Alleen maar rechtse partijen in Slowakije?

Screenshot_43

“Het idee van een multicultureel Europa is mislukt.” (Robert Fico, minister-president van Slowakije, op 07-01-2016).

(Door: Robin Classen – Vertaling: E.J. Bron)

Het is een van de armste landen in Europa: in Slowakije bedraagt het gemiddelde inkomen van de 5,4 miljoen inwoners ongeveer € 800,- in de maand – bruto wel te verstaan. Er zijn veel Slowaken die in het kleine land wonen, maar werken in buurlanden zoals Oostenrijk, waar ze veel meer kunnen verdienen. Wie in Slowakije werkt, moet zich meestal voor een deel ook zelf voorzien van landbouwproducten.

De industriestaat leeft van zijn lage lonen, zijn energievoorziening door twee verouderde Sovjet-Russische kerncentrales en de goed opgeleide arbeidskrachten. In het begin van het millennium zorgde een liberale regering bovendien voor de invoering van een Flat Tax en voor andere, economie vriendelijke politieke richtlijnen, die er tijdelijk voor zorgden dat het land qua groeicijfers aan de top van Europa stond. Bijna alles draait echter om de hoofdstad Bratislava, terwijl het oosten van het land economisch niemandsland is. Dit eigenlijk voor drempellanden kenmerkende model zorgt voor de meeste ontevredenheid in het land.

Sinds 2006 regeert een “rechts-radicale” sociaaldemocraat

Sinds 2006 wordt Slowakije niet meer liberaal, maar sociaaldemocratisch geregeerd, waarbij deze begrippen in geen enkel ander land zo positief te begrijpen zijn als in Slowakije. De huidige minister-president Robert Fico zou in Duitsland gewoon “rechts-radicaal” zijn. Sinds de asielcrisis is hij een bondgenoot van de anders wegens historisch territoriale redenen minder bevriende Viktor Orbán. Het land heeft op dit moment een klacht lopen bij het Europees Gerechtshof tegen de “vluchtelingen”quota en Fico zei letterlijk iedere moslim in zijn land te laten observeren. Met zulke uitspraken maakt hij geen vijanden, integendeel: geen enkele belangrijke Slowaakse partij vertegenwoordigt een pro-asiel koers, de bevolking nog het minst.

De Slowaken vinden Fico waarschijnlijk niet rechts genoeg

Zaterdagavond werden door de parlementsverkiezingen de kaarten nieuw geschud en de sociaaldemocratische regering Fico vermoedelijk op grond van een algemene ontevredenheid met de economische ontwikkeling van het land afgestraft. Zijn partner “Smer” zakte van 44,3% naar 29,3% en is de duidelijke verliezer.

De grootste oppositiepartij is de liberale SaS, wier voorzitter Richard Sulík in Duitsland een “rechts-populist” genoemd wordt. Ze behaalde 13,3% van de stemmen. De nationaal-conservatieve SNS, lid van de EU-fractie van Nigel Farage, kwam op 8%, terwijl de Slowaakse christendemocraten nipt de 5% haalden. Voor het eerst kon met 6,8% de “Volkspartij” in het parlement komen, die rechts-radicale politiek vertegenwoordigt. Een andere harde rechtse partij behaalde 8,2%, een zuivere anti-immigratie partij 5%.

Komt het zakenkabinet?

In het nieuwe parlement zitten dus naar Duitse maatstaven eigenlijk alleen maar rechtse partijen. Geen enkele van de acht vertegenwoordigde fracties is voor de verdere opname van “asielzoekers”, hoewel het land hiervan dankzij Fico tot nu toe grotendeels verschoond bleef. Nu zijn er drie mogelijkheden: Fico zou een coalitieregering kunnen vormen – hij wil nadrukkelijk met iedereen praten, dus ook met de rechtse partijen. Ook zou er een door de SaS geleide regering gevormd kunnen worden, die dan echter op grond van de versplintering van het partijenlandschap uit minstens zes partijen zou moeten bestaan.

De voorkeur van het Slowaakse volk gaat uit naar het nieuwe model van een zakenkabinet, dat door het parlement gemachtigd wordt en in het belang van het hele volk dient te handelen. Hoe zo´n regeringsmodel er concreet moet uitzien, moet worden afgewacht. Vanuit Duits oogpunt bekeken lijken de politieke verhoudingen in Slowakije in ieder geval op een Luilekkerland. De duidelijke houding van de Slowaken is ook een goed teken voor Duitsland: het land zal zijn grenzen controleren en niet deelnemen aan de door Merkel geplande genocide van Europa.

Bron:
http://einwanderungskritik.de
Auteur: Robin Classen

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in gezond realisme, Slowakije. Bookmark de permalink .

8 reacties op Alleen maar rechtse partijen in Slowakije?

 1. jungleelephant zegt:

  Goed idee:een zakenkabinet dat in het belang van het volk dient te handelen!Lijkt me ook voor ons een goede oplossing,in de plaats van die landverraders die nu het Binnenhof bevolken!En die maar 2 belangen op het oog hebben:Zichzelf en Brussel!

  Like

 2. Jan zegt:

  Even zeuren op de vroege ochtend voor ik naar mijn werk ga:

  De / het idee
  Wat is het verschil tussen de idee en het idee?

  De idee wordt vooral gebruikt als filosofische term, in de betekenis ‘het veronderstelde eeuwige en volmaakte grond- of voorbeeld’, of als synoniem voor denkbeeld: ‘Kant heeft de idee dat subjectiviteit de basis is van objectieve kennis uitgewerkt’, ‘De idee van God als Schepper is al eeuwen oud’, ‘Veel relaties zijn onvolmaakt, maar daarachter schuilt de idee van liefde’, ‘De idee van de maakbare samenleving wordt door velen omarmd.’

  Het idee betekent onder andere ‘opvatting’ of ‘mening’. Deze betekenis heeft idee in de praktijk meestal: ‘Het was een goed idee om dit jaar naar Spanje te gaan’, ‘Dat idee van haar is briljant’, ‘Het idee achter de WIA is dat iedereen kan werken.’
  https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/de-het-idee

  De Brusselse gekken zullen zeker het lidwoord ‘de’ gebruiken, megalomaan als zij zijn en er van overtuigd zijn dat ‘alle Menschen Brüder werden’.

  Like

 3. koddebeier zegt:

  De poedel (Rutte) van frau Merkel loopt uiteraard braaf mee aan het lijntje.!
  Dit land wordt door Rutte2 naar de verdommenis geholpen !

  Like

 4. Theodoor zegt:

  Het wordt mij steeds duidelijker dat de kiezers van Nederland nooit hebben gekregen wat de grootste politieke partijen elke keer weer voor een verkiezing aan hebben beloofd.
  Wat ze onderling wel uitvoerden was de verdeling van goed betaalde banen, begrijp ik nu pas.
  Het is echt wel een bananenland dat Nederland.
  De leiders zijn inmiddels verantwoording schuldig lijkt me.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s