Analyse: Drama voor de Britten en diepe kloof

Screenshot_17

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk (links), de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, en de Britse minister-president David Cameron (rechts) in gesprek in Brussel.

(Vertaling: E.J. Bron)

Wat zich afgelopen nacht in Brussel afspeelde, zou wel eens niet veel goeds voor de EU kunnen betekenen. Uit delegatiekringen wordt bericht dat er inmiddels twee kampen onverzoenlijk tegenover elkaar staan.

Des te langer het eten, hoe beter de sfeer: voor ontmoetingen onder vrienden zou dit verband in de meeste gevallen opgaan. Dat ziet er echter anders uit wanneer de staats- en regeringschefs van de Europese Unie op topontmoetingen bij elkaar komen.

De duur van de ontmoeting is dan in de regel een betrouwbare indicator voor ruzie. Hoe langer een etentje op een topontmoeting duurt, des te groter is de kloof tussen de deelnemers, luidt de richtlijn.

Wat zich afgelopen nacht in Brussel afspeelde, zou dus wel eens niet veel goeds voor de EU kunnen betekenen. Op het menu voor het werkdiner met betrekking tot het thema vluchtelingenpolitiek stonden behalve het hoofdgerecht “kabeljauw met witbier” slechts één voorgerecht en nagerecht. De staats- en regeringschefs zaten echter meer dan zes uur lang bij elkaar. Daarna kon niet meer bekend worden gemaakt dan dat er begin maart al een speciale topontmoeting met als thema “Turkije” zal plaatsvinden.

Uit delegatiekringen wordt bericht dat er intussen twee kampen behoorlijk onverzoenlijk tegenover elkaar staan. Het ene kamp heeft begrip voor soloacties door bijzonder gedupeerde landen zoals Oostenrijk, in het andere kamp bevinden zich diegenen die net zoals Duitsland deze soloacties tamelijk on-Europees noemen. De sfeer zou gespannen geweest zijn, gaf de Belgische minister-president, Charles Michel, na de urenlange discussies toe. De nervositeit zou bij enkele deelnemers merkbaar toenemen.

In het middelpunt van de discussie stond deze keer Oostenrijk. In de ruzie om vluchtelingencontingenten zouden o.a. Duitsland en de Europese Commissie de Oostenrijkse bondskanselier Faymann onder druk hebben gezet om de plannen voor bovengrenzen eerst niet in te voeren. Die wilde daar echter niets van weten.

“Er valt niks te verschuiven, niks te veranderen”, becommentarieerde hij in aansluiting op de gesprekken. Zijn land zou vorig jaar al duidelijk meer asielaanvragen hebben gehad dan bijvoorbeeld Italië en Frankrijk.

“Iedereen die al eens op een kaart heeft gekeken, weet dat deze beide landen groter zijn dan Oostenrijk en ook meer inwoners hebben”, zei hij. “wij kunnen getroost tegen iedereen zeggen dat we helpen. Wij duiken niet weg.”

Wenen had van tevoren o.a. vastgelegd om aan de zuidelijke grens nog maar 80 asielaanvragen per dag aan te nemen. Daarmee moet de jaarlijkse bovengrens van 37.500 asielzoekers worden nagekomen. Tegelijkertijd dienen er echter tot 3.200 vluchtelingen per dag naar Duitsland te kunnen worden doorgesluisd. Tenminste, als Duitsland daarmee akkoord gaat.

“De Duitsers zijn uiteraard niet echt blij, omdat men in Duitsland nog steeds een groot aantal opneemt”, zei Faymann over de reactie van Merkel in de gesprekken. De CDU-politica wilde geen verder commentaar geven op een zogenaamd heftig debat. “We hebben van gedachten gewisseld”, zei ze alleen maar.

De eerste top-onderhandelingen over de door Groot-Brittannië geëiste EU-hervormingen verliepen echter bijna volgens verwachting. Dreigingen, scherpe uitspraken en steeds opnieuw een snufje optimisme bepaalden de eerste dag van de topontmoeting. Tot diep in de nacht werd in kleine kringen een compromis gezocht. ´s Ochtends echter was men het nog steeds niet met elkaar eens geworden.

De Britse minister-president David Cameron zou het drama wel eens ingepland kunnen hebben. Hij zou tijdens de topontmoeting wel drie keer een schoon overhemd aantrekken, kondigde Cameron al voor de topontmoeting aan. “Het zal misschien een beetje dramatisch worden. Maar theater is goed”, klonk het uit onderhandelingskringen.

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Vluchtelingen", asielwaanzin, Europa, EUSSR, Groot-Brittannië, Immigratie. Bookmark de permalink .

13 reacties op Analyse: Drama voor de Britten en diepe kloof

 1. joga zegt:

  Ik hoop dat het in ieder geval een groot drama wordt. Dan kan ook Nederland die vermaledijde EU vaarwel zeggen en snel beginnen aan de nieuwe opbouw met gelijkgestemde landen.

  Like

 2. De parlementaire pers weten als geen ander hoe het is om ‘gestuurd’te worden door de politiek, onlangs is men er getuige van geweest hoe dit misselijkmakende spelletje in elkaar steekt. Mark Rutte speelde de hoofdrol in deze tragikomedie de visieloze premier kreeg zelfs na afloop een staande ovatie, dat zegt mij in ieder geval dat politiek een ‘machts’spelletje is waarbij de komedianten aan het publiek voorbij trekken. Zelf ben ‘k een groot voorstander dat de Europese Unie zo snel als mogelijk gedesintegreerd, maar zij dronken ze een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was…

  Like

 3. Cathja zegt:

  Wanneer explodeert de EU? Of wordt er weer theater gespeeld? Hoe vaak is het al niet gebeurd dat 1 seconde voor twaalf er dan toch weer een compromis lag?
  Laat die hele troep maar uiteen vallen. Onderhand is niemand het meer met de ander eens. Zo kun je geen Unie in stand houden. Maar dat was te voorzien. Je kunt niet zóveel verschillende landen samen kneden tot één geheel. Daarvoor zijn wij allemaal veel te verschillend.

  Ieder land kan beter zelfstandig zijn. Net als vroeger. Laten we volop met elkaar handelen, maar niet meer wandelen.
  De EU veroorzaakt alleen maar frustraties, want Brussel heeft tot nu toe geen enkele belofte waargemaakt. We zijn allen tot onmondige mensen verklaard, en we zijn massaal bedrogen! Het heeft ons ook al ongelofelijk veel geld gekost, en nog steeds wordt ons op allerlei manieren geld afgeperst. Wij, die een democratische samenleving hadden, hebben niets meer in te brengen. We zijn monddood gemaakt.

  Schande!!

  Dus: stoppen met die waanzin! Vandaag nog!

  Like

 4. Bas zegt:

  Ik heb zomaar het vermoeden dat naar dit voorbeeld (2) voormalige Oostblok landen, ook zullen afhaken. Deze EU is een groot misbaksel, blijft een misbaksel, en zal dit altijd blijven !

  Like

  • Cathja zegt:

   Dat zou inderdaad wel eens kunnen gebeuren, @ Bas. Deze landen worden bijna met de nek aangekeken om hun beleid m.b.t. de vluchtelingen-politiek.
   En ZIJ hebben het bij het rechte eind. De rest beduvelt de kluit tot en met!

   Like

 5. carthago zegt:

  En als je die drie ziet zitten valt meteen op dat Cameron twee keer antwoord moet gaan geven op elk dreigement van de overzijde, waarbij hij nb de spugende diarree uit de mond van de alcoholist nazi juncker nog moet zien te ontwijken ook. Hels gesprek. Nosferatu.

  Like

 6. C.A.Barstow zegt:

  Hoe eerder het in elkaar dondert hoe beter, maar we zijn er nog niet , wat wordt er in de achterkamertjes bekonkeld.

  Like

 7. Antivenin zegt:

  Wat een ramp is voor de EUSSR, kan alleen maar goed zijn voor het Nederlandse volk!

  Like

 8. koddebeier zegt:

  Hij zou tijdens de topontmoeting wel drie keer een schoon overhemd aantrekken, en waarschijnlijk een schone onderbroek, de onder knuppel !

  Like

 9. Comsol zegt:

  Kunnen de champagne alvast koud zetten?
  Gaan we eindelijk bevrijd worden van die o zo vervloekte EU?

  Like

 10. Comsol zegt:

  Kijk ook eens naar de dronken kanis van Junker, hij heeft geen idee waar het over gaat!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s