Gemeenteraadsverkiezingen in Hessen: AfD in de dubbele cijfers

Screenshot_4

Het logo van de AfD in de Duitse deelstaat Hessen

(Door: Birgit Stöger – Vertaling: E.J. Bron)

De trendresultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van gisteren in de Duitse deelstaat Hessen werden met spanning verwacht en worden beoordeeld als barometer voor de aanstaande deelstaatverkiezingen. Volgens de eerste tussenresultaten kon de Alternative für Deutschland (AfD), wat al door de gevestigde partijen gevreesd werd, vooral in de grote steden goede resultaten boeken.

Ongeveer 4,7 miljoen inwoners van Hessen en 360.000 niet-Duitse EU-staatsburgers konden gisteren deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. 17 partijen en 566 groeperingen streden voor de zetels in 426 steden en gemeenten, evenals in 21 districten. De AfD deed in 18 van de 426 gemeenten mee en in het volledige Werra-Meißner district.

Over het algemeen dubbele cijfers voor de AfD

In Frankfurt stond de AfD na het tellen van ongeveer de helft van de stemmen voor het trendresultaat op bijna 12%. De CDU en de SPD kwamen beide op 24%. De Groenen verloren bijna 12% en kwamen nog maar op 14% uit. Na een periode van tien jaar betekent dit het einde van de CDU/Groenen-coalitie in het raadhuis van Frankfurt. De verkiezingsdeelname was historisch laag en bedroeg slechts 37,7%.

In de hoofdstad van de deelstaat Hessen, Wiesbaden, kon de AfD met 15,9% van de stemmen volgens het trendresultaat de op twee na grootste fractie in de gemeenteraad worden. De SPD kreeg 24,2%. De CDU, tot nu toe de grootste fractie in de gemeenteraad van Wiesbaden, kwam op 23,5%. De Groenen verloren 4,7% van hun stemaandeel en kwamen uit op 14,4%.

In Kassel, de op twee na grootste stad in Hessen, gaf 30,3% van de kiezers zijn stem aan de SPD, gevolgd door de CDU met 20,6% en de Groenen met 17%. De AfD kreeg volgens het trendresultaat om 22.00 uur 12,2% van de stemmen. Ook in Kassel geldt: het einde van de rood-groene coalitie in de gemeenteraad.

Ook in Darmstadt is de AfD met 12,2% de op drie na grootste partij. De Groenen kregen 31%, gevolgd door de CDU met 18,1% en de SPD met 15,1%. Zowel de CDU als de SPD verloren meer dan 6%.

Tot de meest spectaculaire individuele resultaten van de AfD behoren volgens de “Junge Freiheit” die in Karlshafen in Noord-Hessen. De AfD kon daar 22,3% van de stemmen halen en staat voor de SPD en de CDU op de tweede plaats, achter de “Freie Wähler”. In het Main-Taunus-district kreeg de AfD 14%. In Oberursel kwam de partij vanuit het niets op 11,5%.

Ook de met een partijverbod bedreigde NPD behaalde dubbele cijfers: in Leun kreeg ze 17,3% van de stemmen, in Büdingen 14,2%, in Altenstadt 12,3% en in Wetzlar 9,6%. De AfD deed hier niet mee.

Mediale schok met minimale verslaggeving

Screenshot_5Het goede resultaat van de AfD bij de gemeenteraadsverkiezingen in Hessen was zondag in het nieuws van de publiekrechtelijke zenders geen onderwerp. De Hessenschau, het regionale tv-programma van de Hessische Rundfunk, gaf aan te willen praten met de winnaars en de verliezers. De daadwerkelijke winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Hessen, de AfD, kwam echter nauwelijks aan het woord.

Het trendresultaat komt voort uit stemformulieren waarop maar één partij werd aangekruist. In de afgelopen jaren was er slechts sprake van kleine afwijkingen tussen het trendresultaat en het eindresultaat; bij de stad Frankfurt bedroeg de grootste correctie 1,8% bij de Groenen.

Er bestaat bij de gemeenteraadsverkiezingen geen kiesdrempel van 5%. Later vandaag zullen volledige resultaten bekend worden. Het zal nog dagen duren voordat het definitieve eindresultaat van de gemeenteraadsverkiezingen vaststaat.

Lees evt. eveneens:

www.welt.de en www.contra-magazin.com en www.unzensuriert.at

Bron:
http://info.kopp-verlag.de
Auteur: Birgit Stöger

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in AfD (Alternative für Deutschland), Duitsland. Bookmark de permalink .

2 reacties op Gemeenteraadsverkiezingen in Hessen: AfD in de dubbele cijfers

  1. jantjeuitnl zegt:

    Eindelijk wordt men in Duitsland ook eens wakker. Dat hebben we hard nodig.

    Like

  2. joga zegt:

    Te laat. De islam is inmiddels overal geworteld en is daar niet meer uit te roeien. We moeten wachten tot Duitsland failliet gaat aan het betalen van alle kosten voor de buitenlandse uitvreters, die geen enkele opbrengst genereren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s