Pegida lijkt rol Provo te hebben overgenomen

Screenshot_8

(Door: Sam Simons)

Zaterdag werd Pegida Nederland-voorman Edwin Wagensveld aangehouden wegens het tonen van een hakenkruis op een spandoek. De swastika werd op het spandoek in een prullenbak gegooid. Edwin kon zijn grijns niet onderdrukken toen hij werd afgevoerd.

De Volkskrant

Het weekend daarvoor griste Edwin direct een roze varkensmuts van het hoofd van een Pegida-aanhangster toen de politie haar verzocht die af te zetten. Later werd hij naar het politiebusje begeleid, met diezelfde varkensmuts op het hoofd. Hij probeerde verontwaardigd te kijken maar kon weer zijn lach niet onderdrukken. De varkensmutsen zijn intussen niet meer aan te slepen.

Vooral die varkensmutsen doen denken aan de witte spandoeken en de befaamde kreten van Provo. Pegida’s acties hebben ook een ludiek karakter. Daarnaast zet Pegida ons aan het denken over het demonstratiebeleid. Hoe ver kun je gaan in het beperken van protesten? En wordt elke groep wel hetzelfde behandeld?

Aan Provo heeft Nederland haar belangrijkste demonstratievrijheden te danken. Met hun ludieke acties wisten zij ook het demonstreren zelf te vernieuwen, gebruikmakend van media-aandacht stelden zij de heftige reacties van de politie(k) aan de kaak. En met succes.

Rechts Nederland lijkt nu die rol te hebben overgenomen. Wie weet waren we dit weekend getuigen van de start van Pegida’s bestorming van het establishment. We wachten de volgende demonstratie af.

Bron:
www.volkskrant.nl
(h/t Theresa Geissler)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "PEGIDA", democratie, gezond realisme, Nederland, Verzet, Vrijheid van meningsuiting. Bookmark de permalink .

16 reacties op Pegida lijkt rol Provo te hebben overgenomen

 1. Ziezo,@José: Voor één keer ben ik alert geweest en heb bijtijds de link gestuurd, zodat de hele familie Kuipers hier in volle glorie op de foto kwam te staan!
  Mensen, mag ik jullie voorstellen: v. l. n. r.: José, Piet en Ellen Kuipers!

  Like

 2. Oh, en dan nog wat: De Volkskrant lijkt -in dit opzicht- echt bij te draaien!
  http://depatriotten.weebly.com/

  Like

 3. koddebeier zegt:

  Links gijzelt de Nederlander, want de ambtenarij is links, dwz.overal zijn de tentakels van links, politie,OM, rechtspraak, gemeente en overheids ambtenaren, in alle lagen van scholing L.O. LBO,MBO,HBO en universiteiten en wordt de bevolking links gehersenspoeld en wie niet sterk is word daarin meegesleurd.
  Het is in ons land doordrenkt van Links, ook in de politiek, als je geen PVV stemt, stem je zo goed als altijd links, ook als je heden ten dagen VVD of een christelijke partij stemt.
  Links is een gevaarlijke uitwas in de samenleving geworden !

  Like

 4. Qvic zegt:

  Er zit geen verschil tussen politiek links of politiek rechts, want bij beide gaan de opbrengsten naar hun zelf en de kosten worden afgewenteld op de (werkende) gemeenschap. Het enige verschil zijn hun eigen belangen, welke belangengroep vertegenwoordigen zij. De PVV is daar een uitzondering op zij vertegenwoordigd het nationalisme en dat is de autochtonen gemeenschap. Daarom zijn zij tegen de E.U. en de islamisering van Nederland.

  Like

 5. BertG. zegt:

  Eigenlijk is er niet zoveel veranderd als ik de wikipedia pagina lees over provo.
  Toen werd er iemand gearresteerd die krenten/rozijnen uitdeelde.

  Like

 6. Scheerzeep NU zegt:

  De varkensmuts is gericht tegen de overheid. Pegida zou toch meer de Islam moeten provoceren willen haar acties echt indruk maken. De grootste ergernis voor de Islam is de Drie-Eenheid van God en de erkenning dat Jezus Christus het vlees geworden Woord van God is. Tot dan is Pegida meer gericht tegen de overheid en komt zij tekort in haar argumentatie tegen de Islam.

  Like

  • BertG. zegt:

   Denk je nou werkelijk dat ze daar mee bezig zijn, met die 3 eenheid.
   Er bestaat maar 1 waarheid en verder is de rest jouw probleem.
   Je er niet bij neerleggen is de dood of mossel worden, klaar, einde verhaal.
   En waarom jij denkt dat ze er iets tegen hebben? En dat als reden?
   Zo kan je wel aan de gang blijven om verklaringen te zoeken, jij moet gewoon dood.
   Wat snap je daar niet aan.

   Like

  • Daar valt wel het één en ander tegenin te brengen:
   Op de eerste plaats is de opzet van Pegida neutraal en is het de bedoeling, dat ook atheïsten en agnostici zich er in thuis voelen. De zorgen die deze mensen hebben over de islamisering zijn maatscháppelijk. U kunt van veel van deze mensen niet verlangen, dat ze zogezegd het Wóórd gaan uitdragen, zonder dat dit hun drijfveer is. Dan zouden trouwens op slag aanmerkelijk minder van hen zich binnen de beweging op hun plaats voelen, dan nú het geval is.
   Daarnaast is het in feite volkomen terecht, dat de argumentatie tegen de overheid gericht is, aangezien het toch de bestuurlijke elite is, die die hele invasie het land heeft binnengehaald en haar de hand boven het hoofd houdt. We weten intussen allemaal, dat we Links buiten spel zullen moeten zetten om dit proces te stoppen.
   En daarnaast moet mij van het hart, dat ik uw opmerking wat aanmatigend vind overkomen:
   Hoezo komt Pegida tekort in haar argumentatie tegen de islam? Hoe bedoelt U dat?
   Al eens erbij stilgestaan, dat de meer humanistisch- dan christelijk ingestelden onder ons wel eens hun eigen beweegredenen kunnen hebben, die niet minder oprecht zijn dan die van e gelovigen? Of is dat juist, wat U betwijfelt?
   Ooit voegde hier een zichzelf zéér christelijk voelend persoon mij toe, “dat moslims juichten als je geen christen was, want dat was een voordeel voor ze.” Ik hoef U hopelijk niet nader uit te leggen, dat dit tegenover iemand, die wordt gedreven door meer humanistische, maar daarom niet minder oprechte beweegredenen een zware belediging is. Het is dan ook te hopen, dat U het zó niet bedoelt!
   Veroorlooft U mij trouwens, op te merken, dat het de oprecht gelovigen onder ons te allen tijde vrij staat, een protestbeweging tegen de islam op christelijke gronden op touw te zetten, die ze voor mijn part kunnen openen èn sluiten met gebed, maar dat daarvoor van hun kant tot nu toe niet echt animo te bespeuren valt. Zouden er daarvoor misschien tóch te veel denken van moslims: “Die geloven tenminste nog íets?”
   Sorry hoor, maar je zou het bijna gaan denken!
   http://depatriotten.weebly.com/

   Like

 7. Republikein zegt:

  Provo is rotzooi!
  Nog steeds, elke vergelijking met Pegida gaat mank.

  Like

 8. zwartehand zegt:

  Vroeger was ‘provo’ een scheldwoord. Dat weet de linkse Volkskrant best. In die dagen was de oorlog (Vietnam) ver weg en was het ‘systeem’ bevroren. Ik zie Pegida in Nederland meer als een roepende in de woestijn, niet serieus genomen of verguisd door de zgn intellectuele policor elite die net zo wereldvreemd als vals is en nog steeds denkt dat de wereld een sketch van Koot en Bie is…Provomensen hebben al sinds jaar en dag in Nederland de macht. Het wordt tijd om de babyboomers overal in Europa in musea te stoppen!

  Like

 9. johannes zegt:

  Is het niet zo langzaam aan tijd om te verbieden dat varkens in mensen kleding rond lopen? of heb ik dat nou helemaal mis.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s