

Elsevier: Dus de kritiek liet u koud?

Péter Szijjártó: ‘We werden vergeleken met de ergste dictaturen uit de jaren dertig en veertig. Dat is simpelweg onacceptabel en bovendien on-Europees. Maar we zullen in de toekomst net zo helder en duidelijk zijn als we al waren. Ik zie dat in veel Europese landen de posities van politieke leiders en die van de burgers steeds verder uit elkaar groeien. Die fout hebben wij in Hongarije niet gemaakt. Wij hebben een nationaal onderzoek gehouden over de migratiekwestie en mensen waren zeer duidelijk: ze zeiden dat het de verantwoordelijkheid van de regering is om burgers te beschermen.’

Elsevier: Komt de rest van Europa volgens u dan eindelijk bij zinnen?

Szijjártó: ‘Het grootste probleem bij de migrantencrisis is dat we weerloos zijn. De EU is volstrekt weerloos. De afgelopen maand bijvoorbeeld waren we niet in staat om de controle over onze buitengrenzen terug te winnen. Dagelijks komen er nog altijd tweeduizend, drieduizend, tienduizend migranten via Griekenland de EU binnen. Ongereguleerd, ongecontroleerd en ongeorganiseerd. Als je niet zelf kunt beslissen wie er wel en niet je land mag binnenkomen, dan verlies je een deel van je soevereiniteit. En dat moet stoppen. ‘Hongarije moest wel zelf een oplossing zoeken. Want ook wij waren weerloos. Stel je voor, er kwamen afgelopen najaar dagelijks acht- tot tienduizend mensen ons land binnen. Ze hadden geen respect voor onze wetten en regels, bezetten treinstations, liepen over snelwegen en spoorlijnen, vielen agenten aan, weigerden naar vluchtelingenkampen te gaan, eisten medische hulp en eten waar ze ook maar gingen zitten.

Toen het uit de hand liep, vroegen we de Europese instanties of we ons nog steeds aan Europese regels moesten houden of, omdat het om een buitengewone situatie ging, we uitzonderingen konden maken. Het antwoord was: nee, jullie moeten je voor honderd procent aan de regels houden. Het Schengen-verdrag zegt dat een land aan de buitengrens moet zorgen dat de grens alleen kan worden overgestoken via officiële grensovergangen tijdens openingsuren. Daar heeft Hongarije zich aan gehouden. Mijn Europese collega’s klaagden: waarom bouwen jullie, in Europa in de 21ste eeuw, een muur? Dan antwoordde ik: hebben jullie een andere oplossing om te voldoen aan de Schengen-regels?’

Elsevier: Kan de Europese Unie deze crisis oplossen?

Szijjártó: ‘Eerlijk gezegd ben ik heel pessimistisch. Europese leiders praten voortdurend over de noodzaak om de buitengrenzen te bewaken, maar er gebeurt steeds niets. Ik geef toe dat het beschermen van de zuidelijke grens, bij Griekenland, zeer lastig is. Maar zeer lastig betekent niet onmogelijk. Ik ben geen grenscontrole-expert, maar er zijn wel experts, en die kunnen berekenen hoeveel grensbewakers, militairen, agenten, schepen, vliegtuigen, helikopters, wat dan ook, nodig zijn om in elk geval een kans te maken op een bewaakte buitengrens. Maar dat is niet gedaan.’

Elsevier: Waarom niet?

Szijjártó: ‘Elke keer als ik hierover begin, is de reactie: waarom levert Hongarije geen bijdrage aan Frontex? Maar kom op, Frontex is geen grensbewakingsdienst, het is een vingerafdrukdienst. Er gaat een stap aan vooraf: Europa beschermen en bewaken.

Elsevier: Dat moet de NAVO nu gaan doen. Steunt de Hongaarse regering de NAVO-inzet bij Griekenland om migranten tegen te houden?

Szijjártó: ‘We verwelkomen elke inspanning om de druk van de migrantenstroom te verminderen en de mensensmokkel tussen Turkije en Griekenland tegen te gaan. Maar de NAVO is nog maar net begonnen met deze operatie, en het is dus te vroeg om te zien wat wij kunnen bijdragen. Ik heb al vaker een voorstel op tafel gelegd om een Europese troepenmacht samen te stellen. Daarvoor kun je een verplicht quotum instellen, want in dat geval is een quotum redelijk. Niet voor het verdelen van vluchtelingen, wat onuitvoerbaar is en tegen het gezonde verstand ingaat. En het druist ook in tegen Europese regels, trouwens. Dit voorstel hebben we al honderd keer gedaan, maar er gebeurt niets mee. Ik denk dat de noordgrens van Griekenland de zuidelijke Schengen-grens zal worden. Dan moeten we gaan vertrouwen op Macedonië en Bulgarije, waarvan de eerste geen lid is van de EU en het tweede geen Schengenland is. Maar goed, crisistijden hebben gekke situaties tot gevolg.’

Elsevier: Burgers in veel Europese landen zijn al moe van de EU-uitbreidingen, dus waarom zouden ze accepteren dat Bulgarije zomaar een Schengenland wordt?

Szijjártó: ‘Als we niets doen, zal Schengen uiteenvallen. Het einde van de Schengenzone zal leiden tot onvoorstelbare economische en politieke schade, ook aan de Europese Unie.’

Elsevier: De recentste golf van kritiek uit Brussel is niet gericht tegen Boedapest, maar tegen de nieuwe Poolse regering in Warschau. Bent u opgelucht?

Szijjártó: ‘Nee, eerlijk gezegd vind ik het onacceptabel hoe Europese instanties omgaan met Polen. Kijk, je kunt het wel of niet eens zijn met de nieuwe Poolse regering. Maar ze hebben hun mandaat niet gewonnen in de loterij, maar gekregen via democratische, parlementaire verkiezingen. Het is de wil van het Poolse volk.’

Elsevier: De kritiek gaat niet over het stemgedrag van de Polen of de Hongaren, maar over wat hun regeringen vervolgens doen om zich ervan te verzekeren dat ze ook de volgende verkiezingen winnen, hoe ze omgaan met onafhankelijke media, met de rechterlijke macht.

Szijjártó: ‘Toen Hongarije in 2010 een nieuwe mediawet aannam, werd die al binnen enkele uren bekritiseerd in internationale media. Terwijl er nog helemaal geen vertaling van de nieuwe wet was! Ik sprak ­onlangs met mijn Poolse collega, en die had hetzelfde meegemaakt met een conceptversie van de nieuwe Poolse Grondwet. Je kunt niet een regering aanvallen alleen op basis van informatie die je van de oppositie krijgt.

‘Ik denk dat er twee redenen zijn waarom de Hongaarse regering zo werd gekapitteld. Ten eerste werd de linkse oppositie in Hongarije bij verkiezingen in 2010 en 2014 gedecimeerd. Linkse partijen in Europa zijn hier niet blij mee en dus proberen ze de linkse oppositie in Hongarije van buitenaf te helpen. De tweede reden is dat wij totaal anders tegen zaken aankijken dan de Europese mainstream. Wij zijn er trots op Hongaars te zijn, wij zijn patriottisch, wij zijn er trots dat we christen zijn, we zijn trots op onze geschiedenis van elfhonderd jaar. Als je tegenwoordig zo spreekt in Europa, word je gestigmatiseerd. Dan ben je fascistisch, anti-Europees.’

Bron:
www.elsevier.nl
(“Premium”-artikel)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Verrijking", "Vluchtelingen", "Weg met ons!", asielwaanzin, Europa, EUSSR, gezond realisme, Hongarije, Illegalen, Immigratie, Patriottisme, soevereiniteit, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

6 reacties op Hongaarse minister Szijjártó: “Europa is volstrekt weerloos”

 1. Jan Wandelaar zegt:

  Like

 2. Cathja zegt:

  Geweldige man! Ik ben het bijna helemaal met hem eens.

  Ik zeg: “bijna”, want als Schengen uiteenvalt dit zal leiden tot ‘onvoorstelbare economische en politieke schade’ (volgens hem), dat geloof ik echt niet.
  Vroeger hadden we overal grenscontroles. Behalve het oponthoud wat je had als chauffeur en de plicht om je goederen in te klaren, was er toch weinig aan de hand?
  Die duizenden asielzoekers die zich ophouden in ‘de jungle’ bij Calais, en die koste wat het kost over willen steken naar GB, bezorgen de transportsector veel meer verliezen dan het verlies van tijd bij grenscontroles. Bovendien zijn grenscontroles nuttig om ‘foute lieden’ en illegalen sneller op te sporen. En niet onbelangrijk: de veiligheid moet toch de hoogste prioriteit krijgen? We willen toch weten wat ons land/onze landen binnenkomt?

  Maar verder vind ik het interview met Szijjártó getuigen van goed inzicht in de huidige politieke situatie, zowel in de EU als rondom de vluchtelingencrisis.
  Dit is een man die staat voor zijn principes. Prachtig vind ik dat!

  Rutte, heeft u dit interview ook al gelezen?

  Like

 3. Thom zegt:

  Wat een onzin dat we weerloos zijn. Moeder de vrouw heeft toch een deegroller. Daar zal ze eens link mee huishouden op die onverlaten. Dat is de enige bescherming die we nog hebben, want van Pechtold moet je daar dan “pang pang” bij roepen.

  Like

 4. Mirjam zegt:

  Ik denk erover om naar Hongarije te emigreren…

  Like

 5. geentvkijker zegt:

  vraagje : waarom horen we eigenlijk niets van Bulgarije ???

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s