Peiling: AfD in Nordrhein-Westfalen de op twee na grootste partij

Screenshot_10

(Vertaling: E.J. Bron)

De AfD heeft in een peiling in Nordrhein-Westfalen de Groenen ingehaald. De SPD verliest duidelijk. De meerderheid van de kiezers zegt ontevreden te zijn met het werk van de regering van minister-president Hannelore Kraft (SPD).

Ongeveer 15 maanden voor de volgende deelstaatverkiezing in Nordrhein-Westfalen verliezen de grote partijen steun, terwijl de AfD duidelijk stijgt in de gunst van de kiezers. Volgens een vandaag gepubliceerde peiling van Infratest dimap voor het WDR-Magazin “Westpol” zou de AfD op dit moment 10% van de stemmen krijgen en daarmee de op twee na grootste partij zijn. In vergelijking met december won ze 5%.

De SPD kwam uit op 31%, een verlies van 3%. De CDU verloor 2%, maar blijft met 33% de grootste partij in Nordrhein-Westfalen. De Groenen verloren 1% en staan nu op 9%, de FDP won 1% en staat nu op 7%. Ook Die Linke haalde 7%, een winst van 2%.

Daarmee zouden noch de huidige coalitie van de SPD en de Groenen noch een coalitie van de CDU en de FDP een meerderheid in het parlement van Nordrhein-Westfalen hebben.

De tevredenheid van de kiezers met het werk van de deelstaatregering dadelijk duidelijk. Voor de eerste keer sinds het aantreden van de roodgroene coalitie in het jaar 2010 overwoog bij deze vraag het aandeel kritische stemmen. Eén op de twee (51%) was niet tevreden met het werk van de regering van Hannelore Kraft (SPD), een duidelijke toename van 7% in vergelijking met de peiling in december.

Landelijk gezien kan de CDU/CSU volgens een actuele Emnid-peiling haar neergaande trens stoppen en zich stabiliseren in de gunst van de kiezers. In de “Zondagstrend”, die het opinieonderzoeksinstituut heeft uitgevoerd voor “Bild am Sonntag”, komt de CDU/CSU opnieuw op 35%. De SPD blijft ongewijzigd op 24%, de AfD opnieuw op 12%. Die Linke en de Groenen wonnen elk 1% en staan nu allebei op 10% van de stemmen. De FDP verliest 1% en haalt 4%. Daarmee zouden de liberalen weer onder de 5% horde vallen en niet in het Duitse parlement komen als er vandaag landelijke Duitse verkiezingen zouden hebben plaatsgevonden.

De overige partijen krijgen samen 5% van de stemmen. Emnid heeft tussen 11 en 17 februari 2.409 personen ondervraagd.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in AfD (Alternative für Deutschland). Bookmark de permalink .

2 reacties op Peiling: AfD in Nordrhein-Westfalen de op twee na grootste partij

 1. Hendrik M. zegt:

  Verbaasd me dat de AfD niet nog harder groeit; zal nog wel wat tijd nodig hebben eer de massa beseft dat ze door de zittende kliek de afgrond ingeleid worden…

  Like

  • Pieter zegt:

   welnee, het is een beetje als PVV stemmen in Nederland, niet iedereen komt er voor uit,
   Daarbij, in de duitse pers word je minimaal als nazi afgeschilderd als je AfD stemt.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s