Als de aartseurofiel Lord Owen uit de EU wil, dan zou dat ons allemaal tot nadenken moeten stemmen

Screenshot_10

Lord Owen

(Door: Nelson Fraser – Vertaling: “Wachteres” en “Henk V.”)

David Owen heeft zijn eigen idealen afgewogen tegen de lessen uit de geschiedenis – en hij is tot een scherpe conclusie gekomen. Veel van diegenen die er sterk op aandrongen dat Groot-Brittannië de Europese Unie zou verlaten, hebben die altijd verafschuwd. Dat gaat niet op voor David Owen. Zijn hele politieke leven is hij een trotse Europeaan geweest – en hij was zelfs bereid om zijn carrière ervoor op het spel te zetten. Hij heeft zijn vooraanstaande positie bij Labour opgegeven uit protest tegen haar gebrek aan betrokkenheid bij de EU en hij werd daarna minister van Buitenlandse Zaken, toen dit [probleem met zijn partij] werd opgelost. Later, toen zijn partij zich opnieuw tegen de EU keerde, nam hij ontslag om te helpen bij het opzetten van de Sociaal Democratische Partij. Hij is altijd een krachtige criticus geweest van wat hij een “chauvinistisch en onrealistisch” idee noemt; dat Groot-Brittannië alleen zou kunnen of moet functioneren.

Dus als hij nu verklaart dat het tijd is om de Europese Unie te verlaten, dan zijn z’n overwegingen het beluisteren waard. Dit is niet de strijdkreet van een fanatieke nationalist of een naïeve poging om het zwaard van de Britse soevereiniteit uit de steen van Brussel te trekken. Lord Owen heeft zorgvuldig zijn eigen pro-Europese idealen afgewogen tegen de harde lessen van de recente geschiedenis: terwijl hij ook tegen elkaar afweegt wat de EU zegt en wat zij doet. Alleen omdat zij tot doel heeft de eenheid te bevorderen, kan men moeilijk over het hoofd zien dat haar beleid een bijna sadistische soberheid heeft gebracht, een schandalig hoge werkloosheid en de opkomst van extreemrechts. Dus is Lord Owen onderdeel van een groepering geworden die de doorslag kan geven in dit referendum: Eurofielen voor Brexit.

Zijn bijzondere zorg geldt veiligheid en zekerheid. Precies het onderwerp waar David Cameron campagne voor voert. Drie maanden geleden besloot de minister-president dat hij in de praktijk niet kon waarmaken dat Groot-Brittannië het lidmaatschap van de EU nodig had om welvaart te garanderen, zeker niet toen Groot-Brittannië meer banen had geschapen dan de rest van Europa bij elkaar. Dus besloot hij om het thema “veiligheid” als onderwerp voor zijn verkiezingscampagne te doen herleven en het begrip van het EU-optreden niet alleen als een gemeenschappelijke markt, maar als een gemeenschappelijk schild tegen regimes zoals Iran en Rusland te introduceren. Zoals hij het eerder deze week stelde: “De enige persoon die ik kan bedenken die zou willen dat wij de EU verlieten, is Vladimir Poetin”.

Door dat te zeggen, stelde hij Lord Owen in het gelijk: dat het idee dat de EU veiligheid waarborgt niet alleen belachelijk is, maar ook ronduit gevaarlijk. Zelfs als men dat maar ten dele gelooft, zegt Lord Owen, houdt dat een bedreiging voor onze veiligheid in. Het is niet de eerste keer dat Cameron een oud idee  van Tony Blair oppakt: dat de EU een “supermacht, geen superstaat” zou moeten zijn. Een mooie theorie, maar herinnert iemand zich de Balkan? Bij de gevechten die in 1991 uitbraken, verklaarde de toenmalige voorzitter van de Raad van Buitenlandse Zaken van de EU dat dit “het uur van Europa is, niet het uur van de Amerikanen. Als er één probleem kan worden opgelost door de Europeanen, is het wel het Joegoslavische probleem”. Dit kwam de Amerikanen heel goed uit; laat de zich verenigende Europeanen hun eigen achtertuin maar tot bedaren brengen, zonder de hulp van de US Air Force. Maar de EU faalde en Joegoslavië viel in een afgrond van etnische zuivering ten koste van 150.000 levens.

Sindsdien heeft de EU een dubbel aantal leden gekregen. Maar Lord Owen wijst op een meer recent voorbeeld: de Oekraïne. In een lezing in het afgelopen najaar merkte hij op hoe de EU al blunderend  in een confrontatie met Poetin belandde door een “militair-technologische samenwerking” met de Oekraïne te beloven – door te suggereren dat (precies waar Moskou bang voor was) de EU de nieuwe NAVO wilde worden. Maar niemand in de EU realiseerde zich blijkbaar hoe gevoelig dit alles bij het Kremlin lag, en hoe bereidwillig het was om tot handelen over te gaan. De Oekraïne was, net als Bosnië, bedoeld om het “uur van Europa” te laten zien. Net als in Bosnië diende dat alleen maar om aan te tonen dat wij onze veiligheid niet aan de EU kunnen toevertrouwen.

Dit alles maakt duidelijk, hoewel het een zwaarwegend argument voor Cameron is, dat de EU, in plaats van dat zij ons veiliger maakt, een bron van instabiliteit is geworden, want zij blijft kiezen voor taken die haar aftands militair apparaat en haar hopeloze diplomaten niet in staat zijn om aan te pakken. Een voorbeeld van de hopeloosheid van de EU kregen we in de Libische campagne, waarin de lidstaten die betrokken waren bij de bombardementen na 11 weken de missie moesten beëindigen, omdat de munitie begon op te raken. Dus is de EU belasten met veiligheid zoiets als een koorknaap vragen om op te treden als uitsmijter in een nachtclub in Swansea.

Een internationalist moet erkennen dat de NAVO, en niet de EU, garant staat voor de Europese veiligheid, een feit dat wordt onderstreept door elk conflict in de naoorlogse jaren. Zelfs vandaag de dag, met de Europese vluchtelingencrisis, wordt de NAVO gevraagd om tussenbeide te komen in de vluchtelingencrisis en om de mensenhandelaren aan te pakken. Dat is logisch, want Turkije, van waaruit de meeste boten vertrekken, is een lid van de NAVO, dus is de operatie nu in de handen van een generaal van de US Air Force. Een EU die niet in staat was om Slobodan Milošević zelf aan te pakken, is nu niet in staat om het hoofd te bieden aan bendes mensensmokkelaars zonder Amerikaanse hulp.

De EU heeft als handelsblok haar verdiensten – maar zij is geen hoeder van onze veiligheid. Door het tegendeel te beweren, dreigt Cameron de kiezers van zich te vervreemden, omdat hij hun intelligentie beledigt. Sinds wanneer is Poetin doodsbang geweest voor de handelsembargo’s van de EU? Wat doet hem denken dat Groot-Brittannië, na een stem voor ‘uittreding’, zich niet zou kunnen aansluiten bij dergelijke embargo’s? En hoe dan ook wordt de EU gedwongen een compromis te sluiten, omdat zij voor een derde van de olie- en gasimporten van Rusland afhankelijk is; de EU-woordvoerder voor het buitenlands beleid, Federica Mogherini, is zelf een verdediger van Poetin. Als er iets is wat Poetin goed van pas komt, dan zijn het wel de defensie pretenties van de EU: die lopen namelijk het gevaar de Amerikanen te ergeren met hun provincialisme en met hun neiging de NAVO terug te brengen tot een “relikwie”, dat is precies waarvoor de minister van Defensie van Bill Clinton al in 2000 waarschuwde.

Het is moeilijk om een eurofiel te zijn, om van Europa te houden en toch ontspannen om te gaan met de manier waarop de ijdelheid van de EU en haar geklungel een bedreiging voor de veiligheid van het continent is. Net als veel eurofielen had Lord Owen gewild dat de EU radicaal zou hervormen en daarvoor heeft hij de afgelopen tien jaar gepleit. Dit is wat de heer Cameron ook wilde bereiken, met miserabele resultaten. Het vormt een lastige vraag voor eurofielen (waaronder ikzelf): waarom heeft de minister-president gefaald? Omdat hij niet hard genoeg zijn best heeft gedaan tijdens zijn 30-uur durende sessies in Brussel? Of omdat de EU, met 28 kibbelende en veto-zwaaiende leden, structureel niet in staat is zichzelf serieus te hervormen? En als de hervorming een verloren zaak is, wanneer zijn we dan veiliger, ‘In’ – of  ‘Out’?

Lord Owen heeft zijn besluit genomen. De minister-president had het beste naar buiten kunnen treden met een aantal argumenten die meer overtuigen dan andere eurofielen ervan te willen weerhouden dezelfde conclusie te trekken.

Bron:
www.telegraph.co.uk
Auteur: Fraser Nelson

Vertaald uit het Engels door:
“Wachteres” en “Henk V.”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

h/t “Ben Heavem”

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Groot-Brittannië. Bookmark de permalink .

7 reacties op Als de aartseurofiel Lord Owen uit de EU wil, dan zou dat ons allemaal tot nadenken moeten stemmen

 1. Tom Hendrix zegt:

  De rode EUSSR is het ergste wat ONS is overkomen. Deze rode, satanische macht, levert ONS uit aan de mosliminvasie en de massa-immigratie. En heeft iemand ONS, burgers gevraagd of WIJ het er wel mee eens waren, dat een GEDROCHT als de EUSSR bestaat? Ik heb niet op dat Brussels schorum gestemd!

  Like

 2. joga zegt:

  Dit kan niet anders dan tot een Brexit leiden, of de Britten zijn nog stommer dan het IQ=arme tuig dat we nu in de EU aan het binnen halen zijn met een kostenfactor, die alleen maar tot een faillissement kan leiden. Hopelijk geven wij op 6 april een voorzet, waarna na het Britse NEE de EU kan worden ontmanteld en Rutte en zijn commissie-vrienden in Brussel en de verschillende hoofdsteden kunnen worden afgezet door de voorgelogen volkeren van Europa. Geloof maar dat ze hem al aan het knijpen zijn, want Obama kan ze als sitting duck niet meer redden met DONALD TRUMP op het vinkentouw.

  Like

 3. Pieter zegt:

  Ik herhaal wat ik hier eerder stelde: Cameron durft de EU niet te verlaten omdat hij bang is de multicul puinhoop in zijn land dan te moeten aanpakken.

  Zolang hij in de EU blijft hoeft hij dat niet en kan hij dat ook niet vanwege de EU-wetgeving.
  Mr. Cameron is one ot the biggest political cowards in the history of the UK.

  Like

 4. Wachteres zegt:

  http://www.breitbart.com/london/2016/02/26/are-you-ready-for-an-eu-propaganda-overload/

  Are You Ready For An EU Propaganda Overload?

  Now the official date of Britain’s long-awaited European Union (EU) referendum has been confirmed, and the campaigning has begun, we all knew the EU-propaganda machine would crank itself up a notch or two.

  In a style which has started to resemble George Orwell’s 1984, billboards and newspaper advertisements are starting to contain flags and slogans heavily promoting the European Union.

  Stel u voor: “Kaas uit Nederland, Goudse kaas, geniet ervan, het komt uit Europa”.

  Natuurlijk vertelt de EU niet dat we JARENLANG miljoenen ‘vluchtelingen’ binnen zullen krijgen. Dat die miljoenen, grotendeels gelukzoekers, hun familie ook nog binnen mogen halen en dat wij voor de immense onkosten mogen opdraaien. In Duitsland kan dat oplopen tot meer dan een triljoen euro.

  In GB krijgen de scholen al gratis kleurboeken, waarin reclame wordt gemaakt voor de Europese vlag. Natuurlijk wordt dat betaald door de Britten en waarschijnlijk door ons allemaal.

  UIT DE EU, BETER GISTEREN DAN VANDAAG.

  En daarvoor hebben we de PVV nodig, alle andere partijen zijn pro-Europa.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s