Griekenland: Poging om contant geld af te schaffen klaaglijk mislukt

Screenshot_40

(Vertaling: E.J. Bron)

Het is de Griekse regering niet gelukt om de bevolking van het gebruiken van contant geld af te krijgen. Belastingvoordelen voor het betalen met creditcards werden niet aangenomen. De zaak toont aan: de afschaffing van contant geld is een hersenspinsel, waartegen de burgers zich in de praktijk gewoon zullen verzetten.

DWN

De Griekse krant “Kathimerini” bericht van het falen bij de gedwongen invoering van betalingen met creditcards: de adviseurs van de Foundation for Economic and Industrial Research (IOBE) hadden de Griekse regering voorspeld dat zij haar inkomsten met € 1,7 miljard jaarlijks zou kunnen verhogen als zij burgers en ondernemingen ertoe dwingt om creditcards te gebruiken. Maar in werkelijkheid zijn “Griekse winkels niet bereid tot de uitbreiding van plastic geld door het verplichte gebruik van creditcards in de alledaagse handel.” Daarvoor had de regering bekendgemaakt dat privépersonen en winkels, die een bepaalde minimale omzet aan bankoverschrijvingen en betalingen met creditcards kunnen aantonen, zouden kunnen profiteren van belastingvoordelen.

Zo zou een groot deel van de winkels gewoon de aanschaf van apparaten die creditcards lezen, hebben geweigerd. Veel beroepsgroepen zoals artsen, handwerkers, elektriciens en advocaten accepteren nauwelijks betalingen met creditcards. Slechts ongeveer één op de twee winkels beschikt volgens de krant “Kathimerini” over een apparaat dat creditcards kan lezen, in totaal zouden dit ongeveer 220.000 stuks zijn. De regering was er van uitgegaan dat minstens het dubbele aantal nodig zou zijn om de beloofde meerinkomsten ook werkelijk te kunnen genereren.

De initiatieven tot een gedeeltelijke beperking of afschaffing van contant geld waren de afgelopen tijd vermeerderd – ook Duitsland wil een eerste stap zetten en betalingen met contant geld boven de € 5.000,- verbieden. De ECB zal het bankbiljet van € 500,- uit de roulatie nemen.

In Griekenland is te zien dat de afschaffing van contant geld in de praktijk onmogelijk is als een staat eenmaal zo aan de grond zit zoals Griekenland na de euroredding van miljarden en nog eens miljarden. Want het wantrouwen tussen de marktdeelnemers is uiterlijk sinds de kapitaalverkeerscontroles zo groot, dat geen enkele winkel ongedekte cheques accepteert. Ook de heffingen zijn in deze situatie aanzienlijk – en worden niet betaald. Bovendien is de aanschaffing van apparaten eveneens voor te financieren. De failliete staat, die voor de betaling met creditcard belastingvoordelen aanbiedt, vertrouwen de burgers sowieso niet meer – en zorgen ervoor dat de economie met contant geld in ieder geval nog doorgaat op een spaarvlammetje.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Graaien, Griekenland, Overheid, Rotzakken, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

8 reacties op Griekenland: Poging om contant geld af te schaffen klaaglijk mislukt

 1. Ron zegt:

  Ze zullen het in west-europa ook wel gaan proberen.

  Tijdig geld van de bank halen of anders kleine stukjes goud of zilver (kettingschakeltjes) ervoor kopen kan dit voorkomen. Ook bitcoins kan een grote vlucht gaan nenem.
  Krijg je een vanzelf paralelle economie waar nog wel met contant geld gewerkt wordt naast de girale vorm van geld.
  Van Griekenland is te leren hoe groot zo’n parallelle economie (zwart geld) kan worden.

  Like

  • BertG. zegt:

   Ik zie dan meer in een vorm van ruil handel.
   Goud heb je niet zoveel aan, kan je op kast liggen en naar kijken als de waarde van geld wordt opgeheven. Je geld is dan ook niks meer waard.

   Like

 2. Edjan zegt:

  Ik hoop echt dat ze dit niet voor elkaar krijgen, geld afschaffen, ook niet in Nederland, want dan zijn we allemaal lijfeigenen van de staat.

  Like

  • geentvkijker zegt:

   het gaat komen blijkbaar, maar ik denk ook dat dat in Nederland niet gaat lukken.
   Ze willen dit doen om zwart geld tegen te gaan, maar vroeger gebeurde het wel dat men zwart geld kon SPAREN……Tegenwoordig lukt dit nauwelijks, en komt al het zwarte geld toch grotendeels meteen in de economie terecht, dacht ik zo. Dat zullen hun toch ook wel weten, daarom denk ik dat dit weer MOET BIJDRAGEN aan een EXPRES opgezet treiter en pestpartijtje waarbij de Nederlander STERK moet verarmen, zodat de Elite weer meer controle kunnen uitoefenen, daaar is het hun om te doen. ZONDER zwart geld gaat Nederland sowieso kapot, en dat willen ze. Nog meer bedrijven FAILLIET !

   Like

 3. In elk geval is het duidelijk, dat de Griekse Middenstand botweg geweigerd heeft, hier aan mee te werken; Dat zouden ze hier eveneens moeten doen.
  http://depatriotten.weebly.com/

  Like

 4. elisah zegt:

  Zwartwerken en belasting ontduiken, is in Griekenland de nationale sport.

  Like

 5. Edjan zegt:

  Op dit moment staat de rente heel laag. Dat is gedaan om:
  – de euro in waarde te laten dalen zodat de export goedkoper is
  – de rente over de enorme staatsschulden laag te laten zijn, vooral landen als Italië profiteren daarvan.

  Het nadeel is:
  – dat de pensioenfondsen minder geld verdienen over vermogen op de bank
  – particulieren die sparen krijgen nauwelijks rente maar moeten wél belasting betalen alsof ze 4% rente krijgen. Het is dus geen wonder dat particulieren massaal hun geld van de bank hebben gehaald, temeer daar er voortdurend geruchten de kop opsteken dat bij een volgende crisis, als er een bank dreigt om te vallen, niet meer de belastingbetaler maar de spaarder (en aandeelhouder) de klos is. Weg spaargeld. Dus stopt de onderdaan het liever onder de matras.

  Dit is meer dan onze goudeerlijke en betrokken overheid verdragen kan. Onderdanen onttrekken zich aan Haar controle en aan Hare Majesteits belastingdiensten!!! Slechte onderdaan, slecht, slecht, slecht!

  Oplossing: geld afschaffen. Op naar de virtuele rekening waar virtueel geld op gestort wordt door de baas en overheid, en waar huur, zorgverzekering, belastingen, boodschappen en boetes volautomatisch worden afgeschreven. U loopt dan met uw boodschappenkar door het poortje, dat gaat niet open want u hebt 7 euro 89 te weinig op uw rekening. Eerst die krat bier eruit!
  U rijdt over de A2, neemt de afslag ‘s-Hertogenbosch en daar staat: Goedenmiddag Edjan, wij hebben 245 Euro van uw rekening afgeschreven wegens overtreding van de snelheidslimiet met 2 km per uur. Prettige reis verder!

  Like

 6. Anneke zegt:

  Wat de NWO voor ogen heeft is maar beperkt / zeer beperkt succesvol voor hun-zelf. Het cash hadden zij er allang uit willen hebben. “Mispoes…”.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s